Méhszájseb

Méhszájseb

Kérdés:
Nõgyógyászati rákszûrésen voltam, és a kolposzkópiás vizsgálat eredménye egy piros folt a méhnyakon, hengerhámsejtek és metaplasias sejtek. A diagnózis Erythropl.port.ut., illetve a méhnyak nem gyulladásos elváltozása.  Szeretném tudni, hogy ez mit jelent.
Válasz:
Az Ön által említett méhszáj leletet szokták a köznyelvben méhszájsebnek hívni. Ha egyéb eltérés nincs a kolposzkópos képen, és a citologia is rendben van, akkor semmi teendõ. Akkor szükséges mûtét, ha a citológiában eltérés észlelhetõ.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Barátnõmnél méhszájsebet diagnosztizáltak. Rákszûrést és egy más típusú szûrést is végeztek nála, az eredményre még várnunk kell 1-2-3 hetet. Szeretnék bõvebb felvilágosítást kérni a betegségrõl. Nem tudom, hogy mit jelent ez a betegség, milyen gyógyítási alternatívák vannak, milyen következményekkel jár a betegség egy késõbbi terhesség esetén.
Válasz:
A mindennapi gyakorlatban méhszájseb néven azt a fajta elváltozást illetik, amikor megváltozik a méhszájat a hüvely felõl borító többrétegû laphám és a sokkal vérbõvebb, vékonyabb, méhnyakra jellemzõ hengerhám határzónája; magyarul ezen utóbbi a hüvelyi feltáráskor láthatóvá válik. Ez nagyon sokszor ismétlõdõ méhnyak gyulladások következtében jön létre. Amennyiben a cytológiai és bakteriológiai (vírus is) vizsgálatok valamilyen pozitív eredményt adnak, a kórokozót célzottan kezelni kell, ezután jók a spontán gyógyulás esélyei is. Szóba jön ezen túlmenõen ecseteléses kezelése, esetleges a fagyasztásos kezelés. Ha a cytológia zavart sejtképet mutat, szóba jön az elváltozás kimetszése, ami nemcsak a precíz szövettani diagnózist, de a végleges gyógyulást is hozza.
A terhesség szempontjából a kikezelt korábbi méhszájsebnek nincs jelentõsége, de ez fordítva úgy igaz, hogy minden ilyen elváltozást lehetõleg teherbe esés elõtt meg kell gyógyíttatni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Nekem is elég gyakran van hüvelyfertõzésem és emellé éppen ma diagnosztizált az orvosom egy igen nagy kiterjedésû - kb. 3 cm átmérõjû - méhszájsebet. Érdekelne, hogy mitõl alakul ki a méhszájseb, és mit tehetnék én a javulás érdekében? 
1 éven belül szeretnék szülni is. A méhszájseb ezt mennyire befolyásolhatja?
Az orvos szerint 10 év alatt hozható rendbe ecseteléssel. Lehetséges ez?
Válasz:
A méhszájseb gyakorlatilag minden esetben gyulladásból származik.
Ilyenkor a méhszájat fedõ laphám elpusztul, és a helyét hengerhám foglalja el, ez úgy néz ki, mint egy horzsolt terület. Hosszú idõ alatt (1-2 év) a laphám visszanõ, ilyenkor a méhszájseb eltûnik. Ezt a gyógyulási folyamatot mindig visszaveti, ha közben újabb hüvelyfertõzés alakul ki. Méhszájsebe egyébként nem kevés nõnek van, ezek rendszerint ártalmatlanok, ha mind a kenetvizsgálat, mind a kolposzkópos vizsgálat kizárja a daganat jelenlétét. Ilyenkor tényleg elég a rendszeres ellenõrzés. Ecsetelni meg lehet próbálni, de hosszadalmas, és nem is mindig vezet eredményre. 
A tervezett terhességet egyébként nem fogja befolyásolni ez a probléma.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Már a terhesség elõtt is volt egy méhszájsebem, ami a terhesség alatt okozott némi izgalmat. A nõgyógyásszal megbeszéltük, hogy a szülést követõen megmût, de a gyermekem mellett nem tudtam befeküdni a kórházba egy éjszakára sem. Idõközben hallottam arról, hogy végeznek ilyen jellegû mûtétet lézeres technológiával, ami egy egyszerûbb, ambuláns ellátást jelent csak. A rákszûrés eredményeim mindig normális (2) értékûek voltak (2000. szeptemberében volt a legutolsó vizsgálat). Nem vagyok teljesen meggyõzve arról sem, hogy valóban szükséges-e bármiféle beavatkozás.
Válasz:
Kezdeném a legfontosabbal: én sem vagyok meggyõzõdve arról, hogy valóban szükséges Önnél méhszájmûtétet végezni. Ezt a kérdést két vizsgálat dönti el. Egyrészt a citológia eredménye, amely Önnél P2 volt, ez alapján semmi beavatkozás nem indokolt (feltéve persze, hogy a lelet leírva az Ön rendelkezésére áll). A másik lényeges vizsgálat az úgynevezett kolposzkópia.
Reményeim szerint Önnél is történt ilyen, ha már a mûtét lehetõsége is felmerült. A kolposzkópia lényege, hogy a méhszáj felszínét egy nagyító, vagy távcsõ szerû eszközzel áttekintjük, azt vizsgálva, hogy kóros hámfelület látható-e? Ha a hám ép, és a citologia is P2, akkor semmi nem indokolja a beavatkozást. Ezen túlmenõen az sem biztos, hogy éppen a lézer lenne a legjobb megoldás.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Olvastam a méhszájplasztikával kapcsolatban adott válaszát.  Mit jelent az pontosan, hogy szülés után? Az elsõ szülés után, vagy esetleg évtizedekig kell várnom a mûtétre, mert az összes szülés után kerülhet rá sor? 
Válasz:
A méhszájhoz a tervezett szülések elõtt csak igen óvatosan szabad hozzányúlni, mert késõbb a teherbe esés nehezített lehet. Egyéni megítélés kérdése, és a látott képtõl függ, hogy egy szülés után operálunk-e, ilyenkor azért vagyunk bátrabban, mert egy gyermek már van, tehát biztosan nem hozunk létre olyan helyzetet, hogy egyáltalán nem lesz gyermeke. De alapelvként az összes tervezett szülés utáni mûtét javasolható.

