Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Ne szoptassam ennyit??

Nekem a kisbabám súlyával kapcsolatban lenne kérdésem.
Két kisfiam van, a nagyobbik 1,5 éves, a kicsi 3,5 hónapos. Mindkettőjüket szoptatom, a kicsi naponta 5x-6x + éjszaka 1x szopik. Ő 3340g-al és 54cm-rel született. A gondom az, hogy 3 hónaposan-azaz két hete- több, mint 8kg és 64 cm volt. A háziorvos szerint (ő nem gyerekorvos, de akként is praktizál), nagyon nagy súlyú a baba, és ne szoptassam olyan sűrűn, különben később beteg lesz. Nem tudom, hogy milyen betegségekre gondolhatott a dr-nő? Tényleg ne szoptassam ennyit? Úgy tudom, hogy anyatejes babát nem lehet túletetni. Vagy tévedek? Egyébként ő egy jó kedélyű, nyugodt, mosolygós baba. Nem hasfájós. Ügyesen megtartja magát a karján, és már át is fordul hátról hasra. A bátyjával nem volt ilyen, ő nagyjából fél kg-al és 4cm-rel kisebben született és nagyjából havi 1 kg-ot hízott az öccse havi ca. 1,5kg-jával szemben.
Várom válaszát!
Köszönettel: M. Enikő
 

Válasz

Három hónapos korban a 8 kg tényleg „tiszteletre méltó” súly, a nagyobbik kisfiú súlyfejlődési üteme közelebb áll az „átlagos” gyarapodási ütemhez, de még az is kifejezetten tempósnak mondható. Feltételezem, hogy a felnőtt családban van példa erősebb testalkatra.

Vannak betegségek, amelyek a kis súllyal született, majd gyors növekedést mutató babák körében felnőtt korukban gyakoriak, azonban ezt az Ön kisfia esetében nem látom aggasztónak, születési súlya alapján nem hajlamosabb erre. A gyerekkortól folyamatosan túltáplált és túlsúlyos gyerekeket (és felnőtteket) is veszélyeztetik betegségek, például a cukorbetegség, magas vérnyomás – természetesen a későbbiekben oda fog kelleni figyelni rá, hogy a kicsi ne legyen túlsúlyos – de az anyatejes táplálás időszakában ez az aggodalom nem indokolt, inkább a vegyes koszt mellett szokott problémákat okozni. Van egy-két extrém ritka genetikai rendellenesség, amelynek tünete lehet a gyors súlygyarapodás, de ezek esélye igen kicsi, és általában a mozgás- és szellemi fejlődés eltérésével járnak együtt, amelyről azonban a leírása alapján nincs szó.

A kizárólagos anyatejes táplálás mellett tehát nem látok okot aggodalomra, valószínűleg nem is lesz ilyen ütemű folyamatosan ez a súlygyarapodás.

Üdvözlettel,

Gács Zsófia

A széklet megváltozása

4,5 hónapos kislányomat szoptatom, de tápszerrel ki kell egészíteni az adagot, mert nem elég a tejem. A súlya 6,5 kg 140 grammot eszik napi 5 alkalommal, ennek fele anyatej, fele tápszer. Négy hónaposan kezdtem a hozzátáplálást gyümölcsökkel, amire semmi negatív reakciója nem volt. Viszont három napja a széklete mustár sárga és a zöld között változik napjában átlagban kétszer vagy háromszor kakil, de picit nyálkás szaga nincs neki. Mitől lehet ez? A közérzete jó, vidám, nem hasfájós, mondjuk sosem volt az. Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Válasz

Kedves Anyuka! A széklet megváltozása lehet a gyümölcsök hatása is, minden újfajta étel bevezetése alakít a kicsi székletén, a húsevés fogja az egyik legfeltűnőbb változást hozni. Azonban mint majd a következő hónapokban biztos látni fogja, egy nátha, hurutos betegség vagy épp a fogzás is megváltoztathatja a kicsi székletét anélkül, hogy különösen aggódni kellene miatta. Előfordul, hogy valamilyen bélrendszeri vírusfertőzés vagy nem tolerált étel elfogyasztása okozza a széklet minőségének megváltozását, de ennek más tünetei is szoktak lenni. Levele alapján a kislány szépen eszik, jól gyarapszik, kedve-közérzete jó, így legvalószínűbb, hogy a gyümölcsök alakították át a székletét: egyelőre nem gondolom, hogy bármilyen aggodalomra okot adna.Üdvözlettel,

Felszívódási zavar?

Tisztelt Doktornő!

