Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Koraszülött baba mozgásfejlődése

Nekem csak annyi kérdésem lenne, hogy 35. hétre, 2240g-mal született a kislányom novemberben, vagyis most négy hónapos. Az mennyire számít "normálisnak" hogy még nem igazán mozog? Pl. a fejét hason fekvésben nem tudja még kiemelni. Forgatja, de kb egy percen belül üvöltve tiltakozik. Minden nap megpróbálom vele gyakorolni, de sok előrelépést nem látok. Ha karban tartjuk, akkor viszont már szépen tartja a fejét.

Születésekor nem tudok beavatkozásról, a légzése első perctől önálló volt. Ha a mozgásában nincs változás, kihez fordulhatok?

ribizli85

Válasz

Az remek jel, hogy már forgatja a fejét és hogy karban tartva meg is tudja tartani, ez azt mutatja, hogy már alakulóban van a nyaki tónus, erősödik az izom! Még nyugodtan lehet várni egy jó hónapot, hiszen kb. ennyivel korábban született. Lehet próbálgatni-gyakorolni, de ha nagyon nem tetszik neki, nem kell erőltetni, ki fog alakulni ez a készség nála hamarosan.

Ha ennyi idő elteltével sincs változás, első körben a házi gyerekorvoshoz kell fordulni, és ha szükséges, ő fogja megmondani, hogy melyik fejlesztés lenne a legjobb (pl. Dévény-módszer vagy Pető-módszer). De remélhetőleg erre nem lesz szükségetek az elmondottak alapján.

Dr. Balla Viktória, neonatológus

Kisfiam 10 hónapos lesz néhány napon belül (első gyerek, 9,2 kg, 74 cm, anyatejen nevel ...

Kisfiam 10 hónapos lesz néhány napon belül (első gyerek, 9,2 kg, 74 cm, anyatejen nevelkedett baba) de még magától nem ül fel - nem is próbálkozik, állni sem próbál, ha esetleg megpróbálnánk ölben tartva a lábára állítani, felhúzza a lábát, vagy tiltakozik. Ha leültetjük a szőnyegre, egyenes háttal ülve játszik akár percekig is. Egyébként jórészt háton fekve játszik, s ha valami után ered, háton forogva, vagy kúszva közlekedik. Mivel farfekvéses baba volt császármetszéssel született a 39. héten, 54 cm, 2940 g volt, s dysmaturitást állapítottak meg. Az Apgar értéke: 9-10. 
Születésekor a csípője kötött volt, azonban ez megoldódott a 8 hetes korában végzett ortopédiai vizsgálatra.  Születése óta háton alszik, hason soha nem szeretett lenni. 
Fejét szépen tartja, a kezeit, ujjait ügyesen használja játék során. 5 1/2 hónaposan fordult hasra, s 6 1/2 hónaposan már ügyesen forgott minden irányba. Azóta a forgást tökélyre fejlesztette, s minimális kúszással kombinálva mindent meg tud kaparintani. Járókában kevés időt tölt (napi 1-1,5 óra), javarészt a szőnyegen játszik, azaz az egész nappali az övé. Egyébként nagyon sokat "beszél", nyitott, kiegyensúlyozott, nyugodt, nevetős baba. 3 hónapos kora óta járunk babaúszásra, amit imád, s ő az egyik legügyesebb baba. A sok "háttéradat" utáni kérdéseim: 
-Aggódjunk-e mozgásfejlődése miatt? Vigyük-e fejlődésneurológiai vizsgálatra? (8 hónaposan a "biztonság" kedvéért már elvittük ortopédiára, mindent rendben találtak)
- Tehetünk-e valamit, hogy jobb "ütemben"  fejlődjön?