Dr. Ács Nándor

Kérdés:
HPV pozitív vagyok, méhszájsebbel.Tervezem a mûtét a nyáron. A kérdésem az, hogy a mûtét után 3-4 hónapra szeretnék terhes lenni, lehetséges-e?
Válasz:
Kezdjük az elején: HPV pozitivitás miatt még nem kell méhszáj mûtétet végezni, pláne nem terhesség tervezése elõtt. A mûtét akkor indokolt, ha a rákszûrõ vizsgálatban is valamiféle eltérés észlelhetõ. A mûtétnek is többféle módszere lehet, a gyógyulás ettõol is függ. Egyébként 3-4 hónappal a méhszáj mûtét után teherbe lehet esni, ha a friss rákszûrés negatív.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
A méhszájseb egyértelmûen azt jelenti, hogy HPV vírusom van?
Válasz:
NEM! A citológiai vizsgálat dönti el a gyanút, ami esetén speciális (PCR) vizsgálattal lehet biztosat mondani. A méhszájseb okai között 100-ból 99 esetben egyszerûbb dolog áll.
Dr. Nagy László

Kérdés:
A méhszájseb kialakulását elõidézheti-e egy abortusz mûtét?
Válasz:
Kérdés, mit értünk "seb" alatt. De a válaszom, igen. A gyakoribb ok azonban, hogy kémiai-biológiai ártalmaknak van kitéve a méhszáj - érthetõbben az ismétlõdõ fertõzések, a hüvelyi vegyhatás tartós változása idézi elõ. Egy abortus ilyenkor csak hab a tortán, bár kétségtelenül minden esetben történnek mikrosérülések.
Dr. Nagy László

Kérdés:
24 éves vagyok, és elég csúnya méhszájsebem van. Már túl vagyok a jegelésen is, de az orvosom most mûtétet javasol. Azt mondta, hogy elõtte jobb lenne szülnöm. Miért jelent kockázatot ez a mûtét?

