Rendelő

Fogamzásgátlók: Melyiket válasszam?

Kérdés:
Mi alapján választja ki a nõgyógyász a "megfelelõ tablettát"? Valamint az érdekelne, hogy a tabletta szedése nem borítaná-e fel a szervezetem egyensúlyát, és, hogy nem okoz-e meddõséget, ha hosszú évekig szedik.
És lenne még egy problémám: anyukám fiatalabb korában próbálkozott tabletta szedésével, de a mellében csomók jelentek meg, és ezért az orvos ettõl eltiltotta. Fennáll ennek esélye nálam is?

Válasz:
A sokféle tabletta közül alkati sajátosságok, kórelõzményi adatok alapján lehet választani, de a gyakorlat a választás próbája. Általában 3-4 hónap alatt a megfelelõ szerrel összeszokik a szervezet, ha jelentõs mellékhatások ekkor is fennállnának, szívfájdalom nélkül váltani kell.
Ami anyukája esetét illeti: abban az idõben a tabletták hormontartalma lényegesen magasabb volt és egyes készítmények arra érzékeny szervezetben valóban okozhattak ilyen tüneteket. A mai tabletták hormonterhelése nagyságrendekkel alacsonyabb, ugyanakkor tény, hogy vannak köztük, amelyek a hozzászokás elsõ hónapjaiban kis mellfeszülést (nem izolált csomókat, hanem mirigyesen tapintható feszülést) okozhatnak. Ez továbbszedés esetén megszûnik.
A megfelelõen megválasztott tabletta évekig szedhetõ és abbahagyása után a saját ciklus és fogamzóképesség az esetek döntõ többségében spontán is helyreáll. Igen kis százalékban válik szükségessé gyógyszeres kezelés és az ilyen esetek is jól reagálnak a kezelésre.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Nem vagyok tisztában a fogamzásgátló tabletták árával. Milyen típusú tabletták vannak? Milyen vizsgálatok szükségesek a nõgyógyászati vizsgálatokon kívül, a tabletta kiírásához? Halottam a 3 hónapos injekcióról.
Válasz:
A fogamzásgátló tabletták árai között elég nagy szórás van, a legolcsóbb készítmények 3 havi adagja kb. 1400 forint, a legdrágábbaké szintén 3 hónapra kb. 4000 forint. A tabletták felsorolásától kérem, hogy tekintsen el, mert igen sokféle készítmény kapható, nõgyógyásza részletesen tájékoztatja a kérdésrõl. Egyébként természetesen a drágább készítmények valamivel modernebbek, de az az igazság, hogy a jelenleg kapható olcsóbb tabletták is teljesen megbízhatóak, és mellékhatásuk is kevés van. A tabletta felírásához szükséges egy nõgyógyászati vizsgálat rákszûréssel, és egy laborvizsgálat (vérvétel) a máj mûködési zavarainak kiszûrésére, mivel a fogamzásgátlók alkotórészeit a máj bontja le. Létezik a 3 hónapos injekció is, de én õszintén szólva nem szoktam javasolni, sokkal-sokkal több a
kellemetlen mellékhatása, mint a tablettáknak.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
2001 novemberében hagytam abba a Trinordiol fogamzásgátló szedését 2 év  után, mert úgy tapasztaltam, hogy meghíztam és bár lehet, hogy nem ettõl, de valószínûleg több hónapnyi erõlködés után is emiatt nem tudtam lefogyni. Most a nõgyógyász a Tri-regolt ajánlotta, én azonban tartok tõle, mert úgy tudom, hogy egy igen régi gyógyszer, talán vannak már ennél alacsonyabb hormontartalmúak is.
Válasz:
A Trinordiol és a TriRegol egy és ugyanaz csak más cég gyártja, azonos összetételben. Ha korszerûbb ilyesmire vágyik: a szintén háromfázisú Triodena abszolút korrekt gyógyszer, nagyságrendileg hatékonyabb összetevõkkel, alacsony dózisban.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Kb. 5 évig szedtem a Tri-Regolt.  Kértem a nõgyógyászomat, hogy írjon fel valami fejlettebbet, mert a Tri-Regol amúgy sem a legújabb fajta, még ha nem is volt vele problémám hosszú távon. Gracialt írt fel. Olvastam, hogy ez egy modern tabletta, de ha jól láttam magasabb a progeszteron tartalma, mint a Tri-Regolnak.  Javasolja, hogy ezt szedjem, vagy inkább kérjem, hogy Triodenát írjanak fel?
Válasz:
A Gracial abszolút korrekt gyógyszer, hormontartalma nem magasabb a  triRegolnál: más vegyületet tartalmaz. Korszerûbbet. Ha emellett panaszmentes: szedje éveken át nyugodtan és ne töprengjen máson.
A Triodena valóban a triRegol (pontosabban a koppintás alapjául szolgáló Triquilar) "unokája". Kevesebb hormon, korszerûbb vegyületek, mintaszerûen stabil hatás. Én a TriRegol után ezt javasoltam volna, de még egyszer: ha a Gracial beválik, akkor maradjon annál: egy iskolába jártak a Triodenával..., mármint a korszerûséget és a mellékhatások iránti viszonyulást illetõen.
Kinek egyik, kinek másik, kinek mindkettõ jó.
Dr. Nagy László


