Rendelő

Kakaó cumisüvegbõl

Kérdés:
Kisfiam 2 éves múlt szeptember elején. Kicsi korában elfogadta a cumit, azonban félévesen volt egy aphta-ja, ami miatt errõl leszokott, de mivel én sajnos nem tudtam szoptatni, ezért a cumisüveg következett. Jelenleg is csak ebbõl hajlandó inni reggel és este a kakaóját. Már elég hamar kijöttek a fogai, így félek, hogy tönkremennek a fogai a cumi miatt. 2000. szeptember óta bölcsödébe jár, ahol nem kell már neki a cumisüveg egyáltalán. Azonban otthon kiköveteli. Már megpróbáltam, hogy egészen kicsi lyukú cumival adom neki, amibõl nem igazán jön ki a kakaó és közben megkínálgatom a poharából is. Néha elfogadja, azonban amikor lefekszik, illetve pihenni akar, akkor cumit kér. Jelenleg is próbálkozom, azonban nem igazán sikerül elvenni tõle a cumit. Mit tudna tanácsolni, milyen módszerrel szoktassam le, legalább a nappali cumiról? 

Válasz:
Azt gondolom, nem tudok igazán jó tanácsot adni Önnek, ugyanis a pszichológia, szemben a közfelfogással, eléggé megengedõ a cumizással és ujjszopással kapcsolatban. Mindkettõt ugyanis orális, száj körüli szükségletnek tartjuk, amirõl azt feltételezik a szakemberek, hogy alapvetõ szükséglet kisgyermekkorban, és így a megfelelõ, sem a túlzott, sem a hiányos, kielégítésérõl kell gondoskodni (pl. szoptatással, cumival, szájba vehetõ tárgyakkal), illetve hagyni kell, hogy e szükséglet kielégítését a gyermek szabályozza. 
Ahogy az Ön leírásából kitûnik, a gyermek mostanában inkább az esti és a reggeli nyugalom és ellazulás idején kéri csak a cumit, napközben nincs rá szüksége a sokféle "tennivaló" és játék idején. Azt gondolom, hogy ha csak ilyen alkalmakkor kell neki a cumizás, és a gyermek még nincs két és fél éves sem, akkor ez az igény igazán jogos, és elfogadható az õ részérõl. Jól tudom, hogy a fogak épségének kockázatát szokták sokan megemlíteni a cumizás elfogadása vagy elutasítása kapcsán. Ha a cumizás ilyen csekély alkalomra korlátozódik, tehát nem egész nap van a szájában az édes szörppel, folyadékkal teli cumisüveg, akkor szerintem akceptálható ilyen kisgyermeknél a reggeli és esti kakaózás, illetve az evvel együttjáró önnyugtatás, öndédelgetés, örömkeresés. Ez kicsi gyerekeknél teljesen normális, illetve gyermekenként a szopási szükséglet nagyon különbözõ, hagyni kell tehát, hogy a saját igényét kielégítse. A fogak romlásával kapcsolatban azt szeretném megjegyezni, hogy az édes folyadékot lehet ellensúlyozni a fogmosással,  a fogak helyzetét pedig ez a rövid ideig tartó cumizás nem befolyásolja jelentõsen. Késõbb, ha nagyobb lesz a kisfiú, lehet majd avval biztatni, hogy a cumizás a kicsik játéka, a nagyobb óvodások már nem cumiznak, de akkor is figyelembe kell venni a gyermek igényét, és erõltetni a leszokást, a pszichológia szerint, nem kívánatos.

Dr. Kõrössy Judit


2003.01.29

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Legfrissebb kérdések

HELLP újra?

Üdvözlöm!7 hónapja született a kisfiam császárral, 37. hétre toxémia miatt.A műtét után lett HELLP szindrómám, ami miatt még egy napig küzdenem kellett, de szerencsére minden rendben volt. Sajnos egyedül nevelem a gyermekemet... A kérdésem az lenne, hogy ha a későbbiekben terveznék még egy gyereket (ugye másik apukától...) mennyi az esélyem egy újabb toxémiára? Több helyen hallottam, hogy ha más az apa, akkor nagyobb az esély? (nem igazán értem miért :( )Illetve érdemes-e elvégeztetnem a Leiden "tesztet", mert a családban előfordult már, és lehetséges, hogy ettől vagyok...  tovább »

Meddig kell vitamint szedni?

Jo napot. Olyan kerdesem lenne, hogy a 11.het elott egy nappal fog elfogyni a vitaminom, de uj csomaggal nem szeretnek venni. Eleg ha a 13.hetig csak folsavat szedek es magnerotot. Utana persze szedem a 2-es vitamint. Koszonom.

  tovább »

Vércukor 7 fölött

Tisztelt szakértő!A véleményét szeretném kérni a vércukorterhelés eredményemmel kapcsolatban. 75 grammos terhelés után a 2 órás cukorszintem 7.2. Ez alatta van a 7.8-as határnak, ennek ellenére nem minősül ez soknak? A védőnőm szerint, ha nem írták rá a leletre, hogy kontroll szükséges, akkor rendben van az eredmény. Viszont hallottam olyat, ahol 7 feletti értéknél már diétát írnak elő. Igyekszem ezután még jobban odafigyelni majd a szénhidrátra, de érdekelne az Ön véleménye is.Köszönettel:Bakuczné Tóth Csilla

  tovább »

Császár után természetesen

Kedves Doktor!2012 decemberben császármetszéssel született meg kisfiam (akkor 29 éves voltam). Problémamentes terhesség után, a terminus után 3 nappal magzatvízszivárgás gyanújával mentem be a kórházba. CTG-re kötöttek, ami alpján a szülés megindult, de nem éreztem semmit, tágulni sem tágultam. Burkot repesztettek, a magzatvíz mekóniumos volt és mivel még a természetes szüléstől fényévekre voltam, nem akartak kockáztatni, vágtak. 3800 grammal egészséges fiam született (én 50 kiló vagyok, később mondták, hogy a súlya miatt is volt esély a császárra). Műtét közben kiderült, hogy...  tovább »

A fogantatás időpontja

ÜDVÖZLÖM!! MELINDA VAGYOK AZT SZERETNÉM KÉRDEZNI ÖNTÖL HOHY MIKOR FOGANHAT MEG A BABA A CIKLUS SORÁNN VAN A KI AZT MONDJA A MENZESZ UTÁN 6.IK NAP KÖRÜL VAN AKI AZT A MENZESZ UTÁN A 14.IK NAP KÖRÜL NEM TUDOM SAJNOS SEGITSEN NEKEM NAGYON SZERETNÉNK BABÁT NEKEM ILYEN 26-28 MIKOR MILYEN A CIKLUSOM .HOGYAN SZÁMOLJAK A MENZESSZ UTÁN .? ELÖRE IS KÖSZÖNÖM ÜDV: MELINDA

  tovább »

   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 27 37 47 57 67 77 87 97   

X
EZT MÁR OLVASTAD?