Méhszájseb
Baba Net

 
            

Kérdés:
Nőgyógyászati rákszűrésen voltam, és a kolposzkópiás vizsgálat eredménye egy piros folt a méhnyakon, hengerhámsejtek és metaplasias sejtek. A diagnózis Erythropl.port.ut., illetve a méhnyak nem gyulladásos elváltozása.  Szeretném tudni, hogy ez mit jelent.
Válasz:
Az Ön által említett méhszáj leletet szokták a köznyelvben méhszájsebnek hívni. Ha egyéb eltérés nincs a kolposzkópos képen, és a citologia is rendben van, akkor semmi teendő. Akkor szükséges műtét, ha a citológiában eltérés észlelhető.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Barátnőmnél méhszájsebet diagnosztizáltak. Rákszűrést és egy más típusú szűrést is végeztek nála, az eredményre még várnunk kell 1-2-3 hetet. Szeretnék bővebb felvilágosítást kérni a betegségről. Nem tudom, hogy mit jelent ez a betegség, milyen gyógyítási alternatívák vannak, milyen következményekkel jár a betegség egy későbbi terhesség esetén.
Válasz:
A mindennapi gyakorlatban méhszájseb néven azt a fajta elváltozást illetik, amikor megváltozik a méhszájat a hüvely felől borító többrétegű laphám és a sokkal vérbővebb, vékonyabb, méhnyakra jellemző hengerhám határzónája; magyarul ezen utóbbi a hüvelyi feltáráskor láthatóvá válik. Ez nagyon sokszor ismétlődő méhnyak gyulladások következtében jön létre. Amennyiben a cytológiai és bakteriológiai (vírus is) vizsgálatok valamilyen pozitív eredményt adnak, a kórokozót célzottan kezelni kell, ezután jók a spontán gyógyulás esélyei is. Szóba jön ezen túlmenően ecseteléses kezelése, esetleges a fagyasztásos kezelés. Ha a cytológia zavart sejtképet mutat, szóba jön az elváltozás kimetszése, ami nemcsak a precíz szövettani diagnózist, de a végleges gyógyulást is hozza.
A terhesség szempontjából a kikezelt korábbi méhszájsebnek nincs jelentősége, de ez fordítva úgy igaz, hogy minden ilyen elváltozást lehetőleg teherbe esés előtt meg kell gyógyíttatni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Nekem is elég gyakran van hüvelyfertőzésem és emellé éppen ma diagnosztizált az orvosom egy igen nagy kiterjedésű - kb. 3 cm átmérőjű - méhszájsebet. Érdekelne, hogy mitől alakul ki a méhszájseb, és mit tehetnék én a javulás érdekében? 
1 éven belül szeretnék szülni is. A méhszájseb ezt mennyire befolyásolhatja?
Az orvos szerint 10 év alatt hozható rendbe ecseteléssel. Lehetséges ez?
Válasz:
A méhszájseb gyakorlatilag minden esetben gyulladásból származik.
Ilyenkor a méhszájat fedő laphám elpusztul, és a helyét hengerhám foglalja el, ez úgy néz ki, mint egy horzsolt terület. Hosszú idő alatt (1-2 év) a laphám visszanő, ilyenkor a méhszájseb eltűnik. Ezt a gyógyulási folyamatot mindig visszaveti, ha közben újabb hüvelyfertőzés alakul ki. Méhszájsebe egyébként nem kevés nőnek van, ezek rendszerint ártalmatlanok, ha mind a kenetvizsgálat, mind a kolposzkópos vizsgálat kizárja a daganat jelenlétét. Ilyenkor tényleg elég a rendszeres ellenőrzés. Ecsetelni meg lehet próbálni, de hosszadalmas, és nem is mindig vezet eredményre. 
A tervezett terhességet egyébként nem fogja befolyásolni ez a probléma.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Már a terhesség előtt is volt egy méhszájsebem, ami a terhesség alatt okozott némi izgalmat. A nőgyógyásszal megbeszéltük, hogy a szülést követően megműt, de a gyermekem mellett nem tudtam befeküdni a kórházba egy éjszakára sem. Időközben hallottam arról, hogy végeznek ilyen jellegű műtétet lézeres technológiával, ami egy egyszerűbb, ambuláns ellátást jelent csak. A rákszűrés eredményeim mindig normális (2) értékűek voltak (2000. szeptemberében volt a legutolsó vizsgálat). Nem vagyok teljesen meggyőzve arról sem, hogy valóban szükséges-e bármiféle beavatkozás.
Válasz:
Kezdeném a legfontosabbal: én sem vagyok meggyőződve arról, hogy valóban szükséges Önnél méhszájműtétet végezni. Ezt a kérdést két vizsgálat dönti el. Egyrészt a citológia eredménye, amely Önnél P2 volt, ez alapján semmi beavatkozás nem indokolt (feltéve persze, hogy a lelet leírva az Ön rendelkezésére áll). A másik lényeges vizsgálat az úgynevezett kolposzkópia.
Reményeim szerint Önnél is történt ilyen, ha már a műtét lehetősége is felmerült. A kolposzkópia lényege, hogy a méhszáj felszínét egy nagyító, vagy távcső szerű eszközzel áttekintjük, azt vizsgálva, hogy kóros hámfelület látható-e? Ha a hám ép, és a citologia is P2, akkor semmi nem indokolja a beavatkozást. Ezen túlmenően az sem biztos, hogy éppen a lézer lenne a legjobb megoldás.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Olvastam a méhszájplasztikával kapcsolatban adott válaszát.  Mit jelent az pontosan, hogy szülés után? Az első szülés után, vagy esetleg évtizedekig kell várnom a műtétre, mert az összes szülés után kerülhet rá sor? 
Válasz:
A méhszájhoz a tervezett szülések előtt csak igen óvatosan szabad hozzányúlni, mert később a teherbe esés nehezített lehet. Egyéni megítélés kérdése, és a látott képtől függ, hogy egy szülés után operálunk-e, ilyenkor azért vagyunk bátrabban, mert egy gyermek már van, tehát biztosan nem hozunk létre olyan helyzetet, hogy egyáltalán nem lesz gyermeke. De alapelvként az összes tervezett szülés utáni műtét javasolható.

