Rendelő

Csomók a mellben


Kérdés:
19 éves vagyok. 3 hónappal ezelõtt észrevettem, hogy van egy csomó a mellemben. A mammográfiás vizsgálaton nem vettek komolyan, mert csak 18 éves voltam. Most voltam kontrollvizsgálaton és kiderült, hogy ez egy jóindulatú daganat. Mit tehetek, hogy ne legyen rosszindulatú, vagy nagyobb? Egyáltalán, hogy lehet, hogy 19 évesen daganatom van?
Válasz:
Az emlõkben már ilyen fiatalon is jelentkezhetnek csomók. Ha biztosak akarunk lenni a jóindulatúságukban, akkor egy vékony tûvel mintát lehet venni, és abból szövettani vizsgálatot végeztetni. Ha netán növekedni kezdene a csomó, akkor egy kis metszésbõl ki lehet venni.
Dr. Ács Nándor
2004.05.05

Kérdés:
3 hete egy mogyorónyi csomót éreztem a mellemben, azonnal orvoshoz fordultam, aki megvizsgált, majd azt mondta, valószínûleg ciszta. Ezután 2 hetet kellett várnom, amíg el tudták végezni az ultrahang-vizsgálatot. Addigra olyan borsónyira "ment össze" a csomó. Az UH vizsgálaton nem találtak semmi rendellenességet, így 2 hónap múlva kell visszamennem felülvizsgálatra. Azóta 1 hét eltelt, de meg mindig érzem a jelenlétét és félek, mi van ha mégis valami rosszindulatú daganat féle, csak az ultrahang nem tudta kimutatni.
Válasz:
A cysták rendszerint együtt alakulnak a nõi ciklikus hormonális változásokkal. Ezért nem jó, hogy az ultrahang mondja meg, mikor vizsgál: a tisztességes vizsgálatnak elõször menstruáció után kellene történnie, aztán, ha panaszok a ciklus második felében jelentkeznek akkor is. Azonnal! A mai egészségügy rákfenéje, hogy ez nem teljesül.
Szerintem hormonfüggõ, ártalmatlan elváltozásról van szó. Nem írja a korát, de ha aggódik, kérjen orvosától mammográfiára beutalót (30 év alatt nem jön szóba!!!)
Dr. Nagy László

Kérdés:
A bal emlõmben az ultrahang vizsgálat egy 5mm x 7mm-es gömböt, a jobb emlõmbõl pedig egy 2mm x 4mm-es cisztát mutatott ki. Fél évente járok ellenõrzésre, és a citológiai vizsgálat során ami tavay nyáron volt, a Doktornõ azt mondta, hogy semmi esetre se engedjem, hogy sebész hozzányúljon. Több véleményt hallottam errõl, pl. hogy a sebészeti beavatkozás után bár eltávolították a cisztát, de utána több keletkezett, mint amennyi volt. Ezért úgy döntöttem, és a Doktornõ tanácsát megfogadva NEM ENGEDEM sebész közelébe a cisztámat. Olyan megoldást szeretnék találni, ami segít a gyógyulásban. A jobb emlõmben nem szoktam fájdalmat érezni, de a ball emlõmben periodikusan visszatér a fájdalom, néha erõsebb, néha gyengébb formában.
Válasz:
Az ilyen "mini" ciszták rendszerint inkább letokolódott mirigyjáratok, amelyre az ellenõrzésen és a mellmasszázson kívül nem érdemes szót vesztegetni. Meggyõzõdésem, hogy "fájdalmai" is elsõsorban a tudattal függnek össze: ilyen képletek igazából panaszt nem okoznak.
Tény: sebészt ne engedjen oda. Amennyiben életkora elhaladta a 40 évet, megfontolandó egy röntgenes (mammográfiás) vizsgálat, egyébként  az ultrahangos ellenõrzés elégséges. 1-2 cm-es nagyságrend alatt hozzányúlni felelõtlenség.
Dr. Nagy László

