Néhány tévhit és az igazság, ha a babának fáj a hasa... Gondolatok a laktózérzékenységről (2. rész)

Az elsődleges laktózérzékenység ma a leggyakoribb felszívódási zavar a gyermekek körében. De nem csak a kicsiket érinti; a felnőtt lakosság közel 14%-a is bajlódik a kellemetlen tünetekkel. Mit lehet tenni ellene?

A felismerés

Az első és legfontosabb, hogy biztosak legyünk abban, mivel is állunk szemben. Ugye arról már beszéltünk, hogy nem minden poci fájós - hasmenéses baba egyértelműen laktózérzékeny. A glutén- illetve a tejfehérjeallergia is okozhat hasonló tüneteket; ezt mi otthon, laikusként nem tudjuk megállapítani. Ne kockáztassunk vagy kísérletezzünk; ne fogjuk önhatalmúlag diétára gyermekünket! Előfordulhat, hogy egy súlyosabb betegség áll a háttérben; legalább egy csapásra ezt is kizárhatjuk. Vizsgáltassuk ki!

A tejcukor-érzékenység kimutatható székletből, genetikai vizsgálattal vagy úgynevezett izotópiás eljárással. Ez utóbbi elég bonyolult és kellemetlen is, mert a – lehetséges - problémákat okozó tejcukorral terhelik a pici szervezetét, hogy aztán a véréből és a kilégzett szén-dioxidból állapíthassák meg az allergiát. Szerencsére ezt a módszert ritkán javasolják – akkor is a megbízhatósága miatt.

Gondolatok a laktózérzékenységről (2. rész)

Megvan az eredmény, mi a teendő?

A bébiknek és a gyerekeknek, laktózérzékenység ide vagy oda; szükségük van az (anya)tejre, és később a tejtermékekre. Rengeteg, a növekedésükhöz nélkülözhetetlen összetevőt tartalmaznak ezek az ételek/italok, ezért vagy válasszuk azok mentes változatait (ma már a legtöbb élelmiszerbolt polcain megtalálható a laktózmentes tej, joghurt, vaj, sajt), vagy használjuk laktáz cseppeket (amivel pótolhatjuk az enzimhiányt).

A laktáz cseppeket az anyatejhez is hozzá lehet adni; a lefejt anyatej 50 milliliterébe kell egy vagy két cseppet rakni, majd pár percet hagyni, hogy feloldódjon, s miután ezzel megetettük a kicsit, lehet rögtön mellre tenni, így keveredik a szopizott tej az enzimes tejjel.

Az érzékenység mértéke eltérő lehet, vannak, akik egy bizonyos fokig bírják (hiszen valamennyi enzimet azért termel a szervezetük, csak nem eleget); én például napi fél deci tejet meg bírok inni minden gond nélkül, és a sajtokkal sincs semmi baja a gyomromnak. Felnőttként, szoktam ezzel kísérletezni, de gyermekek esetében inkább orvosi felügyelettel javasolt a laktózterhelési próba.

A szakember segítségével összeállított étrend mellett különös hangsúlyt kell fektetni a károsodott bélflóra helyre állítására is; ami speciális étrendkiegészítőkkel történik.

 Bár kicsit macerásabbnak tűnhet így az életünk, de egy idő után rutinfeladattá válik, mind a megfelelő termékek kibogarászása, mint a laktázcsepp alkalmazása – és az Ő egészségéért minden megéri!

Plézer Panna , 2017. március 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?