Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Teherbeesés HPV- diagnózis mellett

Üdvözlöm!December 3-án hagytam abba a fogamzásgátló tabletta szedését, és január 3-án jött meg a menstruációm, majd február 7-én és március 7-én. Áprilisban viszont nem jött meg, az ébredési hőmérsékletem a ciklus elején (nyelv alatt mérve) 36,1 fok körül mozog, a második felében 36,4-36,5 fok. A hőmérséklet továbbra is fent van, viszont a terhességi teszt negatív lett. Nagyon aggódom, mi lehet a probléma? Szeretnénk babát, és aggódom, hogy talán soha nem fog összejönni, talán peteérésem sincs? A teljesség kedvéért: HPV 16-os vírus jelenlétét diagnosztizálták a rákszűrés alkalmával, erre immunerősítőt kaptam. Az esküvőnk június 6-án lesz, csak azt követően tudok orvoshoz menni, nem szeretnék addig nagyon rossz hírrel szembesülni. Várom válaszát!Köszönettel:T.E.

Válasz

Kedves T. E.!

A HPV vírus a teherbeesést nem zavarja, és bár kimutatható, ha ön egészséges immunrendszerrel bír, akkor nem okoz megbetegedést.

Az, hogy Önnek eddig rendszeres mensese volt, az már feltételezi, hogy petefészkei jól működnek. A vérzés kimaradása nem ritka dolog, sokszor banális oka van. Tanácsom az lenne, hogy legyenek együtt kedvükre a vőlegényével, nem kell állandóan figyelni a ciklust, a terhesség néha nagyon könnyen összejön, néha meg várat magára. Ha mensese rendszertelenné válik, akkor esküvő után keressen fel egy nőgyógyászt.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Teherbeesés, cickafark, palástfű

Üdv!Azért írok, mert már lassan 1 éve próbálkozunk a páromma,de sajnos nem akar összejönni! cickafarkfű és palástfű teát iszok! Eddig eredménytelenül! Vitaminokat is szedünk mind a ketten! Tudna nekem valami tanácsot adni hogyan jöhetne végre össze a pici? Vagy esetleg olyan gyógyszert ami seít ebbenn? állítólag van egy ilyen gyógyszer a neve: clostilbegyt nemtudom hogy ezt elkezdjem e szedni vagy sem! Előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!

Egy év próbálkozás után tea ivása helyett keressen fel egy nőgyógyászt, aki kikérdezi, megvizsgálja, és hüvelyi UH vizsgálattal véleményt tud mondani a petefészkek szerkezetéről.

Nagy valószínűséggel kiegészítő vizsgálatokat is fog javasolni, ha meddőséget feltételez, az okok kiderítésére. A Clostilbegyt nevü gyógyszer a petefészek stimulálására való, tehát ciklusonként nem egy, hanem 4-5-6 petesejt is megérhet, de ezt csak orvosi ellenőrzés mellett lehet szedni. Az Inofolic nevű táplálék kiegészítő készítményt javaslom, ami nagy mennyiségben tartalmaz Folsavat, és egy B vitamin származékot, ez a szer recept nélkül kapható, és nagyon hatékony.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Tüszőrepedés stimulálása

Tisztelt Szakértő!Több éves próbálkozás után vérvételekből, és hormonvizsgálatokból kiderült hogy nincs peteérésem. Clostilbegyt nevű gyógyszert szedek, aminek a segítségével szép tüszőket növesztek. Az utolsó két alkalommal tüszőrepesztő injekciót is kaptam, hogy biztosra menjünk. Magamnak adtam be a megfelelő időben. De ennek ellenére sem volt ovulációm, legalábbis a hőmérsékleti görbe és az ovulációs mikroszkópom alapján. Ez mitől lehet Ön szerint? Nagyon el vagyok keseredve. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!
A tüsző növekedését pontosan lehet nyomon követni az un. follikulometriával. (10, 12, 14. napon hüvelyi UH-val ellenőrizni lehet, hogy hány tüsző érik meg, és hogy mikor kell megkapnia a tüszőrepedést elősegítő injekciót, valamint azt is lehet látni a 16. napon, hogy megtörtént a tüszőrepedés. Ha nincs tüsző növekedése, ill. tüsző repedése, akkor még lehetőség a Clostilbegytnél lényegesen hatékonyabb injekciós tüsző érlelés. Keressen fel egy meddőségi szakorvost.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Szeretnénk gyereket. Miután megjött a hónap elején a menstruációm, tovább próbálkozt ...

Szeretnénk gyereket. Miután megjött a hónap elején a menstruációm, tovább próbálkoztunk, majd rá két hétre újra elkezdtem vérezni. Elég sokat dolgoztam az utóbbi időben és kicsit stresszes is volt az életem, vajon ez lehet az oka, hogy újra megjött a menstruációm?

Válasz

Valószínűleg. A háborúkban az asszonyok vérzészavarai túlléptek minden elképzelhető határon. Tudnia kell: a görcsös gyermekvágyás is okozhat akár önmagában vérzészavart. Teljes testi és szellemi béke. Mondjuk egy nyaralás a félidő (!) körüli héten napos tengerparton (Kréta, Rodosz, Ibiza, Mallorca, stb). Ha a félidős vérzése összemérhető az igazival, célszerű orvosi vizsgálattal tisztázni esetleges ciszta vagy más rendellenesség létét és azt szükség esetén kezelni kell. A gyakori nemi élet is okozhat közti vérzést, de erre nincs objektív támpont. Maradjunk az első sorban leírt "görcsösség" leküzdésénél.

