Egyre több nő szív…

Egyre több nő szív…
2003.09.11

A dohányzás hatására kialakuló rákbetegségben a XXI. század végéig akár egymilliárdnyian fognak meghalni, állítja a világ különböző részein működő 33 egészségügyi intézmény összesítése. A WHO a káros szenvedély felhagyására szólított fel, arra hivatkozva, hogy napjainkban évente 4,9 millióan vesztik életüket ezen szokásuk miatt kialakult rákban.

A felnőttek körében a férfiak 47, míg a nők 12 százaléka dohányzik rendszeresen. Viszont más a helyzet a fiataloknál. A megfigyelt 150 ország felében nincs jelentős különbség a cigarettázás tekintetében a 13-15 éves korosztályon belül - a 12. dohányzásellenes világkonferencián közzétett, az Amerikai Betegség-ellenőrző Központ és a WHO szakértői által kidolgozott jelentés szerint.
A legutóbbi kutatási eredmények alapján azt hangsúlyozzák az egészségügyi szakemberek, hogy a dohányzással összefüggő halálesetek jelentősen megszaporodnak, ha a serdülőkori dohányzás tovább terjed. Egy felmérés szerint (talán a dohányzást "jópofa", divatos passziónak bemutató reklámkampányok miatt is), sok helyen a cigiző tinilányok aránya megközelíti a fiúkét, ezért a szakemberek füstmentes kampányok szervezésére szólítják fel a kormányokat. Arra hivatkoznak, hogy a multinacionális dohányipari cégek hatalmas kiaknázatlan piacnak tekintik a fejlődő világbeli női lakosságot, főként Ázsiában.
A maga nemében első felmérés szerint, csak a Földközi-tenger keleti térségében dohányoznak a fiúk a lányoknál többet, Európában és Amerikában jelentéktelenek a különbségek. Mindeközben mindennap tapasztalható, hogy egyesek kisebb jelentőségűnek tartják a veszélyt.

A passzív dohányzás ártalmatlanságát bizonygató amerikai tanulmányt badarságnak tartja a német rákellenes segélyszervezet (Deutsche Krebshilfe), s képviselője arra utal, éppen elég olyan felmérés akad, amely az ellenkezőjét bizonyítja. Két amerikai kutató a British Medical Journalban ugyanis azt bizonygatta, hogy hosszú évek óta cigarettafüstnek kitett nem dohányzók alig valamivel (statisztikailag elhanyagolható mértékben) gyakrabban kaptak rákot vagy szívbetegséget, mint a teljesen füstmentes környezetben élők. A két egyetemi tanár 36 ezer, dohányossal házas nem dohányzó adataira támaszkodott, akiknek állapotát 1959-1998 között rendszeresen vizsgálták. A német bíráló szerint azonban a tanulmány hitelét főleg két körülmény kérdőjelezi meg. Az egyik, hogy a dohányipar finanszírozta, a másik, hogy a passzív dohányzás egyetlen vizsgálati kritériuma a dohányossal való házastársi együttlét, kimarad a munkahely, a közterek szerepe. Így nem támaszthatja alá meggyőzően, élete során valójában mennyi nikotinnak van kitéve a passzív dohányos. A fentihez hasonló cikkek rontják a rákellenes felvilágosító munkát, amire nagy szükség volna, mert például megbízható hazai becslések szerint Németországban évente 400-an halnak meg passzív dohányzás következtében.
De talán a felvilágosítást fogja szolgálni egy újdonság, vagyis az, hogy Európában hamarosan a cigarettadobozokon lévő képek figyelmeztetik majd a dohányosokat arra, mennyire károsítják egészségüket. Az Európai Bizottság mindenesetre felmérést készített annak kiderítésére, mennyire hatékonyak a dobozokra nyomtatott szövegek. A vizsgálat eredménye szerint, a bagósok figyelmen kívül hagyják a jó szándékú figyelmeztetéseket. Ennek ellenére, a tervek szerint, időről időre változó, a megbetegedett testrészeket ábrázoló képek jelennek majd meg a cigarettásdobozokon a figyelmeztető feliratok mellett, ahogy ez Kanadában már gyakorlattá vált. A bizottság vizsgálja, milyen tartalmú és formájú legyen a - várhatóan másfél éven belül megjelenő - képekkel való elrettentés.
Az Egészségügyi Világszervezet a nemzetközi dohánylobbival szembeni közös fellépést sürgeti, hogy minél kevesebben szokjanak rá a dohányzásra, és minél többen kapjanak segítséget a leszokáshoz. A megállapodás értelmében főként a fiatalok cigarettafogyasztását korlátoznák, de fellépnek a cigarettacsempészés ellen is. A WHO szerint az utóbbi években főleg a fiatal női cigarettázók száma nőtt. Ez hazánkra is igaz.
Dobogós helyen vagyunk a dohányzás okozta mindenfajta egészségkárosodásban, így ha a helyzet nem is romlik, érdekünk, hogy a keretegyezmény érvényesüljön, mondják hazai szakemberek. A WHO 192 tagországa által elfogadott dohányzásellenes konvenció többek között a termékeken megjelenített egészségvédő figyelmeztetések hatásának növelését célozza, és a dohányzást népszerűsítő kampányok ellen szól. A dohányzás visszaszorítása érdekében született konvenciót hazánk az elsők között írta alá. Életbe léptetéséhez mintegy másfél évre van szükség, ehhez a WHO 192 tagországa közül 40-nek kellene csatlakoznia a megállapodáshoz.

 
Forrás: http://www.nepszabadsag.hu
 

 
X
EZT MÁR OLVASTAD?