Tűző napon parkoló autóban hagyta kétéves kisgyerekét az anya, majd bement a fóti áruházba vásárolni

A tűző napon és zárt autóban hagyta alvó gyermekét egy anya az egyik fóti bevásárlóközpont parkolójában 2017. június 14-én, szerdán - írja a Blikk.

Döbbenetes, de a nő békésen vásárolgatott kisebbik gyerekével, miközben a kétéves csöppség őrizetlenül volt az autóban, úgy, hogy odakint 28-30 fokos forróság tombolt.

Tűző napon parkoló autóban hagyta kétéves kisgyerekét az anya, majd bement a fóti áruházba vásárolni

A kétéves gyerek őrizetlenül maradt, amgí anyja a bevásárlóközpontban vásárolgatott. (Képünk illusztráció) /Fotó: Northfoto

Az anya nem akarta felkelteni a kisgyereket, aki az autóban aludt

– Mindenki csak nézett: egyik pillanatról a másikra rendőrök lepték el a boltot – mesélte a drámai pillanatokban éppen ott vásároló szemtanú. – Kiderült, hogy egy asszonyt keresnek, aki a 2 éves gyermekét a parkolóban álló kocsijában hagyta, miközben ő egy kisebb gyermekével vásárolt. Információink szerint az asszony azzal védekezett, hogy a gyermek éppen aludt, ezért nem akarta felkelteni, inkább a kocsiban hagyta.

Egyelőre nem tudni, ki­ ­riasztotta a zsarukat, hogy a kicsi mennyi ideig volt a járműbe zárva és azt sem, hogy felébredt-e az autóban? A szóban forgó áruház sajtósa lapunknak megerősítette: az eset valóban a parkolójukban történt, azonban a nyomozás érdekeire való tekintettel több információt nem árulhatott el. A rendőrség lapzártánkig nem válaszolt kérdéseinkre.

Tilos a tűző napon álló autóban hagyni gyereket!

Az időjárás-jelentések szerint aznap száraz, napos idő volt, a hőmérséklet délutánra 28-30 fok közé kúszott. A kocsi karosszériája a tűző napon percek alatt felhevül.

– A test nem tudja leadni a hőt, így hőpangás alakul ki. Egy napon álló autóban akár 15-20 perc alatt is végbe mehet ez a folyamat – magyarázta a Blikknek dr. Kóczán István belgyógyász. – Egy kisgyereknél a hőszabályozás még nem tökéletes, gyorsan fellép az elektrolitzavar, szívritmuszavar is kialakulhat, de végzetes is lehet a trauma.

2 éve mi is teszteltünk, milyen egy tűző napon álló kocsi csapdájába esni? Akkor 8 perc alatt már 45 fokot mutatott a hőmérő, 20 perc múlva már ötven fokot is meghaladta a forróság az autóban. Legutóbb 1 év 6 hónap felfüggesztett börtönt kapott a pár, akik egy óbudai pláza parkolójában hagyták másfél éves babájukat.

– A szülő ellen hasonló esetben kiskorú veszélyeztetése miatt indulhat eljárás, amelyért akár 1–5 évig tartó börtön is járhat – szögezte le Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd.

Ki kell törni az ablakot, ha ilyet látunk

Hasonló helyzetben, ha egy autóban hagyott gyereket látunk, és felmerül, hogy a kicsi veszélyben van, haladéktalanul hívjunk rendőrt, és akár az ablak betörésével is szabadítsuk ki a bajbajutottat!

Forrás:Blikk / http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tuzo-napon-parkolo-autoba-zarta-keteves-gyereket-az-anya/5nvmp3f

2017. június 19.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?