Miért oltsd el a cigit (vagy inkább meg se gyújtsd) ? - főleg, ha még szoptatsz

„Anyukám, én még nagyon pici vagyok, nem tudok beszélni, teljesen ki vagyok szolgáltatva a környezetemnek, Te jelented számomra az egész világot! Kérlek, óvj, védj engem, és ne károsítsd a testem a cigaretta méreganyagaival.” (Idézet egy bébi képzeletbeli naplójából.)

Ideális esetben legkésőbb a terhesség első jeleit észlelve, minden kismama leteszi a bagót; van, akinek ez könnyebben megy, van, akinek nehezebben. Egyesek örökre megszabadulnak e káros szenvedélytől – ha már egyszer végre sikerült leszokni-, míg mások alig várják, hogy ismét rágyújthassanak (néhányan pedig még a várandósság alatt sem tudnak úrrá lenni függőségükön).

Dohányzás kontra szoptatás – a kérdés nagyon kényes. Ám nekünk egyáltalán nem célunk ítélkezni, inkább csak informálni Olvasóinkat. Te tudod, milyen hatással van az anyatejre, illetve a bébire a „füstölés”?

Szabad-e egy dohányos anyukának szoptatni?

A szoptatás, az anyatej hihetetlenül fontos, nem csak immunerősítés szempontjából, hanem a baba-mama kötelék elmélyítése miatt is. Ezért a válasz a kérdésre; igen. Nyilván kevésbé hasznos az így, a pici szervezetébe jutó anyatej, mint egy teljesen egészséges életmódot folytató anyuka teje, viszont a megvonásnál még mindig jobb döntés, ha a káros szenvedélyünk ellenére is megadjuk a picinek a szoptatás élményét. Kutatások szerint, ha a dohányos környezetben nevelkedő babát ráadásul még mesterséges tápszerrel is etetik, magasabb az egészségügyi kockázat, mintha anyatejet kapna.

Miért oltsd el a cigit (vagy inkább meg se gyújtsd)

Mi történik a bébi szervezetében, ha cigi füstnek van kitéve?

Akár az apa, akár az anyuka, aki rendszeresen szív a kicsi közvetlen környezetében (főleg, ha ráadásul zárt légtérről beszélünk), a következő károkkal kell számolnia az – ártatlan, tehetetlen! – gyermeke egészségét illetően:

  • drámaian megnő az asztma, a fülfertőzések, arcüreggyulladás, bronchitis (hörghurut), szemirritáció, krupp, és a kólika kialakulásának esélye;
  • a szoptatás során a bébi szervezetébe jutó káros anyagok (nikotin, kátrány…) hányingert, hasfájást, hasmenést válthatnak ki;
  • hétszeresére nő a bölcsőhalál kockázata;
  • háromszor gyakoribb az orvoslátogatások száma, főként légúti fertősék vagy allergiás betegségek miatt;
  • HDL koleszterinszintjük alacsonyabb az átlagnál – ez a „jó” koleszterinünk, ami megvéd a koszorúér megbetegedések ellen;
  • sokkal nagyobb arányban válnak ezek a lurkók maguk is dohányosokká, felnőtt (kamasz) korukban;
  • egy friss tanulmány szerint duplájára (!) nő a tüdőrák kockázata az olyan háztartásban élő gyermekeknél, amelyben mindkét szülő dohányzik.

Ha esetleg mégsem bírod ki (vagy épp a párod), egy-egy szál dohányrúd nélkül, mindenképp jó messze a babától, leginkább kint, a levegőn füstölögjetek, és semmiképp ne közvetlen a szoptatást megelőzően vagy azt követően.

Plézer Panna , 2017. március 04.
 
 
 

Hozzászólás

Felhasználónév:
     Jelszó:
X
EZT MÁR OLVASTAD?