Rendelő
Rendelő

Csomók a mellben


Kérdés:
19 éves vagyok. 3 hónappal ezelõtt észrevettem, hogy van egy csomó a mellemben. A mammográfiás vizsgálaton nem vettek komolyan, mert csak 18 éves voltam. Most voltam kontrollvizsgálaton és kiderült, hogy ez egy jóindulatú daganat. Mit tehetek, hogy ne legyen rosszindulatú, vagy nagyobb? Egyáltalán, hogy lehet, hogy 19 évesen daganatom van?
Válasz:
Az emlõkben már ilyen fiatalon is jelentkezhetnek csomók. Ha biztosak akarunk lenni a jóindulatúságukban, akkor egy vékony tûvel mintát lehet venni, és abból szövettani vizsgálatot végeztetni. Ha netán növekedni kezdene a csomó, akkor egy kis metszésbõl ki lehet venni.
Dr. Ács Nándor
2004.05.05

Kérdés:
3 hete egy mogyorónyi csomót éreztem a mellemben, azonnal orvoshoz fordultam, aki megvizsgált, majd azt mondta, valószínûleg ciszta. Ezután 2 hetet kellett várnom, amíg el tudták végezni az ultrahang-vizsgálatot. Addigra olyan borsónyira "ment össze" a csomó. Az UH vizsgálaton nem találtak semmi rendellenességet, így 2 hónap múlva kell visszamennem felülvizsgálatra. Azóta 1 hét eltelt, de meg mindig érzem a jelenlétét és félek, mi van ha mégis valami rosszindulatú daganat féle, csak az ultrahang nem tudta kimutatni.
Válasz:
A cysták rendszerint együtt alakulnak a nõi ciklikus hormonális változásokkal. Ezért nem jó, hogy az ultrahang mondja meg, mikor vizsgál: a tisztességes vizsgálatnak elõször menstruáció után kellene történnie, aztán, ha panaszok a ciklus második felében jelentkeznek akkor is. Azonnal! A mai egészségügy rákfenéje, hogy ez nem teljesül.
Szerintem hormonfüggõ, ártalmatlan elváltozásról van szó. Nem írja a korát, de ha aggódik, kérjen orvosától mammográfiára beutalót (30 év alatt nem jön szóba!!!)
Dr. Nagy László

Kérdés:
A bal emlõmben az ultrahang vizsgálat egy 5mm x 7mm-es gömböt, a jobb emlõmbõl pedig egy 2mm x 4mm-es cisztát mutatott ki. Fél évente járok ellenõrzésre, és a citológiai vizsgálat során ami tavay nyáron volt, a Doktornõ azt mondta, hogy semmi esetre se engedjem, hogy sebész hozzányúljon. Több véleményt hallottam errõl, pl. hogy a sebészeti beavatkozás után bár eltávolították a cisztát, de utána több keletkezett, mint amennyi volt. Ezért úgy döntöttem, és a Doktornõ tanácsát megfogadva NEM ENGEDEM sebész közelébe a cisztámat. Olyan megoldást szeretnék találni, ami segít a gyógyulásban. A jobb emlõmben nem szoktam fájdalmat érezni, de a ball emlõmben periodikusan visszatér a fájdalom, néha erõsebb, néha gyengébb formában.
Válasz:
Az ilyen "mini" ciszták rendszerint inkább letokolódott mirigyjáratok, amelyre az ellenõrzésen és a mellmasszázson kívül nem érdemes szót vesztegetni. Meggyõzõdésem, hogy "fájdalmai" is elsõsorban a tudattal függnek össze: ilyen képletek igazából panaszt nem okoznak.
Tény: sebészt ne engedjen oda. Amennyiben életkora elhaladta a 40 évet, megfontolandó egy röntgenes (mammográfiás) vizsgálat, egyébként  az ultrahangos ellenõrzés elégséges. 1-2 cm-es nagyságrend alatt hozzányúlni felelõtlenség.
Dr. Nagy László

