Csomók a mellben
Baba Net

 
            


Kérdés:
19 éves vagyok. 3 hónappal ezelőtt észrevettem, hogy van egy csomó a mellemben. A mammográfiás vizsgálaton nem vettek komolyan, mert csak 18 éves voltam. Most voltam kontrollvizsgálaton és kiderült, hogy ez egy jóindulatú daganat. Mit tehetek, hogy ne legyen rosszindulatú, vagy nagyobb? Egyáltalán, hogy lehet, hogy 19 évesen daganatom van?
Válasz:
Az emlőkben már ilyen fiatalon is jelentkezhetnek csomók. Ha biztosak akarunk lenni a jóindulatúságukban, akkor egy vékony tűvel mintát lehet venni, és abból szövettani vizsgálatot végeztetni. Ha netán növekedni kezdene a csomó, akkor egy kis metszésből ki lehet venni.
Dr. Ács Nándor
2004.05.05

Kérdés:
3 hete egy mogyorónyi csomót éreztem a mellemben, azonnal orvoshoz fordultam, aki megvizsgált, majd azt mondta, valószínűleg ciszta. Ezután 2 hetet kellett várnom, amíg el tudták végezni az ultrahang-vizsgálatot. Addigra olyan borsónyira "ment össze" a csomó. Az UH vizsgálaton nem találtak semmi rendellenességet, így 2 hónap múlva kell visszamennem felülvizsgálatra. Azóta 1 hét eltelt, de meg mindig érzem a jelenlétét és félek, mi van ha mégis valami rosszindulatú daganat féle, csak az ultrahang nem tudta kimutatni.
Válasz:
A cysták rendszerint együtt alakulnak a női ciklikus hormonális változásokkal. Ezért nem jó, hogy az ultrahang mondja meg, mikor vizsgál: a tisztességes vizsgálatnak először menstruáció után kellene történnie, aztán, ha panaszok a ciklus második felében jelentkeznek akkor is. Azonnal! A mai egészségügy rákfenéje, hogy ez nem teljesül.
Szerintem hormonfüggő, ártalmatlan elváltozásról van szó. Nem írja a korát, de ha aggódik, kérjen orvosától mammográfiára beutalót (30 év alatt nem jön szóba!!!)
Dr. Nagy László

Kérdés:
A bal emlőmben az ultrahang vizsgálat egy 5mm x 7mm-es gömböt, a jobb emlőmből pedig egy 2mm x 4mm-es cisztát mutatott ki. Fél évente járok ellenőrzésre, és a citológiai vizsgálat során ami tavay nyáron volt, a Doktornő azt mondta, hogy semmi esetre se engedjem, hogy sebész hozzányúljon. Több véleményt hallottam erről, pl. hogy a sebészeti beavatkozás után bár eltávolították a cisztát, de utána több keletkezett, mint amennyi volt. Ezért úgy döntöttem, és a Doktornő tanácsát megfogadva NEM ENGEDEM sebész közelébe a cisztámat. Olyan megoldást szeretnék találni, ami segít a gyógyulásban. A jobb emlőmben nem szoktam fájdalmat érezni, de a ball emlőmben periodikusan visszatér a fájdalom, néha erősebb, néha gyengébb formában.
Válasz:
Az ilyen "mini" ciszták rendszerint inkább letokolódott mirigyjáratok, amelyre az ellenőrzésen és a mellmasszázson kívül nem érdemes szót vesztegetni. Meggyőződésem, hogy "fájdalmai" is elsősorban a tudattal függnek össze: ilyen képletek igazából panaszt nem okoznak.
Tény: sebészt ne engedjen oda. Amennyiben életkora elhaladta a 40 évet, megfontolandó egy röntgenes (mammográfiás) vizsgálat, egyébként  az ultrahangos ellenőrzés elégséges. 1-2 cm-es nagyságrend alatt hozzányúlni felelőtlenség.
Dr. Nagy László