Válasz:
A méhszáj plasztikai mûtétje után nem egyszer szûkebb a méhszáj nyílása, mint még nem szült nõnél. Ettõl még az esetek többségében a normál hüvelyi szülés is járható út, bár a tágulási szak kétségkívül hosszabb. A mai gyógyszeres lehetõségek mellett azért ez nem olyan aggodalmat keltõ. Hacsak a mûtét szövõdményeként teljesen be nem záródik a méhszáj (ez pedig rövid idõ alatt jellegzetes panaszai miatt észreveteti magát és kezeléssel rendbe hozható), fogamzási akadály általában nem szokott fellépni.
Én inkább a logikát nem értem. Ha a méhszájelvátozás olyan súlyos lenne, hogy feltétlen meg kellene operálni, akkor miért lenne megengedhetõ kb. egy év várakozás, ami egy terhességhez és gyermekszüléshez tartozik. Arról nem is beszélve, hogy egy beteg méhszáj lehet negatív befolyással a terhesség kiviselésére (pl. idõelõtti méhszájkinyílás). Ismerni kellene a pontos kóresetet: a fagyasztás azért nem megoldás, mert  nem ad szövettani eredményt. Egy un. hurok-konizáció viszont eltávolítja a kóros területet, megbízhatóan tisztázza szövettanilag az elváltozás mibenlétét és gyakorlatilag érintetlenül hagyja a méhszáj funkcióit.
Dr. Nagy László

Kérdés:
7 hetes terhes vagyok. Az orvos berepedt méhszájsebet talált. Jelenleg a citológia eredményre várunk. Ha pozitív lesz az eredmény akkor mûteni kell-e, lehet-e, és az esetleges mûtét milyen hatással lehet a magzatra?
Válasz:
A kérdésben benne van a válasz is. Általában a berepedt méhszáj legfeljebb késõbb, a méhszáj idõ elõtti kinyílása képében okozhat zavart, ehhez persze legtöbbször méhösszehúzódások is kellenek.
A "méhszájseb" egy populáris fogalom, általában egy "felmaródás" szerû elváltozást takar, amikor a méhnyak hengerhámja látszódik a méhszájban, szemben a normális vastagabb és ellenállóbb laphámmal. Ha pusztán ez az ok, az esetek többségében nem igényel beavatkozást.
A kóros (a valóban kóros!) citológia egy másik dolog, de azon esetben már daganatot megelõzõ állapotról is lehetne szó, ami a leírása alapján nem valószínû.
Méhszájmûtétet általában a 16. hét elõtt nem végzünk terhességben.    Ha nagyon nagy baj lenne, akkor meg (bármilyen kegyetlen, de tény), úgysem a terhesség lenne a fontosabb.
Dr. Nagy László

Kérdés:

10 hónapja szültem és már a terhességem idején volt egy méhszájsebem, 2-es lett a rákszûrés eredménye, tehát a természetre bíztuk a dolgot. A hathetes kontrollkor vette észre a nõgyógyászom, hogy a seb teljesen eltûnt.
 