Másfél éves kisfiam jelenleg 8.2 kg és 77 cm. Elmaradt súly- és hosszfejlődésű, illetve mozgásfejlődésben is lemaradt - jelenleg kapaszkodva lépeget, de még önállóan nem tud járni. Fejlődésneurológia kontrollon (legutolsó: 2014. 11 hó) hypotóniát és hypotrophiát állapítottak meg, de egyébként neurológia szempontból mindent rendben találtak. A neur. drnő javasolta, hogy félszívódási zavar irányában vizsgáltassuk ki a gyereket.
A gyerek eddigi kortörténetét megpróbálom "röviden" összefoglalni:
39. hétre született (2013.06.23.) császármetszéssel (ok: téraránytalanság), 3900 g/57 cm, apgar 10/10. Szülésnél minden rendben volt vele is, velem is, jól szopó újszülöttként hagyta el a kórházat, mindent rendben találtak nála.
A problémák kb. 1 hónapos kora körül kezdődtek, rengeteget sírt etetések előtt, alatt, ill. után is, súlygyarapodása nem volt kielégítő. Először kólikára gyanakodtunk, de azután bekerültünk a Madarász u-i gyermekkórházba kivizsgálásra. Ott 3 hetet töltöttünk, utána átkerültünk a SOTE I. sz. gyermekklinikára. Refluxra kaptunk végül gyógyszeres kezelést. Először Controlloc és Motilium, ez sajnos kb. 1 hónap szedés után sem hozott változást, kisfiam továbbra sem tudott enni, utána Losac-ot kapott. Ez sem vált be, majd egy 3. gyógyszert is kipróbáltunk (hatóanyag ua. mint a controllocé), mig végül a gasztroenterológus leállította a gyógyszeres kezelést és evészavart állapított meg. A gyerek tünetei ekkor (kb. 2-6 hónapos korig): nagyon kevés mennyiséget evett meg (kb. 500-600 ml tápszer/nap), azt is sírva- tiltakozva. Sokszor volt, h sugárban jött vissza belőle a tápszer. A súlya ebben az életkorban inkább " lebegett" hol hízott - hol visszafogyta. Emiatt Infantrinit kaptunk, ill. eljött hozzánk egy etetés terapeuta, h segítsen az etetésben. Infantrinitől sem indult be a súly, egy idő után egyáltalán nem akarta megenni - többszöri próbálkozásra sem.
Közben a mozgásfejlődésben is lemaradt - 9 hónaposan sem fordult hátról hasra...Fejl. neurológia vizsgálaton többek közt megállapították, h vestibuláris inger kiváltásakor rosszul reagált.
11 hónaposan véletlenül kiderült, hogy középfülgyulladása van, ami azonban nem mutatott klinikai képet (pl. CRP a norm tartományban volt). Ennek ellenére antibiotikum hatásosnak bizonyult - utána kicsit jobban lett.
Jelenleg vegyes étrenden van, ill. este és hajnalban tápszert kap. Vannak időszakok, mikor jól eszik (jó étvággyal jó kedvűen) és van, hogy hetekig kevesebbet.
Az utóbbi fél évben kb 90 dkg-ot hízott és 3 cm-t nőtt.
Jelenleg egyéni mozgásterápiára hordom.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben szóba jöhet-e valamilyen felszívódási zavar? Teljesen tanácstalan vagyok, habár nagyon sok vizsgálaton túl vagyunk már, mégis úgy érzem, hogy nem vizsgálták ki teljes körűen a kisfiamat, ugyanakkor nem szeretném kitenni felesleges vizsgálatoknak sem.
Mit tehetnék még? Milyen irányban kellene elindulni?
Elnézést, hogy ilyen hosszúra sikerült ez a levél, de minél több előzményt próbáltam összeszedni.
Várom válaszát, tisztelettel:
Bartháné Hegyi Timea

Válasz

Kedves Bartháné Hegyi Timea!

Köszönöm hosszú, részletes levelét! A leírás alapján nekem úgy tűnik, hogy kisfia panaszait a Madarász utcai kórházban illetve az I. sz. Gyermekklinikán már nagyon részletesen kivizsgálták – feltételezem, hogy felszívódási zavar irányában is végeztek vizsgálatokat. Ez a leletekből, akár házi gyermekorvosuk segítségével, kideríthető. Bár nem mindig könnyű rátalálni a pontos diagnózisra, a felszívódási zavaroknak sokféle tünete lehet: a súlygyarapodás elégtelensége mellett különböző hasi panaszok, székleteltérések vagy kóros laboratóriumi értékek is előfordulhatnak.

Leveléből úgy látom, mintha az utóbbi hónapokban végre javult volna a helyzet, a kisfiú súly- és hosszfejlődése is megindult. Szerintem érdemes lenne most egy picit még türelmesnek lenni, és figyelni, hogy ez a jó irány megmarad-e. A gasztroenterológussal bizonyára kapcsolatban maradtak, gondolom, kontroll vizsgálatra is vissza kell menniük időnként – ő biztosan figyelni fogja a kicsi fejlődését.

