Fogamzásgátlók: Melyiket válasszam?
Baba Net

 
            

Kérdés:
Mi alapján választja ki a nőgyógyász a "megfelelő tablettát"? Valamint az érdekelne, hogy a tabletta szedése nem borítaná-e fel a szervezetem egyensúlyát, és, hogy nem okoz-e meddőséget, ha hosszú évekig szedik.
És lenne még egy problémám: anyukám fiatalabb korában próbálkozott tabletta szedésével, de a mellében csomók jelentek meg, és ezért az orvos ettől eltiltotta. Fennáll ennek esélye nálam is?

Válasz:
A sokféle tabletta közül alkati sajátosságok, kórelőzményi adatok alapján lehet választani, de a gyakorlat a választás próbája. Általában 3-4 hónap alatt a megfelelő szerrel összeszokik a szervezet, ha jelentős mellékhatások ekkor is fennállnának, szívfájdalom nélkül váltani kell.
Ami anyukája esetét illeti: abban az időben a tabletták hormontartalma lényegesen magasabb volt és egyes készítmények arra érzékeny szervezetben valóban okozhattak ilyen tüneteket. A mai tabletták hormonterhelése nagyságrendekkel alacsonyabb, ugyanakkor tény, hogy vannak köztük, amelyek a hozzászokás első hónapjaiban kis mellfeszülést (nem izolált csomókat, hanem mirigyesen tapintható feszülést) okozhatnak. Ez továbbszedés esetén megszűnik.
A megfelelően megválasztott tabletta évekig szedhető és abbahagyása után a saját ciklus és fogamzóképesség az esetek döntő többségében spontán is helyreáll. Igen kis százalékban válik szükségessé gyógyszeres kezelés és az ilyen esetek is jól reagálnak a kezelésre.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Nem vagyok tisztában a fogamzásgátló tabletták árával. Milyen típusú tabletták vannak? Milyen vizsgálatok szükségesek a nőgyógyászati vizsgálatokon kívül, a tabletta kiírásához? Halottam a 3 hónapos injekcióról.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletták árai között elég nagy szórás van, a legolcsóbb készítmények 3 havi adagja kb. 1400 forint, a legdrágábbaké szintén 3 hónapra kb. 4000 forint. A tabletták felsorolásától kérem, hogy tekintsen el, mert igen sokféle készítmény kapható, nőgyógyásza részletesen tájékoztatja a kérdésről. Egyébként természetesen a drágább készítmények valamivel modernebbek, de az az igazság, hogy a jelenleg kapható olcsóbb tabletták is teljesen megbízhatóak, és mellékhatásuk is kevés van. A tabletta felírásához szükséges egy nőgyógyászati vizsgálat rákszűréssel, és egy laborvizsgálat (vérvétel) a máj működési zavarainak kiszűrésére, mivel a fogamzásgátlók alkotórészeit a máj bontja le. Létezik a 3 hónapos injekció is, de én őszintén szólva nem szoktam javasolni, sokkal-sokkal több a
kellemetlen mellékhatása, mint a tablettáknak.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
2001 novemberében hagytam abba a Trinordiol fogamzásgátló szedését 2 év  után, mert úgy tapasztaltam, hogy meghíztam és bár lehet, hogy nem ettől, de valószínűleg több hónapnyi erőlködés után is emiatt nem tudtam lefogyni. Most a nőgyógyász a Tri-regolt ajánlotta, én azonban tartok tőle, mert úgy tudom, hogy egy igen régi gyógyszer, talán vannak már ennél alacsonyabb hormontartalmúak is.
Válasz:
A Trinordiol és a TriRegol egy és ugyanaz csak más cég gyártja, azonos összetételben. Ha korszerűbb ilyesmire vágyik: a szintén háromfázisú Triodena abszolút korrekt gyógyszer, nagyságrendileg hatékonyabb összetevőkkel, alacsony dózisban.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Kb. 5 évig szedtem a Tri-Regolt.  Kértem a nőgyógyászomat, hogy írjon fel valami fejlettebbet, mert a Tri-Regol amúgy sem a legújabb fajta, még ha nem is volt vele problémám hosszú távon. Gracialt írt fel. Olvastam, hogy ez egy modern tabletta, de ha jól láttam magasabb a progeszteron tartalma, mint a Tri-Regolnak.  Javasolja, hogy ezt szedjem, vagy inkább kérjem, hogy Triodenát írjanak fel?
Válasz:
A Gracial abszolút korrekt gyógyszer, hormontartalma nem magasabb a  triRegolnál: más vegyületet tartalmaz. Korszerűbbet. Ha emellett panaszmentes: szedje éveken át nyugodtan és ne töprengjen máson.
A Triodena valóban a triRegol (pontosabban a koppintás alapjául szolgáló Triquilar) "unokája". Kevesebb hormon, korszerűbb vegyületek, mintaszerűen stabil hatás. Én a TriRegol után ezt javasoltam volna, de még egyszer: ha a Gracial beválik, akkor maradjon annál: egy iskolába jártak a Triodenával..., mármint a korszerűséget és a mellékhatások iránti viszonyulást illetően.
Kinek egyik, kinek másik, kinek mindkettő jó.
Dr. Nagy László


