Párbeszéd a családon belüli erõszakról

Lévai Katalin és Kökény Mihály közös sajtótájékoztatója
2003 10 02

 
Dr. Lévai Katalin, esélyegyenlõségi miniszter párbeszédet, valamint folyamatos együttmûködést szorgalmaz a gyermekbántalmazások megelõzéséért felelõs miniszterekkel. Október 1.-én Dr. Kökény Mihály, egészségügyi-, szociális- és családügyi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatót.

Mint arról mi is beszámoltunk az UNICEF által nyilvánosságra hozott, 27 országban készült felmérés szerint évente 3500 gyermek hal meg családon belüli erõszak következtében a világ fejlett országaiban. Öt országban, köztük Magyarországon kiemelkedõen magas a fizikai bántalmazást elszenvedett fiatalkorúak aránya, mintegy ötszöröse a fejlett országok átlagának.

Lévai Katalin úgy gondolja, a családon belüli erõszak szinte kizárólag a nõket és a gyermekeket fenyegeti, ami a férfiak és nõk közötti egyenlõtlen társadalmi viszony következménye. Magyarországon tehát még mindig hátrányos helyzetben lehetnek a nõk a családon belül, csakúgy, mint a gyerekek, amely hatalmi, anyagi és érzelmi függõséghez vezet.

Kökény Mihály hangsúlyozta, hogy a családon belüli egyenlõtlen hatalmi viszonyok mellet a családon belüli erõszak másik oka lehet az alkoholizmus, amelyrõl véleménye szerint igen kevés szó esik. Míg a dohányzás és a drogfogyasztás káros következményeirõl szerencsére egyre többet hallani, az alkoholizmus ezekkel szemben háttérbe szorul, holott ez sokszor alapja lehet az erõszakos cselekedeteknek. Mindkét miniszter úgy gondolja, hogy az alkoholizmus és a családon belüli erõszak összefügg, ezért a megelõzés során is együtt kell kezelni a két jelenséget.

Lévai Katalin szerint tarthatatlan, hogy miközben az országban számos családsegítõ központ és gyermekjóléti szolgálat található, mégis átlagosan havonta két gyermek hal meg családon belüli erõszak következtében. Ezért kezdeményezte az Esélyegyenlõségi Kormányhivatal úgy nevezett Krízisközpontok létrehozását, más állami, civil és egyházi szervezetek segítségével. Az önkormányzatok összehangolt együttmûködése által lehetõvé válhat a veszélyeztetett családok feltérképezése, ezáltal elkészülhetnek azok a krízistérképek, amelyek naprakész adatbázist szolgáltathatnak a szociális munkacsoportoknak.

A Kormányhivatal reményei szerint a krízistérképek egy hónapon belül elkészülhetnek, és 2003. december 20-ig átadhatják az elsõ krízisközpontot, amelynek legfõbb célja a bántalmazott személyek jogi és mentális segítése.
Mindkét miniszter egyetértett abban, hogy különös hangsúlyt kell fektetni a védõnõi hálózat bõvítésére, hiszen a védõnõknek rendkívüli szerepe lehet a családon belüli erõszak feltérképezésében, és a nemrégiben módosított gyermekvédelmi törvény értelmében kötelesek is jelenteni, ha erõszakra utaló jeleket tapasztalnak. Lévai Katalin hangsúlyozta, nem szabad többé magánügyként kezelni a családon belüli erõszakot.

Az eddigieknél jóval nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a megelõzésre, fõleg az oktatásban kell bõvíteni a családdal, családi élettel és az erõszakos cselekedetek következményeivel kapcsolatos ismereteket. Nélkülözhetetlen továbbá egy felvilágosító kampány indítása, amelynek célja egyrészt a figyelemfelkeltés, másrészt az, hogy a gyerekek megismerhessék a segítségkérés lehetõségeit és módjait.

Lévai Katalin jövõ heti vendége, Bárándy Péter, igazságügy miniszter lesz.


 
Forrás: Velvet.hu http://www.velvet.hu/
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?