Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

9 éves kisfiamnak 1,5 évesen volt egy orr-mandula műtétje. Azóta is sokat volt arcüreg-gyu ...

9 éves kisfiamnak 1,5 évesen volt egy orr-mandula műtétje. Azóta is sokat volt arcüreg-gyulladása, előfordult tüdőgyulladás is. 2 évvel ezelőtt allergiás tüneteket tapasztaltunk nála így május elején, szeme viszketett, bevörösödött, orra eldugult stb. Allergológus csinált nála tesztet, több dolognál is pozitív lett az eredmény. Az idén is volt már arcüreg-gyulladása, elkaptunk influenzát is. 
A múlt hét elején kezdett el panaszkodni, hogy nehezen nyel és úgy érzi, hogy be van dagadva a torka. Elvittem gégészhez, aki megállapította, hogy hatalmasak a mandulái és tele van gennyes tüszőkkel. Azt javasolta, hogy ki kell venni.
Van-e valami gyógyszer vagy természetes anyag amivel ezen lehetne segíteni, hogy a műtétet elkerüljük.
Kisfiam eléggé dundi, lehetséges-e, hogy ezek után még jobban hajlamos lesz a hízásra, mert most is állandó odafigyeléssel tudom az étrendjét tartani és félek, hogy még hízni fog?
Ez a góc okozhatja-e a fent említett allergiáját, a rengeteg felsőlégúti problémáját. Sokat fájlalja a fejét is.

Válasz

A tüszős mandulagyulladást egy gennykeltő baktérium okozza. A betegségre a kisgyermekek fogékonyak. Az ép mandulájúak is. A tüszős mandulagyulladás fájdalommal, nyelési nehézséggel, általában lázzal rossz közérzettel jár. Nemcsak lehet, hanem kötelező is ilyenkor megfelelő antibiotikum megfelelő idejű adása, amitől az aktuális betegség meggyógyul. Érdemes lenne a teljes gyógyulás után bizonyos idővel újra megmutatni gégésznek (lehetőleg gyermek gégésznek) azt a mandulát. Ilyen állapotban lehet biztosan véleményt mondani a műtétről. Egyébként önmagában az, hogy évente 1-2x tüszős mandulagyulladása van egy gyermeknek, nem feltétlenül vezet mandulaműtéthez. A mandula a garatban egy fontos szerv, a védekező, szűrőrendszer része. Allergiás betegeknél a műtétet csak nagyon indokolt esetben ajánljuk, mivel közismert, hogy azután az allergiás tünetek - főleg alsó légútiak - romolhatnak. A gyermek allergiája sajnos egy alkati adottság (örökölt gének) talaján kialakult állapot. Hogy az allergiás tünetek mikor és milyen intenzitással jelentkeznek, ismereteink szerint az adottságokon kívül függenek a csecsemőkori táplálástól, a környezeti hatásoktól, pl. szennyezett városi levegő, nedves, gombás, vagy éppen gondozatlan, poros környezet, pollendús levegő, stb. A góckérdéssel kapcsolatban csak annyit jegyeznék meg, hogy létezik bakteriális allergia is, de ez nem gyakori és nem elsősorban szénanáthás tüneteket okoz. Kisfiánál pozitív eredmények igazolták a tüneteket kiváltó allergéneket. Az allergiás betegek légútjainak nyálkahártyája - főleg a tünetes időszakokban - nem teljes értékű, gyulladt, rajta sokkal könnyebben megtapadnak a vírusok, baktériumok, melyek eredménye lehet a gyakori felső légúti hurutos megbetegedés. A mandulaműtét utáni súlygyarapodás valóban észlelhető időnként, de én azt hiszem, ez relatív dolog. A gyermek végre jó étvágyú lesz, és az egyébként is örökletesen dundibb testalkatúak gömbölyödnek meg. A fejfájásnak az arcüreggyulladáson, erős szénanáthás állapoton kívül számos oka lehet, tehát ha a panasz régóta fennáll, ill. rosszabbodik, kivizsgálást igényel.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányunk pár hónappal korábbi kivizsgálásakor immunhiányt állapítottak meg. Milyen k ...

Kislányunk pár hónappal korábbi kivizsgálásakor immunhiányt állapítottak meg. Milyen következményekkel járhat ez a fajta betegség? Mit lehet tenni az immunrendszerének az erősítése érdekében? Kapcsolatban lehet ezzel, hogy időnként étvágytalan, illetve, hogy hat-hetes korától nem kapott anyatejet?