Üdvözlettel,

dr

Dr. Gács Zsófia

Koraszülöttnek számít?

Az én kisfiam 37. hétre 2340g-mal és 48cm-vel született. Ő koraszülöttnek számít? 9/10-es Apgarral jött világra, egy percig sem volt inkubátorban a kórházban, ma vagyunk 1 hetesek. Tej bőven van, ügyesen szopizik az első naptól kezdve. 6 naposan már 2400g volt, több mint a születési súlya, 2340g-mal született és 2290g-mal jöttünk haza.

Még egy kérdés: mennyi idő után lehet kivinni sétálni?

erika84

Válasz

Nem, nem számít annak, elvileg a 37. terhességi hét előtt számít egy baba koraszülöttnek. A babád születési súlya viszont 2500 gramm alatt van, ami miatt alacsony születési súlyúnak számít. Régebben a 2500 gramm alatti babákat is koraszülöttnek vették, de most a gesztációs idő a döntő. Az Apgar eredménye alapján egyébként tökéletes kisbaba!

Amire érdemes odafigyelni az alacsonyabb súllyal született babáknál - mint a te esetedben is -, hogy könnyebben fáznak, ezért gyakran segítenek őket melegen tartani úgy, hogy inkubátorba teszik a piciket.

Nagyon jó hír, hogy ilyen ügyesen szopik és gyarapodik, ez azt jelenti, hogy hamarosan kicsit sem fog alacsony súlyúnak számítani. Bár előfordulhat minden újszülöttnél, hogy az elején egy icipicit csökkenni fog a súlya, de ha ilyen ügyes kislegény, pillanatok alatt behozza majd a nagyobb súlyú kortársait!

Tekintettel arra, hogy most jön a jó idő - délután 10 fok feletti a hőmérséklet - már 3 hetes kortól kivihetők a babák. Először csak fél órára, aztán ezt fokozatosan lehet emelni. Arra figyelj, hogy rétegesen legyen azért felöltözve és a fülét védje sapka.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Kisfiam 11 hónapos elmúlt, 3350 g-mal született (56cm volt), most 9100g a súlya. 6 hónaposa ...

Kisfiam 11 hónapos elmúlt, 3350 g-mal született (56cm volt), most 9100g a súlya. 6 hónaposan 8000g volt és eddig 2 olyan hónap volt, amikor egyáltalán nem változott a súlya, volt, hogy egy picit csökkent is. Még mindig szopik 2-3x naponta.
7 hónapos korától vacsorára doktornőnk HUMANA HA pépet irt fel , mert ekkor stagnált a súlya napi 5 szopás mellett is. 9,5 hónapos korában 1 hónapon keresztül hasmenése volt a babának, vizes napi 3-4x-i nagyon bűzöset kakilt. Ekkor kivizsgáltattuk (vér volt a székletében, mást nem találtak, még vashiányt sem) és a HUMANA HA pépről váltottunk Sinlacra, mert azt állapították meg (szerintem nem bizonyítottan), hogy tejallergiát kaphatott a gyerek a tejpéptől. Megnéztem, ez a pép laktózt tartalmaz, de tejport nem. A családban nincs ételallergiás, férjem gyengén szénanáthás, de ez felnőtt korában alakult ki nála és alig észlelhető.
Kérdésem: létezik, hogy HUMANA HA péptől legyen egy gyerek tejallergiás, ha még egyáltalán nem evett tejterméket ezenkívül? Én magam sem viszem túlzásba a tejtermékeket, viszont egyik orvos sem mondta, hogy én ne fogyasszam őket. Sinlac óta egyébként teljesen rendbejött a gyerek, addig is igazán csak a vizes bűzös széklet volt a jele a betegségnek, kicsit fáradékonyabb volt, egy-egy éjszaka nyugtalanabbul aludt. Súlya akkor stagnál, viszont azóta sem kezdett rohamosan nőni. Utóbbi hónapban kb. 200g-ot hizott. 
Másik dolog, hogy kapott párszor 9 hónapos kora után a gyerek kenyérhéjat, kiflicsücsköt, 7 gabonás pehelyből 1-1 kávéskanállal a gyümölcsébe, főzelékébe, de a hasmenés hatására akkor abbahagytam, viszont 1 éves korában szeretném újból bevezetni. Hogyan lehet a lisztes (glutént) ételeket fokozatosan bevezetni? Milyen étrendet, ételeket javasol egy 1 év körüli kisbabának, aki nem ehet tejterméket viszont még 2x szopik naponta? 

