Rövidesen forgalomba kerülhet a méhnyakrák elleni vakcina

2004 11 15

Brit kutatók tesztelik a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyagokat. A várhatóan évente sok ezer nõ életét megmentõ vakcinák forgalmazása akár három év múlva kezdetét veheti.

A GlaxoSmithKline (GSK) és a Merck Sharp & Dohme cégek által kifejlesztett oltóanyagok mûködésének lényege, hogy az ún. humán papillomavírussal szemben védelmet biztosítanak. A HPV-vel való fertõzöttség ugyanis a méhnyakrák kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezõk közül messze a legjelentõsebb. A szexuális úton terjedõ HPV mintegy 75-féle vírust magába foglaló víruscsalád, s közülük többrõl (pl. 16, 18, 31, 33-as típus) tudható, hogy a méhnyakrákos esetek több mint 90 százalékában jelen vannak a kóros sejtekben.

Jóllehet a vírus a szexuálisan aktív magyar fiatal nõlakosság mintegy 25-30 százalékában kimutatható, a - gyakran tünetmentes - esetek többségében nem alakul ki méhnyakrák. A kialakulás kockázatát növelheti a szexuális higiéné hiánya, a felelõtlen partnerkapcsolat-váltogatás, a dohányzás, a magasabb életkor, a tartósan legyengült immunrendszer, valamint a méhszáj gyulladása, sérülése.

A méhnyakrák sokáig nem okoz panaszt. A leggyakoribb tünet abnormális vérzés a menstruációs idõszakok között vagy közösülés után, továbbá a szokatlan hüvelyfolyás. Kismedencei idegek nyomása, végtagfájdalom, nyirokpangás okozta vizenyõ, mélyvénás trombózis, vizelési, székelési panaszok is felléphetnek. Az általános tünetek, a fogyás, az izomtónus hirtelen, rövid ideig tartó elvesztése, a gyengeség, vérszegénység, hõemelkedés láz, derékfájdalmak késõbb jelentkeznek.

A két cég termékeit jelenleg nõk ezrein tesztelik világszerte. A vizsgálatsorozatoktól az oltóanyag hatékonyságának és biztonságosságának megerõsítését várják. Amint arról az [origo] korábban már beszámolt, a lezárult kezdeti tesztekben már bizonyítottak a vakcinák: a méhnyakrákos esetek 70 százalékában megtalálható HPV-törzsek ellen 100 százalékos védettséget nyújtanak.

A GSK termékét jelenleg a londoni Margaret Pyke Központban vizsgáló Anne Szarewski (Brit Rákkutató Központ) bízik abban, hogy egy három vakcinából álló, hat hónapos oltási sorozat egész életen át tartó immunitást biztosít majd. A szakember a jelenlegi munkát a méhnyakrák-kutatás egyik legizgalmasabb és legígéretesebb szakaszának tartja - írja a BBC. A hatékony védõoltással ugyanis megelõzhetõvé válnának a HPV-fertõzés okozta méhnyakrákos esetek. A kutatás jelenlegi szakaszában azonban õ is a nõgyógyászati szûréseken való rendszeres részvételre szólítja fel a nõket, a korai felismerés fontosságát hangsúlyozva.

Magyarországon 2003 szeptemberében, a Népegészségügyi Program részeként megkezdõdött az országosan szervezett méhnyakrák-szûrés. A 25-65 éves korosztály háromévente meghívólevelet kap. A fájdalommentes és mindössze 5-10 perces vizsgálat térítésmentes, és lehetõvé teszi a betegség, illetve a rákmegelõzõ állapotok korai felismerését. A legkorábbi állapotban (0. stádiumban) felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után 100%. Minden nõnek ajánlott, hogy beszélje meg nõgyógyászával a rendszeres ellenõrzõ vizsgálatok ütemezését! A nõgyógyászati vizsgálatok, illetve a citológiai vizsgálatok kezdetének ajánlott idõpontja: a 18. életév, vagy a nemi élet megkezdésének idõpontja, amennyiben az a 18. életév elõtt kezdõdött.

Itt említést érdemel egy magyar fejlesztés. Az Országos Egészségpénztárral szerzõdött biotechnológiai társaság, a GenoID Kft. egy olyan diagnosztikai eljárást dolgozott ki, amely a HPV-vírus eddigieknél jóval több, 51 típusát tudja megkülönböztetni. A hagyományos úton nehezen vizsgálható baktériumok és vírusok molekuláris biológiai kimutatását végzõ cég az eljárás szabadalmaztatását most kezdeményezte a világ számos országában. A fejlesztést az indokolja, hogy a nõk 25-30 százaléka vírushordozó, és a nõgyógyászati szûrés során elvégzett citológiai vizsgálatok bizonyos hányadban téves eredményt mutatnak.

Nõknél a méhnyakrák a rosszindulatú daganatos megbetegedések sorában világszerte a második helyet foglalja el, közvetlenül az emlõrák után. Magyarországon évente több mint 1000 új beteget fedeznek fel és kezelnek. A GlaxoSmithKline szóvivõje szerint cége 2006-ra tervezi, hogy a gyógyszerek, valamint a gyógyászatban használt készítmények szabályozásával foglalkozó hivatalhoz (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) kérelmet nyújt be, abban a reményben, hogy a nemi élet kezdete elõtt álló lányoknak szánt, Cervarix nevû vakcina 2007-ben forgalomba kerülhet.


 
Forrás: Origo http://www.origo.hu/tudomany/elet/20041114harom.html
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?