Válasz

Az immunhiány diagnózisa sok esetben nem túl könnyű, és pláne nagy felelősség a további következmények miatt.
Azt gondolom, hogy egyelőre nem kell rosszra gondolni. Azonban később - akár fél év / egy év elteltével - ismételném a vizsgálatot.
Az immunhiány egyébként - jelen esetben az esetleges immunglobulin deficiencia gondolata merülhet fel - ismétlődő, általában baktériumok által okozott, tehát gyulladásos, gennyedéses betegségekkel jár (pl. halmozott tüdőgyulladás, légúti fertőzések, bőrfertőzések stb.) -         Sokszor ez utóbbiak hívják fel a figyelmet az alapbetegségre. Az a véleményem, hogy a számok alapján még egyáltalán nem biztos, hogy Önöknél valóban létezik a probléma.
Egyébként meg egészséges táplálkozással, vitaminok adásával, esetleg gyógyhatású termékek - nem gyógyszerek! - adásával próbálkoznék. Az étvágytalanság nem hozható egyértelmű kapcsolatba ilyen betegségekkel, tehát nem típusosan arra utal, és nem is specifikus, hiszen részben időszakosan is változó lehet, másrészt pedig csaknem minden betegség egyik általános jele, tünete.
A mesterséges táplálásnál valóban kevesebb természetes ellenanyag, védőanyag jut a csecsemő szervezetébe. De ezt a szervezet a későbbiekben pótolhatja.
Azonban a legfontosabb tanácsom: ha gondjuk, kétségeik vannak, forduljanak gyermekorvosukhoz, hiszen az ő kötelme, meg tanult képessége az eredményeket a klinikai képpel egybevetve értékelni. Ha esetleg nem lelnek megnyugtató magyarázatot, országszerte vannak olyan gyermekintézetek, ahova lehet vizsgálatra, rendelésre jelentkezni.
Dr. Péter György

Lányom 3 éves és 5 hónapos. Szeptembertől jár oviba. Jó ideje  itthon vagyunk, előbb n ...

Lányom 3 éves és 5 hónapos. Szeptembertől jár oviba. Jó ideje  itthon vagyunk, előbb náthával, majd a keneteredmény szerint massziv(+++) streptococcus pneumonea miatt. Előbb eritromicin, most penicilin alapú antibiotikumot (3. csomag!) szed, hozzá én Béres gyerekmultivitamint, C vitamint, Echinacea-cseppeket, Bifidus szirupot adok neki. A második keneteredmény közepesen massziv (++) jelenlétet mutatott. Valóban ilyen nehéz egy streptococcust kiölni?
Nem hiszem el, hogy ma lehetséges két hónapig itthon, illetve kint ugyan, de elzárva tartani egy gyereket, nehogy valakitől valami vírust elkapjon, és tüdőgyulladást kapjon. A szervezetét szerintem az antibiotikumok tönkreteszik, ráadásul a doktor néni szerint nem bírja az ovit, nem kellene járnia. (3 éves koráig kétszer volt náthás, 29 hónapos koráig szoptattam, amióta ovis, szeptember végén először, október végén másodszor, most pedig már másfél hónapja itthon vagyunk.) Én ezt nem hiszem el, és egyébként sem szeretném, eddig egyke a kislányom, a testvér(eke)t csak három év múlva szeretnénk, ott barátai vannak, sokszor haza sem akar velem jönni háromkor, ha érte megyek. Mi legyen, ha megint rossz lesz a kenet?

Válasz

Ha nagyon egyszerűen és kissé cinikusan, felelőtlenül válaszolnék, akkor röviden azt mondanám, ne vegyenek kenetet. De ennél részletesebben kell válaszolnom.
Sokszor valóban nehéz kiirtani a Streptococcust, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy az egyébként tünetmentes gyermeket kell-e kezelni. Magáról a módszerről sem tudok biztonsággal nyilatkozni, mert nálunk más a gyakorlat. Vannak ugyan gyorstesztek, de alapvetően a tenyésztéssel nézzük a torokflórát. Tehát ekkor vagy kinő, vagy nem. És sokszor vérmérséklet kérdése, hogy kezeljük-e, bár magam inkább a kezelés mellett vagyok. A szuverén gyógyszer általában a Penicillin, bár néha van, hogy az egyébként érzékeny baktérium nem reagál különböző mikrobiológiai okok folytán, akkor más szert szoktunk választani.
Az, hogy a gyermek közösségbe kerülésekor gyakran lesz beteg, az "természetes" jelenség ebben a periódusban. Igaza van abban is, hogy nem lehet burokban felnevelni egy gyermeket, és az is igaz, hogy a gyermekek java részének hiányzik a gyermektársaság, és barátokra, játszótársakra lel óvodai közösségekben.
Összegezve, látok némi bizonytalanságot a kezelést illetően, de mindezeket a problémákat beszéljék meg a kezelő orvosukkal.
Dr. Péter György
2004.01.25


2002.07.23

A kérdésekből

X
EZT MÁR OLVASTAD?