Szex a lombikbébiért
Szex a lombikbébiért (2001.01.05)

Ausztrál kutatók szerint azoknak a nõknek, akik a lombikbébi program alatt szeretkeznek, sokkal nagyobb esélyük van a megtermékenyülésre. Kelton Tremellen és kollégái az Adelaide University (Ausztrália) kísérleti programja során a nõk felét megkérték, hogy a beültetésükhöz közeli napokon szeretkezzenek, a többieknek pedig önmegtartóztatást rendeltek el. "Közel 50 százalékos fejlõdést tapasztaltunk a szeretkezõ pároknál, ami leginkább a több iker és hármas iker születésében realizálódott.", nyilatkozta Tremellen.

Az éremnek azonban két oldala van: orgazmus közben a méh összehúzódik, így a fejlõdésben lévõ, beültetett embriót akár ki is lökheti. A fertõzések is komoly veszélyt jelentenek. Ám a tudósok úgy gondolják, hogy a veszélyeket ellensúlyozza az állatkísérletek során megfigyelt folyamat, mely szerint a sperma olyan - eddig még ismeretlen - anyagot tartalmazhat, amely segíti a beültetett magzat kialakulását.

Egy másik, ugyanezzel a témával foglalkozó tudóscsoport viszont arra a következtetésre jutott, hogy inkább más módszerekkel kellene a beültetéseket serkenteni - ahelyett, hogy a párok szexuális szokásait változtatnák meg. A melbourne-i Monash IVF Klinika orvosa, Gab Kovacs szerint érdekes a kísérlet, de úgy véli, hogy célravezetõbb lenne inkább megtalálni azt az anyagot a spermában, amely elõsegíti a magzat fennmaradását. És ezek után csak az elkülönített anyagot kellene befecskendezni a méhbe.

(New Scientist - jövõnézõ)

http://www.stop.hu/jovonezo

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?