Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Terhesség kilencedik hónapjában megjelenő nátha és torokfájásra milyen gyógyszer vagy k ...

Terhesség kilencedik hónapjában megjelenő nátha és torokfájásra milyen gyógyszer vagy készítmény szedhető. A Neocitrán káros lehet e?

Válasz

A Neocitrán paracetamol tartalmú és ezeket a gyógyszereket nem javasoljuk terhességben. Jóval ártalmatlanabb a klasszikus aspyrin, amelynek AspyrinC változata is kapható. A lényeg: a paracetamol hatóanyagot felejtse el, aszpirin hatóanyag jöhet. Torokfájásra sokszor egy fertőtlenítős toroköblögetés is jó, pl. Phlogosam. A náthára gond nélkül szedhető pl. a Ca-Sandoz + 1000 mg C-vitamin pezsgőtabletta.

Dr. Nagy László

Nagyobbik lányom 4 éves. Már kb. 2 hónapja szenvedünk a köhögésétől. Az egész egy ví ...

Nagyobbik lányom 4 éves. Már kb. 2 hónapja szenvedünk a köhögésétől. Az egész egy vírusos megfázással kezdődött. Néhány napos nátha után kezdett köhögni. Először hurutosan (az antibiotikum mellé az orvos köptetőt adott), majd ez átváltott köhögési rohamokba, melyek rendszerint száraz köhögéssel és hányással végződtek. Ez kb. két hétig tartott, vittük egyik orvostól a másikig, de csak köhögéscsillapítót, mézet, stb. ajánlottak. Végül 2 hét után gégegyulladást állapítottak meg. Ismét antibiotikum, stb. A rohamok enyhültek, de a köhögés megmaradt. Voltunk röntgenen (negatív), allergiavizsgálaton (macskaszőrre, penészgombára, narancsra, paradicsomra allergiás). Azóta szedi a Claritine szirupot. A köhögés továbbra is megmaradt, csak nem olyan erősen. Most két hete ismét beteg lett (láz, nátha, köhögés). Antibiotikum és köptető után némi javulás, majd egy hét után ismét elkezdődtek a köhögési rohamok. Ekkor ismét antibiotikumot kapott (Zennit), Calcium, köptető, köhögéscsillapító, stb. Most már elfogyott a második adag orvosság is, de a köhögés nem múlik. Naponta többször kapja el rohamokban. Eleinte hurutos, aztán száraz erőltetett köhögés, melynek a vége rendszerint hányás. Az orvos azt mondta, hogy ezzel a köhögéssel nem tudnak mit csinálni. Én ezt nem akarom elhinni. Szeretném tudni, hogy esetleg tud-e valami "csodaszert" ajánlani (a házi gyógynövény és balzsamkészletet már kipróbáltuk), vagy esetleg olyan helyet ahol ki tudják vizsgálni a köhögés okát és meg is tudják gyógyítani.

Válasz

A végén kezdeném: "csodaszert" nem tudok és nem is akarok ajánlani.
Az elhúzódó köhögés hátterében többféle ok állhat, ennek kiderítése a gyermeket ellátó orvos feladata, szükség esetén igénybe véve - mint ahogy az az Önök esetében is történt - különböző konzíliumokat.
A legegyszerűbb és leggyakoribb okkal kezdeném: és ez bármi légút fertőzés szövődményeként esetlegesen kialakuló arcüreg-gyulladás. Ez az, ami a legtöbbször az ilyen panaszokat okozza. Ennek megállapítás részben gégészeti részben - amennyiben a gégész ezt indokoltnak látja - radiológiai vizsgálattal lehetséges. (Bár bizonyos klinikai jelek, szokványos gyermekorvosi vizsgálat is utalhatnak erre.)
Ezen túlmenően még több tényező is állhat az elhúzódó köhögés hátterében, de ezek kevésbé gyakoriak, és a kórelőzmény valamint más klinikai tünetek is utalhatnak rájuk.
Egyet azért el szeretnék mondani, a köhögés megszüntetése sok esetben nem antibiotikum kérdése, bár nincs kétségem afelől, hogy adott helyzetben vizsgálva, a gyermekénél olyan eltérést találtak, ami ilyen kezelést indokolttá tett.
Egyet azért elmondanék: vannak olyan helyek, ahol sós kamra van, az ilyen helyzetekben az nagyon előnyös hatású lehet. De - és ez igen fontos - annak a sós kamrának olyannak kell lennie, hogy abban masszív sós párát, ködöt állítsanak elő, és például kezelés közben ne lehessen TV-t nézni. Ezek nem igazán effektívek.
Mivel sem propagandát, sem ellenpropagandát nincs szándékomban kifejteni, konkrét helyekről nem nyilatkoznék. Ez a kezelés azonban csak akkor ajánlatos, ha a gyermek hörgőiben, tüdejében komolyabb gyulladásos folyamat nem zajlik.
Egyébként a kínzó ingerköhögés szüntetésére azért vannak készítmények. De ezek természetesen tüneti szerek, itt az okot kell megtalálni.
Dr. Péter György



