Hiperaktivitás: nem a szülõ hibája

2004 09 14

Nem a szülõk nevelési módszere miatt okoznak problémát az iskolában a figyelemhiányos hiperaktivitás betegségben (ADHD) szenvedõ gyermekek.
 
A University of Wales professzora, David Daley úgy véli, az ADHD genetikailag prediszponált – nem egy, hanem egy sor gén okozza -, a tünetek megjelenéséhez azonban az anarchikus környezet járul hozzá. Mindamellett a betegséggel együtt élõ szülõk jobb kapcsolatot képesek kiépíteni hiperaktív csemetéikkel, mint az egészséges szülõk. Az érintett családoknak megértésre és elfogadásra van szüksége.

Eric Taylor, a Britain\'s Institute of Psychiatry professzora a Reuters-nek elmondta, az ADHD enyhe formája világszerte a gyermekek 5 százalékát érinti, a betegség elismertsége az adott országtól függ. Nagy-Britanniában általában alulkezelt a probléma, míg az Egyesült Államokban túldiagnosztizálják, illetve kezelik. Az ADHD legsúlyosabb formája a hiperkinézis, a betegek teljesen képtelenek figyelni, túlzottan aktívak és impulzívak viselkednek. Ha a beteg gyermek nem kap megfelelõ kezelést, felnõttkorban négyszeresére nõ a mentális rendellenesség kialakulásának veszélye.

Taylor hozzátette, vizsgálatok kimutatták, hogy a figyelemhiányos hiperaktivitásban szenvedõ betegek önkontrollért felelõs agyi területei kisebbek a normálisnál. A kezeletlen betegek ezért gyakran antiszociálisan viselkednek és rászoknak valamilyen anyagra. A problémát többnyire gyógyszerrel kezelik, illetve viselkedési neveléssel.

Ugyanakkor a professzor szerint a betegség globális terjedése nem feltétlenül rossz hír, amennyiben a genetikai tényezõket a túlélés fegyvereként értelmezzük. Taylor úgy véli, az emberi társadalomnak szüksége van a hiperaktívakra.


 
Forrás: FlashNews, Weborvos http://www.weborvos.hu/cikk.php?id=92&cid=50251
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?