Myoma
Baba Net

 
            

Kérdés:
A napokban orvosom két (3,0 és 3,5 cm átmérőjű) miómát talált a méhemben. Ezek által a méhem megnagyobbodott. Menstruációs panaszaim voltak ( igen erős vérzés). Sajnos műtéti úton nem távolíthatók el elhelyezkedésük miatt.  Kérdéseim:
1., Mi okozhatta a kialakulását?
2., Mi ez valójában ?
Válasz:
A myoma lényegében a méh izomszövetének göbös képlete. Jóindulatú daganatnak tartjuk: azaz egy olyan szövetszaporulat, amely a létén kívül más panaszt általában nem okoz, nem fajul el rosszindulatúan, nem ad áttéteket. A myoma-göbök elhelyezkedésük okán okozhatnak vérzészavarokat, nyomási tüneteket, ezért ilyen esetekben indokolt lehet a méh eltávolítása. Manapság terjed a kisebb gócok izolált kivétele a méh egészének a megtartása mellett.
Oka ismeretlen, családi halmozódása megfigyelhető.
Bizonyos - hormonális - hatásokra a myoma növekedése megakasztható, illetve visszafejleszthető, ezek általános hatásai azonban fiatal korban inkább kedvezőtlenek.
A konkrét esetben a véleményem az, hogy egyelőre várakozó álláspontot célszerű képviselni, fél évente ellenőrizni és ha nem növekszenek, békében kell hagyni őket. Beavatkozást indokolhatna, ha komolyabb vérzési zavart okoznának, de ez az Ön leírása alapján nem áll fenn.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Milyen vizsgálat szükséges a mioma megállapítására? Ugyanis én már három éve szültem és azóta menstruáció közötti vérzéseim vannak és elég erősek, de sajnos az orvosom mindig azt mondja semmi bajom. Szerintem viszont ez nem normális állapot. Folyton fejfájással küszködöm és a derekam megállás nélkül fáj.
Válasz:
Bontsuk két részre a kérdését. A mióma megállapítása nőgyógyászati vizsgálat útján lehetséges, vagy ultrahang vizsgálat is segíthet. A vérzészavar viszont egyáltalán nem biztos, hogy mióma miatt van, annak lehetnek pl. hormonális okai is. Az Ön által említett fejfájás pl. biztosan nem mióma miatt lép fel. Az elmondottak alapján az hiszem egy fogamzásgátló
beállítása sokat segíthetne, de ezt beszélje meg személyesen egy nőgyógyásszal!
Dr. Ács Nándor
2003.12.18