Kérdés:

1,5 évvel ezelõtt szültem,  most  hagytam abba a szoptatást, a következõ babát 1-2 év múlva szeretnénk. A szülés elõtt Tri-Regolt szedtem, igaz, hogy nem volt vele problémám mégis váltani szeretnék, korszerûbb tablettára.
Önnek mi a véleménye a Harmonetrõl?

Válasz:
A TriRegol korszerû megfelelõje a Triodena. Korszerûbb hatóanyagok, biztos ciklus, alacsony hormonszint. Ha jóban volt a TR-lal, akkor ideális választás lehet. A Harmonet egy alacsony tartalmú szer, lényegében a Triodena összetevõivel, azonban kisebb mennyiségben és a havi adagban egyenletesen elosztva tartalmazza az összetevõket. Elõre nehéz dönteni, hiszen a két szer között igazából c
sak a havi adagolás "idõzítésében" van különbség. 
Dr. Nagy László

Kérdés:
Most olvastam a honlapon a Harmonet fogamzásgátló tablettáról. Az én nõgyógyászom is ezt írta fel nekem és elõször szedek ilyen gyógyszert, még soha nem szedtem ezelõtt fogamzásgátlót. Ismerõseim még nem hallottak errõl a gyógyszerrõl, és érdekelne, hogy milyen, mert a használati útmutató nem sokat árul el nekem..
Válasz:
Hát igen! Ez bizony jogos kritika a gyógyszer gyártója felé. Én minden gyógyszer-képviselõnek elmondom, hogy részletes, a paciensnek szóló tájékoztató nélkül nem szeretek gyógyszert felírni. Két nagy cég ezt annyira komolyan veszi, hogy nemcsak tájékoztatót, de folyamatos további tájékoztatást is biztosít,  *KLUB (a nevet nem írhatom le), és internetes jelenlét formájában. 
A Harmonet, amely egyébként kellõen korszerû, alacsony hormontartalmú gyógyszer, néhány tized százaléknyi részesedéssel bír a magyar fogamzásgátlók között. Lehet, hogy az amerikai tulajdonú cégnek ezért nem éri meg a költséges tájékoztatás. Persze a kör így könnyen bezárul.
A második ciklusra már valóban teljes mértékben megbízhat gyógyszerében és az esetek túlnyomó többségében mellékhatásokkal sem kell számolni, úgy is mondhatom, semmit nem vesz észre abból, hogy gyógyszert szed.
Mivel a Harmonet a Schering fejlesztésû Meliane másolata, bõvebb információért elolvashatja annak tájékoztatóját a www.schering.hu honlapon.
Dr. Nagy László


