Rendelő

Myoma

Kérdés:
A napokban orvosom két (3,0 és 3,5 cm átmérõjû) miómát talált a méhemben. Ezek által a méhem megnagyobbodott. Menstruációs panaszaim voltak ( igen erõs vérzés). Sajnos mûtéti úton nem távolíthatók el elhelyezkedésük miatt.  Kérdéseim:
1., Mi okozhatta a kialakulását?
2., Mi ez valójában ?
Válasz:
A myoma lényegében a méh izomszövetének göbös képlete. Jóindulatú daganatnak tartjuk: azaz egy olyan szövetszaporulat, amely a létén kívül más panaszt általában nem okoz, nem fajul el rosszindulatúan, nem ad áttéteket. A myoma-göbök elhelyezkedésük okán okozhatnak vérzészavarokat, nyomási tüneteket, ezért ilyen esetekben indokolt lehet a méh eltávolítása. Manapság terjed a kisebb gócok izolált kivétele a méh egészének a megtartása mellett.
Oka ismeretlen, családi halmozódása megfigyelhetõ.
Bizonyos - hormonális - hatásokra a myoma növekedése megakasztható, illetve visszafejleszthetõ, ezek általános hatásai azonban fiatal korban inkább kedvezõtlenek.
A konkrét esetben a véleményem az, hogy egyelõre várakozó álláspontot célszerû képviselni, fél évente ellenõrizni és ha nem növekszenek, békében kell hagyni õket. Beavatkozást indokolhatna, ha komolyabb vérzési zavart okoznának, de ez az Ön leírása alapján nem áll fenn.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Milyen vizsgálat szükséges a mioma megállapítására? Ugyanis én már három éve szültem és azóta menstruáció közötti vérzéseim vannak és elég erõsek, de sajnos az orvosom mindig azt mondja semmi bajom. Szerintem viszont ez nem normális állapot. Folyton fejfájással küszködöm és a derekam megállás nélkül fáj.
Válasz:
Bontsuk két részre a kérdését. A mióma megállapítása nõgyógyászati vizsgálat útján lehetséges, vagy ultrahang vizsgálat is segíthet. A vérzészavar viszont egyáltalán nem biztos, hogy mióma miatt van, annak lehetnek pl. hormonális okai is. Az Ön által említett fejfájás pl. biztosan nem mióma miatt lép fel. Az elmondottak alapján az hiszem egy fogamzásgátló
beállítása sokat segíthetne, de ezt beszélje meg személyesen egy nõgyógyásszal!
Dr. Ács Nándor
2003.12.18

