Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Fogamzásgátló és mellrák

Tisztelt Doktor Úr!Májusban szültem a kisfiamat. Három hónapig tudtam szoptatni, mert nem volt szopi reflexe így fejnem kellett, így viszont nem úgy indult be a tejtermelésem, ahogyan kellett volna és a harmadik hónap végére már csak napi ötven mili volt, így abba hagytam a fejést. Rá egy hónapra kb októberbe megjött a menzeszem kicsit még szemerkélt a cicim de elkezdtem szedni a milligestet, ami teljesen meg is szüntette. Sajnos azonban a szervezetem nem akarja megszokni a fogamzásgátlót, mert fáj tőle a fejem tompán és sokszor veszek be advilt, így kértem egy enyhébb hormontartalmú gyógyszert, a yasminellet kaptam. Onnan tudom, hogy a gyógyszer teszi, hogy korábban terhesség elött is volt vele hasonló panaszom, de akkor csak menzeszkor fájt nagyon, most viszont sokszor. Terhesség elött szedtem már egy évig yasminellet és a mellfeszülést leszámítva nem volt vele bajom. A héten el is kezdem szedni a yasminellet, de kicsit félek, hogy így szülés után nem árt e, hogy fogamzásgátlóról fogamzásgátlóra válltok. Nem akarom a hormonjaimat feleslegesen zargatni, de a rossz közérzet is zavar a fejfájástól. Ön szerint nyugodt szívvel válthatok gyógyszert? Nem zavarom össze a szervezetem? Annyi mindent írnak mellékhatásként a fogamzásgátlóról (szokásom sajnos elolvasni a gyógyszerekhez kapott utasítást), például mellrák, amitől én alapból vonakodtam mindig is szedni terhesség elött is gyógyszert, mert egy ismerősőm 31 évesen hallt meg ebben a betegségben. Köszönöm a választ.

Válasz

Tisztelt Hölgyem!
Nyugodtan válthat fogamzásgátlót, nem okoz problémát szervezetében. A hormonkészítményeknek valóban van hatása az emlőre, de ez nem azt jelenti, hogy Önnél emlőrák fog kialakulni. Rengeteg fiatal nő védekezik így, és bár az ismerősénél előfordult ez a tragédia, ez mégis igen ritka. Van azonban megoldás, ha Ön ennyire fél, szülés után tetessen fel egy hormontartalmú méhen belüli eszközt, ami nagyon komfortos, és a hormontartalma töredéke a tablettáénak. Mirena, v. Jaydess néven lehet kapni, olvasson utána az interneten.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Fogamzásgátlás és endometriózis

Kedves Doktor Úr!

2 éve volt laparoscopos endometriosis műtétem, amely során petefészek endometriosist és a colon mélyen infiltráló endometriosisát (kiterjedt összenövésekkel és hegesedéssel) találtak, de csak az ovariomát távolították el, mivel a műtét során nem volt jelen bélsebész és Dixon műtétet kellett volna csinálni. Az operáló orvos ezt követően tartós fogamzásgátló kezelést írt elő, amit már több, mint 2 éve megszakítás nélkül szedek. Kezdetben Nuvaring gyűrűt használtam, de kb 1 év után vérezni kezdtem mellette. Mivel többszörös hüvelygyulladás és visszatérő candidiasis és bakterialis vaginosis alakult ki mellette, így a gyűrűt eltávolítottam és áttértem a tablettás kezelésre. Kezdetben Lindynette-tel indultam, de a vérezgetés nem szűnt meg, így folyattam Novynette-tel. Erre a tablettára egy hónapig megszűnt a vérezgetés, majd sajnos ismét megjelent, ráadásul akkor már tartós alhasi fájdalom, kifejezetten kellemetlen szagú, barnás-vizes (néha húslé szerű) vérezgetés és vizeletürítés utáni fájdalom+hidegrázás is társult hozzá. A panaszaimról több alkalommal is beszéltem az orvosommal, aki azt mondta, hogy valószínűleg ismételt műtétre lesz szükségem, mert kiújult az endometriosis. Idő közben egy felső léguti fertőzés miatt egy hétig 3x1 (500mg) aspyrint szedtem amire láss csodát, három nap alatt elmúlt a barnás bűzös vérezgetés, és az alhasi fájdalom is szinte eltűnt. Ezt is megemlítettem az operáló orvosomnak, aki azt mondta, hogy akkor valószínűleg steril endometritisem volt korábban és ezt "fújta el" az aspyrin. Azóta (kb 1/2 éve) ismét visszatértem a Nuvaringre, mert a Novynette jelentős testsúly növekedést, émelygést, migrént, kifejezett mellnövekedést okozott nálam, míg ezeket a mellékhatásokat a Nuvaring mellett sokkal kiebb mértékben tapasztaltam. Ugyan a barnás-vizes váladékozás az aspyrin szedés óta teljesen megszűnt, de kb egy hónapja ismét jelentkezni kezdtek a korábbi alhasi panaszok, a vizeletürítés utáni fájdalom és új tünetként dysorgasmia is fellépett. A hüvelyem hónaőok óta ég/fáj, hol sárgás, hol fehéres folyásom van, és úgy érzem, mintha az egész méhem gyulladt lenne. Bejelentkeztem nőgyógyászati vizsgálatra is, hogy leoltassam a hüvelyem, viszont mivel 5 nap nap múlva lejár a Nuvaring, így tanácstalan vagyok, hogy folytassam-e ezt a fogamzásgátló kezelést, vagy térjek át inkább az orális fogamzásgátlókra? Ha a tablettát tanácsolja, akkor tudna-e javasolni valami alacsonyabb ösztrogén tartalmú (endometriosis miatt), de jó ciklus-kontrollal rendelkező, modernebb készítményt, ami kevesebb mellékhatással jár, mint a Novynette?