Kérdés:
4 hete szültem. A kórházban észrevettem a jobb mellemben 1 csomót (Nem tudom biztosan, hogy ott volt e a szülés elõtt. ).A csecsemõs nõvérek tanácsára próbáltam szétmasszírozni, de csak részben sikerült. Egy kb. ujjbegynyi megmaradt belõle. (A csomó egyébként nem volt fájdalmas, és nem volt piros folt a mellemen a tájékán.) Mivel a családunkban sajnos már
fordult elõ mellrák, ezért elmentem egy onkológiai szakrendelõbe, ahol a doktornõ manuálisan megvizsgált és azt mondta, hogy ez egy fibrómának imponáló képlet. A szoptatást nem kell befejezni miatta. Egy vagy két év múlva, ha befejeztem a szoptatást-mell UH javasolt.
Kérdésem: Manuális vizsgálattal mennyire pontosan lehet megállapítani, hogy milyen képlet van a mellben? Mi az a fibróma? A késõbbiekben  van e remény arra, hogy ez a fibróma eltûnik onnan?
Válasz:
A fibróma egy jóindulatú, kötõszövetes csomó, ami sok nõ mellében elõfordul. Ha onkológus szakorvos azt mondta, hogy nincs szükség beavatkozásra, akkor nagy baj nem lehet. Megnyugtatásképpen lehet pl. egy vékony tûvel szövettani mintát venni, ez biztosan igazolná a csomó milyenségét. Az ultrahang önmagában nem zárhat ki semmit. A fibroma valószínûüleg magától nem fog eltûnni, de, ha nem növekszik, akkor operálni sem feltétlen kell.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
27 éves vagyok, a jobb mellemben van egy kb. fél körömnyi hosszúkás csomó, melyet a szülés utáni napokban vettem észre. Természtesen voltam már orvosnál e problémával, de a szoptatás miatt nem igazán voltak vizsgálatok (1 mellUH volt-kb.4 hónapja.). A mellUH szerint e csomó tejmirigy és a hónalj-árok axillái is szabadok, de én tapintással érzem, hogy a csomós mell felõli hónalj "dudorosabb", tömörebb. Mit tanácsol? Menjek-e el a szoptatás alatt tûbiopsziára? Milyen kockázata van a tejtermelés csökkentésén kívül e vizsgálatnak a szoptatós emlõre? Okozhat-e rosszindulatú elváltozást, ha esetleg a csomó tényleg egy tejmirigy vagy egyéb jóindúlatú elváltozás?
Az elvégzett mellUH eredménye mennyire megbízható? Biztos magától értetõdõ, de szeretném a gyerekeimet felnevelni és ez a csomó már 7 és fél hónapja ott van és borzasztóan aggódóm emiatt. (Volt már haláleset mellrák miatt a családban.31 éves volt az illetõ.)
Válasz:
Való igaz, hogy a szoptatás idején nehéz megítélni az emlõkben jelentkezõ csomókat, de azokat komolyan kell venni. Az emlõ ultrahang hasznos módszer, de megint csak a szoptatás miatt kevés olyan szakember van, aki azt biztonsággal meg tudja ítélni. A tûbiopszia biztos diagnózist ad, annak veszélye gyakorlatilag semmi, az biztos, hogy attól nem "rákosodik el" egy csomó. A válaszomban persze kicsit szubjektív lehetek, mivel én sebész szakorvos is vagyok, és hosszú idõt töltöttem kifejezetten emlõsebészettel foglalkozó osztályon. Mindenesetre én nem félnék a biopsziától!
Dr. Ács Nándor
2004.01.18