Kérdés:
Az orvos ultrahangos vizsgálattal 16 mm-es miomát állapított meg nálam. Fél év utén kell kontroll vizsgálatra mennem ismét. Szeretnék mindent tudni a miomáról, hogy mire számíthatok ha esetleg nõni fog.
Válasz:
A 16 mm-es nagyságú göböt (göböcskét...) nyugodtan tekintse vizsgálati mellékleletnek. Még ha a méhûr felé helyezkedne el és növekedne, akkor is legfeljebb kisebb vérzészavart  okoz. Általában kifelé lévõ göböket szoktak megtalálni, ezeknek jelentõségük nincs. A félévenkénti kontroll azért lényeges, mert egyfelõl van egy myoma képzõdési hajlam, másfelõl az adott
göb növekedését követni "illik".
Úgy gondolom, hosszú évekig csak a szinte unalmas kontrollok következnek és jó esély van arra is, hogy a változókor után a kisebb myoma-myomák visszafejlõdjenek. A mûtét szükségessége legfeljebb durva vérzészavar (befele növõ, többcentis göb), vagy ökölnyire megnövõ méh környékén merül fel legtöbbször.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Császármetszéssel szültem, kisfiam 8 hónapos. Orvosom a "császár" után azt javasolta, hogy semmilyen fogamzásgátlót ne szedjek, mert több myomám is van (a méhüregben is), és ezzel növekedni kezdenének. A spirálról is lebeszélt a fenti okok miatt.
Kérdésem: Így marad ez állandóan? Ki kell szedni a myomákat
mindenképp, ha igen, ez csak "csonkolással" lehetséges?
Válasz:
Megfelelõ szakember ultrahanggal el tudja dönteni, hogy milyen méretû és elhelyezkedésû mióma-göbjei vannak. Látatlanban jó hír, hogy a terhesség végére, a hormonhatások miatt megnövõ göbök jó része a terhesség után vissza szokott fejlõdni, sokszor egyszer s mindenkorra. Tehát célszerû a jelen állapotot tisztázni. Egyébként alacsony hormontartalmú (és a korszerûek ilyenek) tablettával lehet próbát tenni, azzal, hogy a göbök meglétét, méretét ultrahanggal rendszeresen ellenõrizni kell. Ha nincsenek, gond sincs.
Ha nem növekednek: megvan a megoldás.
U.i.: a méhûrön belüli göböket egyébként csonkoló mûtét nélkül, hiszteroszkópiás úton ki lehet venni, úgy, hogy ez inkább elõsegíti, mintsem gátolja késõbbi terhesség kiviselését.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Terhesség után vagyok. Mennyi idõre van szükség, hogya  myoma visszahúzodjon? És ha ott marad a méhfalamon kívül, ez okozhat számomra valamilyen egészségügyi károsodást?
Válasz:
A terhesség után a jelenlévõ mioma göb általában néhány héten belül visszahúzódik, utána jelentõs méretcsökkenés már nem várható.
Károsodást nem fog okozni Önnek, panaszokat azonban okozhat. Ilyen lehet az alhasi görcs, vagy a bõvebb, darabos vérzés. Ha ilyen panaszokat észlel, akkor lehet, hogy a miomát el kell távolítani.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
44 éves anya vagyok 3 egészséges gyermekkel. 7 évvel ezelõtt myomát alapítottak meg a méhemben, de teendõt nem igényelt. Fél évente jártam kontrollra. A myoma fejlõdött, 2 éve, már 97 mm volt. Mûtétre azért nem került sor, mert 16 évvel ezelõtt egy rosszindulatú pajzsmirigy göb miatt eltávolították a teljes pajzsmirigyemet, így hormonális gyógyszerrel élek. A méh eltávolítás után hormonpótlásra lett volna szükség, ezért a mûtétet mindig húztuk halasztottuk. Hormonális fogamzásgátlót sem szedhetek, férjemmel óvszerrel védekezünk. Az utolsó, 3 héttel ezelõtti cytológiai és ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy a csökkent nagyságú 61 mm-es myomám elmeszesedett. A cytológiai eredmény pár nap múlva lesz kész. A kérdésem az lenne, hogy mit jelent a myoma elmeszesedése.
Válasz:
Önnél nagy valószínûséggel már megkezdõdtek a változókori hormonális változások: hormonszint csökkenésére utal, hogy a myoma megkisebbedett. Ezt tekintse jó jelnek. Az elmeszesedõ góc a helyi vérellátás zavara miatt meszesedik el, mintegy kiiktatódik.
Részemrõl folyamatos, félévenkénti ultrahangos ellenõrzést tartok szükségesnek. Pillanatnyilag, ha vérzészavar sem társul, a mûtétnek nincs feltétlen indoka.
Dr. Nagy László

Kérdés:

Most 51 éves vagyok. 2001 júniusában egy miómát távolítottak el hüvelyi úton tõlem. Az ultrahangos vizsgált szerint akkor még egy miómám maradt, 37 mm - es.
2002. januárjában nagyon erõs vérzésem volt, egy hüvelytisztítást hajtottak végre rajtam, újabb ultrahang, azóta a mióma "uterus állományában" 48 mm-es, sõt van egy másik, 18 mm-es a hátsó falban. "Adnexumok, Douglas területén kórosat nem észlelünk." mondja az ultrahang eredménye.
A nõgyógyász szerint legjobb lenne a méhemet kivenni. Én nem szeretném, nem lehetne csak a miómát eltávolítani?
Válasz:
Van rá lehetõség, hogy a méhét csak csonkolják, a méhszáj rész bent marad. A méhtest eltávolítása biztosan megszünteti a myoma hajlamot, ami a leírtak fényében feltételezhetõ.
Elvben van lehetõség csak a göb eltávolítására: ez egy újabb mûtét, és az elõzmények fényében nagy a valószínûsége, hogy végérvényesen nem oldja meg a problémát.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Eltávolítható-e véglegesen a myoma hüvelyen keresztül?
Válasz:
A myomát hüvelyen keresztül akkor lehet eltávolítani, ha az a nyálkahártya alatt helyezkedik el, és, ha a kórháznak megfelelõ mûszere (hiszteroszkóp), és megfelelõ szakembere is van.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
42éves vagyok. Az orvos manuális vizsgálat során intramurális miomát tapintott, és ambuláns eltávolítását javasolta. Az lenne a kérdésem hogy nem lenne -e jobb az egész méhet eltávolítani, mivel már amúgy se szeretnénk gyereket.
Válasz:
Önnek JOGA VAN a teljes méheltávolítást kérni - és megvallom, megértem a
hozzáállását. 
Az üregi myomát elvben el lehet távolítani ambuláns beavatkozással (ez lényegében méhkaparás), de késõi eredményei nem megnyugtatóak. Persze egy myoma minden esetben jóindulatú, az elhelyezkedése miatt okozhat vérzészavart. 
Ha azt kérdezi, a családomba tartozó nõnek mit tanácsolnék (feleség, húg, stb), akkor bizony megfontolnám, hogy a méheltávolítást ajánljam...
Dr. Nagy László