Válasz

A csecsemő általában a 8-9. hónapban ül fel. Az ülés bevezeti a stabil fejtartást, aktívabb manipulációt tesz lehetővé, megváltozik a látás és a környezet viszonya. Mindezek a baba mozgás és szellemi fejlődésének ugrásszerű felgyorsulását eredményezik. Kialakul az un testséma, az egyensúlyozás tovább finomul, ez lehetővé teszi a térden ülés után a guggoló ülést, majd a felrugaszkodást állásba. Ez kb. a 9-10 hónapban történik. Forgó, izgő-mozgó, kúszó, jól manipuláló szellemileg jól fejlődő babájuknál reméljük mindez hamarosan bekövetkezik. Azonban, ha a 10. hónap betöltése után sem észlelnek változást, fejlődést a kicsi mozgásában érdemes felkeresniük fejlődés neurológiában jártas gyermek- gyógytornászt, esetleg szakorvost.  Ők birtokában vannak azoknak a technikáknak, amelyekkel a lassabban fejlődő, esetleg hiányzó, vagy valamilyen ok miatt akadályozott mozgásfejlődést beindítják, felgyorsítják.  A megfelelő gyakorlatokat a szülőnek megmutatják. Azokat otthon naponta végezni kell. Önök egyenlőre csak a megfelelően nagy, kemény alapú és biztonságos tér (megfelelő kapaszkodó helyekkel) biztosításával segíthetik a kicsi mozgásfejlődését.
Dr. Gömöri Ágnes

Most 10 hónapos kisbabánk próbálkozik a felállással, ebből kifolyólag nagyokat esik. Ter ...

Most 10 hónapos kisbabánk próbálkozik a felállással, ebből kifolyólag nagyokat esik. Természetesen mindig a közelében vagyok a próbálkozásoknál, de az eséseit nem tudom (és nem is nagyon akarom - természetesen itt a veszélytelen esésekre gondolok) megakadályozni. Azonban előfordul, hogy beüti a fejét az ágy illetve járóka rácsába-oldalfalába, a parkettába, vagy az éppen útjába kerülő (biztonságos) tárgyak tompa, lekerekített felébe. Kérdésem az lenne, mennyire veszélyesek ezek a fejet érő kisebb ütések? Okozhat-e a későbbiekben ez problémát?

Válasz

Sajnos az éppen felálló és elinduló kicsik sokat potyognak. Vannak köztük óvatosabbak, akik kevesebbet esnek, de a legtöbb baba vakmerő és inkább csak arra figyel, amit kiszemelt és el akar érni. Gyakran előfordul, hogy a baba már feláll, de egyedül nem tud még letérdelni, leülni, ezért amikor már elfárad akár elvágódik. A sok-sok elesés ellenére alig történik velük nagyobb baj, mint egy-egy púp, vagy kék folt a bőrükön. Rosszabb esetben azonban foguk felsértheti ajkukat, ill. egy-egy éles bútor, ajtófélfa, küszöb felsérti, akár mélyebben bőrüket. Estenként a fogacskákból is letörhet egy darab. A száj és a fejsebek ijesztően tudnak vérezni, előfordul, hogy sebészeti ellátást is igényelnek a szebb gyógyulás érdekében. Tehát nem kell aggódnia, hogy ezek az ütések nagyobb, esetleg maradandó bajt okoznak, inkább a magasról leeséskor kell arra gondolni. Fontos azonban, hogy a baba környezetét úgy alakítsák ki, hogy jól tudjon kapaszkodni. Az éleket él védővel borítsák be, ha lehet a kicsi szobáját pedig lekerekített szélű bútorokkal rendezzék be. Lehetőleg ne legyenek csúszós felületek és szőnyegek, a gyerekre pedig jól tapadó talpú cipőt adjanak.
Dr. Gömöri Ágnes

5 és fél hónapos babánk tökéletesen fejlődik, lekopogom, semmi baj vele. Mostanában ...