Dr. Ács Nándor

Kérdés:
HPV pozitív vagyok, méhszájsebbel.Tervezem a műtét a nyáron. A kérdésem az, hogy a műtét után 3-4 hónapra szeretnék terhes lenni, lehetséges-e?
Válasz:
Kezdjük az elején: HPV pozitivitás miatt még nem kell méhszáj műtétet végezni, pláne nem terhesség tervezése előtt. A műtét akkor indokolt, ha a rákszűrő vizsgálatban is valamiféle eltérés észlelhető. A műtétnek is többféle módszere lehet, a gyógyulás ettőol is függ. Egyébként 3-4 hónappal a méhszáj műtét után teherbe lehet esni, ha a friss rákszűrés negatív.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A méhszájseb egyértelműen azt jelenti, hogy HPV vírusom van?
Válasz:
NEM! A citológiai vizsgálat dönti el a gyanút, ami esetén speciális (PCR) vizsgálattal lehet biztosat mondani. A méhszájseb okai között 100-ból 99 esetben egyszerűbb dolog áll.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A méhszájseb kialakulását előidézheti-e egy abortusz műtét?
Válasz:
Kérdés, mit értünk "seb" alatt. De a válaszom, igen. A gyakoribb ok azonban, hogy kémiai-biológiai ártalmaknak van kitéve a méhszáj - érthetőbben az ismétlődő fertőzések, a hüvelyi vegyhatás tartós változása idézi elő. Egy abortus ilyenkor csak hab a tortán, bár kétségtelenül minden esetben történnek mikrosérülések.
Dr. Nagy László

Kérdés:
24 éves vagyok, és elég csúnya méhszájsebem van. Már túl vagyok a jegelésen is, de az orvosom most műtétet javasol. Azt mondta, hogy előtte jobb lenne szülnöm. Miért jelent kockázatot ez a műtét?

