Azok a fránya csíkok

2008 10 10

Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy nem csak az én bõröm nyúlt meg itt-ott annyira a terhesség alatt, hogy annak látható nyoma is lett. Pedig még szerencsésnek mondhatom magam, mert csak néhány striát tudok megcsodálni habtestemen, azok viszont alaposan elütnek a bõröm színétõl. Igaz, az elmúlt évek alatt a rútvörösbõl nemes ezüstté halványodtak. Azért engem zavarnak a zebracsíkjaim, épp ezért érdekelt, vajon mit lehetne tenni ellenük.
Számtalan cikket olvastam végig a neten, számtalan terméket találtam, amelyeket csodaszernek titulálva kínálnak a gyártók, ám sajnálatos módon azzal is szembesülnöm kellett, hogy az Amerikai Szülészek és Nõgyógyászok Szövetsége szerint nincs esély a csíkok kialakulásának megelõzésére, ahogy eltüntetésükre sem.

Még egy kutatást is végeztek, amely során gotu kola-kivonatot, alfa tokoferolt és kollagén-elasztin enzimeket tartalmazó krémmel kezelték az egyik csoportot. A kísérleti csoportban csak 34%-nál jelentek meg a terhességi csíkok, míg a kontrollcsoportban ez az arány 56% volt.
Az is kiderült, hogy a genetikai örökség és az etnikai hovatartozás is befolyással bír a striák megjelenésére: a terhességi csíkokkal küszködõk 48%-a egy másik kísérletben úgy nyilatkozott, hogy az édesanyjánál is megjelentek a csíkok. A színes bõrû nõknek csak 20%-a volt az, akinél nem alakultak ki a striák.

A szakemberek szerint azért a terhesség alatt, majd még jó ideig utána is érdemes kenegetni a hasat, a combot, a mellet, hiszen egyrészt ezzel értékes tápanyagokat juttatunk a bõrbe, másrészt a masszírozással fokozzuk az említett testrészek vérkeringését is. És ezek, még ha hajlamosak is vagyunk a striákra, valamelyest azért számítanak megjelenésük megelõzésében.

Szilágyi Diána


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?