Pótlás szoptatás közben

Pótlás, szoptatás közben

A “pótlás, szoptatás közben” eljárással alultáplált csecsemõk is visszatérhetnek a kizárólagos szopásra

 

Libériában, jelentõsen alultáplált csecsemõk esetében teljes felépülést és a kizárólagos szoptatáshoz való visszatérést sikerült elérni egy olyan módszerrel, amely a kiegészítõ táplálék adása mellett az anya tejtermelésének növelését célozta meg. A programot Mary Corbett,  az aberdeeni egyetem végzett hallgatója vezette. Az eredmények minden várakozást felülmúltak – mondta Dr. Michael Golden, az aberdeeni  orvosi egyetem munkatársa, a program szupervízora. A programot azóta –hasonló sikerrel – megismételték Burundiban és Csádban.

Dr. Golden szerint a monroviai Action contre la faim terápiás központba felvett fél éven aluli, részben szoptatott gyermekeknek égetõen szükségük volt arra, hogy változtassanak a táplálásukon.

Az alultápláltság kialakulásának oka gyakran az, hogy a gyermeknek az anyatejen kívül másféle táplálékot is adnak, ezért a tejtermelés csökkenni kezd. “Ha a gyermek alultáplálttá válik, nem lehet egyszerûen visszatérni a kizárólagos szoptatáshoz, mivel a gyermek túlságosan legyengül ahhoz, hogy hatékonyan szopjon.” Ez az oka annak, hogy a kizárólagos szoptatáshoz való visszatérési kísérletek gyakran nem sikerülnek, és a szakemberek inkább más táplálási formát választanak. Dr. Golden szerint, “ha ezeket a gyermekeket megfosztjuk az anyatej nyújtotta védelemtõl, annak katasztrofális eredménye lehet.” Ha csak egyszerûen gyógytápszert adnának csészébõl, vagy szondán át, de még ha az anya saját lefejt tejét kapná a gyermek, az sem biztosítaná a szoptatás folyamatosságát, és ez kockáztatná a gyermek késõbbi jó egészségi állapotát.

A vizsgálatban való részvételre 21 gyermeket választottak ki. Elõször mindannyiukat megpróbálták pusztán kizárólagos szoptatással táplálni, és megfigyelték a gyarapodásukat. Ha nem volt elég az anyatej, a Dr. Golden és munkatársai által kidolgozott “pótlás, szoptatás közben” módszert alkalmazták. Ennek során a gyermek kiegészítõ táplálékot is kap, amelynek hatására megerõsödik, de ezzel egy idõben az anyamellbõl is szopik, addig, amíg az anya tejtermelése el nem éri azt a szintet, hogy vissza lehessen térni a teljes szoptatáshoz.  

A gyermekeket egy F100 nevû gyógytápszerrel táplálták, amelybõl 100 ml 70 kcal-t tartalmaz. Az alább leírt táplálási módszer segítette a gyermeket abban, hogy újra érdeklõdni kezdjen az anyamell iránt, lehetõvé tette, hogy visszanyerje erejét a szopáshoz, és ezalatt újraépítette az anya tejtermelését.

  • Az anya háromóránként mellre tette a gyereket, éjjel, nappal
  • Egy órával a csak anyamellbõl való szopás után újra mellre tették
  • a gyermeket, de most úgy, hogy vékony szondán át, amelyet a mellre rögzítettek, kiegészítést kapott. (Így a gyermek 24 óra alatt 16 alkalommal szopott, ebbõl nyolcszor szuplementerrel.)
  • A gyermek F100-at kapott, úgy, hogy az anya kezében tartott tápszeres csészébõl a mellhez vezetett szondát a mellel együtt szopta.
  • A szopáshoz szükséges energia attól függ, hogy az anya milyen magasra tartja a csészét. Az anya tehát a gyermek erejéhez tudta igazítani a csésze magasságát.
  • Mivel a gyermek a szondát és a mellet egyszerre szopta, elég ingert biztosított az anyamellnek ahhoz, hogy egyre több tejet termeljen, így egyre több tej keveredett a gyógytápszerhez, a szuplementerrel kiegészített szoptatások során.
  • A gyermek súlynövekedését naponta figyelték.
  • A gyógytápszer mennyiségét fokozatosan csökkentették, ahogy az anyatej mennyisége nõtt.

Dr. Golden szerint a gyermekek súlya csodálatosan emelkedett: az eredmény átlag 14,7 gramm/kg/nap, vagyis 44 gramm volt naponta egy három kilós gyermeknél. A pótlás, szoptatás közben módszert átlag 13 napig kellett folytatni, ez alatt az idõ alatt egy három kilós gyermek fél kilót hízott. “Erre az idõre a gyermekek elérték a magasságukhoz képest elvárt súly 85%-át, a kiegészítõ táplálást abba lehetett hagyni.” A gyermekek kivirultak, megerõsödtek és hatékonyan tudtak szopni.
A megfigyelés következõ hetében a kizárólagosan szoptatott gyerekek gyarapodása megfelelõnek bizonyult: a 3,5 kilós gyermek 35 g-al gyarapodott naponta, negyed kilóval hetente. Ezen a ponton a gyermeket és az anyát hazaengedték.
Bár néhány probléma megoldását – mint a higiéniai követelményeknek való megfelelést, a szegényes körülmények között - még ki kell dolgozni, a módszert már alkalmazzák az összes Action contre la faim terápiás központban, világszerte.

Dr. Golden szerint a “pótlás, szoptatás közben” nagyon egyszerû, de hatásos módszer.

 

(BFHI NEWS, sept./oct. 1999.)

Ford: Szõdy

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?