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

A leírás alapján Önnek változatlanul vannak endometriosisra utaló területei, amelyek - a leírt tünetek alapján - valószínűleg nemcsak a beleket, hanem a húgyhólyagtájékot is érintő mélyen infiltráló folyamatot jeleznek. Ez okozza a vizeléshez és a szexuális együttléthez kapcsolt tüneteket. Szerintem következő lépésként nem a fogamzásgátló további cseréje lenne a megfelelő irány, hanem egy endometriosis centrumban történő konzultáció, ahol a pillanatnyi állapot pontos felmérése után kellene arról dönteni, hogy kell e műtét, és ha igen, az milyen jellegű legyen, vagy konzervatív kezelésként ismét hormonális fogamzásgátlókkal próbáljon kísérletezgetni.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

 

Üdvözlettel: Dr. Fülöp István

Endometriózis és fogantatás 2.

Tisztelt Dr Úr ! 24 éves vagyok.3 hete volt endometriózis műtétem.Először azt mondták majd Visanne-t kell szednem,majd felhívtam egy endometriozis központot,ahol szerettem volna időpontot kérni,hogy felírják a Visanne-t. Elmondtam hogy jövőre szeretnék babát.Erre azt mondta a dr. hogy akkor GNRH 6 hónapos injekció kúrát javasol. El mondtam ezt az orvosomnak, aki azt mondta, hogy mivel nem volt magas stádiumú az endometriózis, így szedjek 3 hónapig szünet nélkül Lindynette fogamzásgátlót. Totál összezavartak.Honnan tudjam,hogy mi a legjobb megoldás ? Önnek mi a véleménye ? Köszönettel Lujza

Válasz

Kedves Lujza!

Amennyiben Ön 1 év múlva szeretne teherbe esni, akkor én is a Visanne szedését javasolnám. Ha ezt nem írták fel Önnek az egyik endometriosis centrumban, akkor keressen fel egy másikat azok közül, ahol ezeket támogatottan meg tudja kapni.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel: Dr. Fülöp István

Méhszájseb és terherbeesés

Kedves Doktor úr!

Másfél évvel ezelőtt 3x fagyasztottak méhszájseb miatt.A 3. fagyasztás után az orvos látott egy fehér foltot.Gyógyszert kaptam,eltűnt.Tavaly novemberben még bőven tünetmentes voltam,P2es eredménnyel.Az orvossal egyeztetve leálltam a fogamzásgátlóval,mert hát 11 év után csak szeretnénk gyereket.(10 évig szedtem a gyógyszer és kérdeztem,hogy szüneteltessem -e azt a választ kaptam mindig,hogy felesleges)Most viszont nem az orvosomnál voltam vizsgálaton,beteg lett és nem szóltak az időpont törlésről-hanem egy helyettes orvosnál,aki ismét megállapította,méhszájsebem van,lúgos vagyok(7es érték)vérzékeny és kaptam hüvelykúpot.Amióta ezt használom csúnya folyásom is van és kellemetlen..(3.napja)Az érdekessége az,hogy a gyógyszer abbahagyása óta semmiféle fájdalmam nem volt és a tisztasági betétet se lett volna szükségem,bár az orvos ezzel kapcsolatban megkérdőjelezett...Egy hónap múlva elvileg kontroll,már a saját orvosomnál.A helyettes orvos azt mondta,minimum egy évig ne is reménykedjek abban,hogy lehet gyerekünk,sőt ilyen tapasztalatok alapján abban se reménykedjek,lehet-e egyáltalán..Az igazság az,hogy nekem az orvosom nem beszélt a megelőzésekről,hogyan tudnám kivédeni ezt a nyavalyát...nem rég tudtam meg,hogy jót tesz az intim tisztálkodószerek használata (Saba)Tényleg ennyire lehetetlen eset lennék?Tényleg fölöslegesen küzdök?Mert jelenleg így érzem..Köszönettel:Alexa

Válasz

Kedves Alexa!

