Recept: villámgyors és krémes tiramisu babapiskótával
Ez a gyors desszert tökéletes választás, ha kevés időd van, de mégsem mondanál le a tiramisu feelingről.
A tiramisu az egyik legismertebb olasz desszert, ami a világ minden táján nagy népszerűségnek örvend. Bár hagyományosan hosszabb elkészítési időt igényel, ez a villámgyors változat egyszerű, mégis nagyon finom.
Hozzávalók (4-6 adaghoz):
- 250 g mascarpone sajt
- 250 ml habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 1 csomag babapiskóta (kb. 200 g)
- 2 dl frissen főzött kávé (lehet koffeinmentes is)
- 1 evőkanál cukor (a kávé édesítéséhez, opcionális)
- 2 evőkanál rum vagy mandulalikőr (elhagyható)
- kakaópor a szóráshoz
A tirmaisu elkészítése:
A mascarponés krém készítése:
A mascarponét tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliakivonatot, majd kézi habverővel keverjük simára. A hideg habtejszínt külön tálban verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a mascarponés alapba, hogy egy könnyű és krémes állagot kapjunk.
Főzzük le a kávét, és hagyjuk kihűlni. Ha szeretnénk, keverjünk bele cukrot és a rumot vagy likőrt. Öntsük egy széles, lapos tálba, hogy könnyen bele tudjuk mártogatni a babapiskótákat.
A tiramisu rétegezése:
Vegyünk elő egy közepes méretű tálat vagy poharakat a tálaláshoz. A babapiskótákat gyorsan forgassuk meg a kávéban (ne áztassuk túl, hogy ne essenek szét), majd helyezzük a poharak aljára.
A babapiskóta rétegre kenjünk egy adag mascarponés krémet. Folytassuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Ügyeljünk arra, hogy a tetejére krém kerüljön, és szórjunk bőségesen kakaóport a tiramisu tetejére egy szitán keresztül, hogy szép egyenletes legyen.
Végül helyezzük a tiramisut a hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy az ízek összeérjenek és a desszert kellően lehűljön.
Babanet, 2024. december 13.