Kérdés:
A barátnõm (20 éves) nemrég elment orvoshoz fogamzásgátló tablettát feliratni. Tri-Regol (21+7)-t kapott. Önnek mi a véleménye errõl a tablettáról?
Válasz:
A TriRegol 21+7 egy abszolút megbízható fogamzásgátló, fõként azok számára elõnyös, akik esetleg vérszegények, ugyanis a +7 tabletta vasat tartalmaz.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A Tri-regol nevû gyógyszerrel kapcsolatban lenne néhány kérdésem. Eddig Femoden-t szedtem, de az orvosomat kértem, hogy írjon fel egy olyan gyógyszert, ami nem túl drága és ezt írta fel. Mi az õszinte véleménye errõl a gyógyszerrõl? De most azt hallottam, hogy ennek magas a hormontartalma.  Hallottam, hogy ennek a gyógyszernek van egy korszerûbb változata, az sokkal drágább?  A korszerûbb változatnak is van +7-es fajtája?
Válasz:
A TriRegol nem minõsül korszerûtlennek. Vele azonos hatóanyag-tartalommal van még a Triquilar (ez az eredeti készítmény) és a szintén utángyártott Trinordiol. Mindhárom ma olcsónak számít, az "unokájuk" a Triodena, aminek három havi adagja kb. 3,5 ezer Ft. Az alapvetõ különbség, hogy a Tri-kezdetûek három fázisúak, a ciklus során három különbözõ összetételû
tablettát kell szedni meghatározott sorrendben. A Femoden a Triodenával minõségileg egyezik, csak minden szem ugyanazt és ugyanannyit tartalmaz.
A nõknek három típusa van: van aki csak a monofázisos (=minden tabletta egyforma), van aki csak a trifázisos készítményt tolerálja és van, akinek édes mindegy.
Nem minõsítem a TriRegolt, de Femoden helyett nálam nem kapná. Mert visszalépés; áldozat az ár miatt a minõség oltárán.
A +7 semmit nem jelent: ezek a tabletták vasat tartalmaznak (úgy tíz éve egyik ötletadó voltam hozzá...) Meg lehet szokni, hogy van 7 nap szünet és ekkor van a vérzés ideje.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A barátnõm 21 éves és úgy döntöttünk, hogy a biztonságosabb fogamzásgátlás érdekében, fogamzásgátló gyógyszert fog szedni. Felkerestük a nõgyógyászt, és egy NOVYNETTE nevû fogamzásgátló tablettát írt fel neki.  Nem ismerjük ezt a gyógyszert, Nincsenek-e olyan mellékhatásai mint pl.: elhízás, szõrnövekedés ?
Válasz:
Egyike a legalacsonyabb hormontartalmú gyógyszereknek. Második generációs szernek kell tekintenünk, mert bizony egy mezõnnyel fiatalabbak is vannak. A nõk többsége jól tûri, tehát önmagában a leváltását nem indokolja semmi.
Amit tudni kell: az újabb gyógyszereknél valóban a  korai kezdés az elõirat, de ez nem jelenti azt, hogy nem zajlik le mellette egy rendes, vagy bõséges menstruáció. A 21 nap szedés után már nem a vérzésre kell figyelni: a hét napos szünetekben fog jelentkezni egy általában hónapról-hónapra csökkenõ vérzés (ez pár hónap után áll be véglegesre). Gond akkor van, ha: hónap közben (tehát a levél szedése közben) jelentkezik áttöréses vérzés vagy a 7 napos szünetben nem jön meg, mire újra kellene kezdeni. Mindkét eset haladéktalan nõgyógyászati konzultációt igényel. A pici tablettától nem lehet elhízni, e téren ez jónak mondható. Persze ha esetleg az étvágy nõ, nem kell fokozni a kalóriabevitelt. Szõrnövekedést az utóbbi 15 évben forgalomba került szerek nem okoznak.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Kb. fél évig szeretnék csak fogamzásgátló tablettát szedni, ugyanis azután babát szeretnénk. A nõgyógyászom a Novynette filmtablettát javasolta. A kérdésem, hogy szülés elõtt valóban ez a tabletta-e a megfelelõ.
Válasz:
A Novynette az én olvasatomban a futottak még kategória, ráadásul hosszabb távon nem õrzi meg a méhnyálkahártyát. (lehet, hogy a gyártója perre megy velem emiatt, de tény - ez a Mercilon utángyártott klónja)
Javaslom pl. a Triodena vagy a Yadine tablettákat. Ha max fél évig akar csak gyógyszert szedni és utána három ciklust kivárt a teherbe eséssel, akkor igazából persze bármelyik 10 éven belül forgalomba hozott gyógyszer megfelelõ lehet.
Dr. Nagy László

Kérdés:

A legelsõ tabletta amit 2 évvel ezelõtt szedtem a Diane 35 volt, amivel elégedett is voltam mert az arcbõrömet is közben rendbe tette. Most a Triodena tablettát szedem, és szeretném tudni, hogy visszaválthatok-e a Diane 35-re mindenféle probléma nélkül.