Kérdés:
4 hete szültem. A kórházban észrevettem a jobb mellemben 1 csomót (Nem tudom biztosan, hogy ott volt e a szülés elõtt. ).A csecsemõs nõvérek tanácsára próbáltam szétmasszírozni, de csak részben sikerült. Egy kb. ujjbegynyi megmaradt belõle. (A csomó egyébként nem volt fájdalmas, és nem volt piros folt a mellemen a tájékán.) Mivel a családunkban sajnos már
fordult elõ mellrák, ezért elmentem egy onkológiai szakrendelõbe, ahol a doktornõ manuálisan megvizsgált és azt mondta, hogy ez egy fibrómának imponáló képlet. A szoptatást nem kell befejezni miatta. Egy vagy két év múlva, ha befejeztem a szoptatást-mell UH javasolt.
Kérdésem: Manuális vizsgálattal mennyire pontosan lehet megállapítani, hogy milyen képlet van a mellben? Mi az a fibróma? A késõbbiekben  van e remény arra, hogy ez a fibróma eltûnik onnan?
Válasz:
A fibróma egy jóindulatú, kötõszövetes csomó, ami sok nõ mellében elõfordul. Ha onkológus szakorvos azt mondta, hogy nincs szükség beavatkozásra, akkor nagy baj nem lehet. Megnyugtatásképpen lehet pl. egy vékony tûvel szövettani mintát venni, ez biztosan igazolná a csomó milyenségét. Az ultrahang önmagában nem zárhat ki semmit. A fibroma valószínûüleg magától nem fog eltûnni, de, ha nem növekszik, akkor operálni sem feltétlen kell.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
27 éves vagyok, a jobb mellemben van egy kb. fél körömnyi hosszúkás csomó, melyet a szülés utáni napokban vettem észre. Természtesen voltam már orvosnál e problémával, de a szoptatás miatt nem igazán voltak vizsgálatok (1 mellUH volt-kb.4 hónapja.). A mellUH szerint e csomó tejmirigy és a hónalj-árok axillái is szabadok, de én tapintással érzem, hogy a csomós mell felõli hónalj "dudorosabb", tömörebb. Mit tanácsol? Menjek-e el a szoptatás alatt tûbiopsziára? Milyen kockázata van a tejtermelés csökkentésén kívül e vizsgálatnak a szoptatós emlõre? Okozhat-e rosszindulatú elváltozást, ha esetleg a csomó tényleg egy tejmirigy vagy egyéb jóindúlatú elváltozás?
Az elvégzett mellUH eredménye mennyire megbízható? Biztos magától értetõdõ, de szeretném a gyerekeimet felnevelni és ez a csomó már 7 és fél hónapja ott van és borzasztóan aggódóm emiatt. (Volt már haláleset mellrák miatt a családban.31 éves volt az illetõ.)
Válasz:
Való igaz, hogy a szoptatás idején nehéz megítélni az emlõkben jelentkezõ csomókat, de azokat komolyan kell venni. Az emlõ ultrahang hasznos módszer, de megint csak a szoptatás miatt kevés olyan szakember van, aki azt biztonsággal meg tudja ítélni. A tûbiopszia biztos diagnózist ad, annak veszélye gyakorlatilag semmi, az biztos, hogy attól nem "rákosodik el" egy csomó. A válaszomban persze kicsit szubjektív lehetek, mivel én sebész szakorvos is vagyok, és hosszú idõt töltöttem kifejezetten emlõsebészettel foglalkozó osztályon. Mindenesetre én nem félnék a biopsziától!
Dr. Ács Nándor
2004.01.18

