A dohányzás csökkenti a terhesség esélyét

A dohányzás csökkenti a terhesség esélyét
 
(2002.02.10)

 Az már régóta ismert tény volt, hogy a dohányzás különösen káros a várandós idõszakban, hiszen a magzat egészségét is károsítja. Azok között a gyermekek között, akiknek édesanyjuk a terhesség idõszakában dohányzott, többen lehetnek koraszülöttek, többen születnek kis súllyal, avagy komoly légzési problémákkal. Az asszisztált reprodukciós eljárásokat (lombikbébi) végzõ orvosok tapasztalatai azt mutatták, hogy a dohányzó nõk nehezebben esnek teherbe, mint a nem dohányosok. Egy új vizsgálat eredményei ezt a tézist erõsítik meg.

Egy oxfordi, rákbetegségeket kutató intézet felmérést végzett olyan nõk körében, akik gyermeket szerettek volna. A vizsgálat elsõsorban a dohányzás és a fogamzó képesség, illetve dohányzás és a terhesség közötti összefüggéseket, a dohányzás ezekre gyakorolt hatásait igyekezett feltárni.
Az eredmény nem okozott meglepetést és az orvosok eddigi tapasztalatait támasztotta alá. Eszerint az egyébként egészséges, átlagos gyakorisággal  és gyermeknemzési szándékkal nemi életet élõ nõk közül a dohányzók átlagosan
két hónappal késõbb termékenyülnek meg, mint a nem dohányzók. Azoknak a nõknek, akik leszoknak a dohányzásról, egy évvel a leszokás után lesz ugyanakkora esélyük a megtermékenyülésre, mint a nem dohányosoknak.
Dr Marcus Munafo, a kutatást végzõ orvoscsoport vezetõje szerint vizsgálatuk egyértelmû kapcsolatot talált a dohányzás és a fertilitási problémák között.
A kutatás vezetõje úgy véli: immár az is bebizonyosodott, hogy egy évvel a leszokás után az egykori dohányosok is a nem dohányzókkal azonos eséllyel várhatják a terhességet és ez igazán jó hír lehet a dohányzó nõknek. Ez ugyanis azt mutatja, hogy leszokni sohasem késõ. Ennek tudatosítása  után a dohányzó nõk is nyugodtabban készülhetnek a családtervezésre.  A dohányzást ellenzõ szervezetek abban reménykednek, hogy a gyermekvállalás elõtt a dohányzásról tudatosan leszokó nõk nem szoknak vissza a füstölésre a gyermek megszületése után.



 
X
EZT MÁR OLVASTAD?