5 és fél hónapos babánk tökéletesen fejlődik, lekopogom, semmi baj vele. Mostanában azonban felvett egy fura szokást, ami természetes is lehet, mégis igen kellemetlen. Ha röviden kellene leírni, borzasztóan akaratos lett, amivel nincs baj, hiszen kíváncsiságát, igényeit rendre kielégítjük, a baba nem sír, nem hisztizik, csak hangos kiáltásokkal ösztönöz minket mindaddig, amíg meg nem kapja amit akar. Ha minden rendben elképesztően nyugodt és hosszú percekig vizsgálgat bármit, ami leköti. Eddig rendben is lennénk, csakhogy mindeközben alkalmasint erőteljesen markolászik mindent ami a keze ügyébe kerül, és ez alól mi sem vagyunk kivételek. Majdhogynem letépi hajunkat, arcunkat, belenyúl a szánkba, mardossa ajkainkat, édesanyjáról szoptatás közben szinte lefejti a bőrt. Félünk, hogy mindez beidegződik, ráadásul elég fájdalmas is a dolog, de tanácstalanok vagyunk, hogyan "magyarázzuk" el neki, fájdalmat okoz nekünk. Tudom, hogy szokás misztifikálni a fogzást, de elképzelhetetlen, hogy ezek esetleg annak kísérő jelenségei?

Válasz

A csecsemők a 2. félévben egyre kíváncsibbak, egyre határozottabban tudják követelni az általuk kinézett helyeket, tárgyakat. Kezük részben ügyes - célzott nyúlás, kutatás, ki-be rakás, de még ügyetlen is a 6-7. hónapban. A fogás inkább megragadás, az ujjak finom, csíptetőszerű mozgása még nincs meg. Az erős ráfogás sokszor karmolásban végződik. Gyakran tapasztalható, hogy ebben az időszakban a baba karmolja az aljzatot, amin fekszik, valamint a különböző anyagú tárgyakat, és figyeli az így kiváltott hangokat is. Azonban ha ezt szülőkkel, másik gyermekkel teszi, fájdalmat, sérülést okozhat, amit már most jelezni kell neki, és ebben meg kell akadályozni. A kezét el kell onnan venni, és határozottan rosszallóan kell rá nézni, közölve vele, hogy ez fáj, és nem szabad. A kezére soha ne üssenek, ez további durvaságot szül. Az egyre hangosabb követelőzéseit is irányítani kell, nem lehet mindig minden helyzetben az ő kívánságait teljesíteni. Ezt már most tanulnia kell. Nem valószínű, hogy egy induló fogzás áll a dolog hátterében, az inkább sírósságot, "hisztizéseket", nyugtalanságot, széklet- és étvágyváltozást, valamint a popsin bőrtüneteket okoz.
Dr. Gömöri Ágnes

Borka baba 3 hónapos és tépi a haját. Már magzatkorában éreztem, hogy kapirgál ott a ...

Borka baba 3 hónapos és tépi a haját. Már magzatkorában éreztem, hogy kapirgál ott ahol a fejecskéje van, úgyhogy valószínű onnan ered a szokás. Hosszú hajjal született, eleinte csak szopizás közben találta meg néha a feje tetejét, most már szopizás, fürdés és alvás valamint néha játék közben is azt húzogatja. Néha felsír, lehet, hogy nem amiatt, de nagyon húzza. Nem fogja kitépni az összes haját? Már próbáltam rongyit adni a kezébe helyette, egy ideig el is van vele, de nem sokáig. Kell valamit tenni ellene, vagy abbahagyja majd, vagy nem kell hogy abbahagyja?