Kérdés:
Javasol méheltávolítást mióma esetében? A tumor nagysága kb.5 cm, centrális elhelyezkedésû, a méh nagysága kb.11x6 cm. Életkorom 36,5 év.
Válasz:
Úgy gondolom, önmagában számmisztikával nem megyünk sokra. Egy szem göb esetén ebben az életkorban nem a méh eltávolítása, hanem komoly vérzési panaszok esetén is a hiszteroszkópos vagy laparoszkópos (elhelyezkedéstõl függõen) göb eltávolítás a javasolt, ami után akár még szülhet is... A myoma mindig jóindulatú szövettanilag! Ha panaszt nem okozna, akkor félévente ellenõrizni kell és növekedés vagy panasz esetén hozzányúlni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
37 éves vagyok, 40x50mm intramurális, mellsõfali, fundusban elhelyezkedõ, méhüreget deformáló miomát találtak. Érdekel, hogy eltávolítható-e mûtéttel. Az orvosi enciklopédiában intraoperativ mortalitásról olvastam ezért nagyon félek, viszont szeretnék még gyermeket.
Válasz:
Myomát akkor kell megoperálni, a méh eltávolításával ha:
1. fájdalmakat okoz (ritka. A hasi panaszokat többnyire nem ez okozza)
2.vérzés rendellenességet okoz, mely más módon nem kezelhetõ.
3.Méreténél fogva hasüri térszûkítõ folyamatot okoz, köznyelven szólva "nyomja a környezõ szerveket": hólyagot, végbelet, a végtagok idegeit. Ez akkor szokott elõfordulni, ha kb. 15 cm nagyságot meghaladja.
Ha terhességet szeretne, akkor ekkora göböt érdemes un. konzervatív módon eltávolítani, legalábbis megkísérelni az eltávolítást, a méh meghagyásával.
Minden mûtétnek vannak veszélyei. Mortalitás azt jelenti, hogy akár bele is halhat a mûtétbe. Ennek kisebb a valószínûsége, mint egy közlekedési balesetnek ...
Dr. Csákány M. György
2004.01.08

Kérdés:
40 éves, kétgyermekes anyuka vagyok. Öt hete, kivették a méhemet, mióma miatt és egyben plasztikáztak is, mivel hüvelyen keresztül történt a mûtéti beavatkozás. Sokszor érzek erõs vizelési ingert és ilyenkor félek nem tudom visszatartani. A mûtét után mondták, úgy pisiljek, hogy kiengedem, majd visszatartom, s újból engedem.  Javasolt- e az intim torna gyakorlása, és mûtét után mennyi idõvel lehet kezdeni?
Válasz:
Az intim tornát csak javasolni tudom, már héttel a mûtét után megfelelõ szakember segítségével megkezdhetõ. A panaszok egyébként  a teljes sebgyógyulás után jórészt maguktól is megszûnnek. 6-8 hét után már akár a termálvizes gyógyfürdõ is megengedett, az is segíthet.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Évek óta küzdök miómáimmal. Folyamatosan keresem ellenük a mûtétet elkerülõ megoldásokat, mivel még fiatal vagyok, családalapítás elõtt állok. Kérdéseim:
1. Mit tudnak ill. mi a véleményük a Kiskunhalason alkalmazott módszerrõl, az artéria uterina embolizációjáról a mióma konzervatív kezelésérõl?

2. Hallottam, hogy létezik egy speciális "hastorna", mellyel hatékonyan lehet fellépni a mióma ellen. Hol érdeklõdhetnék utána?

