Védekezz a hideg ellen!

Babanet-Est TV Magazin
Szilágyi Diána
2009 02 20

Hiába repkednek a mínuszok, gyerekkel nem lehet egész nap a lakásban ülni! Akkor sem, ha az a gyerek még aprócska. Persze, újszülöttel ilyenkor nem szabad kimozdulni, de két hetes kortól már õket is fokozatosan hozzá lehet szoktatni a kinti hideghez úgy, hogy jól felöltöztetjük, és szélesre tárjuk az ablakot, erkélyajtót. Hiszen a friss levegõre minden gyereknek szüksége van!


De mit jelent az, hogy jól felöltöztetni? Fõleg kisbabánál okozhat problémát a hideg elleni védekezés, hiszen a hõháztartásuk még nem elég kiegyensúlyozott, könnyen kihûlnek, megfáznak. Túlöltöztetés esetén pedig könnyen kimelegednek, ami szintén megfázáshoz vezethet.


Egyszerû, de praktikus szabály, hogy a pici babára mindig eggyel több réteget adjunk, mint amennyi rajtunk van. Ha nekünk elég egy pulóver és egy vékony kabát, a gyerekre adjunk harisnyát és két vékonyabb pulóvert a kabát alá. Ám amikor a kinti hõmérséklet már jelentõsen leesik, vegyük elõ az overállt.


Kisbaba és kisgyerek esetében a legjobb megoldás az, ha az overáll egyrészes, kapucnis, kesztyûvel és lábrésszel ellátott darab. Legyen vastagon bélelt, és lehetõleg zippzáras, gombos, hogy a kicsi ne tudja lefejteni magáról. A nyaka záródjon magasan, mert a legtöbb kicsi utálja a sálat, a kapucni is legyen rögzíthetõ, így a sapkát sem kapja le a gyerek minden kanyarban. És ha már a sapkánál tartunk: válasszunk ebbõl is megkötõs, vastag, esetleg bélelt darabot, amely nemcsak a fejet, de a füleket is alaposan elrejti. Elõnyös, ha olyan szabású, ami nehezen csúszik rá a kicsi arcára, mert ha nem lát ki belõle, bizony, balhézni fog.


Az overáll alá enyhébb idõben nem muszáj teljes harci díszbe öltöztetni a gyereket, elég ha egy hosszú ujjú body-t, harisnyát, és vékony pulóvert adunk rá. Nagy hidegekben azonban nem árt egy vastag rugdalozó, vastag pulóver, és dupla harisnya sem.


Ha a gyerek még nem jár, adjuk rá az overáll lábrészét is, ennek hiányát prémes kiscipõvel pótolhatjuk. A kocsiban minden esetben tegyünk a baba alá vastag takarót, és nem árt egy fölé sem, majd csatoljuk fel a babakocsi télizsákját is.


Nagyobb gyerek esetében olyan csizmát, bakancsot érdemes választani, ami elég magasan záródik ahhoz, hogy a hó, víz ne kerülhessen bele. Egyes overállok úgy vannak kialakítva, hogy a lábrész ráhúzható a csizmára egy erõs gumírozott résszel, így szinte biztosak lehetünk benne, hogy felülrõl nem kerül nedvesség a gyerek lábához. A csizma maga is legyen vízálló.

Tippek:  
  • Járó gyereknél természetesen az overáll anyaga is olyan legyen, ami bírja a nedvességet. Nem árt az sem, ha kifelé mégis szellõzik, azaz a gyerek izzadtsága képes távozni a ruhán keresztül.
  • Óvodás korig bõséggel elegendõ az egyrészes overáll, aminek nagy elõnye, hogy melegen tartja a veséket, késõbb azonban már praktikusabb a kétrészes, azaz nadrágból és dzsekibõl álló szett. Ez utóbbi jobban ki is használható, még akkor is, ha tovább tart lehámozni a gyerekrõl egy esetleges WC látogatásnál.
  • Kesztyûbõl kisebb korban jó az egyujjas is, nagyobb gyereknél azonban csakis az ötujjas jöhet szóba.
  • Ha hógolyózásra kerül a sor, kötött kesztyû helyett orkánkesztyût adjunk a csemetére, máskülönben a mókának akár sírás is lehet a vége a lehûlt praclik miatt.
  • Ha mégis kihûlne a gyerek keze, vegyük le róla a kesztyût, és egy marék hóval dörzsöljük át a kezét. Otthon se meleg víz alá tegyük a fájó végtagot, hanem hideg víz alatt kezdjük fokozatosan felmelegíteni.

 

 

Óvodai beszoktatás
Csúfolódó gyerekek
Lázas a gyerek
Sportos kismamák
Hiszti a boltban
Az ideális talpalávaló
Irigykedõ kétévesek
Ösztönlények
Jön a foga
Hull a pelyhes
Ha fáj a hasa
Ünnepi készülõdés
Gyerekbiztos otthon
Neveld önállóságra!
Nem megmondtam?
Csúnya beszéd
Támad a gomba
Színes kavalkád
Szájpenész
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?