Válasz:
A Triodena egy megbízható, igazi fogamzásgátló, a Dianénak tulajdonképpen csak "mellékhatása" a fogamzásgátlás: õ elsõsorban férfihormon ellenes szer: ezért jó pattanásos, szõrös bõrre.
A Triodena jól megõrzi a méhnyálkahártyát egy késõbbi terhességre, a Diane sorvasztja.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A Diane-35-öt fogamzásgátlóként írta fel a nõgyógyászom, de a bõröm pattanásossága miatt. Mennyi idõ alatt várható a javulás a bõrömön és meddig szedhetõ a Diane-35. Kell félnem a mellékhatásaitól?
Válasz:
A bõrhatások pár hónap után észrevehetõek. A gyógyszer 1-2 évig gond nélkül szedhetõ, utána a távoli hatásai miatt célszerû más fogamzásgátló tablettára áttérni.
Dr. Nagy László
A Diane-35 egy ugyanolyan fogamzásgátló, mint bármelyik másik, azzal az eltéréssel, hogy kifejezetten jó hatása van a bõrre, illetve gátolja a fokozott szõrnövekedést. Mellékhatása éppen ezért csak annyi lehet, mint a többi fogamzásgátló tablettának. Kedvezõ hatása általában egy-két hónap után már érezhetõ. 
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Elsõsorban azért fordultam nõgyógyászhoz, mert 23 éves korom ellenére még mindig nagyon pattanásos a bõröm, és azt vettem észre h. különösen akkor, amikor peteérésem van, vagy a menstruációm közeledik. Az én orvosom  a Regulont írta fel nekem. Nem tudom hogy valóban az én panaszaimnak megszüntetésére alkalmas gyógyszert kaptam- e vagy sem.
Válasz:
Nem azt kapta. Ez akkor is tény, ha a gyártója megkövez érte. Jelenleg két gyógyszer van forgalomban, amelynek bizonyított ilyen irányú hatása: az egyik a Diane, azonban inkább a sokkal korszerûbb Yadine-t javaslom, mert ez fogamzásgátlóként is stabilabbnak tûnik.
Dr. Nagy László

Kérdés:
25 éves vagyok, még nem szültem. 3-4 hónapja abbahagytam egy monofázisos fogamzásgátló (Femoden) szedését, mert hajlamosított a gombás fertõzésekre, de 2-3 hete csúnya pattanásos lett a bõröm a homlokomon és a hátamon is annak ellenére, hogy mindig nagyon szép bõröm volt, még kamasz koromban sem kínlódtam pattanásokkal.
Megfelelõ-e ilyen típusú panaszokra az egyfázisú tabletta (Femoden), vagy hatékonyabb a 2, 3 fázisú?
Válasz:
Kezdem azzal: nem a Femoden hajlamosította a gombás fertõzésekre: ahhoz kell maga a gomba. Tehát vagy a személyi higiénében, vagy a partnerében van hiba, ami "behozza" a gombát a rendszerbe... Egyes tabletták a helyi ellenállás csökkentése révén, arra érzékeny szervezetben valóban könnyítik, hogy a megjelenõ kórokozó teret nyerjen...
A Femoden egy kellemes nõies tabletta, jó a bõrnek. Mivel a tabletta vegyileg meghatározható komponensein múlik a bõrre gyakorolt hatás, igazából lényegtelen, hogy mono, bi vagy trifázisos készítményt szed. De azért is van sokféle, hogy az egyénnek megfelelõt, optimálisat megtaláljuk.
Úgy tûnik, Önnek a Femoden bevált volt.

