Szabadon szülni, szabadnak születni - Petíció

 

  PETÍCIÓ

SZABADON SZÜLNI, SZABADNAK SZÜLETNI 

1.        Kérjük és követeljük, hogy a szülõ nõk élhessenek szabad választási és önrendelkezési jogukkal szülésük módjának, kísérõjének és helyének megválasztásában.

2.        Ahhoz, hogy ezt biztonságban tehessék, kérjük és követeljük, hogy az ország egészségügyi vezetése – alkotmányos kötelezettsége alapján - tegye lehetõvé orvosok és bábák általi szaksegítség nyújtását a komplikációmentesnek ígérkezõ, kórházon kívüli szülés választása esetén is.

3.        Az anyák és gyermekeik biztonsága érdekében kérjük és követeljük, hogy az egészségügyi kormányzat biztosítsa a háttérkórház rendszerét a kórházon kívüli szülés választása esetén.

4.        Kérjük és követeljük a Szülészeti és Nõgyógyászati Szakmai Kollégiumtól, hogy a nemzetközi felmérések és statisztikák tükrében vizsgálja felül eddigi állásfoglalását az intézeten kívüli, szaksegítséggel történõ szüléssel kapcsolatban.

5.        Kérjük és követeljük, hogy szüntessék meg az otthonszülés elé állított jogi, bürokratikus és dogmatikus akadályokat.

6.        Kérjük és követeljük, hogy éveken át fizetett társadalombiztosítási járulékainkból támogassa az egészségügyi kormányzat a tudományos vizsgálatok által biztonságosnak bizonyult és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt összes szülési alternatíva választását. Követeljük, hogy az Országos Egészségügyi Pénztár az intézeten kívüli, szaksegítséggel történõ szülést a kórházi szülésekkel azonos módon részesítse anyagi támogatásban.

  Ezen lap hátoldalának aláírásával a petícióban megfogalmazott kéréseinkkel, követeléseinkkel való egyetértését jelzi.

  A petíciót és aláírásokat eljuttatjuk a miniszterelnöknek, az egészségügyi miniszternek, a gazdasági miniszternek, az igazságügy miniszternek, az összes médiának és más fontos állami és civil szervezeteknek.

  Budapest, 2001. augusztus

  A petíció kibocsátói:  

név

cím

személyi szám vagy
a szervezet vezetõje / képviselõje

aláírás

Alternatal Alapítvány
A háborítatlan, öntörvényû, szabad szülésért, születésért

1519. Bp. Pf. 428

Domjánné Harsányi Katalin

 

Napvilág Születésház

2030. Érd
Facélia u. 68-70.

dr. Geréb Ágnes

 

Születésház Egyesület
A szabad választásért

1140. Bp.
Egressy út 137.

Pettik Ágnes

 

A petíció aláírása mellett várjuk civil szervezetek, cégek és magánszemélyek csatlakozását a kampányhoz.
e-mailen: szabad@szules.hu vagy levélben: ALTERNATAL 1519. Bp. Pf 428. 
B?vebb információ: www.szules.hu

 

  Háttéranyag

 

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?