Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Tüszőrepedés stimulálása

Tisztelt Szakértő!Több éves próbálkozás után vérvételekből, és hormonvizsgálatokból kiderült hogy nincs peteérésem. Clostilbegyt nevű gyógyszert szedek, aminek a segítségével szép tüszőket növesztek. Az utolsó két alkalommal tüszőrepesztő injekciót is kaptam, hogy biztosra menjünk. Magamnak adtam be a megfelelő időben. De ennek ellenére sem volt ovulációm, legalábbis a hőmérsékleti görbe és az ovulációs mikroszkópom alapján. Ez mitől lehet Ön szerint? Nagyon el vagyok keseredve. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!
A tüsző növekedését pontosan lehet nyomon követni az un. follikulometriával. (10, 12, 14. napon hüvelyi UH-val ellenőrizni lehet, hogy hány tüsző érik meg, és hogy mikor kell megkapnia a tüszőrepedést elősegítő injekciót, valamint azt is lehet látni a 16. napon, hogy megtörtént a tüszőrepedés. Ha nincs tüsző növekedése, ill. tüsző repedése, akkor még lehetőség a Clostilbegytnél lényegesen hatékonyabb injekciós tüsző érlelés. Keressen fel egy meddőségi szakorvost.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Endometriózis és fogantatás 3.

23 éves vagyok decemberben volt egy vastagbél műtétem a szövettani eredményből kiderült hogy endometriosis van nálam! Ma voltam a nőgyógyászaton és azt mondta az orvosom hogy mennem kell tovább ahol írnak fel injekciót ami meg gátolja a peteérést 6 hónapra. A kérdés az hogy hányszor kapok injekciót és hova? És mennyi esély van rá hogy teherbe tudjak esni? Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Ahogy Ön említette, 6 hónapon át fog havonta 1 injekciót kapni. A spontán teherbe esésre ezen leírás alapján nem tudok tippelni, erről a műtétet végző orvost kell megkérdeznie, aki a kismedencei állapotot látta és ismeri.

Bővebb felvilágosításértkeresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel: Dr. Fülöp István

Peteérés és családtervezés

Nőgyógyászati UH-on voltam amiatt, hogy ki akartam deríteni van e ebben a hónapban érett petesejt a petefészkemben. A ciklus 15. napján mentem el, bízva abban hogy találnak érett petesejtet. Az UH leletem a következő:Az uterus afv-ben , 6x 3,5x 3 cmEndometrium 4mmA jobb ovarium: 26x 19 mmA bal ovarium: 24x 18mmEz ha jól sejtem azt jelenti, hogy egyik petefészekben sem volt érett petesejt. Úgy tudom, hogy a ciklus 15. napján vagyis a ciklus közepén kellene lennie peteérésnek.A 4mm-es endometrium nem kevés? Ön szerint ez a lelet ad aggodalomra okot?Lassan szeretnék babát vállalni és aggódok. Válaszát előre is köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!

Az Ön U h lelete teljesen normális, a méh, ès a petefészkek mérete arra utal, hogy Ön egészséges. Ha Önnek 28 napos ciklusa van, akkor  a 14. napon van tüszőrepedés.

Azért nem láttak a 15. napon érett (megtermékenyítésre alkalmas petesejtet, mert elõzõ napon megtörtént az ovuláció. Ha kíváncsi arra, hogy van- e megfelelő peteérése, akkor a 10- 12- 14. napon kell, un. follikulometriát, ( UH vizsgálatot végeztetni).  A 4 mm-es nyálkahártya kicsit talán kevesebb, mint kéne, de ettől még nyugodtan lehet terhes, nem kell aggódni.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Azt szeretném megtudni, hogy rendszertelen menstruáció /2-3 hónap/ esetén lehet-e havonk ...

Azt szeretném megtudni, hogy rendszertelen menstruáció /2-3 hónap/ esetén lehet-e havonként peteérés, vagy addig amíg nincs menstruáció addig nem érhet újabb pete???

Válasz

Rövid válasz: bizony peteérés attól még lehet, csak nem biztos. Tehát a módszer fogamzásgátlásnak nem alkalmas, viszont arra igen, hogy felborzolja az ember kedélyeit. A fogamzásgátló szedése ezáltal kettős sikert eredményez: egyfelől beszabályozza a ciklust, másfelől valóban véd a nem kívánt terhesség ellen. A gyógyszert persze nőorvossal történt konzultáció és a szükséges vizsgálatok után lehet szedni. Azt sem mindegy, melyiket. Szóval, azt javaslom, keresse fel nőgyógyászát.

Dr. Nagy László
X
EZT MÁR OLVASTAD?