Dr. Nagy László

Kérdés:
Mik azok a fogamzásgátló tabletták, amik egy 16 éves fiatal lánynak jók (amitõl nem hízok és kevés hormont tartalmaz)?
Válasz:
Számtalan olyan alacsony hatóanyagú tabletta közül lehet választani az alkati sajátosságok figyelembe vételével, amely eredményes és gondmentes lehet. A teljesség igénye nélkül: Meliane, Harmonet, Mercilon, Triodena, Gracial, stb. De gyógyszert csak orvosi javaslatra lehet elkezdeni.

Dr. Nagy László

Kérdés:
A Minulet fogamzásgátló tablettát milyennek tartja a többi jelenleg forgalmazott tablettával összehasonlítva? Én 3 éve ezt szedem. Ennél a tablettánál felmerül az, hogy egy bizonyos idõ után szünetet kellene tartani?

Válasz:
Megbízható, alacsony hormontartalmú szerként ismerem. Ha semmilyen tünet vagy panasz sincs, a vérzések is stabilak, ciklustartóak, nem szükséges szünet. Az idõszakos ellenõrzéseket persze - ugye nem is kell mondanom?- nem illik mellõzni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Három éve szedem a Cilest fogamzásgátló tablettát. Errõl az interneten találtam már némi leírást, hogy második generációs fogamzásgátló tabletta, és már a harmadik generációsok is léteznek. Még 3-4 évig szeretnék gyógyszert szedni, ezért az orvosom úgy döntött, érdemes gyógyszert váltanom. Kihagyok egy hónapot (egy ciklust) és utána kezdem szedni a Loette tablettát. Errõl a tablettáról viszont semmit sem találtam az interneten, ezért szeretnék érdeklõdni, hogy ez a tabletta hányadik generációs, illetve milyen hormonok vannak benne többségében, alacsony hormonszintû tabletta-e?
Válasz:
Az az igazság, hogy nem kell misztifikálni a fogamzásgátlók generációs kérdéseit, ugyanis például több cikk szól arról, hogy a harmadik generációs készítmények esetén több szövõdmény jelentkezett alvadási tekintetben. A Loette tablettát most vezették be Magyarországon, ezért nem találhat róla sok mindent, kis hormontartalmú tabletta, amelyben a progeszteron hormon nem harmadik generációs. De még egyszer mondom, ez nem sokat jelent.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Azt szeretném tudni, hogy a Continuin tabletta hogyan hat, és hogy mennyi ideig kell szedni, hogy a védettség kialakuljon?

Válasz:
A Continuin tabletta csak progeszteron hormont tartalmaz, szemben a többi fogamzásgátlóval. Hatékonysága nagyon jó, a ciklus stabilitása kicsit gyengébb, mint a kombinált tablettáké. Egyrészt a peteérést gátolja, másrészt a spermiumok feljutását a méhûrbe. Néhány hét után már biztos a védettség, ha a ciklus elsõ napjától szedi, elvileg már az elsõ ciklus is védett.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Én a Mercilon nevû fogamzásgátlóról tértem át a Cerazette nevû gyógyszerre az alacsonyabb ösztrogén tartalom miatt. A két gyógyszer között azonban volt fél év szünet, amikor semmilyen fogamzásgátlót nem szedtem. Most egy hónapja szedem a Cerazette-et és észrevettem, hogy nem kívánom a sexet. Tudom, hogy ez sok hormonális fogamzásgátló mellékhatása, de nekem ez így nem megfelelõ.
Válasz:
A Cerazette-ben egyáltalán nincs ösztrogén, ez un. minipill. Olyanok is szedhetik, akik valamilyen ok miatt ösztrogéntartalmú gyógyszert nem kaphatnak. "Csak úgy" azonban nem igen indokolt a 40 év feletti életkor+még valami kockázati tényezõ, vagy a szoptatás idõszaka kivételével. A példa is azt sugallja: a normális libidóhoz az a kis ösztrogén is hozzátartozik...
Ráadásul a Cerazette mellett nincsenek ciklustartó vérzések: a nagy statisztikák szerint egy évben átlag 6-7-szer jelentkezik csak valamiféle vérezgetés...
A Magyarországon ma kapható fogamzásgátlók közül a legkevesebb ösztrogént (ez tablettánként 20 mikrogramm) a Mercilon, a Meliane és az utóbbival teljesen azonos Harmonet tartalmazza.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Igaz-e, hogy az Anteovin nem jó gyógyszer?
Válasz:
Szó sincs arról, hogy rossz lenne! Csak nem a legkorszerûbbek közé tartozik, tehát amennyiben anyag lehetõségei engedik, érdemes alacsonyabb hormontartalmúra, korszerûbbre váltani. De 15 éve még õ volt az akkor legkorszerûbb és az akkori lányok-asszonyok ma már boldog anyák.
Dr. Nagy László