Válasz

Nem ismeretes számomra olyan betegség, amelynek tünete lenne kiscsecsemőkorban a hajtépés. Ez, ahogy Ön is írja, rossz szokása a babának. A csecsemő ebben a korban a mozgásfejlődésnek olyan szintjén van, amelyre jellemző, hogy amit megfog (helyesebben ami a keze ügyébe kerül), megmarkolja, és nem tudja tudatosan elengedni azt. Ugyanakkor mozgására jellemző a végtagok csapkodása. A kettő eredménye nagyhajú kisbabánál a hajhúzás, rángatás lehet. Ez bizony fájdalommal is járhat. Érdemes a 3-4-dik hónap körül már nemcsak kiszedni a baba kezéből a haját, hanem egyéb tárggyal, foglalkozással elterelni a figyelmét, ez számára ugyanis kellemetlen élmény lehet. Ha ez nem sikerül, sőt szinte állandósul, mint rossz szokás, talán érdemes lenne a leszokásig szépen levágni a pici haját és azt csak a leszokás után újranöveszteni.
Dr. Gömöri Ágnes

Három hónapos kisfiamnál már két hónapja használunk mosható nadrágpelenkát - környeze ...

Három hónapos kisfiamnál már két hónapja használunk mosható nadrágpelenkát - környezetvédelmi szándékkal, meg azért is, mert igaznak hittük/hisszük egyéb jótékony hatásait (elegendő anyag a lábak között, korai szobatisztaság, megfelelő hőmérséklet, stb.).
 Mára viszont elbizonytalanodtam. Kezdetben is esetlenül nagy csomagnak tűnt a pelus az eldobhatóhoz képest, de nem érdekelt különösebben. Most úgy érzem, hogy akadályozza a hasonfekvésben, és lehet, hogy másért is kényelmetlen neki. Nem tudom, nem-e teszek rosszat a fiamnak, ha továbbra is ezt használjuk. Az lenne a kérdésem, hogy lehet-e bármilyen káros hatása a mosható nadrágpelenka használatának.

Válasz

Nem tudok róla, hogy a mosható nadrágpelenka használatának bármilyen káros hatása lenne. Az azonban valószínű, hogy a csecsemőknek az eldobható nadrágpelenka- főleg az un légáteresztő- kényelmesebb viselet.  A baba bőre nem ázik egész nap a nedves pelenkában, a combrész nem dörzsöl és későbbiekben a csecsemő mozgását is kevésbé akadályozza méreténél fogva. Nem hiszem, hogy a kétféle pelenkában különböző lenne a bőr hőmérséklete. Amennyiben " megfelelő anyagra " lenne szükség -terpesz pelenka-  úgy a nadrágpelenkába még egy eldobható betét behelyezhető. A szobatisztaságra szokás ideje pedig nem csak ettől függ, ez bonyolultabb folyamat, amelyet  külső és belső /gyerek/  tényezők befolyásolnak.
Dr. Gömöri Ágnes

Az én kislányom 8 kg és 18 hónapos. Amikor orvosnál jártunk, csak néztek rám rosszalló ...

Az én kislányom 8 kg és 18 hónapos. Amikor orvosnál jártunk, csak néztek rám rosszalló szemekkel, mintha én tehetnék az egészről, de nem segítenek. (Nem Mo.-on élünk) Lelkiismeretesen ellátom lányomat, mégis ez a helyzet. 
Emellett a kislányom kissé "lemaradt" (hasra fordulásban...stb.), de szerintem boldog és kiegyensúlyozott, nyugodt baba volt.   Most viszont azt hiszem változás állt be életében, alig eszik és nem jár.

Válasz

Ebben az életkorban a kislányok súlya átlagosan 11 kg.  Leveléből úgy tűnik, hogy kislánya úgy testi- , mint mozgásfejlődésben le van maradva. Ennek nagyon sok oka lehet, akár az egyik lemaradás a másikból következhet. Magyarországon ilyen esetekben egyrészt un gasztroenterológiai (gyomor-bél, felszívódási, emésztési zavarokkal foglalkozó orvos) szakrendelésre küldjük a gyermeket, másrészt gyermek-ideggyógyászhoz a mozgásfejlődésbeli elmaradás okainak és fokának tisztázására. Ezek után kerül sor a megfelelő gyógytápszer ill .roborálás bevezetésére, ill a gyógytornára, mozgásfejlesztésre. Ha lehetséges kérjen ilyen irányú kivizsgálást gyermekénél.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?