Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

35 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. Fiatalabb koromban fogamzásgátló tablettákkal védekezte ...

35 éves 4 gyermekes anyuka vagyok. Fiatalabb koromban fogamzásgátló tablettákkal védekeztem a nem kívánt terhesség ellen. A második gyermekem születése után a Nőgyógyászom javaslatára áttértem a spirál használatára. Fél éven keresztül folyamatos vérzések, görcsök kísérték a jelenlétét. Levettük. Ezt követően elvégeztettem egy ún. Leiden mutációs tesztet, melynek eredménye homozygota-normal lett. Ezt látva Nőgyógyászom egyértelműen kijelentette, hogy a hormonális fogamzásgátlást a jövőben felejtsem el. Most, immár a negyedik gyermekem megszületése után ismét spirállal próbálok védekezni. Azonban a tünetek, mint az első alkalommal (kb.25 naponkénti ciklus, ebből 12-13 nap vérzés) most már 10 hónapja folyamatosan fennállnak. Ezen a helyzeten szeretnék változtatni, ezért a Mirena használatának lehetőségét fontolgatom. Kérem, hogy a fentiekben leírtak alapján írja meg, hogy Ön javasolná-e számomra a Mirenát

Válasz

A Leiden mutáció egy olyan örökletes genetikai hiba kimutatására szolgál, amely hordozóinál fokozott a trombózisos betegség veszélye. Tekintettel arra, hogy a kombinált fogamzásgátlók ösztrogén tartalma (egyes progesztagén komponensek feltételezhető együttműködésével) növeli ezt a hajlamot, a mutációt hordozóknak a kombinált fogamzásgátlók adása nem javasolt. A gyakorlatban a családi kórelőzményben - általában anyai ágon - már található erre utaló előzmény. A bajom az orvosi terminológiával van és nem Ön az első, aki a leírt megfogalmazású lelettel jön. Az egyértelmű megfogalmazás a leletben az lenne (és fel sem foghatom, hogy egyes laborok ezt miért nem így jelzik), hogy hordozza a mutációt az illető avagy sem? A szokásos szóhasználat alapján ugyanis számomra az következik, hogy a "homozygóta normál" NEM hordozza a genetikai hibát! Ezt a kérdést a vizsgálatot végző laboratóriummal kell tisztázni!!! Ha Ön nem hordozó, akkor - egyéb kizáró tényezők lehetőségének feltérképezése mellett - semmi elvi akadálya, hogy alacsony hormontartalmú kombinált készítményt szedjen. A Mirena nem tartalmaz ösztrogént, tehát elvben bármely esetben szóbajön. A Mirenaból lassan felszívódó és túlnyomóan csak helyi hatást kifejtő hormon kizárólagosan progesztagén hatású és jóllehet véralvadással járó betegségekben használatát illetően óvatosságra intenek, bizonyíték nincs arra a forgalomba hozatala óta eltelt másfél évtized alatt (külföldön), hogy fokozná a tromboembóliás kockázatot. Amit tudomásul kell venni: a felhelyezés után hónapokig ciklust nem tartó, akár folyamatos vérezgetés-pecsételés lehetséges, ami a méhnyálkahártya lassan bekövetkező elvékonyodásával szűnik. Csúcsban ez fél év is lehet, de ártalmatlan gyógyszerekkel csökkenthetők a tünetek és eddig mindenkinél normalizálódott.

Dr. Nagy László

Ha valaki nem akar gyereket és a spirál elcsúszása, mellett mégis teherbe esik, akkor is in ...

Ha valaki nem akar gyereket és a spirál elcsúszása, mellett mégis teherbe esik, akkor is indokolt az abortusz? Hiszen azért védekezett, hogy ne legyen gyereke. Esetleg levétel nélkül hány évig maradhat fent, ha nem okoz gondokat és már megvan a kívánt gyerekszám?

Válasz

A spirál melletti terhesség új jogszabály alapján már egészségügyi indokkal nem szakítható meg, természetesen a no kérheti és engedélyezni fogják, mint másoknak. A spirál mellett, ha rendben a helyén van és nincs más szövődmény sem, nem szokás teherbe esni. Egyébként a spirálok elsősorban a gyulladásos szövődményekről híresültek el, de ezek aránya alig 1-2 %. A mai spirálok általában 5 éves garanciával bírnak, ezután csak saját felelőtlenségre hagyhatók fent, érdemes cserélni. Ha a citológia rendben, akár egy ülésben felhelyezhető egy új eszköz, de általában azt szoktam javasolni, készítsünk kenetet a levett spirálról is, ez rövid idő alatt megvan, és ennek az eredménynek a birtokában (tehát célszerűen a következő vérzéskor) tegyük fel az újat. Mivel spirál mellett inkább a masszívabb vérzések jellemzőek, az esetleges terhességre minden esetben vérzési eltérés felhívja a figyelmet. És ugye inkább egy felesleges vizsgálat...

Dr. Nagy László
X
EZT MÁR OLVASTAD?