Kérdés:

1,5 évvel ezelőtt szültem,  most  hagytam abba a szoptatást, a következő babát 1-2 év múlva szeretnénk. A szülés előtt Tri-Regolt szedtem, igaz, hogy nem volt vele problémám mégis váltani szeretnék, korszerűbb tablettára.
Önnek mi a véleménye a Harmonetről?

Válasz:
A TriRegol korszerű megfelelője a Triodena. Korszerűbb hatóanyagok, biztos ciklus, alacsony hormonszint. Ha jóban volt a TR-lal, akkor ideális választás lehet. A Harmonet egy alacsony tartalmú szer, lényegében a Triodena összetevőivel, azonban kisebb mennyiségben és a havi adagban egyenletesen elosztva tartalmazza az összetevőket. Előre nehéz dönteni, hiszen a két szer között igazából c
sak a havi adagolás "időzítésében" van különbség. 
Dr. Nagy László

Kérdés:
Most olvastam a honlapon a Harmonet fogamzásgátló tablettáról. Az én nőgyógyászom is ezt írta fel nekem és először szedek ilyen gyógyszert, még soha nem szedtem ezelőtt fogamzásgátlót. Ismerőseim még nem hallottak erről a gyógyszerről, és érdekelne, hogy milyen, mert a használati útmutató nem sokat árul el nekem..
Válasz:
Hát igen! Ez bizony jogos kritika a gyógyszer gyártója felé. Én minden gyógyszer-képviselőnek elmondom, hogy részletes, a paciensnek szóló tájékoztató nélkül nem szeretek gyógyszert felírni. Két nagy cég ezt annyira komolyan veszi, hogy nemcsak tájékoztatót, de folyamatos további tájékoztatást is biztosít,  *KLUB (a nevet nem írhatom le), és internetes jelenlét formájában. 
A Harmonet, amely egyébként kellően korszerű, alacsony hormontartalmú gyógyszer, néhány tized százaléknyi részesedéssel bír a magyar fogamzásgátlók között. Lehet, hogy az amerikai tulajdonú cégnek ezért nem éri meg a költséges tájékoztatás. Persze a kör így könnyen bezárul.
A második ciklusra már valóban teljes mértékben megbízhat gyógyszerében és az esetek túlnyomó többségében mellékhatásokkal sem kell számolni, úgy is mondhatom, semmit nem vesz észre abból, hogy gyógyszert szed.
Mivel a Harmonet a Schering fejlesztésű Meliane másolata, bővebb információért elolvashatja annak tájékoztatóját a www.schering.hu honlapon.
Dr. Nagy László