Kérdés:
22 éves  vagyok. 2003 májusában eltávolítottak a jobb mellembõl egy kb 23mmes csomót (fibroadenoma), 2004 májusában újabbat találtak, ez akkor kb 20mmes volt, majd augban felfedeztek egy kb 10mmest, és ma egy kb 7mmest. A legnagyobb 25mm körüli, ma javasolták, hogy vetessem ki. Úgy tûnik, hajlamom van rá és persze nem segített az sem, hogy fogamzásgátlót szedtem, bár 2 ezek nélkül alakult ki. Az még a kisebb gond, hogy fájnak, de mint látja, folyamatosan nõnek, és újabbnál újabb alakul ki. Életmódomban nem állt be változás az elmúlt egy-két évben, véleményem szerint egészségesen táplálkozom és rendszeresen sportolok, családomban talán egy ilyen jóindulatú eset történt. Úgy tudom a meglévõk el már nem tüntethetõk,de a kialakulásuk sem elõzhetõ meg? Létezik gyógyszeres kezelés erre? Egy végeláthatatlan szabdalás vár rám, ha nem teszek valamit. Megnõnek, kivágják, megnõnek kivágják? Nincs valami módszer, diéta, akármi ez ellen?
Válasz:
Nagyon érdekes kérdést tett fel. Az a helyzet, hogy az emlõ jóindulatú csomóinak megjelenését sajnos nem befolyásolja az egészséges életmód, vagy a diéta. Egyrészt azt javasolnám, hogy, ha ismét jelentkezik ilyen fibroma, akkor szövettani mintát kellene belõle venni, és csak akkor eltávolítani, ha nem biztosan jóindulatú, vagy, ha nagyon nõ. Másrész létezik olyan fogamzásgátló, amely esetleg segítheti a probléma megelõzését, olyan fajtát kell alkalmazni, amelyik csak gesztagén hormont tartalmaz, ennek használata, és megfelelõ kontroll esetén remélhetõ, hogy meg lehet úszni az állandó mûtéteket.
Dr. Ács Nándor
2004.11.09


2002.04.07Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Ezt kérdezték tőlünk legutóbb

Köhögés és rekedtség

Tisztelt Doktor ur / Doktor no!Kislanyom 12 hetes jelenleg. Angliaban szuletett, 39.hetre 2860 grammal, legiutjait nem szivtak le a szuleteset kovetoen. 4 hetes kora - azaz 8 hete mar - biztosan (de lehet h regebb ota, csak nem tudatositottam magamban) egyet-kettot furan kohog. Oblos, ugato kohoges. Nem olyan mely fokaszeru, mint a kruppos (nagylanyom 3 eves es 2 evesen kruppos kohogessel voltunk korhazban).

Altalaban napjaban 1-2x kohog igy, maximum 10 alkalommal. Egymas utan mindig ketto ilyen hangu... tovább »

Genetikai vizsgálat – kell?

15 hetes kismama vagyok, nov.-ben töltöttem 35.évemet.A védőnőm szerint az életkorom miatt genetikai tanácsadáson kellene részt vennem,kérjek beutalót, de a terhesgondozást végző orvos azt mondta,hogy a jelenlegi protokoll szerint 37 év felett kell menni(kombinált tesztem alacsony kockázatú lett),tehát ne menjek.Kérdésem az lenne,hogy részt kell-e vennem ezen a vizsgálaton vagy sem?"

K-vitamin?

A kérdésem az lenne ,hogy 1 hónapos kisfiam napi 6-szor eszik ebből 4*szopizik 2*pótlást kap tápszerből. Most lenne aktuális a K-vitamin beadása de most tanácstalan vagyok hogy be veheti vagy nem. Válaszát előre is köszönöm!

Fitymaszűkület és bőrpír

Pár napja 28 hónapos kisfiam fütyijének hegye bepirosodott, és nem lehet a bőrt hátrahúzni rajta. Elvittük egy urológushoz, aki azt mondta, hogy Betadine oldattal locsolgassuk, és pár nap alatt elmúlik a pirosság. Én viszont úgy vettem észre, hogy nem javul a dolog, sőt időnként még pirosabb neki. Szeretném megkérdezni, hogy milyen krémmel lehetne kenegetni neki pl: Canesten, vagy a kamillás lemosás is elegendő lehet?
Továbbá az urológus azt is mondta, hogy a fiamnak veleszületett fitymaszűkülete van, és 3 éves... tovább »

Visszaöklendezi az ételt

14 hónapos a kislányom! Mindig is macerás volt az etetése! Nem igazán eszi meg a darabosabb ételeket, még mindig pépesítem a kajáit! A boltit megeszi, meg a kiflit is elnyámmogja mostmár! A picivel nagyobb falatkát kap be( pl a kisujjamon a köröm, vagy még akkorát sem), öklendezni kezd és olyankor vissza is jön egy kevés kaja! Abszolút nem hajlandó rágni! Most jön 7dig foga! Normális ez ebben a korban? Nem kellene már rendesen ennie a vajaskenyeret meg hasonló ételeket! A visszaöklendezés ijeszt meg nagyon! A kislányom... tovább »