Mai felfogásunk szerint a méhszájseb egy élettani folyamat, semmi köze a tényleges sebhez (ez inkább egy régies elnevezés) éppen ezért, ha negatív a rákszűrés eredménye, (P1, vagy P2) akkor nem kell sem fagyasztani, sem operálni. Ettől nyugodtan lehet terhességet vállalni. A fogamzásgátló szedését korábban a teherbeesés előtt 4-6 hónappal leállítottuk, mivel csökkenti a szervezet folsav szintjét. Azonban ma már több, magas folsav tartalmú terhességi vitamin van forgalomban, amelyet már a baba tervezésekor is szedhet, ennek a 4-6 hónapnak nincs különösebb jelentősége. Ha szabályosan -28-30 naponként – menstruál és készül a babavárásra, előbb utóbb várható a teherbeesés.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Fogamzásgátló tinédzsernek

Kérdésem a következő lenne 16 éves lányomnak nagyon sok a vérzése menstruáció alkalmával.Melyik az a fogamzásgátló amit javasolna a doktor úr ilyen esetben. 180 magas 56 kg és 3 éve menstruál.

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

A 16 éves leányának valamilyen "modern " készítményt kellene szedni. Attól modern, hogy kicsi az ösztrogén tartalma, és hogy a progeszteron komponense nem okoz vízmegkötést, nem okoz súlygyarapodást. A drospirenon tartalmú készítmények ilyenek, ezzel a hatóanyaggal 3-4 fajta készítményt is lehet kapni. Egyébként minden fogamzásgátló szedése mellett kevesebb vérzés jelentkezik.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel: Dr. Rucz Árpád

35 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. Fiatalabb koromban fogamzásgátló tablettákkal védekezte ...

35 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. Fiatalabb koromban fogamzásgátló tablettákkal védekeztem a nem kívánt terhesség ellen. A második gyermekem születése után a Nőgyógyászom javaslatára áttértem a spirál használatára. Fél éven keresztül folyamatos vérzések, görcsök kísérték a jelenlétét. Levettük. Ezt követően elvégeztettem egy ún. Leiden mutációs tesztet, melynek eredménye homozygota-normal lett. Ezt látva Nőgyógyászom egyértelműen kijelentette, hogy a hormonális fogamzásgátlást a jövőben felejtsem el. Most, immár a negyedik gyermekem megszületése után ismét spirállal próbálok védekezni. Azonban a tünetek, mint az első alkalommal (kb.25 naponkénti ciklus, ebből 12-13 nap vérzés) most már 10 hónapja folyamatosan fennállnak. Ezen a helyzeten szeretnék változtatni, ezért a Mirena használatának lehetőségét fontolgatom. Kérem, hogy a fentiekben leírtak alapján írja meg, hogy Ön javasolná-e számomra a Mirenát

Válasz

A Leiden mutáció egy olyan örökletes genetikai hiba kimutatására szolgál, amely hordozóinál fokozott a trombózisos betegség veszélye. Tekintettel arra, hogy a kombinált fogamzásgátlók ösztrogén tartalma (egyes progesztagén komponensek feltételezhető együttműködésével) növeli ezt a hajlamot, a mutációt hordozóknak a kombinált fogamzásgátlók adása nem javasolt. A gyakorlatban a családi kórelőzményben - általában anyai ágon - már található erre utaló előzmény. A bajom az orvosi terminológiával van és nem Ön az első, aki a leírt megfogalmazású lelettel jön. Az egyértelmű megfogalmazás a leletben az lenne (és fel sem foghatom, hogy egyes laborok ezt miért nem így jelzik), hogy hordozza a mutációt az illető avagy sem? A szokásos szóhasználat alapján ugyanis számomra az következik, hogy a "homozygóta normál" NEM hordozza a genetikai hibát! Ezt a kérdést a vizsgálatot végző laboratóriummal kell tisztázni!!! Ha Ön nem hordozó, akkor - egyéb kizáró tényezők lehetőségének feltérképezése mellett - semmi elvi akadálya, hogy alacsony hormontartalmú kombinált készítményt szedjen. A Mirena nem tartalmaz ösztrogént, tehát elvben bármely esetben szóbajön. A Mirenaból lassan felszívódó és túlnyomóan csak helyi hatást kifejtő hormon kizárólagosan progesztagén hatású és jóllehet véralvadással járó betegségekben használatát illetően óvatosságra intenek, bizonyíték nincs arra a forgalomba hozatala óta eltelt másfél évtized alatt (külföldön), hogy fokozná a tromboembóliás kockázatot. Amit tudomásul kell venni: a felhelyezés után hónapokig ciklust nem tartó, akár folyamatos vérezgetés-pecsételés lehetséges, ami a méhnyálkahártya lassan bekövetkező elvékonyodásával szűnik. Csúcsban ez fél év is lehet, de ártalmatlan gyógyszerekkel csökkenthetők a tünetek és eddig mindenkinél normalizálódott.

