Baba utónév - 10 különleges fiú- és lánynév, amit mostantól adhatsz a babának! Friss, hivatalos utónévlista, ami közül választani lehet

Melyek a leggyakoribb okok, amiért az újdonsült anyák úgy érzik, elszúrták a névadást? Meddig kell hivatalosan a baba nevét anyakönyveztetni? Adható-e külföldi név magyar babának? Mit tehet a szülő, ha egyedi, még nem anyakönyveztethető nevet szeretne adni a születendő gyermekének? Hivatalos, friss utónév lista és aktuális névadási szabályok linkjei a cikkben.

Az édesanyák 18 százaléka megbánja azt a nevet, amit a kisbabájának választ, sőt ezen elkeseredett anyukák fele szíve szerint korrigálná az elhibázott döntését. Végül 2%-uk jut el odáig, hogy valóban kéri a baba nevének megváltoztatását - derül ki egy brit felmérésből.

Baba utónév - 10 különleges fiú- és lánynév,

Rendszerint már az első héten megbánjuk a rossz névválasztást – a kutatás szerint
Azok az anyák, akik megbánták a névválasztást, rendszerint már az első héten rájönnek, hogy hibáztak, és hogy megszületett kisbabájuk nem a megfelelő nevet kapta. Azonban nem csak a statisztikai adat érdekes az ügy kapcsán, hanem az ok is.

A leggyakoribb okok, amiért az anyukák megbánják a névválasztást
A legtöbb anyuka azt hozta fel indokul, hogy rájött, a kiválasztott név túlságosan gyakori.
Több anyukát az zavart, hogy szerinte a baba nevének furcsa, idegen kicsengése van, amit egyszerűen nem tud megszokni. Az elégedetlen anyukák ötöde úgy nyilatkozott, hogy az adott név soha nem is tartozott a kedvencei közé, a névválasztása inkább egyfajta kényszer vagy családi kötelesség volt részéről. Az anyai panaszlista kiterjedt: a baba nevét nehezen lehet kiejteni, nehezen lehet kiolvasni; mégsem szép a becenév változata a kiválasztott utónévnek; volt, aki meg sem tudta indokolni, hogy miért nincs kibékülve a névvel, egyszerűen csak rossz döntésnek tartotta a névválasztást.

Inkább a nők szeretik a nevüket lecserélni
A brit kutatáshoz hasonló hazai felmérés egyelőre még nem készült, sőt hazai statisztikai adat sincs arra nézve, hogy hány szülő kér ’azonnali’ névcserét a fentiekhez hasonló okok miatt, mivel a családi névváltoztatás is névváltoztatásnak számít. Érdekes tény azonban, hogy itthon főleg a nők szeretik a becenevüket hivatalosítani, például ilyen a Baba, Böbe, Babszi névkérvény - de ezek a hölgyek már tudatosan, felnőtt korukban kérik a nevük megváltoztatását.

A közép- és fiatalabb korosztály körében - főleg az egyre gyakoribb külföldre költözés, külföldi életvitel miatt - kérik a meglévő keresztnév idegen írásmódjának anyakönyvezését. Egy Edit nevű hölgy, aki Angliában él, az Edith alakot kérvényezte, mivel az edit angolul ’szerkesztést’ jelent, amivel nem szeretett volna azonosulni. A hasonló esetek között olyan kérvény is előfordult, hogy egy spanyolországi letelepedésre készülő fiatalember kívánta a teljes nevét (család- és keresztnév) megváltoztatni.

Adható-e idegen helyesírású név a babának?
Mivel meglehetősen gyakori kérés a leendő és még névadás előtt álló szülők részéről a külföldi névalak, ezért mindenképpen érdemes tudni, hogy ha valaki magyar állampolgár, akkor egy név idegen írásmódjára sajnos nincs lehetőség. Tehát egy magyar baba idegen helyesírású nevet nem kaphat, ilyen például Mary - Mária. 

Meddig kell hivatalosan a baba nevét anyakönyveztetni? Milyen nevek közül választhat a szülő?- Hivatalos lista
- A szülés után 30 napig várhat a szülő a baba nevének anyakönyveztetésével. Amíg tehát a baba neve még nem lett hivatalosan anyakönyvezve, a névcsere jóval egyszerűbb. Anyakönyveztetés után már, - ha nem tetszene a név -, akkor kérhető névmódosítás, amiről az anyakönyvezető ad bővebb felvilágosítást - mondja kérdésünkre dr. Raátz Judit az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa.

A magyar szülők többségénél azonban nem a meggondolatlanságból, illetve nem kellő körültekintésből adódó névcsere a jellemző, sokkal inkább az, hogy olyan egyedi nevet szeretnének adni a babának, amely még egyáltalán nem szerepel az anyakönyveztethető nevek listáján. Ha a szülők olyan különleges nevet választanának, amely nem található meg az MTA Nyelvtudományi  Intézet havonta frissülő listáján, tehát itt, akkor azt hivatalosan kell kérvényezniük a helyi anyakönyvvezetőnél vagy a Miniszterelnökségnél az alábbi címen:

Dr. Belányi Márta
Hatósági ügyekért felelős államtitkár
1357 Budapest
Pf. 6.

A név bejegyezhetőségéről az anyakönyvezető kér az MTA Nyelvtudományi Intézetétől hivatalos szakvéleményt. Az eljárás körülbelül 30 napot vesz igénybe, tehát a kérvényt semmiképpen ne hagyjuk a várandósság végére, hanem érdemes arról még időben gondoskodni.

Az aktuális névadási szabályokról pedig itt tájékozódni: http://www.nytud.hu/oszt/nyelvmuvelo/utonevek/index.html

Mi a névadási trend ma?
- Ma az a tendencia, hogy a szülők egyedi nevet szeretnének adni a babának. Az is egyre többször előfordul, hogy a szülők le szeretnék védetni a kiválasztott nevet. Tehát az egyediség az egyik irány.

Ugyanakkor a divat hullámaira is szívesen felülnek a szülők, és szívesen választanak külföldi vagy ősi magyar nevet - mondja dr. Raátz Judit.

- Az, hogy különleges neveket adnak a szülők, nem hazai sajátosság, hanem világtrend. Sőt, azokban az országokban, ahol kevésbé szabályozott a névadás, ott még inkább a különleges, egyedi nevekre vágynak a szülők. Ennek a magyarázata egyszerű: a szülők a szokatlan névválasztással szeretnének a gyereküket kitűntetni az átlagból. Amerikai pszichológusok ezt a tendenciát vizsgálták is, és arra jutottak, hogy főleg az alsóbb néprétegben élők választanak extrém neveket, bízva abban, hogy ezzel gyermeküket különlegessé tehetik - magyarázza a szakember, amiről magyar kutatók is írtak bőven, például ebben a tanulmányban vagy ebben
 

10 különleges név, amit 2017-től már adhatsz a babának

Női nevek:

Madita

Szibell

Sztilla

Zamíra

Nea

Minetta

Lira

Halina

Julcsi

Üne

Férfinevek:

Csobánc

Rami

Milován

Koron

Bránkó

Szoren

Szergej

Vajda

Vladek

Navid

 

NIC , 2017. június 16.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?