Néhány napja voltam ismét orvosnál, állandó tompa alhasi fájdalom és fizikai megerõltetés utáni pecsételõ vérzés miatt.
A méhszájseb kiújult és az orvos szerint jóval nagyobb, mint azelõtt. Most várjuk a kenetvétel eredményét, de az orvosom már elõre megmondta, hogy szerinte le kell égetni a sebet.
Mivel itt  elég radikálisan harcolnak a nõgyógyászati rákbetegségekkel szemben, inkább mûtenek gyógyszeres kezelés helyett. Nekem kicsit gyorsnak tûnik az orvos döntése, de egy másik is azt javasolta: " a biztonság kedvéért".
Ha nincs rákra utaló nyom, miért ajánlják a mûtétet? Ha rosszabb az eredmény, mi a teendõ? Akadályozza-e a külsõ méhszáj állapota az újbóli teherbeesést?
Válasz:
A méhszáj mûtét szükségességét elsõsorban a rákszûrõ vizsgálat eredménye határozza meg, ha ez pozitív, akkor hajlunk a mûtét irányába. Ha a kenet eredménye rendben van, akkor a megtekintés alapján lehet olyan helyzet, amikor, például nem gyógyuló, krónikus gyulladás esetén a mûtét szóba jön. Egyébként a magyar nõgyógyászok is igyekeznek radikálisan harcolni a méhnyakrák ellen, de én azt gondolom, hogy a méhnyak funkciója szempontjából, fõleg így a tervezett terhesség elõtt, egyáltalán nem mindegy hogy esetleges felesleges mûtét történik. Ha már mindenképpen operálni szeretnék, akkor próbáljon meg a kryoconisatio (fagyasztás), vagy lézeres vaporizáció irányában érdeklõdni. De tudja, ha minden méhszájsebet megoperálnánk, akkor nem nagyon lenne érintetlen méhszáj az országban! Ez ugyanis egyáltalán nem ritka jelenség.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
36 éves vagyok, két szülésem volt. Méhszájsebem van, ami idõnként vérzik, az utóbbi idõben kontaktvérzés alakult ki. Orvosom méhszájplasztikát javasolt. Melyik mûtéti módszert válasszam? A mûtétig okoz-e kárt a nemi élet?
Válasz:
A vérezgetõ méhszájseb valóban mûtéti megoldást igényelhet. A választott technika függ attól is, hogy milyen a friss rákszûrés lelete. Ha ez teljesen negatív, akkor lehet fagyasztani is, vagy lézerrel leégetni. Jó megoldás az elektromos hurokkal végzett kacs-mûtét is. Ha a rákszûrés nem negatív, akkor csak a rendes késes eljárást javasolnám. A választást természetesen kezelõorvosával kell megbeszélnie, illetve sok függ attól is, hogy az adott
kórház milyen lehetõségekkel rendelkezik. A nemi élet kárt nem okoz, kivéve, ha nagyon erõs vérzést vált ki.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Kb. 6 éve van méhszájsebem. Mikor elõször ezt felfedezték, hüvelyöblítéses módszert javasoltak. Ezt egy ideig folytattam, de nem sok eredménye volt. Az orvos mondta, hogy inkább a fagyasztásos eljárást javasolja.  Kérném javaslatát ezzel kapcsolatosan, hogy ez az eljárás mennyire megbízható, ill. a beavatkozás után mire kell figyelni.
Válasz:
A fagyasztást végzõ eszköz belsejében folyékony nitrogén-dioxid párolog, ezáltal idõlegesen nagyjából -90 fok körülire fagyasztható a méhszáj területe. A kóros elemek elpusztulnak és ideális esetben a méhszáj szépen újra hámosodik.
A fagyasztás gyakorlatilag probléma és szövõdmény mentes. Nyugodtan vállalkozzon rá. Végleges gyógyulást hoz az esetek túlnyomó részében, fõleg, ha pl. fertõzõdés nem következik be.
A fagyasztás után törekedni kell a gyulladások kivédésére (Partner?!), a normál hüvelyi tejsavas flóra visszaállítására (Lactacyd irrigálás, Gynoflor hüvelykúp).
A beavatkozás után egy cikluson át nem javasolt sem a nemi élet, sem az erõs fizikai megterhelés; a végleges gyógyulás ideje kb. 3 hónap
Dr. Nagy László

Kérdés:
Egy ismerõsömnek egy héttel ezelõtt méhszájseb mûtétje volt. Lefagyasztották.  Még egy hét sem telt el és már a menstruációja megjött. Valamilyen gondot okozhat ez neki?
Válasz:
A méhszájseb fagyasztását  a vérzés abbamaradása utáni napokban csinálják. Ha késõbb, akkor felléphet egy idõ elõtti vérzés is. Nem komoly gond, hiszen házasélet úgysem javasolt egy hónapig. Mondjuk úgy: "diétán" kell megvárni a következõ rendest és persze meg kell nézetni a gyógyulás folyamatát.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Évek óta bajlódom egy méhszájsebbel, amit már egyszer elfagyasztottak. Jelenleg nagyon kicsi, lencsényi, viszont vérzékeny. Menstruáció elõtt már egy héttel megduzzad és vérezget. Hiába ecsetelik hónapok óta. A rákszûrés eredménye negatív. Orvosom szerint fagyasztani kéne ismét esetleg lézeres kezelést is kereshetek. Ön melyiket javasolja az én esetemben?
Válasz:
HA egy fagyasztást KORREKTÜL megcsinálnak, az esetek több mint 90 %-ában eredményes. A lézeres kezelés véleményem szerint picit kockázatosabb és általában nagyobb hegesedéssel gyógyul. Az un. mezei vérzékeny "méhszájsebet", amit ektópiumnak is hívnak és lényegében a méhnyak nyálkahártyájának  megjelenése a méhszájban, fagyasztással jól gyógyítható.
Dr. Nagy László


Kérdés:
Méhnyak conisatiot hajtottak végre rajtam. Megjött a szövettan, ami CIN I. mutatott. Mit jelent ez?
Válasz:
A CIN elnevezés arra utal, hogy a méhnyak hámjában rákmegelõzõ állapot volt. A CIN I. ennek a legenyhébb formája, azt jelenti, hogy csak kb. a hám egyharmada beteg. Ilyen szövettani lelet esetén az a lényeges, hogy az elváltozást ép széllel sikerült e kimetszeni, ennek a szövettani leleten szerepelnie kell. Ha így van, akkor megnyugtató a lelet. de rendszeres rákszûrõ ellenõrzés szükséges.
Dr. Ács Nándor


2002.01.18