A nemi szervek külso sérülései
Baba Net

 
            

Kérdés:
A barátnőm kb. 10éves korában leesett egy székről és a lakásban játék közben függőlegesen felállított polcra zuhant. A nagy esés következtében erősen beverte a nemi szervét, aminek következményében erős, hosszú ideig tartó vérzés kísért! Ráadásul, elmondása szerint nagyon sokáig fájt neki és nem tudott rendesen vizelni. A szülei erről nem tudnak. 
Lehetséges az, hogy akkor 10 évesen az ütés következtében átszakadta a szűzhártyája, esetleg történhetett-e olyan dolog, ami meddőséget okozhatott nála?

Válasz:
A gyermekkorban a nemi szerveket ért erős ütés következtében előfordulhat, hogy a szűzhártya valamilyen mértékben sérül, meddőség azonban gyakorlatilag biztosan nem alakulhat ki. A nőgyógyászati vizsgálatot mindenképpen javasolnám. A vizsgálat során azt is látni lehet majd, hogy a korábbi ütés milyen sérülést okozott, ha okozott. A szűzhártya egyébként mindenkinél más-más mértékben fedi a hüvely bemenetét, ebből messzemenő következtetést levonni nem lehet.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Tegnap fürdés közben felfedeztem a szeméremajkam mellett egy borsó nagyságú gumót. És nagyon fáj,  már ha leülök akkor is. Olyan mintha csak egy kelés lenne, de nem tudom mi és elég sötét. /talán csak egy kis vérömleny?/ Mitől lehet ez ott és mikor fog elmúlni???
Válasz:
Ama "kelés" valószínűleg a szeméremrésnél levő Bartholin mirigy cisztája vagy tályogja, ami ha magától nem fakad fel, orvosi ellátást, kisebb műtétet igényel. Ezt nem kéne halasztani, legfeljebb pár napig "dunsztkötést" rá, és ha nem fakad fel, mindenképp orvoshoz kell fordulni.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Kb. 1 hete a nemi szervemen találtam egy kis pattanás szerűt, ami 1-2 nap múlva kifakadt. Most megint ugyanott előjött, csak nagyobb kb. 1 Ft-os nagyságú, és kemény is. Mi lehet az oka, megmutassam- e orvosnak?

Válasz:
A leírt elváltozás lehet szőrtüsző gyulladás is, de lehet a hüvelybemenetben levő Bartholin mirigy gyulladásos elzáródásának jele is. Mindkét esetben indokolt mielőbb orvosnak megmutatnia.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Panaszommal nőgyógyászhoz fordultam, aki megállapította, hogy jóindulatú cisztám van. Itt nem petefészek cisztáról van szó, ez ugyanis kívül a szeméremajkamon található. Na már most írt ki gyógyszert, meleg fürdőt, injekciót adott, s amit mondott betartottam. Viszont rá 10 napra ismét előjött, aztán 2-3 nap múlva eltűnt. 1 hét múlva ismét előjött s valójában megfigyeltem ez irritálás hatására jön elő. Ez a problémám kb. 1 hónapja áll fenn, de most 2 hete úgy tűnik semmi jele. de félek hogy visszafog jönni hamarosan. Kérdésem mit tehetek ez ellen, hogy soha többé ne jöjjön elő, vagy ez soha  nem fog végleg elmúlni? 
Válasz:
Ez kétféle betegség lehet így "blikk" diagnózisra: vagy a szőrtüszők gyulladása, erre megfelelő kezelés az antibiotikumos kenőcsös kötés, a megfelelő, fertőtlenítő higiéne, a borotválás mellőzése (!), a partner higiénés felvilágosítása. 
A másik verzió a szeméremtestben lévő mirigyek gyulladásáról szól, ez komolyabb, akár diónyi cisztákat is tudnak okozni. Egyszerűbb esetben párakötéssel (antibiotikumos kenőcs, vizes réteg, vízzáró fólia, száraz réteg) orvosolható, ha nem, egyszerű műtéttel orvosolható.
Mindenképpen lényeges a szexuálisan együttlévő pár higiénés alapszabály betartása!
Dr. Nagy László

Kérdés:
Nemi szervem külsején 10 viszkető dudor jelent meg a tetején kis hólyagocskával. Mi lehet ez és mit tehetek ellene?
Válasz:
Kár, hogy nem video-emilt küldött... Így csak annyit mondhatok: szinte biztos, hogy fertőzésről van szó és orvosi kezelést igényel. Lehetnek herpeszes hólyagok, de akár condylomás csomót is elnézhet az, aki még ilyennel nem találkozott. Forduljon nőgyógyászhoz mielőbb és persze addig is fokozott higiéne és a házasélet teljes tilalma.
Dr. Nagy László

Kérdés:
23 eves vagyok, és körülbelül serdülő korom óta (15 év) viszketést érzek a jobb oldali kisajaknál. Ez néha, főleg amikor ez a terület szárazabb, szinte elviselhetetlen lesz. Máskor azonban nem jelentkezik. Az utóbbi időben az ajak élén, mintha kis dudorokat is éreznék időnként, "recés". A viszketés nem terjedt, viszont néha kisugárzik a combom belső részére is. Háziorvosom nem tudott mit kezdeni a problémával, kérdésem az lenne, hogy mi okozhatja ezt, illetve milyen orvoshoz forduljak vele, nő- vagy bőrgyógyászhoz? Házas csak fél éve vagyok, így bármilyen nemi eredetű fertőződést kizártnak tartok.
Válasz:
Patikában recept nélkül kapható a Canesten krém- először ezt próbálja ki. Ha nem segít, elképzelhető, hogy valamilyen helyi reakció. Pamut alsónemű, szappanok és minden kozmetikai jellegű szer mellőzése (minél jobban reklámozzák, annál károsabb is lehet!) és hámosító kenőcsök (pl. Neogranormon). Ha ezek nem segítenek, forduljon bőrgyógyászhoz.
Dr. Nagy László2001.12.21
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.