Kérdés:
Az orvos ultrahangos vizsgálattal 16 mm-es miomát állapított meg nálam. Fél év utén kell kontroll vizsgálatra mennem ismét. Szeretnék mindent tudni a miomáról, hogy mire számíthatok ha esetleg nőni fog.
Válasz:
A 16 mm-es nagyságú göböt (göböcskét...) nyugodtan tekintse vizsgálati mellékleletnek. Még ha a méhűr felé helyezkedne el és növekedne, akkor is legfeljebb kisebb vérzészavart  okoz. Általában kifelé lévő göböket szoktak megtalálni, ezeknek jelentőségük nincs. A félévenkénti kontroll azért lényeges, mert egyfelől van egy myoma képződési hajlam, másfelől az adott
göb növekedését követni "illik".
Úgy gondolom, hosszú évekig csak a szinte unalmas kontrollok következnek és jó esély van arra is, hogy a változókor után a kisebb myoma-myomák visszafejlődjenek. A műtét szükségessége legfeljebb durva vérzészavar (befele növő, többcentis göb), vagy ökölnyire megnövő méh környékén merül fel legtöbbször.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Császármetszéssel szültem, kisfiam 8 hónapos. Orvosom a "császár" után azt javasolta, hogy semmilyen fogamzásgátlót ne szedjek, mert több myomám is van (a méhüregben is), és ezzel növekedni kezdenének. A spirálról is lebeszélt a fenti okok miatt.
Kérdésem: Így marad ez állandóan? Ki kell szedni a myomákat
mindenképp, ha igen, ez csak "csonkolással" lehetséges?
Válasz:
Megfelelő szakember ultrahanggal el tudja dönteni, hogy milyen méretű és elhelyezkedésű mióma-göbjei vannak. Látatlanban jó hír, hogy a terhesség végére, a hormonhatások miatt megnövő göbök jó része a terhesség után vissza szokott fejlődni, sokszor egyszer s mindenkorra. Tehát célszerű a jelen állapotot tisztázni. Egyébként alacsony hormontartalmú (és a korszerűek ilyenek) tablettával lehet próbát tenni, azzal, hogy a göbök meglétét, méretét ultrahanggal rendszeresen ellenőrizni kell. Ha nincsenek, gond sincs.
Ha nem növekednek: megvan a megoldás.
U.i.: a méhűrön belüli göböket egyébként csonkoló műtét nélkül, hiszteroszkópiás úton ki lehet venni, úgy, hogy ez inkább elősegíti, mintsem gátolja későbbi terhesség kiviselését.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Terhesség után vagyok. Mennyi időre van szükség, hogya  myoma visszahúzodjon? És ha ott marad a méhfalamon kívül, ez okozhat számomra valamilyen egészségügyi károsodást?
Válasz:
A terhesség után a jelenlévő mioma göb általában néhány héten belül visszahúzódik, utána jelentős méretcsökkenés már nem várható.
Károsodást nem fog okozni Önnek, panaszokat azonban okozhat. Ilyen lehet az alhasi görcs, vagy a bővebb, darabos vérzés. Ha ilyen panaszokat észlel, akkor lehet, hogy a miomát el kell távolítani.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
44 éves anya vagyok 3 egészséges gyermekkel. 7 évvel ezelőtt myomát alapítottak meg a méhemben, de teendőt nem igényelt. Fél évente jártam kontrollra. A myoma fejlődött, 2 éve, már 97 mm volt. Műtétre azért nem került sor, mert 16 évvel ezelőtt egy rosszindulatú pajzsmirigy göb miatt eltávolították a teljes pajzsmirigyemet, így hormonális gyógyszerrel élek. A méh eltávolítás után hormonpótlásra lett volna szükség, ezért a műtétet mindig húztuk halasztottuk. Hormonális fogamzásgátlót sem szedhetek, férjemmel óvszerrel védekezünk. Az utolsó, 3 héttel ezelőtti cytológiai és ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy a csökkent nagyságú 61 mm-es myomám elmeszesedett. A cytológiai eredmény pár nap múlva lesz kész. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent a myoma elmeszesedése.
Válasz:
Önnél nagy valószínűséggel már megkezdődtek a változókori hormonális változások: hormonszint csökkenésére utal, hogy a myoma megkisebbedett. Ezt tekintse jó jelnek. Az elmeszesedő góc a helyi vérellátás zavara miatt meszesedik el, mintegy kiiktatódik.
Részemről folyamatos, félévenkénti ultrahangos ellenőrzést tartok szükségesnek. Pillanatnyilag, ha vérzészavar sem társul, a műtétnek nincs feltétlen indoka.
Dr. Nagy László

Kérdés:

Most 51 éves vagyok. 2001 júniusában egy miómát távolítottak el hüvelyi úton tőlem. Az ultrahangos vizsgált szerint akkor még egy miómám maradt, 37 mm - es.
2002. januárjában nagyon erős vérzésem volt, egy hüvelytisztítást hajtottak végre rajtam, újabb ultrahang, azóta a mióma "uterus állományában" 48 mm-es, sőt van egy másik, 18 mm-es a hátsó falban. "Adnexumok, Douglas területén kórosat nem észlelünk." mondja az ultrahang eredménye.
A nőgyógyász szerint legjobb lenne a méhemet kivenni. Én nem szeretném, nem lehetne csak a miómát eltávolítani?
Válasz:
Van rá lehetőség, hogy a méhét csak csonkolják, a méhszáj rész bent marad. A méhtest eltávolítása biztosan megszünteti a myoma hajlamot, ami a leírtak fényében feltételezhető.
Elvben van lehetőség csak a göb eltávolítására: ez egy újabb műtét, és az előzmények fényében nagy a valószínűsége, hogy végérvényesen nem oldja meg a problémát.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Eltávolítható-e véglegesen a myoma hüvelyen keresztül?
Válasz:
A myomát hüvelyen keresztül akkor lehet eltávolítani, ha az a nyálkahártya alatt helyezkedik el, és, ha a kórháznak megfelelő műszere (hiszteroszkóp), és megfelelő szakembere is van.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
42éves vagyok. Az orvos manuális vizsgálat során intramurális miomát tapintott, és ambuláns eltávolítását javasolta. Az lenne a kérdésem hogy nem lenne -e jobb az egész méhet eltávolítani, mivel már amúgy se szeretnénk gyereket.
Válasz:
Önnek JOGA VAN a teljes méheltávolítást kérni - és megvallom, megértem a
hozzáállását. 
Az üregi myomát elvben el lehet távolítani ambuláns beavatkozással (ez lényegében méhkaparás), de késői eredményei nem megnyugtatóak. Persze egy myoma minden esetben jóindulatú, az elhelyezkedése miatt okozhat vérzészavart. 
Ha azt kérdezi, a családomba tartozó nőnek mit tanácsolnék (feleség, húg, stb), akkor bizony megfontolnám, hogy a méheltávolítást ajánljam...
Dr. Nagy László