Válasz

Hát először is kezdjük a tejallergiával. A "tejallergia" az esetek döntő többségében tejcukor allergia, vagyis laktóz intolerancia. Tehát, a HA péptől igencsak lehet tejallergiás a gyermek. Jó lenne tudni, hogy a tej mely összetevőjére, ha ugyanis a tejcukorra, akkor  - persze orvosi vélemény után - savanyított formában (sajt, túró, joghurt) kaphat tejterméket a gyerkőc, mert ezekben a tejcukor átalakult már. Ha azonban a tej fehérjére érzékeny, akkor valóban tartózkodni kell  mindennemű tejterméktől. (Figyelem, még a párizsiban is lehet tej!!!) A tejallergiát az esetek egy részében ki szokták nőni a gyerekek, ezt időszakos vizsgálatokkal alá kell támasztani, és az étrendjét ennek megfeleloen alakítani.
Véleményem szerint egy 11 hónapos gyerek - ha nincs különösebb ellenjavallat - nyugodtan kaphat kenyérféléket. Nyugodtan adhatsz neki kenyérhéjat, kiflicsücsköt rágcsálni és a főzeléket is sűrítheted liszttel. Kaphat gabonapelyheket és teljes kiörlésű gabonával sűrített gyümölcsöt pl. uzsonnára.
Én nem látom akadályát - a szopás mellet is!- a reggeli bevezetésének és véleményem szerint nyugodtan kaphat kétszer főzeléket. Ezt nem  a dr. véleménye ellen, hanem saját véleményemként mondom. Esetedben főleg egy olyan kisbabáról van szó, aki nem hízékony, úgyhogy nyugodtan próbáld megkínálni reggelivel és vacsorával is!
A reggeli természetesen lehet kenyér felvágottal ( ha tejfehérje-allergiás, akkor nagyon óvatosan, csak Liga, vagy Delma Light margarint és mindig tanulmányozd át, hogy a felvágottban mi van!) Lehet házilag gyártani különböző zöldségkrémeket, vagy húskrémeket, amik biztosan egészségesek, hiszen Te magad csinálod, tudod mi van benne. Az egyik főzelék mindenképpen
húsos legyen, a másik lehet üres is. A húst célszerű pl. úgy elkészíteni, hogy egyben megfőzöl pl egy csirkemellet, jó sok zöldséggel, zöldfűszerekkel, minimális sóval, aztán ledarálod, leturmixolod, jégkockatartóba helyezed és a forró főzelékbe egy vagy két kockát belepottyantasz. Így nem kell állandóan húst főzőcskézned és a főzelék is ehetővé hűl. Aztán adhatsz pecsenyezsíros kenyeret is a lurkónak paradicsommal, paprikával.
Nem kell "eseményt" csinálni az evésből és nem kell mindenáron elhízlalni a gyereket. Ha egyébként jól fejlődik, nem beteg, mozgékony, akkor nincs ok az aggodalomra.
Bátran használd az ízeket, puskázz a bébiételes üvegekről, vegyél babaszakácskönyvet és ne ess kétségbe. Nem minden gyerek tankönyvi példa, ha úgy érzed, nyugodtan eltérhetsz - persze megfelelő kontrollal - a megszokottól.
Makai Kinga

Lassan 8 hónapos a kisfiam, az Ő táplálkozásával kapcsolatban lenne pár kérdésem...
...

Lassan 8 hónapos a kisfiam, az Ő táplálkozásával kapcsolatban lenne pár kérdésem...
Fiam anyatejes baba, még mindig 4x szopik egy nap. Súlya 6 hónaposan 8 kg volt, 7 hónaposan 7,95 kg (2 hét nátha, hányás, fogzás stb.) Majd 5 nap alatt hízott 250g-ot, de azóta semmi. 7 és fél hónaposan is 8,25 kg volt. 

Válasz

A kisfiúk átlagsúlya ebben az életkorban 8.5 kg. Babája tehát nem sovány. Csecsemőkorban egy hurutos megbetegedés alatt gyakran áll a súly, rosszabb esetben akár súlyesés is létrejöhet. Ismert tény, hogy a fogzó csecsemők étvágya gyakran romlik, sőt ez akár az emésztésükre is vonatkozik, amelynek jele lehet a gyakori, híg székletürítés. Ebben az életkorban az alvási időkön kívül a csecsemő állandóan mozog, tevékenykedik. Ez is a súlygyarapodás mérséklődését okozza, ill. ezért van szüksége az ilyen korú babának egyre több szilárd, kalóriadús táplálékra. Szemléletünk szerint a baba 1 éves koráig ne kapjon tehéntejet, szopjon, de ez nem jelenti azt, hogy a kora szerint már szükséges szilárd étel fogyasztása rovására is történjen ez. Véleményem szerint egy 8-9 hónapos babánál a délelőtti szopás kihagyható (ő még 3 óránként táplálkozik, mint egy újszülött). A reggeli és a lefekvés előtti anyatej adag feltétlenül maradjon meg. Az ebéd legyen főzelék, már lehetőleg minden nap hússal( vasbevitel). Délelőtt kapjon kevesebb gyümölcsöt a kicsi. Az uzsonna legyen a kalóriadús tejpép, ismét gyümölccsel. A vacsora újra főzelék (hús nélkül), lefekvéskor anyatej.  A főzelékek egyenlőre akár lehetnek gyümölcsösek is, mivel kisfia a gyümölcs ízét szereti. Ilyen van gyáriban is: almás, őszibarackos, vagy esetleg Ön is tehet bele egy kis banánt.  9. hónaptól már kóstolgathatók a gabonafélék is. Pl. reggeli szopás után kb. fél-1 órával. A csecsemők, kisdedek, akik sok rostot (főzelékek, gyümölcs) fogyasztanak, ill. főleg ha emellett anyatejet is kapnak, gyakran ürítenek székletet akár naponta 3x. Ez nem káros.
Dr. Gömöri Ágnes