A lányom l9 éves, és kb. 2 évvel ezelőtt gyakran ismétlődő torok gyulladások után maga ...

A lányom l9 éves, és kb. 2 évvel ezelőtt gyakran ismétlődő torok gyulladások után magas streptoccocus mennyiséget mutattak ki a labor. leletében , a legmagasabb 72o IU/ML mértek (Izraeli lelet, nem tudom otthon ugyanúgy mérik-e) Több alkalommal kapott antibiotikum kezelést, néhány amp. Penicilin inj. is kapott, de átmeneti javulás után, a streptoccocusok száma újra kóros szintre emelkedett.

Válasz

Az az érték, amit leírt, feltehetően a Streptococcus okozta fertőzéseket követően az esetek egy részében megemelkedő, közérthetően leginkább Streptococcus-ellenanyag szintként értelmezhető AST vagy ASO titer.
Ennek szintje azonban nincs közvetlen összefüggésben akut (aktuális) Streptococcus fertőzéssel, inkább arra utal, hogy az illető már találkozott ezzel a kórokozóval, és az vélhetően már betegséget is okozott nála. 
A leányánál talált érték valóban emelkedett, de még egyszer hangsúlyozom, hogy ez nem azt jelenti, hogy most beteg, és pláne nem azt, hogy ennyi - mondjuk kóros mennyiségű - Streptococcus van a szervezetében.
A Streptococcus pyogenes egyébként általában felső légúti fertőzéseket, torok- és mandulagyulladást, tüszős mandulagyulladást okoz. Emellett ő a kórokozója a skarlátnak is.
Ugyancsak felelőssé tehető úgynevezett (Streptococcus) második betegségek kialakulásáért is, úgymint vesegyulladás, esetleges izületi gyulladás, ma már igen ritkán szívizom-gyulladás, vagy ezek szisztémás, több szervet érintő formájának a korábban ugyancsak gyakoribb rheumás láznak. - Bár ezek kialakulásában már egyéb mechanizmusok is szerepet játszanak.
Akut Streptococcus eredetű folyamat igazolására egyrészt a torokváladék bakteriológiai vizsgálata alkalmas, másrészt valóban segítségül lehet hívni - de csak kiegészítésként - klinikai tünetek, betegség esetén a titer szintjét, illetve annak esetleges emelkedését.
Remélem érthető vagyok, tehát azt szeretném mondani, hogy ez a 720 önmagában csak egy laboratóriumi érték, és nem betegséget igazoló bizonyíték.

Dr. Péter György



Szeretném megkérdezni, mi ez: "Streptococcus pyogenes "?
...

Szeretném megkérdezni, mi ez: "Streptococcus pyogenes "?

