Életmentõ nõgyógyászati szûrõvizsgálat

Nagy-Britanniában a méhnyakrák szûrõprogram ezrek életét mentette meg
2004 07 20

Szakemberek úgy vélik, hogy tizenöt évvel ezelõtt még hatalmas méretû méhnyakrák hullámmal álltak szemben az 1951 és 1970 között született nõk körében. Az 1967-1987-es idõintervallumban a méhnyakrák halálozási aránya megháromszorozódott a 35 alatti nõk populációjában. 1988-ban vezették be a szisztematikus méhnyakrák szûrõprogramot, amely segítségével a folyamatot sikerült visszafordítani.

A kutatást vezetõ Julian Peto professzor szerint a hatvanas évek óta megváltozott szexuális szokások járványos méretûvé dagasztották a nemi úton terjedõ betegségek elõfordulását. Ennek következtében a HPV, azaz humán papilloma vírus okozta fertõzés széles körben elterjedtté vált az aktív nemi életet élõ nõk között. A vírus néhány típusa szemölcsfertõzést, míg más típusok méhnyakrákot okoznak. Harminc éves koráig a brit nõk közel fele megfertõzõdik a vírussal. A szûrõprogramnak köszönhetõen azonban a rendszeres vizsgálatokon sikerül idõben kiszûrni és kezelni a rendellenességeket.

A professzor vezette kutatás során összehasonlították az 1988 óta regisztrált méhnyakrák okozta haláleseteket a program beindítása elõtt prognosztizált arányszámmal. Emellett az adatokat más országok eredményeivel is összehasonlították, mivel a program megkezdése elõtt Anglia a fejlett országok között az egyik listavezetõ volt a halálozási arány tekintetében, mindössze Bulgária, Magyarország és Románia elõzte meg.

Az eredmények bebizonyították, hogy a sokszor támadott méhnyakrák szûrõprogram, melynek segítségével évente 5000 nõ élete menthetõ meg, rendkívül sikeres és folyamatosan jobb statisztikákat tud felmutatni. Jelenleg évente mintegy 3000 új rákos megbetegedést diagnosztizálnak Angliában, ezek döntõ többsége kapcsolatba hozható a HPV fertõzéssel. Szakértõk szerint a kutatás bebizonyította, hogy a méhnyakrák elleni küzdelemben a legjobb védekezés a rendszeres szûrés.

Forrás: FlashNews 


 
Forrás: Weborvos http://www.weborvos.hu/cikk.php?id=94&cid=48018
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?