10 hónapos  kisfiam   2 hónapja nem hízott  egy  dkg-ot sem. A házi orvosunk küld ...

10 hónapos  kisfiam   2 hónapja nem hízott  egy  dkg-ot sem. A házi orvosunk küldött vér, vizelet, széklet mintát laborba. Az eredmények negatívak voltak. Pár napja lazább  széklete volt, de jön a foga, gondoltam attól. 2 nappal ezelőtt bélférgeket találtam a pelenkában. A székletminta vizsgálata ezt is kérte. Vermoxot írt a doktornő 4 fél tablettát  adtam be 2nap alatt. Most hasmenése van, minden étkezés után van széklete ami emésztetlen, szinte szagtalan. Hangulata vidám, kiegyensúlyozott. 9 kg a súlya, stagnál. Mi lehet a baj?

Válasz

A székletben talált bélféreg okozhatja, hogy kb. 2 hónapja nem gyarapszik a baba. Hiszen amikor már a féreg ürülését észleljük a  fertőzés már sok hetes. Ez természetesen okozhat felszívódási zavart, súlyállást, székletváltozást. A kisfiú korrekt kezelést kapott, amire feltétlenül szükség van. Komolyabb fertőzés esetén  a terápia közben és után tapasztalhatunk hasmenést, hasfájást, néha allergiás bőrtüneteket. Egyenlőre ún. székletfogó diétán kívül egyéb teendő nincs. Ha a széklet nem rendeződik, a súlygyarapodás nem indul meg gastroenterológiai  (gyomor-bél-emésztési ) kivizsgálás javasolt.   
Dr. Gömöri Ágnes

A kisfiam három hónapos, kizárólag szopik, szerencsére jóval több tejem van, mint amit ig ...

A kisfiam három hónapos, kizárólag szopik, szerencsére jóval több tejem van, mint amit igényel. Az utóbbi 2-3 hétben a szopizással vannak komoly gondjaink. Elkezd nagyon mohón szopni, kb. 1-2 perc, aztán ordítás. Ha nyugtatgatjuk, kb fél óra után még hajlandó egy nagyon keveset enni. 70-90 gr-ot szopik általában, ami már kevés, hiszen négy napja egyáltalán nem gyarapodik. Arra gondoltunk, hátha valami érzelmi feszültség miatt nem akar szopni, így az apja cumisüvegből próbálta etetni, az eredmény még silányabb: 30-50 gr, aztán ordítás. Gyerekorvosnál is jártunk, aki tejcukor-érzékenységre gyanakodott, felírta a lactase nevű rágótablettát, ami nagyon kis javulást eredményezett.

Válasz

Kisfiuknak valószínűleg a hasa fáj. Az erős görcsök a hasfájós babáknál gyakran már a szopás közben jelentkeznek az első kortyok lenyelése után, sokszor szinte hallja is a szülő a bélmozgásokat. A baba sokszor ilyenkor abbahagyja a szopást, sírni, rugdalózni kezd. A hasfájás az élet első 3 hónapjában gyakori. Ennek oka az, hogy az emésztőenzimek, többek között a tejcukoremésztő enzim mennyisége is kevesebb még a bélben, mint amennyire szükség lenne. Ez utóbbi mennyisége pl. a 6. hónapban válik mérhetővé. Először is az enzimpótlás (rágótabletta) mellett, ill. helyette megkeresném azt a görcsoldót, amelyik leginkább mérsékli a panaszokat, ezekből 2 hónapos kortól már van választék. Egyelőre nem javasolnék kivizsgálást, csak abban az esetben, ha ennek hatására sem emelkedik a szopott mennyiség, ill. nem gyarapszik megfelelően a baba. A csecsemő számára a legjobb táplálék az anyatej, csak nagyon speciális esetekben, viszonylag ritkán - anya betegsége, gyógyszerszedése, bizonyos anyagcsere betegségek stb. - tiltjuk el a babát az anyatejtől.
Dr. Gömöri Ágnes




Az én kislányom 8 kg és 18 hónapos. Amikor orvosnál jártunk, csak néztek rám rosszalló ...