Kérdés:
A barátnőm (20 éves) nemrég elment orvoshoz fogamzásgátló tablettát feliratni. Tri-Regol (21+7)-t kapott. Önnek mi a véleménye erről a tablettáról?
Válasz:
A TriRegol 21+7 egy abszolút megbízható fogamzásgátló, főként azok számára előnyös, akik esetleg vérszegények, ugyanis a +7 tabletta vasat tartalmaz.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A Tri-regol nevű gyógyszerrel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Eddig Femoden-t szedtem, de az orvosomat kértem, hogy írjon fel egy olyan gyógyszert, ami nem túl drága és ezt írta fel. Mi az őszinte véleménye erről a gyógyszerről? De most azt hallottam, hogy ennek magas a hormontartalma.  Hallottam, hogy ennek a gyógyszernek van egy korszerűbb változata, az sokkal drágább?  A korszerűbb változatnak is van +7-es fajtája?
Válasz:
A TriRegol nem minősül korszerűtlennek. Vele azonos hatóanyag-tartalommal van még a Triquilar (ez az eredeti készítmény) és a szintén utángyártott Trinordiol. Mindhárom ma olcsónak számít, az "unokájuk" a Triodena, aminek három havi adagja kb. 3,5 ezer Ft. Az alapvető különbség, hogy a Tri-kezdetűek három fázisúak, a ciklus során három különböző összetételű
tablettát kell szedni meghatározott sorrendben. A Femoden a Triodenával minőségileg egyezik, csak minden szem ugyanazt és ugyanannyit tartalmaz.
A nőknek három típusa van: van aki csak a monofázisos (=minden tabletta egyforma), van aki csak a trifázisos készítményt tolerálja és van, akinek édes mindegy.
Nem minősítem a TriRegolt, de Femoden helyett nálam nem kapná. Mert visszalépés; áldozat az ár miatt a minőség oltárán.
A +7 semmit nem jelent: ezek a tabletták vasat tartalmaznak (úgy tíz éve egyik ötletadó voltam hozzá...) Meg lehet szokni, hogy van 7 nap szünet és ekkor van a vérzés ideje.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A barátnőm 21 éves és úgy döntöttünk, hogy a biztonságosabb fogamzásgátlás érdekében, fogamzásgátló gyógyszert fog szedni. Felkerestük a nőgyógyászt, és egy NOVYNETTE nevű fogamzásgátló tablettát írt fel neki.  Nem ismerjük ezt a gyógyszert, Nincsenek-e olyan mellékhatásai mint pl.: elhízás, szőrnövekedés ?
Válasz:
Egyike a legalacsonyabb hormontartalmú gyógyszereknek. Második generációs szernek kell tekintenünk, mert bizony egy mezőnnyel fiatalabbak is vannak. A nők többsége jól tűri, tehát önmagában a leváltását nem indokolja semmi.
Amit tudni kell: az újabb gyógyszereknél valóban a  korai kezdés az előirat, de ez nem jelenti azt, hogy nem zajlik le mellette egy rendes, vagy bőséges menstruáció. A 21 nap szedés után már nem a vérzésre kell figyelni: a hét napos szünetekben fog jelentkezni egy általában hónapról-hónapra csökkenő vérzés (ez pár hónap után áll be véglegesre). Gond akkor van, ha: hónap közben (tehát a levél szedése közben) jelentkezik áttöréses vérzés vagy a 7 napos szünetben nem jön meg, mire újra kellene kezdeni. Mindkét eset haladéktalan nőgyógyászati konzultációt igényel. A pici tablettától nem lehet elhízni, e téren ez jónak mondható. Persze ha esetleg az étvágy nő, nem kell fokozni a kalóriabevitelt. Szőrnövekedést az utóbbi 15 évben forgalomba került szerek nem okoznak.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Kb. fél évig szeretnék csak fogamzásgátló tablettát szedni, ugyanis azután babát szeretnénk. A nőgyógyászom a Novynette filmtablettát javasolta. A kérdésem, hogy szülés előtt valóban ez a tabletta-e a megfelelő.
Válasz:
A Novynette az én olvasatomban a futottak még kategória, ráadásul hosszabb távon nem őrzi meg a méhnyálkahártyát. (lehet, hogy a gyártója perre megy velem emiatt, de tény - ez a Mercilon utángyártott klónja)
Javaslom pl. a Triodena vagy a Yadine tablettákat. Ha max fél évig akar csak gyógyszert szedni és utána három ciklust kivárt a teherbe eséssel, akkor igazából persze bármelyik 10 éven belül forgalomba hozott gyógyszer megfelelő lehet.
Dr. Nagy László

Kérdés:

A legelső tabletta amit 2 évvel ezelőtt szedtem a Diane 35 volt, amivel elégedett is voltam mert az arcbőrömet is közben rendbe tette. Most a Triodena tablettát szedem, és szeretném tudni, hogy visszaválthatok-e a Diane 35-re mindenféle probléma nélkül.