Kérdés:
26 éves vagyok, 5 éve nem szedek fogamzásgátlót. Most azonban kértem az orvosomat, hogy írjon fel valamilyet. A Loette nevû tablettát írta fel. A kérdésem az lenne, hogy a mai fogamzásgátló tabletták széles palettáján ez a gyógyszer milyen helyet foglal el?
Válasz:
Õszinte leszek: ez nem minõsül korszerû összetételûnek és tapasztalataim szerint gyakoribb mellette a vérzési zavar. A gyártóval is közöltem, én jó lelkiismerettel nem tudom javasolni. Ebben az árfekvésben szinte bármelyik tabletta korszerûbbnek és mellékhatások szempontjából kedvezõbbnek tekinthetõ. Ennyi. Nem szeretek mellébeszélni.
Dr. Nagy László2002.05.15

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Ezt kérdezték tőlünk legutóbb

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

Merckformin terhesség alatt

Tisztelt Válaszadó!11 hetes kismama vagyok, IR-es. Merckformint szedek, esténként 2x750 mg-ot. Az endokrinológus azt mondta, hogy a 13. hét 1 napjától kezdjem leépíteni. De több helyen olvastam, hogy már egyre több IR-es kismamával tovább szedetik a Mercket, hiszen a terhesség alatt megváltozik az inzulinszükséglet. Eléggé kétségbe esetem, nem tudom, hogy hogyan tovább. Mert ugye a jogszabály elő írja, hogy le kell tenni.Válaszát köszönöm!

Spontán fogamzás vagy inszemináció?

Tisztelt Doktor Úr !Kérdésem az lenne, Önnek mi a véleménye arról, hogyan kellene folytatni a fogamzásra való felkészülésemet : spontán fogamzással, vagy inszeminációval ? Az előzményeim : most április végétől lehet teherbe esnem egy HSK után. Szedek napi fél szem Letroxot és fogok ápr. végétől újra Bromocriptint is.(Tavaly ősztől kivizsgálásokra járok.) Megfoganok spontán is és inszeminációval is, elég hamar. Háromszor volt missed abortuszom 7-9 hetesen. A férjem teljesen rendben van. Az inszeminációm anno a spermaellenes... tovább »

Lehet-e baj ?

Tisztelt Doktor Úr! Azzal fordulnék Önhöz hogy a hétvégén történt velem egy kisebb baleset. Elestem kerékpározás közben és erősen megütöttem a nemi szervem. Azonnal megnéztem, és pecsételő vérzést láttam az alsőneműmön.Pár órával később viszont ez megszűnt és a fájdalom is enyhült. Ma viszont még mindig érzek fájdalmat főleg vizelet ürítése közben. Fürdés után kamilla teával öblítgettem amikoris észrevettem egy pár mm-es sebet és kisebb dagadást. Okozhatott ez az ütés komolyabb sérülést? Mit javasol, mit tegyek ?Válaszát előre is köszönöm!

A szülés várható időpontja

Tisztelt Válaszadó!Kicsit megkavarodtam a terhességem idejével kapcsolatban.Utolsó menzeszem február 7-én volt. Átlagosan 24-26 napos ciklusaim voltak, ovulációm a 9-12. ciklusnapon volt általában (hőmérő). Március 3-án lett először a tesztem pozitív.Március 13-án 5 mm-es petezsák látszott az uh-n (ekkor 5 hetesnek írt az orvos). Március 27-én a CRL: 15 mm volt, és az FHR:+ (ekkor 8 hetesnek írt az orvos, amikor a menzeszem után még csak 7 hét telt el, de a méreteket nézte az orvos). Április 3-án a CRL mérete 20 mm volt (9... tovább »