Az én kislányom 8 kg és 18 hónapos. Amikor orvosnál jártunk, csak néztek rám rosszalló szemekkel, mintha én tehetnék az egészről, de nem segítenek. (Nem Mo.-on élünk) Lelkiismeretesen ellátom lányomat, mégis ez a helyzet. 
Emellett a kislányom kissé "lemaradt" (hasra fordulásban...stb.), de szerintem boldog és kiegyensúlyozott, nyugodt baba volt.   Most viszont azt hiszem változás állt be életében, alig eszik és nem jár.

Válasz

Ebben az életkorban a kislányok súlya átlagosan 11 kg.  Leveléből úgy tűnik, hogy kislánya úgy testi- , mint mozgásfejlődésben le van maradva. Ennek nagyon sok oka lehet, akár az egyik lemaradás a másikból következhet. Magyarországon ilyen esetekben egyrészt un gasztroenterológiai (gyomor-bél, felszívódási, emésztési zavarokkal foglalkozó orvos) szakrendelésre küldjük a gyermeket, másrészt gyermek-ideggyógyászhoz a mozgásfejlődésbeli elmaradás okainak és fokának tisztázására. Ezek után kerül sor a megfelelő gyógytápszer ill .roborálás bevezetésére, ill a gyógytornára, mozgásfejlesztésre. Ha lehetséges kérjen ilyen irányú kivizsgálást gyermekénél.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiunk 12 hónapos, viszont csak kb. 8 kg, és kb. 69 cm . Időre, azaz kilenc hónapra szüle ...

Kisfiunk 12 hónapos, viszont csak kb. 8 kg, és kb. 69 cm . Időre, azaz kilenc hónapra született (születésekor 2,9kg. és 48cm volt). Jelenleg zajlik az elválasztás, már csak napi egyszer szoptatom. A legutóbbi orvosi viziten a doktornő azt javasolta, hogy próbáljunk egy hónapig kalóriadúsabb ételeket adni neki (pl. tejet tejszínnel keverve), és ha egy hónapon belül nem történik változás, akkor konzultáljunk táplálkozási szakemberrel, ill. el kell végezni néhány tesztet. A kérdésem az lenne, milyen tesztek várhatók? És egyáltalán mi lehet a baj? Baj van-e egyáltalán? (Nekem úgy tűnik, a méretein kívül minden rendben a babával, időben mászott, a bútorokba kapaszkodva mászkál, néhány másodpercig önállóan áll, sok mindent megért). Talán még annyit leírnék, hogy én 170 cm vagyok, sovány testalkatú, a férjem pedig 165 cm, de ebben a korban még ő is magasabb és nehezebb volt, mint most a kisfiunk.

Válasz

Kisfiúk sajnos valóban mind súly-, mind hosszfejlődésében el van maradva.. Nemhogy korosztálya átlagától, hanem az elfogadott legalacsonyabb határoktól is (71.7 cm, 8.43 kg). Hogy ennek mi az oka, kiderítendő. Ehhez vizsgálni, látni kellene a gyermeket, ismerni a táplálkozását, anyatejen kívüli ételeit és adagjait is. Valóban gondos és kalóriadús -roboráló - táplálásra van szüksége a babának, habár ez nem feltétlenül tejszint jelent. Magyarországon ezt nem is tartják csecsemőnek való tápláléknak. Amennyiben kisfiúk a következő hónapokban sem éri el a fejlődésben korosztálya átlagát, bizony a kivizsgálás indokolt. Arra sajnos nem tudok válaszolni, hogy abban az országban, ahol élnek, ilyen estekben milyen protokollt követnek. Nyilvánvalóan azonban ott is a cukor-, zsír-, fehérjeemésztési zavarok és az ételallergiák kizárására irányuló vizsgálatokat végzik el. Mindeközben, ha indokoltnak látszik, a gyomor-és bélmozgási zavarokat, az esetleges parazitás fertőzéseket és felmerülő egyéb anyagcsere- és genetikai eltéréseket vizsgálják, ill. zárják ki. Ezek után a gyermekek megkapják a megfelelő terápiát, gyógytápszert, esetleg, ha az eredmények jók, csak roboráló diétás tanácsokat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 6 hónapos,3500gr-mal született, de most csak 4750gr.A háziorvos szerint ilyen vékony ...