Válasz:
Gyermekvállalás elõtt felelõs szülés nem embolizálja a méhet ellátó verõeret.
Nem írja le, milyen myomát találtak: ha csak 1-2 göb van a méhfalban, az akár laparoszkópos minimûtéttel is eltávolítható és utána a dolog elfelejthetõ.
A hastorna ismereteim szerint nem releváns kezelés.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Mûtéten estem át, 65mm-es miómát távolítottak el. A mióma kifelé növõ volt és a méhem fundusán helyezkedett el. A mûtét után mennyit kell várnom, hogy biztonsággal vállalhassak terhességet?
Válasz:
Ilyen mûtét után azt gondolom, hogy 2-3 hónap várakozás mindenképpen elegendõ. Nagy valószínûséggel ugyanis csak a méh izomfalának külsõ rétegét nyitották meg, majd abból kihámozták a miómát, ez a seb pedig rövid idõ alatt meggyógyul.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Mit jelent az, hogy elhal a mióma és ez milyen tünetekkel jár?
Válasz:
Két dolgot tudok elképzelni ez ügyben. Egyrészt a változó kor után a meglévõ miómák sorvadni szoktak, van, amikor el is tûnnek. Másrészt lehet, hogy arra gondol, hogy fiatalabb korban indul el a miómában egy elhalás, ezt lehet, hogy nem veszik észre, de nagyobb miómák esetén komolyabb fájdalmat is okozhat, és mûtétet is szükségessé tehet.
Dr. Ács Nándor


2001.08.25

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Ezt kérdezték tőlünk legutóbb

Terhesség

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!Menstruációm elmaradását követően terhességi tesztet csináltam (február 24) , amely pozitív lett. Az utolsó vérzésem első napja január 24. Másnap illetve ma megismételtem és ismét pozitív lett. Mindegyik tesztet délután csináltam. Tegnap orvosnál voltam ahol az ultrahangon még nem látott semmit. Hcg vérvizsgálatra küldött, amely hétfőn készül el.Kérdéseim a következők,Mikortól mutatható ki a terhesség az ultrahangon?A mai teszten elég halvány csík jelent meg másodikként, ez jelent valamit?Válaszát előre is köszönöm!Tisztelettel: Ibolya

Köhögés és rekedtség

Tisztelt Doktor ur / Doktor no!Kislanyom 12 hetes jelenleg. Angliaban szuletett, 39.hetre 2860 grammal, legiutjait nem szivtak le a szuleteset kovetoen. 4 hetes kora - azaz 8 hete mar - biztosan (de lehet h regebb ota, csak nem tudatositottam magamban) egyet-kettot furan kohog. Oblos, ugato kohoges. Nem olyan mely fokaszeru, mint a kruppos (nagylanyom 3 eves es 2 evesen kruppos kohogessel voltunk korhazban).

Altalaban napjaban 1-2x kohog igy, maximum 10 alkalommal. Egymas utan mindig ketto ilyen hangu... tovább »

Genetikai vizsgálat – kell?

15 hetes kismama vagyok, nov.-ben töltöttem 35.évemet.A védőnőm szerint az életkorom miatt genetikai tanácsadáson kellene részt vennem,kérjek beutalót, de a terhesgondozást végző orvos azt mondta,hogy a jelenlegi protokoll szerint 37 év felett kell menni(kombinált tesztem alacsony kockázatú lett),tehát ne menjek.Kérdésem az lenne,hogy részt kell-e vennem ezen a vizsgálaton vagy sem?"

K-vitamin?

A kérdésem az lenne ,hogy 1 hónapos kisfiam napi 6-szor eszik ebből 4*szopizik 2*pótlást kap tápszerből. Most lenne aktuális a K-vitamin beadása de most tanácstalan vagyok hogy be veheti vagy nem. Válaszát előre is köszönöm!

Fitymaszűkület és bőrpír

Pár napja 28 hónapos kisfiam fütyijének hegye bepirosodott, és nem lehet a bőrt hátrahúzni rajta. Elvittük egy urológushoz, aki azt mondta, hogy Betadine oldattal locsolgassuk, és pár nap alatt elmúlik a pirosság. Én viszont úgy vettem észre, hogy nem javul a dolog, sőt időnként még pirosabb neki. Szeretném megkérdezni, hogy milyen krémmel lehetne kenegetni neki pl: Canesten, vagy a kamillás lemosás is elegendő lehet?
Továbbá az urológus azt is mondta, hogy a fiamnak veleszületett fitymaszűkülete van, és 3 éves... tovább »