Kérdés:
22 éves  vagyok. 2003 májusában eltávolítottak a jobb mellembõl egy kb 23mmes csomót (fibroadenoma), 2004 májusában újabbat találtak, ez akkor kb 20mmes volt, majd augban felfedeztek egy kb 10mmest, és ma egy kb 7mmest. A legnagyobb 25mm körüli, ma javasolták, hogy vetessem ki. Úgy tûnik, hajlamom van rá és persze nem segített az sem, hogy fogamzásgátlót szedtem, bár 2 ezek nélkül alakult ki. Az még a kisebb gond, hogy fájnak, de mint látja, folyamatosan nõnek, és újabbnál újabb alakul ki. Életmódomban nem állt be változás az elmúlt egy-két évben, véleményem szerint egészségesen táplálkozom és rendszeresen sportolok, családomban talán egy ilyen jóindulatú eset történt. Úgy tudom a meglévõk el már nem tüntethetõk,de a kialakulásuk sem elõzhetõ meg? Létezik gyógyszeres kezelés erre? Egy végeláthatatlan szabdalás vár rám, ha nem teszek valamit. Megnõnek, kivágják, megnõnek kivágják? Nincs valami módszer, diéta, akármi ez ellen?
Válasz:
Nagyon érdekes kérdést tett fel. Az a helyzet, hogy az emlõ jóindulatú csomóinak megjelenését sajnos nem befolyásolja az egészséges életmód, vagy a diéta. Egyrészt azt javasolnám, hogy, ha ismét jelentkezik ilyen fibroma, akkor szövettani mintát kellene belõle venni, és csak akkor eltávolítani, ha nem biztosan jóindulatú, vagy, ha nagyon nõ. Másrész létezik olyan fogamzásgátló, amely esetleg segítheti a probléma megelõzését, olyan fajtát kell alkalmazni, amelyik csak gesztagén hormont tartalmaz, ennek használata, és megfelelõ kontroll esetén remélhetõ, hogy meg lehet úszni az állandó mûtéteket.
Dr. Ács Nándor
2004.11.09


2002.04.07Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Ezt kérdezték tőlünk legutóbb

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

Merckformin terhesség alatt

Tisztelt Válaszadó!11 hetes kismama vagyok, IR-es. Merckformint szedek, esténként 2x750 mg-ot. Az endokrinológus azt mondta, hogy a 13. hét 1 napjától kezdjem leépíteni. De több helyen olvastam, hogy már egyre több IR-es kismamával tovább szedetik a Mercket, hiszen a terhesség alatt megváltozik az inzulinszükséglet. Eléggé kétségbe esetem, nem tudom, hogy hogyan tovább. Mert ugye a jogszabály elő írja, hogy le kell tenni.Válaszát köszönöm!

Spontán fogamzás vagy inszemináció?

Tisztelt Doktor Úr !Kérdésem az lenne, Önnek mi a véleménye arról, hogyan kellene folytatni a fogamzásra való felkészülésemet : spontán fogamzással, vagy inszeminációval ? Az előzményeim : most április végétől lehet teherbe esnem egy HSK után. Szedek napi fél szem Letroxot és fogok ápr. végétől újra Bromocriptint is.(Tavaly ősztől kivizsgálásokra járok.) Megfoganok spontán is és inszeminációval is, elég hamar. Háromszor volt missed abortuszom 7-9 hetesen. A férjem teljesen rendben van. Az inszeminációm anno a spermaellenes... tovább »

Lehet-e baj ?

Tisztelt Doktor Úr! Azzal fordulnék Önhöz hogy a hétvégén történt velem egy kisebb baleset. Elestem kerékpározás közben és erősen megütöttem a nemi szervem. Azonnal megnéztem, és pecsételő vérzést láttam az alsőneműmön.Pár órával később viszont ez megszűnt és a fájdalom is enyhült. Ma viszont még mindig érzek fájdalmat főleg vizelet ürítése közben. Fürdés után kamilla teával öblítgettem amikoris észrevettem egy pár mm-es sebet és kisebb dagadást. Okozhatott ez az ütés komolyabb sérülést? Mit javasol, mit tegyek ?Válaszát előre is köszönöm!

A szülés várható időpontja

Tisztelt Válaszadó!Kicsit megkavarodtam a terhességem idejével kapcsolatban.Utolsó menzeszem február 7-én volt. Átlagosan 24-26 napos ciklusaim voltak, ovulációm a 9-12. ciklusnapon volt általában (hőmérő). Március 3-án lett először a tesztem pozitív.Március 13-án 5 mm-es petezsák látszott az uh-n (ekkor 5 hetesnek írt az orvos). Március 27-én a CRL: 15 mm volt, és az FHR:+ (ekkor 8 hetesnek írt az orvos, amikor a menzeszem után még csak 7 hét telt el, de a méreteket nézte az orvos). Április 3-án a CRL mérete 20 mm volt (9... tovább »