A fogzás tüneteinek enyhítése
Baba Net

 
            


Kérdés:
Kislányom 8.hónapos s most bújt ki a bal alsó metsző foga. Nem akar szopni rendesen, nagyon kínozza Őt. Van, hogy napokig nyűgös és még éjszaka is felsír. Néha éjszakára fél Germicid kúpot adunk neki és kettőször Panadol szirupot is mert nagyon sírt.
Szabad- e adni és mennyi ideig?
Válasz:
A kisbabák nagy részénél a fogzás valamilyen kellemetlen tünettel jár. Enyhébb esetben nyálzás, laza széklet, étvágyváltozás, csúnyább popsibőr, néha azonban erős hasmenés, nagyon rossz étvágy, nyűgösség, fájdalmas sírás, akár éjjel-nappal. Előfordul az is, hogy az első fogak bújásánál nincs gond vagy csak mérsékelten észleljük a fent leírtakat, a rágó és a metszőfogak bújása viszont megviseli a babát. Ha a csecsemő nagyon nyűgös, fájdalmasan sír, nem tud pihenni, aludni, természetesen próbáljunk meg segíteni rajta. Először is érdemes a Dentinox nevű gélt, vagy folyadékot kenni az ínyre. Ez rövid ideig érzésteleníti az ínyt, így ha a feszülés nem nagy, a csecsemő megnyugszik, elalszik. Ha azonban ez nem segít, valóban ajánljuk a Germicid-C kúpot és a Panadol baby szirupot. Ez utóbbit azonban folyamatosan csak 3-4 napig lehet adni. A kúpból tehát a ´C´ változatot érdemes használni, mivel az tartalmaz csak fájdalomcsillapítót, és 8 hónapos korban már egészet kell adni 6 óránként. Erre a baba nem szokik rá, használata napokban nem korlátozott. A fog kibújásáig akár minden éjszaka használhatják, gondoljanak arra, hogy mi is bevesszük az Algopyrint, ha fáj a fogunk.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Későn jött ki a kislányom foga 9.5 hónaposan, az elsőket meg sem éreztük, de most 10,5 hónapos és egy éjszaka minimum ötször felsír, az orvos mondta, hogy már jönnek a következő fogacskái, hőemelkedése is volt, pici orrfolyása, lazább széklete, de sem a torka , sem a tüdeje nem beteg. Általában a következő szereket ajánlották : Dentinox, Cataflam, Panadol, kúpok, Anestetica. Kérdésem, hogy (pl a Panadol nem használt, de a Cataflam igen) ezeket a viszonylag erős szereket, milyen rendszerességgel, és meddig lehet adni, hogy ne okozzon problémát az esetleges túladagolásuk? Az Anesteticat egyik orvos ajánlja, másik nem , mert kifejezetten makacs hólyagos szájgyulladásra adja...
Válasz:
A felsorolt tünetek valóban  lehetnek un. fogzási tünetek és nemegyszer előfordul, hogy korábban eseménytelenül zajló fogzás után a fogak kibújása nagyon megviseli a babát. Persze ilyen esetben ahogy Önök is tették, érdemes a kicsit orvosnak megmutatni. Ha valóban a fogzás zavarja ennyire a csecsemőt megpróbálunk rajta segíteni. Először is Dentinox ecsetelő, gél használatát ajánljuk. Ez  felületesen elérzésteleníti a nyálkahártyát kb 15-20 percig. Sokszor ez elég ahhoz, hogy a kicsi elaludjon. A  nyálkahártya érzéstelenítőknek jóval erősebb, otthon is használható változata az Anaesthetikus oldat- gyógyszertári készítmény- amelyet én sem ajánlok csecsemőnek, csak nagyobb gyermeknek fájdalmas szájfekélyek esetén. Valóban nagyon hatékony, de nem veszélytelen szer, félrenyelést okozhat. Ha a Dentinox nem elegendő a nyugtalanság, a fájdalom csökkentésére, érdemes  megpróbálni esténként a Germicid C kúp adását, ami 6 óránként akár ismételhető. Ennek ismert lázcsillapító hatásán kívül fájdalom csillapító, nyugtató hatása is van. 1 éves kor alatt Cataflamot  csak nagyon indokolt esetben használunk 10 hónapos kortól, ekkor is max. 5 napig. Az adagolást orvosukkal beszéljék meg. 
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kisunokám 14 hónapos. Vasárnap délután 38 fokos láza volt, kihívtuk az ügyeletes orvost mert nem akartunk ott maradni éjszakára anélkül, hogy ne tudjuk mi történt vele. Eljött az orvos, megvizsgálta és azt mondta, hogy vírusos fertőzése van. Annyit mondott még, hogy éjszaka ha följebb megy a láza germicid-C kupot adjunk neki meg ülőfürdőbe tegyük, elmagyarázta, hogy hány fokos legyen. Sajnos éjszaka 41 fokos láza lett, felhívtuk azt az orvost aki ott volt nála délután és megkérdeztük, hogy mit adhatunk neki mert ahogy kivesszük a fürdőből ismét felmegy a láza, a kúp nem használ, és azt mondta, hogy adjunk neki egy negyed rubopherint, így is tettünk ez segített, meg az ülőfürdő.   Másnap egy kicsit jobban volt, már kezdett enni is egy keveset. Észrevettük viszont, hogy a kezét állandóan a szájához veszi ugyanis most kezd bújni a hátsó rágó foga, 8 foga már van. A magas lázas éjszaka óta a gyerek teljesen megváltozott mintha kicserélték volna, nagyon agresszív lett, ha nem engedünk meg neki dolgokat elkezd hisztizni, állandóan azt akarja, hogy az anyukája fölvegye. Elkezdett másnapra folyni az orra meg köhög is. A magas láz nem válthatott nála valamit ki amitől ilyen agresszív lett? A fogától lehet mindez?
Válasz:
Általában 14-16 hónapos korban bújnak az őrlőfogak. Sokszor tapasztalható, hogy ez azokat a babákat is megviseli, akiknél a kisebb fogak kibújása nem okozott panaszokat. Az is közismert, hogy a fogzó babák betegségekre fogékonyabbak, ill. azok nehezebben gyógyulnak, akár hevesebben is zajlanak. A beteg, hurutos és négy darab, nem kis fogacskát növesztő kisded bizony nyűgös, étvágytalan, akár sírós, agresszív is lehet. Rosszul aludhat, így mindezeket az állandó fáradtság is fokozza. Legyenek tehát türelemmel, használjanak, megfelelő tüneti szereket, amelyek enyhítik a panaszokat pl. köptetőt, duzzanatcsökkentőt, orrcseppet és nem utolsó sorban az íny feszülését, fájdalmát csökkentő ecsetelőt, akár szájon át adható fájdalomcsillapító szirupot.
Dr. Gömöri Ágnes


2002.05.29
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.