Dr. Nagy László

Ha valaki nem akar gyereket és a spirál elcsúszása, mellett mégis teherbe esik, akkor is in ...

Ha valaki nem akar gyereket és a spirál elcsúszása, mellett mégis teherbe esik, akkor is indokolt az abortusz? Hiszen azért védekezett, hogy ne legyen gyereke. Esetleg levétel nélkül hány évig maradhat fent, ha nem okoz gondokat és már megvan a kívánt gyerekszám?

Válasz

A spirál melletti terhesség új jogszabály alapján már egészségügyi indokkal nem szakítható meg, természetesen a no kérheti és engedélyezni fogják, mint másoknak. A spirál mellett, ha rendben a helyén van és nincs más szövődmény sem, nem szokás teherbe esni. Egyébként a spirálok elsősorban a gyulladásos szövődményekről híresültek el, de ezek aránya alig 1-2 %. A mai spirálok általában 5 éves garanciával bírnak, ezután csak saját felelőtlenségre hagyhatók fent, érdemes cserélni. Ha a citológia rendben, akár egy ülésben felhelyezhető egy új eszköz, de általában azt szoktam javasolni, készítsünk kenetet a levett spirálról is, ez rövid idő alatt megvan, és ennek az eredménynek a birtokában (tehát célszerűen a következő vérzéskor) tegyük fel az újat. Mivel spirál mellett inkább a masszívabb vérzések jellemzőek, az esetleges terhességre minden esetben vérzési eltérés felhívja a figyelmet. És ugye inkább egy felesleges vizsgálat...

Dr. Nagy László

27 éves vagyok, még nincs gyermekem. 13 éves koromtól menstruálok, ami mindig erős hasfáj ...

27 éves vagyok, még nincs gyermekem. 13 éves koromtól menstruálok, ami mindig erős hasfájással jár. 13 éves koromtól szedem a Naprosint, kb. havi 4-5 szemet. Úgy hallottam, hogy a Naprosin nagyon erős gyógyszer, viszont a Nospa és a Meristin - amire mellesleg algopirin hatóanyaga miatt allergiás is vagyok - erősségű gyógyszerek egyáltalán nem használnak. Mivel már 14 éve folyamatosan szedem a Naprosint, okozhat-e a szervezetemben valami problémát, illetve próbáljak-e gyengébb gyógyszert szedni?

Válasz

Ha nincs szüksége fogamzásgátlásra - merthogy a fogamzásgátlók mellett szűnnek a görcsös vérzések - akkor ajánlom, hogy kúraszerűen szedje a Premens nevű, recept nélkül kapható gyógyszert, ami kizárólag természetes hatóanyagokat (gyógynövény alapút) tartalmaz és a dobozban levő leírás szerint szedve az esetek többségében beválik. A Naprosyn korszerűbb utódja az Apranax, szintén napi 2x1 adagban kell szedni és javasolt a vérzés várható ideje előtti 4. napon elkezdeni az optimális hatáshoz.

Dr. Nagy László

Azt szeretném megtudni, hogy rendszertelen menstruáció /2-3 hónap/ esetén lehet-e havonk ...

Azt szeretném megtudni, hogy rendszertelen menstruáció /2-3 hónap/ esetén lehet-e havonként peteérés, vagy addig amíg nincs menstruáció addig nem érhet újabb pete???

Válasz

Rövid válasz: bizony peteérés attól még lehet, csak nem biztos. Tehát a módszer fogamzásgátlásnak nem alkalmas, viszont arra igen, hogy felborzolja az ember kedélyeit. A fogamzásgátló szedése ezáltal kettős sikert eredményez: egyfelől beszabályozza a ciklust, másfelől valóban véd a nem kívánt terhesség ellen. A gyógyszert persze nőorvossal történt konzultáció és a szükséges vizsgálatok után lehet szedni. Azt sem mindegy, melyiket. Szóval, azt javaslom, keresse fel nőgyógyászát.

Dr. Nagy László
X
EZT MÁR OLVASTAD?