A sikeres szoptatás titka(i) – 1. rész

Azt már mindnyájan tudjuk - jóval azelőtt, hogy anyává válnánk-, hogy milyen fontos és egészséges az anyatej, a szoptatás. Azt viszont mindaddig, amíg mi magunk nem tapasztaljuk, elképzelni sem tudjuk, olykor milyen bonyolult is! Ha Te is kezdő anya vagy; minden tapasztalat jól jöhet; ezért mi most megosztjuk Veletek a miénket.

Néhány tanács elöljáróban

  1. Kérj/fogadj el segítséget: ha van a környezetedben olyan, akit megkérhetsz, hogy mutassa meg, Ő hogyan szoptat, az nagyon hasznos lehet, de igénybe veheted szakképzett tanácsadó segítségét is. Még a baba megszületése előtt érdemes ezt átgondolni.
  2. Ragaszkodj a bébihez a kórházban: ha kell, kicsit határozottabban, rámenősebben is megkérheted, hogy, amennyi időt csak lehet, hadd legyen Veled a pici, a kórházban a szülés után; ez segíti a mentális és fizikai felkészülést a szoptatásra, és a kapcsolatotok elmélyülését is, az első pillanattól kezdve.
  3. Próbálkozz a ciciről etetéssel, amilyen hamar csak tudsz: ha megoldható, már néhány órával a szülés után is megkísérelheted a szoptatást. Ne aggódj, teljesen normális, hogy először csak néhány csepp kolosztrum fog jönni, a baba gyomra is épp csak dió nagyságú az első pár napban (jól találta ezt is ki az anyatermészet – pont annyira lesz szüksége a kicsinek, amennyit adni tudsz!).
  4. Mindenképpen legyen jelen a párod: szülés után nagyon kimerült és tompa lehetsz, márpedig előfordulhatnak összeszedett gondolkodást, határozott fellépést igénylő feladatok; a férfiak okos érvelőképessége, gavallér gondoskodása most nagyon jól jöhet.

Szoptatás

Hogyan helyezkedjünk?

  1. Fókuszálj azokra a pici tappancsokra: gyakorlati tapasztalatok igazolják, hogy sokkal szívesebben szopiznak azok a bébik, akiknek a lába hozzáér valamihez (a Te lábadhoz, vagy a székhez, ágyhoz, párnához), mert jobban el tudják magukat engedni; nagyobb biztonságban érzik magukat így.
  2. „Pocit a pocihoz”: a helyes pozitúra a szoptatáshoz az, ha összeér a kettőtök hasa; így nem kell kifordítania a nyakát, hogy elérjen. A mellbimbód pedig ne a szájához érintsd, hanem az orrához, ekkor fel fogja emelni a fejét, nagyra nyitja a száját és nagyon jól tud kapcsolódni a cicidhez.
  3. Ne nyomd közben a pici fejét hátulról: bár ösztönösen is kicsit rásegítene az ember, ahogy tartja az újszülött fejét a szoptatás közben, de ezzel egy védekezési-ellenállási reflexet indítasz el Benne, amitől rászoríthat a mellbimbódra – ez mindkettőtök számára kellemetlen. E helyett inkább a nyakszirtjére helyezd a kezed.
  4. Szoptatás után feküdj az oldaladra: ez a testhelyzet pihentető lehet a sok görnyedés után a vállad és a hátad számára, és kényelmes(ebb) császár után. Tegyél egy nagyobb párnát a térdaid közé, és fektesd magad mellé, szem magasságba a kicsit.

Cikkünk folytatásában még több apró praktikát árulunk el a szoptatás hogyanjáról és mikéntjéről.

 

 

Plézer Panna , 2017. április 08.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?