Dr. Nagy László

Múlt év májusában teherbe estem, teljesen véletlenül és felkészületlenül. A magzatot ...

Múlt év májusában teherbe estem, teljesen véletlenül és felkészületlenül. A magzatot elvesztettem 8 hetesen, elhalás miatt. Nem akartam még gyereket és mire örülni tudtam volna neki, elment.
28-36 naponként menstruálok és mindig érzem az ovulatiot egy adott oldalon, utána pár órán át erős fájdalmam van, tojásfehérje is ürül. Ilyenkor mindig védekezünk óvszerrel, gyógyszert nem szedhetek. Májusban is így tettünk, az ovulatio. után 4 nappal voltunk együtt, védelem nélkül, hiszen a petének ekkor már nem lett volna szabad élnie, ha újabb kilökődés lett volna,  akkor éreztem volna? Ez több éve működik így, ez idáig sikeresen. Ezért ért villámcsapásként a hír.

Válasz

Ami az ovulációt illeti: fejtegetése tényszerű és igaz. Amin el kellene gondolkodnunk, hogy valóban az ovulációt érezi-e ama bizonyos görccsel avagy a megnőtt tüsző (ami átlagban 2 cm, de elérheti a 3-at is) feszülését. Az ovarium peritoneális borítéka ugyanis jelzi a feszülést is. Ami "tojásfehérjének" ír, az valószínűleg a méhnyak nyákja, ami ovuláció előtt jelentősen megszaporodik és nyúlóssá válik (ha hüvelyi feltárásban mondjuk egy Kerr-tű-szerű (tehát recés-menetes felszínű) eszközt a méhnyakba tolunk, a rátapadó nyák a hüvelybemenetig kihúzhatóan nyúlik). Ez a régi világban az ovuláció idejének jele volt. Maga a tényleges ovuláció ugyanakkor késhet 24-48 órát és máris ott vagyunk, hogy ezekhez a jelekhez képest lehet 3 nap múlva is teherbe esni... Kérdezi most: akkor mi a biztos? Mert a hőmérőzés tulajdonképpen az FSH-LH csúcsot detektálja, ez még csak ok, amelynek okozata az ovuláció. A valóságban, a nagy átlagra (!) érvényes szabály, hogy ama bizonyos pici csökkenés után a felszálló hőmérsékleti ág napján szokott lenni az ovuláció. Biztosat pedig egy módon lehet mondani: a feszülés napján és onnantól naponta elvégzett ultrahang follikulometriával, ez hasi úton gond nélkül meglátható.

Dr. Nagy László

25 éves lány vagyok, többféle panasszal, melyek lehet, hogy ugyanarra vezethetőek vissza? Az ...

25 éves lány vagyok, többféle panasszal, melyek lehet, hogy ugyanarra vezethetőek vissza? Az első problémám az lenne, hogy a menstruációm elég szabálytalan és nagyon erős (az ob super tampont is 2-3 óránként kell cserélnem, amivel elméletileg egy éjszakát is ki lehet húzni) illetve nagyon intenzívek a fájdalmaim is közben, főleg az első 2-3 nap. Nemegyszer mentőt hívtak ki hozzám az iskolában, mert annyira remegtem, leizzadtam ées elájultam. A nőgyógyászok, akiket felkerestem uazt a két három féle görcsoldót írták fel, de ők is megmondták ilyen erős fájdalomnál (remegett alattam az egész vizsgálóasztal) nem fog hatni. Az ultrahang nem mutatott ki semmilyen szervi elváltozást. Próbálkoztam betét használatával, így próbáltam kizárni a TSS-t, de akkor is 10 napig tartó, fájdalmas volt.
Másik gondom: kb 1 éve igen erős, sárgás váladékom van, amit égő érzés kísér, és a szeretkezés is nagyon fájdalmas, a bőröm pedig olyan tőle, mintha teljesen ki lenne száradva. Pisiléskor szintén kellemetlen csípő érzésem van, és elég sűrűn van vizelési ingerem. 
Szeretnénk egy kisbabát és az utóbbi időben már emiatt gumi nélkül is szeretkeztünk, félek megfertőzöm vmivel a babát

Válasz

A sárgás folyás inkább bakteriális fertőzésre utal, nem gombára.. A gombára jellegzetes a durva, túrós fehér folyás. Okaként pedig nem kell hűtlenséget keresni: lehet a párjának akár tünetmentes prosztata-gyulladása, ami gócként viselkedik, de a bőrünkről, a végbéltájékról is "be lehet szerezni" a kórokozót. A görcsös menstruáció egy borzalmas dolog. A görcsoldók rendszerint nem igazán hatásosak, illetve van egy módszer: olyan gyógyszert kell választani, ami prosztaglandin ellenes (ilyen pl. az Apranax) és azt a vérzés elõtt 4-5 nappal el kell kezdeni folyamatosan szedni, hogy blokkolja a pg-szintetáz enzimet. Szabálytalan ciklusnál persze nehéz számolni. Az ön esetében kicsit félretenném az gyermek utáni vágyat: ezalatt korrekt hüvelyváladék vizsgálattal (kenet, tenyésztés) kideríteném és kezelném a kórokozót, kivizsgálnám és szükség szerint kezelném a partnerét is. Ezekben a hónapokban pár hónapra fogamzásgátlót szedetnék Önnel, ami berendezi a ciklust, csökkenti a menstruációs görcsöket és a pár havi kezelés abbahagyása utána fogamzási valószínűség is nő. Ami a jó hír, hogy egy sikeres terhesség és szülés után nagy valószínűséggel elmúlnak ezek a görcsös panaszok.

Dr. Nagy László
X
EZT MÁR OLVASTAD?