Rendelő

Rákszurés

Kérdés:
Miért fájdalmas a méhrákszûrés?
Válasz:
Rettentõ egyszerû a válaszom: a méhnyak rákszûrõ vizsgálata normál esetben egyáltalán nem okoz fájdalmat, ilyenkor egy vékony vattapálcával, vagy egy kis kefeszerû eszközzel sodornak le felszíni sejteket, ami teljesen fájdalmatlan. Ez persze akkor igaz, ha a vizsgálatot nem durva kézzel végzik, illetve nem áll fenn valamilyen kóros állapot a hüvelyben, vagy egyéni túlérzékenység.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:

Mit jelez pontosan a leleteken látható PI, PII, PIII stb. jelölés? Melyik utal arra, hogy rákos elváltozás van a szervezetben?

Válasz:
Ez a méhnyak sejtképének "régi" típusú osztályozása. Az 1-2 egyértelmûen normál kenetet jelent, a 3-as már zavart sejtkép, de a tapasztalatok szerint ennek is a 80-90%ában kimutatható gyulladásos ok, amelyet, ha sikerül meggyógyítani, a citológiai lelet is normalizálódik. Rákos vagy azt megelõzõ folyamatra csak ennél magasabb "számértékek" utalnak.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Feleségem nõgyógyásza szinte a kezdetektõl P2-es keneteredményt diagnosztizál, és erre általában valami hüvelytablettát ad (Klion 100, Gynoflor, ...), ami mellett tilos a nemi érintkezés. De most kicsit utánanéztem a dolgoknak az interneten. A keresõbe a keneteredmény P2 szavakat beírva több oldalt is találtam, ami ezzel foglalkozik, és ha más nem is, annyi mindenképpen kiderült számomra, hogy a P2 keneteredmény az voltaképpen normális, nem igényel kezelést. Akkor miért ad ez a doktor nekünk mindenféle gyógyszereket, ami miatt csak kínlódunk mind a ketten?
Válasz:
A P2 ugyanis egy "rákszûrési" eredmény, ami negatívnak tekinthetõ és ha "önmagában áll", nem igényel kezelést. A mai citológiai leletek ennél a jelnél bõvebbek, tehát lehet, hogy a részletes leírásban valóban vannak gyulladásos jelek, kimutatható kórokozók. Ha ilyen van, azt az orvosnak kötelessége elmondani betegének és megindokolnia (!), hogy miért javasol kezelést. Ugyanezen alapon egy felelõsségteljes nõgyógyász javaslatot tesz a partner kezelésére is, mert nála tünetmentesen megélhet a kórokozó és pusztán a szünet nem alkalmas az oda-vissza fertõzõdés megakadályozására.

Dr. Nagy László

Kérdés:
A citológiám ismételten PIII-as lett, ezért egy loop- conisatiót fognak végrehajtani rajtam. Az orvosom azt mondta, hogy nem vagyok rákos, hiszen a PIII-as citológia nem arra utal .Le is rajzolta, hogy hogyan folyik majd le a beavatkozás, de azt nem értem, honnan tudja, hogy hol kell a kimetszést csinálni, hol van pontosan a kóros rész. Azt is megtudtam, hogy ez egy meglehetõsen gyakori mûtét a nõk körében. Ez valóban így van?
Válasz:
A P3 nem rák, csak egy zavart sejtkép, amit, ha a mûszerrel (kolposzkópia) észlelt elváltozás területében "kis ráhagyással" kimetszenek, az esetek 98 %-ában maradéktalanul gyógyul. A partnerét emiatt nem kell kezelni, de ezért õ egy potenciális kórokozó-hordozó, tehát végig kell gondolni, nincs-e akár tünetet nem okozó gyulladása. Tudom, nehéz egy urológust rávenni prosztata-váladék vizsgálatra (vírusok is!!!), de nem lehetetlen. Oka ennek az, hogy sokszor a férfinak nincsenek tünetei, de hordozó és visszafertõzheti a nõt.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A Kedvesemnek P4 állapotot diagnosztizáltak. Kb. egy éve volt P3 diagnózisa, aztán valamilyen beavatkozás után P2, de nem járt rendszeres kontrollra. Mi a teendõ, szeretném tudni. Milyen beavatkozásra számíthat, hogy érinti ez a nemi életünket ill a tervezett gyermekeket?
Válasz:
A Mi a teendõ? kérdésre egyszerû a válaszom, ha valakinél a rákszûrés során eltérést észlelnek, akkor a minimum az, hogy rendszeres ellenõrzésen részt vesz. Most a P4 lelet miatt mindenképpen el kell végezni egy kis méhszáj mûtétet, a pontos szövettan tisztázására, illetve a kóros terület kimetszésére. Nemi életük nem fog változni, csak a mûtét után kell 6 hét szünetet tartani. A gyermek születése vonatkozásában sem kell komoly következménytõl tartani.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Mit jelent a rák elõtti állapot?
Válasz:
Így megfogalmazva, hogy rák elõtti állapot, nagyon nehéz válaszolni, kissé terjedelmes levél lenne. Feltételezem, hogy a méhnyak rákmegelõzõ állapotaira kérdez rá. Itt arról van szó, hogy a normális hámtól a méhnyakrákig hosszú az átmenet. A rákszûrõ vizsgálatok azt a célt szolgálják, hogy az esetleg elindult rosszindulatú elváltozást még ebben a stádiumban kiszûrjük. Ebben az állapotban a hámsejtek már nem a normális képet mutatják, elváltozásaik azonban még nem érték el a rákos állapotot. Ha a nõgyógyászati vizsgálat során kolposzkópiával (speciális nagyító alkalmazása), vagy kenetvétellel ilyen állapotot észlelünk, akkor általában mûtéttel eltávolítjuk a kóros hámot, így megakadályozzuk a méhnyakrák kialakulását.
Dr. Ács Nándor
2004.02.19

Kérdés:
25 éves húgomnak P4-es keneteredménye volt, most szövetmintát vettek a méhnyakról, melyre tíz napot kell várni. Az orvosa szerint el kell távolítani a méhét, és örüljön, ha csak ennyi lesz a beavatkozás. Húgom a kétségbeesés szélén áll, esküvõt terveztek a barátjával, és imádja a gyerekeket... Keressünk más orvost, más módszereket? Hogyan lehetne legalább egyetlen egy gyereke?
Válasz:
A P4-es rákszûrõ eredmény súlyos rákmegelõzõ állapotot takar, de ilyen fiatal nõnél csak a legeslegvégsõ esetben végzünk méheltávolítást. A P4 után mellesleg szinte kizártnak tartom, hogy olyan szövettani lelet érkezzen, ami a drasztikus mûtétet indokolná. De még ha rossz a szövettan, akkor is elsõ lépésben másfajta mûtét elvégzése jön szóba. Ha méheltávolítást javasolnának, mindenképpen kérjék ki más nõgyógyász véleményét is!
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Jártam egy nõgyógyásznál, hogy elvégezze az éves rákszûrést.  A rákszûrést nem végezte el mondván, hogy azt csak félidõben lehet. A kérdésem az lenne, hogy a rákszûrés valóban csak félidõben történhet-e?
Válasz:
A rákszûrõ vizsgálat elvégzése általában a menstruáció utáni napokban optimális, de, ha a kenetet vizsgáló orvos jó szakember, akkor a ciklus bármelyik szakában ad véleményt. A ciklus közepét én nem tartom túl jónak, mert ilyenkor igen nyákos a kenet. A lényeg: az természetesen nem igaz, hogy a vizsgálat csak félidõben végezhetõ el.
Dr. Ács Nándor



2001.12.27

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?