Anyja májában fejlõdött ki egy egészséges csecsemõ

Anyja májában fejlõdött ki egy egészséges csecsemõ
2003.05.30

A terhességek ritka eseteiben a megtermékenyült petesejt nem a méhben, hanem a hasüregben tapad meg. Ezekben az esetekben is elkezdhet fejlõdni a magzat, ám ritka, hogy az ilyen viselõsségbõl egészséges kisbaba jöjjön világra. Sajnos a hasüregben fejlõdõ utódok miatt elég sok esetben a mama élete is veszélybe kerül; minden kétszázadik ilyen kismama számolhat ezzel.
Ma 14 olyan terhességrõl tudunk, ahol az anya májához tapadt a megtermékenyült petesejt, de ezeknek jó része néhány héten belül elpusztult. Négy gyermek azonban így is egészségesen született meg, köztük múlt héten a kis Nhlahla (ami zulu nyelven szerencsét jelent). A dél-afrikai kismama és orvosai csak a szülés elõtt egy héttel tudták meg, hogy a magzat a hasüregben fejlõdik, ám az, hogy ott is éppen a mama májához tapadt, csak a szülésnél derült ki. Ugyanis a kicsi császármetszéssel jött világra, 2,8 kilogrammos súllyal. A sebészeknek nem volt könnyû dolguk, az édesanya májáról a méhlepényt és a magzatburkot nem is sikerült eltávolítani.
A kis Nhlahla most már gép nélkül lélegzik, édesanyjáért viszont még mindig aggódnak az orvosok, bár reményeik szerint állapota hamarosan stabilizálódni fog.


Forrás: MTI, ma.hu, origo.hu

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?