Válasz:
A Triodena egy megbízható, igazi fogamzásgátló, a Dianénak tulajdonképpen csak "mellékhatása" a fogamzásgátlás: ő elsősorban férfihormon ellenes szer: ezért jó pattanásos, szőrös bőrre.
A Triodena jól megőrzi a méhnyálkahártyát egy későbbi terhességre, a Diane sorvasztja.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A Diane-35-öt fogamzásgátlóként írta fel a nőgyógyászom, de a bőröm pattanásossága miatt. Mennyi idő alatt várható a javulás a bőrömön és meddig szedhető a Diane-35. Kell félnem a mellékhatásaitól?
Válasz:
A bőrhatások pár hónap után észrevehetőek. A gyógyszer 1-2 évig gond nélkül szedhető, utána a távoli hatásai miatt célszerű más fogamzásgátló tablettára áttérni.
Dr. Nagy László
A Diane-35 egy ugyanolyan fogamzásgátló, mint bármelyik másik, azzal az eltéréssel, hogy kifejezetten jó hatása van a bőrre, illetve gátolja a fokozott szőrnövekedést. Mellékhatása éppen ezért csak annyi lehet, mint a többi fogamzásgátló tablettának. Kedvező hatása általában egy-két hónap után már érezhető. 
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Elsősorban azért fordultam nőgyógyászhoz, mert 23 éves korom ellenére még mindig nagyon pattanásos a bőröm, és azt vettem észre h. különösen akkor, amikor peteérésem van, vagy a menstruációm közeledik. Az én orvosom  a Regulont írta fel nekem. Nem tudom hogy valóban az én panaszaimnak megszüntetésére alkalmas gyógyszert kaptam- e vagy sem.
Válasz:
Nem azt kapta. Ez akkor is tény, ha a gyártója megkövez érte. Jelenleg két gyógyszer van forgalomban, amelynek bizonyított ilyen irányú hatása: az egyik a Diane, azonban inkább a sokkal korszerűbb Yadine-t javaslom, mert ez fogamzásgátlóként is stabilabbnak tűnik.
Dr. Nagy László

Kérdés:
25 éves vagyok, még nem szültem. 3-4 hónapja abbahagytam egy monofázisos fogamzásgátló (Femoden) szedését, mert hajlamosított a gombás fertőzésekre, de 2-3 hete csúnya pattanásos lett a bőröm a homlokomon és a hátamon is annak ellenére, hogy mindig nagyon szép bőröm volt, még kamasz koromban sem kínlódtam pattanásokkal.
Megfelelő-e ilyen típusú panaszokra az egyfázisú tabletta (Femoden), vagy hatékonyabb a 2, 3 fázisú?
Válasz:
Kezdem azzal: nem a Femoden hajlamosította a gombás fertőzésekre: ahhoz kell maga a gomba. Tehát vagy a személyi higiénében, vagy a partnerében van hiba, ami "behozza" a gombát a rendszerbe... Egyes tabletták a helyi ellenállás csökkentése révén, arra érzékeny szervezetben valóban könnyítik, hogy a megjelenő kórokozó teret nyerjen...
A Femoden egy kellemes nőies tabletta, jó a bőrnek. Mivel a tabletta vegyileg meghatározható komponensein múlik a bőrre gyakorolt hatás, igazából lényegtelen, hogy mono, bi vagy trifázisos készítményt szed. De azért is van sokféle, hogy az egyénnek megfelelőt, optimálisat megtaláljuk.
Úgy tűnik, Önnek a Femoden bevált volt.

Dr. Nagy László

Kérdés:
Mik azok a fogamzásgátló tabletták, amik egy 16 éves fiatal lánynak jók (amitől nem hízok és kevés hormont tartalmaz)?
Válasz:
Számtalan olyan alacsony hatóanyagú tabletta közül lehet választani az alkati sajátosságok figyelembe vételével, amely eredményes és gondmentes lehet. A teljesség igénye nélkül: Meliane, Harmonet, Mercilon, Triodena, Gracial, stb. De gyógyszert csak orvosi javaslatra lehet elkezdeni.

Dr. Nagy László

Kérdés:
A Minulet fogamzásgátló tablettát milyennek tartja a többi jelenleg forgalmazott tablettával összehasonlítva? Én 3 éve ezt szedem. Ennél a tablettánál felmerül az, hogy egy bizonyos idő után szünetet kellene tartani?