Kérdés:
4 hete szültem. A kórházban észrevettem a jobb mellemben 1 csomót (Nem tudom biztosan, hogy ott volt e a szülés előtt. ).A csecsemős nővérek tanácsára próbáltam szétmasszírozni, de csak részben sikerült. Egy kb. ujjbegynyi megmaradt belőle. (A csomó egyébként nem volt fájdalmas, és nem volt piros folt a mellemen a tájékán.) Mivel a családunkban sajnos már
fordult elő mellrák, ezért elmentem egy onkológiai szakrendelőbe, ahol a doktornő manuálisan megvizsgált és azt mondta, hogy ez egy fibrómának imponáló képlet. A szoptatást nem kell befejezni miatta. Egy vagy két év múlva, ha befejeztem a szoptatást-mell UH javasolt.
Kérdésem: Manuális vizsgálattal mennyire pontosan lehet megállapítani, hogy milyen képlet van a mellben? Mi az a fibróma? A későbbiekben  van e remény arra, hogy ez a fibróma eltűnik onnan?
Válasz:
A fibróma egy jóindulatú, kötőszövetes csomó, ami sok nő mellében előfordul. Ha onkológus szakorvos azt mondta, hogy nincs szükség beavatkozásra, akkor nagy baj nem lehet. Megnyugtatásképpen lehet pl. egy vékony tűvel szövettani mintát venni, ez biztosan igazolná a csomó milyenségét. Az ultrahang önmagában nem zárhat ki semmit. A fibroma valószínűüleg magától nem fog eltűnni, de, ha nem növekszik, akkor operálni sem feltétlen kell.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
27 éves vagyok, a jobb mellemben van egy kb. fél körömnyi hosszúkás csomó, melyet a szülés utáni napokban vettem észre. Természtesen voltam már orvosnál e problémával, de a szoptatás miatt nem igazán voltak vizsgálatok (1 mellUH volt-kb.4 hónapja.). A mellUH szerint e csomó tejmirigy és a hónalj-árok axillái is szabadok, de én tapintással érzem, hogy a csomós mell felőli hónalj "dudorosabb", tömörebb. Mit tanácsol? Menjek-e el a szoptatás alatt tűbiopsziára? Milyen kockázata van a tejtermelés csökkentésén kívül e vizsgálatnak a szoptatós emlőre? Okozhat-e rosszindulatú elváltozást, ha esetleg a csomó tényleg egy tejmirigy vagy egyéb jóindúlatú elváltozás?
Az elvégzett mellUH eredménye mennyire megbízható? Biztos magától értetődő, de szeretném a gyerekeimet felnevelni és ez a csomó már 7 és fél hónapja ott van és borzasztóan aggódóm emiatt. (Volt már haláleset mellrák miatt a családban.31 éves volt az illető.)
Válasz:
Való igaz, hogy a szoptatás idején nehéz megítélni az emlőkben jelentkező csomókat, de azokat komolyan kell venni. Az emlő ultrahang hasznos módszer, de megint csak a szoptatás miatt kevés olyan szakember van, aki azt biztonsággal meg tudja ítélni. A tűbiopszia biztos diagnózist ad, annak veszélye gyakorlatilag semmi, az biztos, hogy attól nem "rákosodik el" egy csomó. A válaszomban persze kicsit szubjektív lehetek, mivel én sebész szakorvos is vagyok, és hosszú időt töltöttem kifejezetten emlősebészettel foglalkozó osztályon. Mindenesetre én nem félnék a biopsziától!
Dr. Ács Nándor
2004.01.18

Kérdés:
22 éves  vagyok. 2003 májusában eltávolítottak a jobb mellemből egy kb 23mmes csomót (fibroadenoma), 2004 májusában újabbat találtak, ez akkor kb 20mmes volt, majd augban felfedeztek egy kb 10mmest, és ma egy kb 7mmest. A legnagyobb 25mm körüli, ma javasolták, hogy vetessem ki. Úgy tűnik, hajlamom van rá és persze nem segített az sem, hogy fogamzásgátlót szedtem, bár 2 ezek nélkül alakult ki. Az még a kisebb gond, hogy fájnak, de mint látja, folyamatosan nőnek, és újabbnál újabb alakul ki. Életmódomban nem állt be változás az elmúlt egy-két évben, véleményem szerint egészségesen táplálkozom és rendszeresen sportolok, családomban talán egy ilyen jóindulatú eset történt. Úgy tudom a meglévők el már nem tüntethetők,de a kialakulásuk sem előzhető meg? Létezik gyógyszeres kezelés erre? Egy végeláthatatlan szabdalás vár rám, ha nem teszek valamit. Megnőnek, kivágják, megnőnek kivágják? Nincs valami módszer, diéta, akármi ez ellen?
Válasz:
Nagyon érdekes kérdést tett fel. Az a helyzet, hogy az emlő jóindulatú csomóinak megjelenését sajnos nem befolyásolja az egészséges életmód, vagy a diéta. Egyrészt azt javasolnám, hogy, ha ismét jelentkezik ilyen fibroma, akkor szövettani mintát kellene belőle venni, és csak akkor eltávolítani, ha nem biztosan jóindulatú, vagy, ha nagyon nő. Másrész létezik olyan fogamzásgátló, amely esetleg segítheti a probléma megelőzését, olyan fajtát kell alkalmazni, amelyik csak gesztagén hormont tartalmaz, ennek használata, és megfelelő kontroll esetén remélhető, hogy meg lehet úszni az állandó műtéteket.
Dr. Ács Nándor
2004.11.09


2002.04.07






 

 

 

 

 

 

 
Kérdéseit felteheti levélben vagy a következő lapon.
A kérdéseket és válaszokat általában a rovatban közzé tesszük. A kérdésekből úgy idézünk, hogy név, cím, azonosításra alkalmas tény, jellemző ne szerepeljen. 
Ha ismert a kérdező e-mail címe, a választ levélben elküldjük. 
A válaszidő a szakértők elfoglaltságától és a kérdések mennyiségétől függ. Sajnos a gyors választ nem tudjuk garantálni. Jelenleg csak nagyon korlátozott számban tudunk kérdésekre válaszolni.
Kérjük, mielőtt a kérdését feltenné, olvassa el ezt.