Az otthonszülés duplájára növeli... reagálás

Az otthonszülés duplájára növeli... reagálás 
(2002.10.25)

 

Az otthonszülés duplájára növeli az újszülött halál kockázatát

 
Kedves szerkesztõség! Nagy megdöbbenéssel és szomorúsággal olvastam a fõoldalon vastagon szedett betûkkel azt a mondatot miszerint az otthonszülés duplájára növeli az újszülöttek halálozási esélyeit. Mint ismeretes ezen adatok
csak felmérésekbõl származnak amik meglehetõsen hozzávetõlegesek. Ráadásul igen régi évszámok vannak feltüntetve azóta (ha esetleg igaz is lenne eme állítás) igencsak változott a helyzet. Ennek esetleg érdemes lenne utánanézni. Az is elég érdekes, hogy a kórházban készült felmérések adatait valahogy soha nem teszik közzé, ennek nyilván több oka is van mint tudjuk, sajnos még csak kevesen... 
Nagyon sajnálom, hogy az otthonszülés  fogalma és gyakorlata ilyen szélsõséges ellenállásba ütközik kis országunkban, ennek a demagóg álláspontnak is megvannak a magyarázatai... Nem értem miért kell ennek teret adni, és ezzel megfélemlíteni azokat a nõket akik esetleg a háborítatlan szülést szeretnék választani. Azzal, hogy ezt az egy mondatot elolvassák máris sikerült célt érniük, nyilván a nagyon biztonságos kórházat fogják választani. Azt hiszem nem is érdemes többet mondani errõl hiszen minden ezzel a témával kapcsolatos pozitív megnyilvánulás csak pusztába kiáltott szó. Talán ha majd nem anyagi és egyéb számtalan érdek kerül elõtérbe ha majd az emberek megértik mit jelent a szabadság és ennek tiszteletben tartása, a másik Nem nem korlátozása, a lehetõségek kiterjesztése egy másabb és tágasabb térben és ha a nõk végre megtanulnának nem félni és bízni önmagukban inkább mint ezerféle ember ezerféle véleményében ha az ember végre ismerné önmagát és az eredetét akkor talán lehetne itt errõl érdemben beszélni. 
Örülnék ha a média legalább mentes lenne eme befolyásoltságtól és más magasabb ha tetszik szentebb célokat szolgálna, ha az áldott állapot egy kicsit alternatívabb megvilágításban szerepelhetne... ehhez kívánok további jó munkát! 
Ja igen, esetleg érdekes olvasmány lehet a témában Marsden Wagner
prof. irása mely a www.szules.hu oldalán található.


Reagálás a reagálásra

Kedves Reagáló!

Ez a reakció tipikus példája annak, hogy ha valamiben hiszünk, ezen hitünket tudományos érvekkel ne hagyjuk befolyásolni. De azért megpróbálom.

1. A megdöbbenés jogos. Ilyen adat (ilyen sok és megbízható) eddig ugyanis még nem jelent meg. Viszont az adat az Amerikai Nõorvos Társaság (ACOG) homepage-rõl való és 2002-ben jelent ott meg. Tehát a legfrissebb adat. Azért az 1989-96. éveket hasonlítja össze, mert frissebb adat nincs!

2. A számok tényeket tükröznek, ennek nem az a helyes értékelése, hogy nálunk milyen nagy az ellenállás. Van. Tudjuk. De korrekt adatokon nyugszanak! Ha ez valakit megfélemlít az azt jelenti, hogy megértette az adatok mondanivalóját. A tényekét.

3. A tényközlés valóban a befolyásolás egyik eszköze, ez korrekt eszköz. Egyébként az adatok mellett az acog.com honlapon semmilyen magyarázat nincs, tehát csak a tények befolyásolnak. Sajnos hazai adat, többszöri sürgetés és igéret ellenére nincs. Pedig tényeket csak tényekkel lehet cáfolni.

Várom az adatokat. Érdeklõdéssel. Elfogulatlanul.

dr. Csákány M. György
szülész-nõgyógyász szakorvos,
egyetemi docens
(Országos Gyógyintézeti Központ)

 

   

   

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?