Válasz:
A méhszáj plasztikai műtétje után nem egyszer szűkebb a méhszáj nyílása, mint még nem szült nőnél. Ettől még az esetek többségében a normál hüvelyi szülés is járható út, bár a tágulási szak kétségkívül hosszabb. A mai gyógyszeres lehetőségek mellett azért ez nem olyan aggodalmat keltő. Hacsak a műtét szövődményeként teljesen be nem záródik a méhszáj (ez pedig rövid idő alatt jellegzetes panaszai miatt észreveteti magát és kezeléssel rendbe hozható), fogamzási akadály általában nem szokott fellépni.
Én inkább a logikát nem értem. Ha a méhszájelvátozás olyan súlyos lenne, hogy feltétlen meg kellene operálni, akkor miért lenne megengedhető kb. egy év várakozás, ami egy terhességhez és gyermekszüléshez tartozik. Arról nem is beszélve, hogy egy beteg méhszáj lehet negatív befolyással a terhesség kiviselésére (pl. időelőtti méhszájkinyílás). Ismerni kellene a pontos kóresetet: a fagyasztás azért nem megoldás, mert  nem ad szövettani eredményt. Egy un. hurok-konizáció viszont eltávolítja a kóros területet, megbízhatóan tisztázza szövettanilag az elváltozás mibenlétét és gyakorlatilag érintetlenül hagyja a méhszáj funkcióit.
Dr. Nagy László

Kérdés:
7 hetes terhes vagyok. Az orvos berepedt méhszájsebet talált. Jelenleg a citológia eredményre várunk. Ha pozitív lesz az eredmény akkor műteni kell-e, lehet-e, és az esetleges műtét milyen hatással lehet a magzatra?
Válasz:
A kérdésben benne van a válasz is. Általában a berepedt méhszáj legfeljebb később, a méhszáj idő előtti kinyílása képében okozhat zavart, ehhez persze legtöbbször méhösszehúzódások is kellenek.
A "méhszájseb" egy populáris fogalom, általában egy "felmaródás" szerű elváltozást takar, amikor a méhnyak hengerhámja látszódik a méhszájban, szemben a normális vastagabb és ellenállóbb laphámmal. Ha pusztán ez az ok, az esetek többségében nem igényel beavatkozást.
A kóros (a valóban kóros!) citológia egy másik dolog, de azon esetben már daganatot megelőző állapotról is lehetne szó, ami a leírása alapján nem valószínű.
Méhszájműtétet általában a 16. hét elõtt nem végzünk terhességben.    Ha nagyon nagy baj lenne, akkor meg (bármilyen kegyetlen, de tény), úgysem a terhesség lenne a fontosabb.
Dr. Nagy László

Kérdés:

10 hónapja szültem és már a terhességem idején volt egy méhszájsebem, 2-es lett a rákszűrés eredménye, tehát a természetre bíztuk a dolgot. A hathetes kontrollkor vette észre a nőgyógyászom, hogy a seb teljesen eltűnt.
 
Néhány napja voltam ismét orvosnál, állandó tompa alhasi fájdalom és fizikai megerőltetés utáni pecsételő vérzés miatt.
A méhszájseb kiújult és az orvos szerint jóval nagyobb, mint azelőtt. Most várjuk a kenetvétel eredményét, de az orvosom már előre megmondta, hogy szerinte le kell égetni a sebet.
Mivel itt  elég radikálisan harcolnak a nőgyógyászati rákbetegségekkel szemben, inkább műtenek gyógyszeres kezelés helyett. Nekem kicsit gyorsnak tűnik az orvos döntése, de egy másik is azt javasolta: " a biztonság kedvéért".
Ha nincs rákra utaló nyom, miért ajánlják a műtétet? Ha rosszabb az eredmény, mi a teendő? Akadályozza-e a külső méhszáj állapota az újbóli teherbeesést?
Válasz:
A méhszáj műtét szükségességét elsősorban a rákszűrő vizsgálat eredménye határozza meg, ha ez pozitív, akkor hajlunk a műtét irányába. Ha a kenet eredménye rendben van, akkor a megtekintés alapján lehet olyan helyzet, amikor, például nem gyógyuló, krónikus gyulladás esetén a műtét szóba jön. Egyébként a magyar nőgyógyászok is igyekeznek radikálisan harcolni a méhnyakrák ellen, de én azt gondolom, hogy a méhnyak funkciója szempontjából, főleg így a tervezett terhesség előtt, egyáltalán nem mindegy hogy esetleges felesleges műtét történik. Ha már mindenképpen operálni szeretnék, akkor próbáljon meg a kryoconisatio (fagyasztás), vagy lézeres vaporizáció irányában érdeklődni. De tudja, ha minden méhszájsebet megoperálnánk, akkor nem nagyon lenne érintetlen méhszáj az országban! Ez ugyanis egyáltalán nem ritka jelenség.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
36 éves vagyok, két szülésem volt. Méhszájsebem van, ami időnként vérzik, az utóbbi időben kontaktvérzés alakult ki. Orvosom méhszájplasztikát javasolt. Melyik műtéti módszert válasszam? A műtétig okoz-e kárt a nemi élet?
Válasz:
A vérezgető méhszájseb valóban műtéti megoldást igényelhet. A választott technika függ attól is, hogy milyen a friss rákszűrés lelete. Ha ez teljesen negatív, akkor lehet fagyasztani is, vagy lézerrel leégetni. Jó megoldás az elektromos hurokkal végzett kacs-műtét is. Ha a rákszűrés nem negatív, akkor csak a rendes késes eljárást javasolnám. A választást természetesen kezelőorvosával kell megbeszélnie, illetve sok függ attól is, hogy az adott
kórház milyen lehetőségekkel rendelkezik. A nemi élet kárt nem okoz, kivéve, ha nagyon erős vérzést vált ki.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Kb. 6 éve van méhszájsebem. Mikor először ezt felfedezték, hüvelyöblítéses módszert javasoltak. Ezt egy ideig folytattam, de nem sok eredménye volt. Az orvos mondta, hogy inkább a fagyasztásos eljárást javasolja.  Kérném javaslatát ezzel kapcsolatosan, hogy ez az eljárás mennyire megbízható, ill. a beavatkozás után mire kell figyelni.
Válasz:
A fagyasztást végző eszköz belsejében folyékony nitrogén-dioxid párolog, ezáltal időlegesen nagyjából -90 fok körülire fagyasztható a méhszáj területe. A kóros elemek elpusztulnak és ideális esetben a méhszáj szépen újra hámosodik.
A fagyasztás gyakorlatilag probléma és szövődmény mentes. Nyugodtan vállalkozzon rá. Végleges gyógyulást hoz az esetek túlnyomó részében, főleg, ha pl. fertőződés nem következik be.
A fagyasztás után törekedni kell a gyulladások kivédésére (Partner?!), a normál hüvelyi tejsavas flóra visszaállítására (Lactacyd irrigálás, Gynoflor hüvelykúp).
A beavatkozás után egy cikluson át nem javasolt sem a nemi élet, sem az erős fizikai megterhelés; a végleges gyógyulás ideje kb. 3 hónap
Dr. Nagy László

