A terhesség alatti dohányzás is felelõs a hiperaktivitásért

2008 10 17

A gyerekek hiperaktivitását nemcsak a cukros ételek súlyosbítják, legalábbis egy wales-i szakember szerint, aki az étkezési szokásokra specializálódott. A Swansea Egyetem professzora, David Benton új tanulmányt publikált a cukor és a magatartásbeli zavarok összefüggéseirõl.
A széles körben elterjedt nézetekkel szemben, amelyek a magas szénhidráttartalmú italokat és ételeket teszik felelõssé a hiperaktivitás kialakulásában, a professzor szerint valójában csak a gyerekek igen kis részénél számított az, hogy mit esznek-isznak. – írta meg az I.C. Wales.

Nézete szerint az elfogyasztott élelmiszerek, a genetika és az olyan környezeti mérgek, mint pl. a terhesség alatti dohányzás vagy alkoholfogyasztás együttesen okolható a figyelemzavaros hiperaktivitás kialakulásáért. Egyenként egyik faktor sem váltja ki a magatartászavart.
Az Egyesült Királyságban kb. 500 000 gyermek nem is részesül kezelésben, annak ellenére, hogy ezzel a komoly problémával küszködnek. A kezelésben részesülõ gyerekek gyógyszeres ellátása sem olcsó, évente kb. 28 millió fontra rúg. És akkor még nem volt szó arról, hogy ez a magatartászavar milyen hatással van a család életére, illetve az iskolai tanulmányokra.
Benton professzor kiemelt figyelmet szentelt kutatása során azoknak az ételeknek, amelyek magatartászavarokat okozhatnak, különösen a kristálycukornak. De nem észlelt ellentétes viselkedést a cukros és az édesítõszerrel ízesített italokat fogyasztó gyerekek között.
Véleménye szerint: „A szülõk gyakran azt gondolják, hogy a gyerek étrendje felelõs a hiperaktivitásért, és így az étrend átalakítása önmagában megoldja majd a problémát. De az eredmények szerint a betegség nem szûnik meg a diéta bevezetésével. A szülõk szerint cukros étel fogyasztása után úgy egy órával a gyerek zavart és nyugtalan lesz, de a tanulmányok eredményei szerint az anyák csak így érzékelik, valójában nem errõl van szó.”
„Az a gondolat, hogy a cukor súlyosbítja a hiperaktivitást, valószínûleg onnan származik, hogy a cukor energiaforrás a szervezet számára, ahogy minden szénhidrát. Az olyan ételek, mint a gabona vagy a tejtermékek, sokszor intoleranciát váltanak ki a gyerekeknél, de ez esetben az immunrendszer ettõl teljesen eltérõ válaszáról van szó.”
A hiperaktivitás erõs genetikai jelleget is mutat, a betegséggel diagnosztizált gyerekek felének szülei maguk is hiperaktív tüneteket mutatnak.
Benton professzor szerint az agy kémiai egyensúlyának apró eltérései is felelõssé tehetõk, ahogy már azt is kimutatták, hogy a magatartás zavaros gyerekek agya átlagosan 4%-kal kisebb, mint kortársaiké.

Szilágyi Diána


 

 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?