Kisfiam 6 hónapos,3500gr-mal született, de most csak 4750gr.A háziorvos szerint ilyen vékony alkatú, és én nagyon aggódó anyuka vagyok. Az oltásait már majdnem mind megkapta, nyugodt, csendes baba, az éjszakákat átalussza, már kúszik.2 hetes korában perinatális infectióval kórházban kezelték, de a kontroll vizsgálatok mindent rendben találtak. Még szopik, de pótlásnak kap tápszert, most kezdjük a főzelék bevezetését. A kérdésem az, hogy valóban nem kell aggódnom, vagy jól látom, hogy pici a baba. Ha igen, mit tegyünk, kell-e valahová elvinnünk őt.

Válasz

A csecsemő méretének (súly és hossz), testi fejlődésének megítélésekor valóban figyelembe kell vennünk öröklött adottságait is, tehát a szülők méreteit is látnunk kell, vagy akár kikérdezzük a szülőket, hogy van-e tudomása arról, hogy csecsemőkorban ők hogyan fejlődtek. A baba testi fejlődésének, súlyának, hosszának értékeit az erre a célra készített táblázaton megkeressük, és így pontosan meg tudjuk mondani, hogy az átlag alatt, ill. fölött van-e, és mennyivel. Az Önök babájának hosszát nem ismerem, így azt sem, hogy ő egy hosszú, sovány testalkatú, vagy egy viszonylag gömbölyű, pici csecsemő. Más megítélés alá esik az a helyzet, ha a csecsemő lefogy, és emiatt alacsony a súlya. Mindenesetre kisfiuk súlya korához és születési súlyához képest kifejezetten alacsony, kb. egy 3 hónapos csecsemő súlyának felel meg. Én megmutatnám a babát gasztroenterológusnak, hogy az esetleges emésztési-, felszívódási- vagy anyagcsere problémák kiderüljenek. Az is előfordulhat, hogy a szülő azért kisebb és vékonyabb, mert gyermekkorában, esetleg később is, nála is fennálltak ezek a problémák, csak nem tudott róla. Amennyiben a vizsgálatok negatív eredménnyel zárulnak, a szakorvos diétás (roboráló) tanácsokat, ill. megfelelő tápszert adhat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 7 hónapos, két hónapja megállt a súlyfejlődése. Öt hónapos korában az anyat ...

Kislányom 7 hónapos, két hónapja megállt a súlyfejlődése. Öt hónapos korában az anyatej mellett, elkezdtük a gyümölcsök bevezetését, de nem hozták meg a várt eredményt, egy hónap múlva 40 dekával kevesebb volt a súlya. Ekkor azt javasolták, hogy próbáljuk meg a főzeléket, újfent nem gyarapodott, hanem fogyott most 30 dekát. Öt hónaposan 8 kg volt, most már csak 7,3 kg. Aggódom hogy esetleg valami szervi baja lehet, de a gyerekorvosunk szerint nem kell aggódni, mert jókedvű, mosolygós akkor nem lehet beteg. A mozgásfejlődése is korának megfelelő. Ön szerint is belefér a fogyás a normális fejlődésbe?

Válasz

A csecsemő 5-6 hónapos korára megkétszerezi, 1 éves korára megháromszorozza születési súlyát. A súlyfejlődés azonban nem mindig egyenletes, vannak "súlyállós" hetek a második fél év folyamán, pl. fogzási időszakokban, nagy melegben, vagy látszólag akár minden ok nélkül. A fogyás azonban nem megengedett a csecsemőkorban. Az esetek túlnyomó többségében valamilyen oka van ennek, amit ki kell deríteni. Ebben az esetben is feltétlenül javasolnék laboratóriumi, gégészeti, ha lehetséges, gasztroenterológiai (emésztési-felszívódási) vizsgálatokat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam (2. gyerek) súlyával és a gyermekorvosunkkal kapcsolatos a kérdésem. Kisfiam 3520 ...

Kisfiam (2. gyerek) súlyával és a gyermekorvosunkkal kapcsolatos a kérdésem. Kisfiam 3520 gr-al született.  Fél éves korára duplázta meg a születési súlyát. 10 hónaposan voltunk egy megfázás miatt orvosnál, az akkori mérés szerint 7800 gr. volt, tehát 4 hónap alatt 800 gr-ot gyarapodott. Gyermekorvosunk ezt nagyon kevesellte, azt mondta, vigyük vissza 2-3 hét múlva, és ha akkor is ilyen csekély mértékben gyarapszik, elküldi vérvételre, nem vérszegény-e. 
Kisfiam egyáltalán nem sovány, teljesen jó formájú baba, mászik, most próbál felállni. 7 hónapos koráig az anyatej volt a fő tápláléka, most már szilárd táplálékot is örömmel fogyaszt, tény, hogy nem sokat, és emellett szopik.
 Kérdésem, hogy mennyire indokolt a vérvétel? Kislányomat is hasonló korban szúrták meg és hónapokig rettegett az orvosoktól ( nem jött  a vér a vénájából, hiába volt benne  a tű).  Miért kell a növekedési görbét ennyire szentírásnak venni?
Kisfiam boldog, vidám, egészséges bőrszínű baba. Nem lehet, hogy csak az én alkatomat örökölte? 
Viszont a gyermekorvosunkkal sem akarok konfliktust (hogy megtagadom a vérvételt), hiszen más tekintetben nagyon lelkiismeretes. Hogyan kerülhetnénk mégis el a a vérvételt? Vagy valóban indokolt?

