Baba Net

Köhögés az első életévben
2006. 12. 06.

A köhögés védekező reflex, amellyel a szervezet eltávolítja a légutakból a váladékot vagy az idegen anyagokat. Mint az újszülött nagyon sok egyéb funkciója, a köhögési reflex sem tökéletesen érett a születés pillanatában, az érési folyamat csak a serdülőkorban fejeződik be. Az újszülöttek és a fiatal csecsemők még kevesebbet köhögnek.
Egy megfigyelés szerint egy „normál” gyerek, aki az előző 4 hétben nem volt megfázva, egy nap alatt akár harmincnégyszer is köhöghet. Más vizsgálat még ennél is nagyobb gyakoriságot talált. Ezt a fajta köhögést a szakirodalom vártnak nevezi és természetesen semmiféle kezelés nem szükséges.

Kétféle köhögést lehet megkülönböztetni.
Száraz köhögés: megfázásra vagy allergiára jellemző. Segít megtisztítani a garatot vagy csökkenti a garat irritációját.
Nedves, hurutos köhögés: alsó légúti betegségek kísérője, mellyel a szervezet a védekezésként termelt nyákot vagy a gennyet távolítja el.

Köhögés esetén mikor kell sürgősen orvost hívni?
Ha a baba állandóan, folyamatosan köhög
Ha 4 hónaposnál fiatalabb
Ha a megszokottnál gyorsabban vagy nehezen légzik
Ha zihál
Ha a felköhögött váladékban vér található.

Akkor is konzultáljon az orvossal, ha a baba csupán megfázott, és csak otthoni kezelést (köptető vagy köhögéscsillapító szirupot, orrcseppet, stb.) igényel.

Mi okozhatja a köhögést?
Megfázás vagy egyéb vírusfertőzés
Több mint 100 féle vírus okozhat felső légúti hurutot. A fertőzés leggyakrabban október és március között fordul elő, csecsemőkorban akár évente hatszor is. Általában 1-2 hét alatt gyógyul, de szövődmények is előfordulhatnak.
Tünetei: orrdugulás, nátha, köhögés
Teendő: sok folyadék, a levegő párásítása, (orvosi konzultáció után) köptető szirup, orrcsepp/orrspray, szükség esetén lázcsillapító szirup, és – ha a köhögés a baba éjszakai nyugalmát zavarja - köhögéscsillapító szirup éjszakára.
Ha a baba popsiban mért hőmérséklete 38oC vagy magasabb, lázcsillapításra van szükség. A lázcsillapítás módját előzőleg orvossal kell megbeszélni. 4 hónaposnál fiatalabb babákhoz, bármilyen eredetű is a láz, azonnal orvost kell hívni. 

Krupp
Legjellemzőbb a mélyről jövő, ugató köhögés. Oka a vírusfertőzés következtében kialakuló duzzanat a légcső nyálkahártyájában, ami akadályozza a normális légvételt, belégzési nehezítettséget okoz.
Tünetei: ugató köhögés, belégzési nehezítettség
Teendő: orvost hívni. A kiérkezéséig meg kell próbálni megnyugtatni a babát. Lehetőleg párás levegőt kell biztosítani számára (levegőpárásító, fürdőszoba, párás éjszakai levegő)
Tüdőgyulladás
Vírus vagy baktériumfertőzés okozza.
Tünetei: nedves köhögés, gennyes (sárgás, sárgászöldes) köpettel
Teendő: orvost hívni

A kis légutak szűkületével járó állapotok (pl. hörgőcskegyulladás (bronhiolitisz), asztma)
Számtalan tényező okoz légúti szűkületet a fertőzéstől kezdve a környezeti tényezőkig (pl. dohányfüst, por). 
Tünetei: ziháló, hangos légzés és köhögés, melyet nátha, könnyezés, láz, étvágytalanság kísérhet
Teendő: orvost hívni. Emellett sok folyadékot kell adni, biztosítani kell az ágynyugalmat és a levegőt párásítani kell.

Szamárköhögés (pertusszisz)
Baktérium által kiváltott életveszélyes betegség. Jellemző, hogy a húzó köhögést nem kísérik a megfázásra jellemző tünetek. Régóta oltják ellene a gyermekeket. Ha mégis e betegségre van gyanú, azonnal orvost kell hívni. 

Idegen tárgy
Az idegen tárgy beszippantása a fulladás leggyakoribb oka. Először erre kell gondolni, ha a baba evés vagy játék közben hirtelen zihálni és köhögni kezd. 
Tünetei: állandó köhögés, zihálás. Mindig gondoljon arra, hogy idegen test kerülhetett a légcsőbe, ha a köhécselés, zihálás tartósan fennáll a megfázás egyéb tünete nélkül. A teljes légúti elzáródás tünete, ha a baba hirtelen elsápad vagy elkékül, semmilyen hangot nem hallat és nagyon nyugtalanná válik.
Teendő: teljes légúti elzáródás esetén a babát fejre kell fordítani és a hátát meg kell ütögetni (a lapockák között), hogy az idegen tárgy elmozduljon. Mentőt kell hívni.
Ha nem teljes az elzáródás, segíteni kell, hogy kiköhögje. A fejét le kell hajtani vagy néhányszor gyengéden megütögetni a hátát. Ha nem sikerül felköhögnie az idegen testet, orvoshoz kell vinni.


 
 

 


Vissza
Babanet | Netkönyvtár | Rendelő | Publikációk | A Te történeted
Nem vagy egyedül | Társalgó | Chat | Hét meséje | Hétről-hétre | Baba-mama Centrum
Impresszum | E-mail