Válasz

A Streptococcus pyogenes a környezetben igen elterjedt, és komoly kóroki jelentőséggel bíró baktérium. Általában légúti illetve bőrfertőzéseket okoz, illetve a másodlagos módon kiváltója egyéb, az egész szervezetet érintő betegségeknek, mint a vesegyulladás, a régóta ismert - és adott esetben súlyos szövődményekkel, maradványtünetekkel járó - rheumás láz, valamint a skarlát.
Általában cseppfertőzéssel terjed, és okozza a felső légutak fertőzéseit: torokgyulladás, garatlob, tüszős mandulagyulladás. Ugyancsak direkt bakteriális bőr-fertőzés az orbánc.
Ezzel szemben a második betegségként számon tartott vesegyulladásban, rheumás lázban már nem direkt baktérium-hatásról, hanem a baktérium által termelt, biológiailag aktív anyagok, enzimek által okozott hatásról van szó.
(Megemlíteném, hogy korábban - évtizedekkel ezelőtt - a rheumás láz következményeként igen sok szerzett, a szívizom- illetve a billentyű-károsodás fordult elő.)
Ugyancsak a bőr kapillárisait (kis ereit) érintő toxin az okozója az általában jellegzetes klinikai képpel kiütéssel, lázzal járó skarlátnak.
A korábbiakhoz képest az általa okozott betegségek előfordulása, súlyossága mérséklődött.
A Streptococcus pyogenes fertőzések túlnyomó többségében még ma is szuverén gyógyszerei a különböző Penicillint tartalmazó készítmények.
Dr. Péter György

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhö ...

A fiam 12 hónapos. Egy hete beteg lett, nem volt komoly csak az orra folyt és egy kicsit köhögött. El is vittem a gyerekorvoshoz, ő úgy találta, hogy a torka nagyon piros így felírt egy kanalas gyógyszert (Ospamox ). Ez egy hétfői nap volt, azt mondta pénteken vigyem vissza. Az állapota csak rosszabb lett. Írt egy új gyógyszert más hatóanyaggal (Cecloretta 125mg/5ml), merthogy az előző nem hatott. Ezt már naponta 3-szor kellett szedni, péntek este adtam neki először, szombaton 3-szor kapta és vasárnap reggelre tele lett piros pöttyökkel. Amúgy szombaton már csak hőemelkedése volt, vasárnap pedig már semmi, az étvágya is javult. Először csak a fején és a törzsén, és úgy nézett ki mint a melegkiütés. Vasárnap reggel még adtam egy adag gyógyszert, de már akkor is azt gondoltam hogy az új gyógyszerre allergiás, ezért többet nem is adtam neki. Estére csak még több pötty lett és még dudorosak is lettek, másnapra pedig már nem is pöttyök hanem foltok lettek, és már több volt rajta a piros, mint a normál bőrszíne. Hétfőn levittem az orvoshoz, aki azt mondta ez nem allergia, hanem hatott az új gyógyszer és egyes babák szervezete így reagál amikor a kórokozó elpusztul, és távoznak a méreganyagok a szervezetből. Kapott egy kalcium injekciót és irt fel Kalciumot, ampullásat, amit meg kell itatni vele és Fenistil cseppeket, és monda ő is hogy a gyógyszert már ne adjam neki. Most kedd van és már szépen javul, ahol legelőször megjelentek a foltok ott már alig látszik.  Azt szeretném megtudni hogy ilyesmi létezik-e, mert a környezetemben ilyesmiről még nem hallott senki, pedig sok szülőt megkérdeztem. Mindenki arra gyanakszik, hogy ez egy sima gyógyszer allergia volt. A kezelés amit a doktornő ajánlott is allergiára utal.

Válasz

A bőrjelenségek megítélése leírás alapján elég nehéz.
A csecsemőkorban, lázas állapot vagy légúti fertőzésre utaló jelek és tünetek mellé társuló kiütésnek több oka lehet: először maga az alapbetegség. Ugyanis többfajta vírus fertőzés járhat kiütésekkel. Azután lehet gyógyszerallergia is. De lehet, hogy a szervezet megváltozott immunstátusa következtében jönnek létre kiütések. Sokszor nehéz ezeket differenciálni.
Sokszor vagyunk úgy vele, hogy ahogy jöttek, úgy el is múlnak a kiütések. A tüneti kezelés vérmérséklet kérdése (is.) Ha esetleg viszket, meg lehet próbálni adni ilyen antiallergiás jellegű szereket. Ugyancsak elvileg hathatnak a folyamat alapmechanizmusára is.
Dr. Péter György



X
EZT MÁR OLVASTAD?