Kérdés:
Javasol méheltávolítást mióma esetében? A tumor nagysága kb.5 cm, centrális elhelyezkedésű, a méh nagysága kb.11x6 cm. Életkorom 36,5 év.
Válasz:
Úgy gondolom, önmagában számmisztikával nem megyünk sokra. Egy szem göb esetén ebben az életkorban nem a méh eltávolítása, hanem komoly vérzési panaszok esetén is a hiszteroszkópos vagy laparoszkópos (elhelyezkedéstől függően) göb eltávolítás a javasolt, ami után akár még szülhet is... A myoma mindig jóindulatú szövettanilag! Ha panaszt nem okozna, akkor félévente ellenőrizni kell és növekedés vagy panasz esetén hozzányúlni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
37 éves vagyok, 40x50mm intramurális, mellsőfali, fundusban elhelyezkedő, méhüreget deformáló miomát találtak. Érdekel, hogy eltávolítható-e műtéttel. Az orvosi enciklopédiában intraoperativ mortalitásról olvastam ezért nagyon félek, viszont szeretnék még gyermeket.
Válasz:
Myomát akkor kell megoperálni, a méh eltávolításával ha:
1. fájdalmakat okoz (ritka. A hasi panaszokat többnyire nem ez okozza)
2.vérzés rendellenességet okoz, mely más módon nem kezelhető.
3.Méreténél fogva hasüri térszűkítő folyamatot okoz, köznyelven szólva "nyomja a környező szerveket": hólyagot, végbelet, a végtagok idegeit. Ez akkor szokott előfordulni, ha kb. 15 cm nagyságot meghaladja.
Ha terhességet szeretne, akkor ekkora göböt érdemes un. konzervatív módon eltávolítani, legalábbis megkísérelni az eltávolítást, a méh meghagyásával.
Minden műtétnek vannak veszélyei. Mortalitás azt jelenti, hogy akár bele is halhat a műtétbe. Ennek kisebb a valószínűsége, mint egy közlekedési balesetnek ...
Dr. Csákány M. György
2004.01.08

Kérdés:
40 éves, kétgyermekes anyuka vagyok. Öt hete, kivették a méhemet, mióma miatt és egyben plasztikáztak is, mivel hüvelyen keresztül történt a műtéti beavatkozás. Sokszor érzek erős vizelési ingert és ilyenkor félek nem tudom visszatartani. A műtét után mondták, úgy pisiljek, hogy kiengedem, majd visszatartom, s újból engedem.  Javasolt- e az intim torna gyakorlása, és műtét után mennyi idővel lehet kezdeni?
Válasz:
Az intim tornát csak javasolni tudom, már héttel a műtét után megfelelő szakember segítségével megkezdhető. A panaszok egyébként  a teljes sebgyógyulás után jórészt maguktól is megszűnnek. 6-8 hét után már akár a termálvizes gyógyfürdő is megengedett, az is segíthet.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Évek óta küzdök miómáimmal. Folyamatosan keresem ellenük a műtétet elkerülő megoldásokat, mivel még fiatal vagyok, családalapítás előtt állok. Kérdéseim:
1. Mit tudnak ill. mi a véleményük a Kiskunhalason alkalmazott módszerről, az artéria uterina embolizációjáról a mióma konzervatív kezeléséről?

2. Hallottam, hogy létezik egy speciális "hastorna", mellyel hatékonyan lehet fellépni a mióma ellen. Hol érdeklődhetnék utána?

Válasz:
Gyermekvállalás előtt felelős szülés nem embolizálja a méhet ellátó verőeret.
Nem írja le, milyen myomát találtak: ha csak 1-2 göb van a méhfalban, az akár laparoszkópos miniműtéttel is eltávolítható és utána a dolog elfelejthető.
A hastorna ismereteim szerint nem releváns kezelés.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Műtéten estem át, 65mm-es miómát távolítottak el. A mióma kifelé növő volt és a méhem fundusán helyezkedett el. A műtét után mennyit kell várnom, hogy biztonsággal vállalhassak terhességet?
Válasz:
Ilyen műtét után azt gondolom, hogy 2-3 hónap várakozás mindenképpen elegendő. Nagy valószínűséggel ugyanis csak a méh izomfalának külső rétegét nyitották meg, majd abból kihámozták a miómát, ez a seb pedig rövid idő alatt meggyógyul.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Mit jelent az, hogy elhal a mióma és ez milyen tünetekkel jár?
Válasz:
Két dolgot tudok elképzelni ez ügyben. Egyrészt a változó kor után a meglévő miómák sorvadni szoktak, van, amikor el is tűnnek. Másrészt lehet, hogy arra gondol, hogy fiatalabb korban indul el a miómában egy elhalás, ezt lehet, hogy nem veszik észre, de nagyobb miómák esetén komolyabb fájdalmat is okozhat, és műtétet is szükségessé tehet.
Dr. Ács Nándor


2001.08.25




 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.