Kérdés:
Egy ismerősömnek egy héttel ezelőtt méhszájseb műtétje volt. Lefagyasztották.  Még egy hét sem telt el és már a menstruációja megjött. Valamilyen gondot okozhat ez neki?
Válasz:
A méhszájseb fagyasztását  a vérzés abbamaradása utáni napokban csinálják. Ha később, akkor felléphet egy idő előtti vérzés is. Nem komoly gond, hiszen házasélet úgysem javasolt egy hónapig. Mondjuk úgy: "diétán" kell megvárni a következő rendest és persze meg kell nézetni a gyógyulás folyamatát.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Évek óta bajlódom egy méhszájsebbel, amit már egyszer elfagyasztottak. Jelenleg nagyon kicsi, lencsényi, viszont vérzékeny. Menstruáció előtt már egy héttel megduzzad és vérezget. Hiába ecsetelik hónapok óta. A rákszűrés eredménye negatív. Orvosom szerint fagyasztani kéne ismét esetleg lézeres kezelést is kereshetek. Ön melyiket javasolja az én esetemben?
Válasz:
HA egy fagyasztást KORREKTÜL megcsinálnak, az esetek több mint 90 %-ában eredményes. A lézeres kezelés véleményem szerint picit kockázatosabb és általában nagyobb hegesedéssel gyógyul. Az un. mezei vérzékeny "méhszájsebet", amit ektópiumnak is hívnak és lényegében a méhnyak nyálkahártyájának  megjelenése a méhszájban, fagyasztással jól gyógyítható.
Dr. Nagy László


Kérdés:
Méhnyak conisatiot hajtottak végre rajtam. Megjött a szövettan, ami CIN I. mutatott. Mit jelent ez?
Válasz:
A CIN elnevezés arra utal, hogy a méhnyak hámjában rákmegelőző állapot volt. A CIN I. ennek a legenyhébb formája, azt jelenti, hogy csak kb. a hám egyharmada beteg. Ilyen szövettani lelet esetén az a lényeges, hogy az elváltozást ép széllel sikerült e kimetszeni, ennek a szövettani leleten szerepelnie kell. Ha így van, akkor megnyugtató a lelet. de rendszeres rákszűrő ellenőrzés szükséges.
Dr. Ács Nándor


2002.01.18
 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.