Válasz:
Megbízható, alacsony hormontartalmú szerként ismerem. Ha semmilyen tünet vagy panasz sincs, a vérzések is stabilak, ciklustartóak, nem szükséges szünet. Az időszakos ellenőrzéseket persze - ugye nem is kell mondanom?- nem illik mellőzni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Három éve szedem a Cilest fogamzásgátló tablettát. Erről az interneten találtam már némi leírást, hogy második generációs fogamzásgátló tabletta, és már a harmadik generációsok is léteznek. Még 3-4 évig szeretnék gyógyszert szedni, ezért az orvosom úgy döntött, érdemes gyógyszert váltanom. Kihagyok egy hónapot (egy ciklust) és utána kezdem szedni a Loette tablettát. Erről a tablettáról viszont semmit sem találtam az interneten, ezért szeretnék érdeklődni, hogy ez a tabletta hányadik generációs, illetve milyen hormonok vannak benne többségében, alacsony hormonszintű tabletta-e?
Válasz:
Az az igazság, hogy nem kell misztifikálni a fogamzásgátlók generációs kérdéseit, ugyanis például több cikk szól arról, hogy a harmadik generációs készítmények esetén több szövődmény jelentkezett alvadási tekintetben. A Loette tablettát most vezették be Magyarországon, ezért nem találhat róla sok mindent, kis hormontartalmú tabletta, amelyben a progeszteron hormon nem harmadik generációs. De még egyszer mondom, ez nem sokat jelent.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Azt szeretném tudni, hogy a Continuin tabletta hogyan hat, és hogy mennyi ideig kell szedni, hogy a védettség kialakuljon?

Válasz:
A Continuin tabletta csak progeszteron hormont tartalmaz, szemben a többi fogamzásgátlóval. Hatékonysága nagyon jó, a ciklus stabilitása kicsit gyengébb, mint a kombinált tablettáké. Egyrészt a peteérést gátolja, másrészt a spermiumok feljutását a méhűrbe. Néhány hét után már biztos a védettség, ha a ciklus első napjától szedi, elvileg már az első ciklus is védett.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Én a Mercilon nevű fogamzásgátlóról tértem át a Cerazette nevű gyógyszerre az alacsonyabb ösztrogén tartalom miatt. A két gyógyszer között azonban volt fél év szünet, amikor semmilyen fogamzásgátlót nem szedtem. Most egy hónapja szedem a Cerazette-et és észrevettem, hogy nem kívánom a sexet. Tudom, hogy ez sok hormonális fogamzásgátló mellékhatása, de nekem ez így nem megfelelő.
Válasz:
A Cerazette-ben egyáltalán nincs ösztrogén, ez un. minipill. Olyanok is szedhetik, akik valamilyen ok miatt ösztrogéntartalmú gyógyszert nem kaphatnak. "Csak úgy" azonban nem igen indokolt a 40 év feletti életkor+még valami kockázati tényező, vagy a szoptatás időszaka kivételével. A példa is azt sugallja: a normális libidóhoz az a kis ösztrogén is hozzátartozik...
Ráadásul a Cerazette mellett nincsenek ciklustartó vérzések: a nagy statisztikák szerint egy évben átlag 6-7-szer jelentkezik csak valamiféle vérezgetés...
A Magyarországon ma kapható fogamzásgátlók közül a legkevesebb ösztrogént (ez tablettánként 20 mikrogramm) a Mercilon, a Meliane és az utóbbival teljesen azonos Harmonet tartalmazza.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Igaz-e, hogy az Anteovin nem jó gyógyszer?
Válasz:
Szó sincs arról, hogy rossz lenne! Csak nem a legkorszerűbbek közé tartozik, tehát amennyiben anyag lehetőségei engedik, érdemes alacsonyabb hormontartalmúra, korszerűbbre váltani. De 15 éve még ő volt az akkor legkorszerűbb és az akkori lányok-asszonyok ma már boldog anyák.
Dr. Nagy László

Kérdés:
26 éves vagyok, 5 éve nem szedek fogamzásgátlót. Most azonban kértem az orvosomat, hogy írjon fel valamilyet. A Loette nevű tablettát írta fel. A kérdésem az lenne, hogy a mai fogamzásgátló tabletták széles palettáján ez a gyógyszer milyen helyet foglal el?
Válasz:
Őszinte leszek: ez nem minősül korszerű összetételűnek és tapasztalataim szerint gyakoribb mellette a vérzési zavar. A gyártóval is közöltem, én jó lelkiismerettel nem tudom javasolni. Ebben az árfekvésben szinte bármelyik tabletta korszerűbbnek és mellékhatások szempontjából kedvezőbbnek tekinthető. Ennyi. Nem szeretek mellébeszélni.
Dr. Nagy László2002.05.15
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.