Válasz

Engedjen meg egy kiigazítást: kérdése nem elsősorban a gyermekéről és orvosukról, hanem Önről szó.
Mivel gyermekét nem láthattam, nem vizsgáltam, így sem alkatát sem színét megítélni nem tudom, tehát nem egyszerű korrekt választ adnom. Leírásából úgy érzem, súly- és mozgásfejlődése megfelelő. A vérszegénységről azonban még ennyit sem mondhatok, tehát nem tudom megítélni ennek indokoltságát.
Bizonyára nem alaptalanul gondolt a vizsgálatra gyermeke orvosa. Még akkor is ezt mondanám, ha a vérvételt megtörténne, és az normális eredményt adna.
Hiszen az látszik, hogy most mindketten, t.i. Ön és az orvos is aggódnak, és a helyzetet csak a vizsgálattal lehet megoldani. A vérvizsgálatot mással kiváltani, helyettesíteni nem lehet.
A növekedés görbe nem szentírás, azonban a nagy statisztikai felmérések alapján összeállított olyan tábla, amely a gyermekek növekedési adatihoz a standardokat adják. Tehát ehhez kell és lehet viszonyítani a gyermekek növekedését, gyarapodását. Ezért van rá szükség.
Egyébként miként lehetne objektiválni a gyengébb fejlődést?
Természetesen, ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindenkit laboratóriumi vizsgálatoknak kell alávetni, de ha a klinikai vizsgálatokkal kétségek merülnek fel, akkor viszont azokra szükség lehet, és szükség van.
De azt is tudnia kell, hogy Önnek jogában áll a vizsgálatot visszautasítani, és nem gondolom, hogy ebből az orvossal konfliktusa származhatna. Beszéljék meg a dolgot!
A korábbi rossz tapasztalatával kapcsolatban a következőt szeretném elmondani: nem gondolom, hogy nagyobbik gyermeke azért nem szereti az orvosokat, mert volt az a sikertelen vérvételi kísérlet. És még annyit, nem a régi - esetleg kedvezőtlen - tapasztalatok alapján kell a jelen problémáit megítélni.
És hogy miért Önről a szól a kérdése? - Azért mert az Ön dilemmái fogalmazódnak meg benne.

Dr. Péter György 



Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, ame ...

Lányom 5 és fél hetes, eddig szépen hízott, tejem is volt. De! Valahogy soha nem annyi, amennyi kellett, vagy túl sok, vagy túl kevés. Ha sok volt, előfordult, hogy akár 5 óráig is aludt, utána persze kevés lett, akkor gyakran szopott, és több lett. Csakhogy amíg kevés volt, addig persze éhes is volt... Nem lehet ezt az egészet egy kicsit egyenletesebbre szabályozni? Keltsem fel a lánykát, hogy szopjon, ha esetleg 5 óra hosszat is alszik?
A másik kérdésem a saját mellemmel kapcsolatos. Normális jelenség az, hogy a melleimen piros csíkok, illetve bevérzések vannak? Nem fájnak, csomó sincsen bennük, szóval nem kellemetlen, csak nem tudom, hogy normális-e ez a jelenség. Fájdalmat csak akkor érzek, mikor a baba bekapja a mellemet szopás elején, de utána elmúlik.

Válasz

Ismerem jól ezt a jelenséget. Én úgy tudtam áthidalni, hogy, amikor túl sok volt a tejem, és nem akart fölébredni a lány, fejtem egy kicsit, így nem volt nagyon sokáig tele a mellem, és nem csapott át a dolog a kevés tejbe, legalábbis nem olyan szélsőségesen. A túl sok tej, feszes mell és a ritka szopás miatt a szervezet túltermelést jelent az agynak, és az hirtelen
csökkenteni kezdi a tejtermelést. Ezt előzheted meg úgy, hogy nem hagyod túltelni a melledet. 
A piros csíkokról nekem a striák (terhességi csíkok a kötőszövet megrepedése miatt) jutottak eszembe, arról viszont, hogy nagyon fáj, amikor bekapja a baba, gombás fertőzés. Szerintem bőrgyógyásztól kérj tanácsot.

Sződy Judit


X
EZT MÁR OLVASTAD?