Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Magzatboholy-mintavétel, kell?

Üdözletem!Arról szeretetnék érdeklődni,hogy kombinált tesztet csináltattam ami pozitiv lett 1:25036 éves vagyok.Magzat boholy minta vételre küldött az orvosom.A genetikán azt mondták lesz azért vizsgálat előtte,hogy szükséges -e ?Az UH mindent rendben találtak 1,5 nyaki redő,orrcsont látszik,jó a szivműködés.Valószinűleg a korom miatt lett pozitiv és mert a Pappa érték kicsit alacsony 0.37MoM.Az lenne a kérdésem a Pappa értéknek mi a normális értéke?35 vagy 37 éves kor fölött ajánlott a kor miatt a minta vétel.Létezik olyan hogy igy a genetikán nem feltétlenül ajánlják a vizsgálatot?Válaszát köszönöm!

Válasz

Tisztelt Hölgyem!

Legyen kedves genetikussal konzultálni, a további szükséges vizsgálatokat érdemesnek látom megbeszélni a genetikus orvossal.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Üdvözlettel. Dr. Tekse István

Teherbe esés és IR

Tisztelt Válaszadó!

26 éves nő vagyok, férjemmel 6 hónapja próbálkozunk gyermekkel. Hőmérőztem, endokrin rendelésre járok IR miatt, amelyre gyógyszert szedek, illetve magas prolaktinra is. Februárban nőgyógyászhoz mentek, együttlét utáni vérzés miatt. Semmi kórosat nem talált, de mondtam neki az IR-t. Megbeszéltük, hogy uh-val cikluskövetést végzünk. Nekem elég korán van a peteérésem, általában a 10-12.napnál. A 9. és 10. ciklusnapon a párommal együtt voltam, a 10. napon leesett a hőm, de csak a 11. napon tudtam orvoshoz menni. Akkor a doki nem látott semmit, és azt mondta, hogy nincs peteérésem. A ciklusom 25. napján pozitívat teszteltem, a vérvétel 164-es hcg-t mutatott ki. A 27. napon 382 volt a hcg-m. A tesztjeim szépen erősödtek.A 35. napon az uh-n 8mm-es petezsák látszódott. Ez megfelelőnek számít?Menstruációm február 7-én volt utoljára, általában a ciklusaim 24-26. naposak.Illetve ez a "mindjárt megjön érzés" természetesnek számít? Kb 5-6 napja tart, leginkább esténként jön elő. Ma a 39.napon vagyok.Válaszát köszönöm!

Válasz

Kedves Hölgyem!
Ne aggódjon azon, hogy a ciklusa rövid, és hogy IR-ja van, hiszen tesztje pozitív, tehát terhes, amit az UH vizsgálat is igazolt. Teljesen fölösleges ismételt terhességi titereket nézni, és a következő UH is csak 11-12 hetes terhességi korban indokolt.
A terhesség növekedése kapcsán jelentkezhetnek diszkrét alhasi fájdalmak, enyhe görcsök, sűrű pisilési inger. Ezek természetesek, nem igényelnek kezelést, egy kis pihenés általában megszünteti a tüneteket. Ha heves görcsök, esetleg vérzés jelentkezne, akkor viszont feltétlen, azonnal forduljon nőgyógyászhoz.

Bővebb felvilágosításért keresse fel orvosunkat, illetve szakrendelésünket.

Szép napot: Dr. Rucz Árpád

Vesemedence-tágulat: szükséges a műtét?

Van egy 4 hónapos kisfiam életvidám! 2014.07.25.-én született minden renden zajlott a szülésnél viszont 1-2 napos lehetett a fiam amikor észre vettem, hogy lilul a keze és a lába szóltam a kórházba a csecsemős orvosnak, hogy szerintem nem stimmel valami de azt mondta, hogy csak fázik! Kérdem én 35 fokba fázik a gyerek? Haza engettek minket a kórházból de a kéz és láb lilulás csak nem akart múlni! Majd el telt 7 nap mire a gyerek nem igen evett ivott a láza felszökött 40 fokra felhívtuk az ügyeletet azt mondták csillapítjuk le a lázát és vigyük gyerek orvoshoz mert ők nem tudnak mit kezdeni a láza nem akart lemenni ezért felhívtuk a mentőt és azt mondták azonnal küldenek egy eset kocsit! Kijöttek megvizsgálták a gyerekekt, majd közölték, hogy azonnal kórházba kell vinni! Kiderült, hogy a gyereknek sulyos szepszise van és íntenzív osztályra vitték ott 10 napot volt! Most a fiam 4 hós és kb 1 hete megint magas láza volt bevittük a kórházba 40,1 fokod lázzal és közölték velünk, hogy a gyereknek hugyuti fertőzése van és bent kell neki maradni megnézték UH-n a veséjét és azt mondták, hogy vese tágulata van a gyereknek! Beszéltem bent a kórházba a gyerek orvossal aki azt mondta, hogy ha megkapjuk a záró jelentést a kórházból akkor neurológushoz kell vinni aki valószínűleg műtétet fog javasolni!!! Kérdésem az lenne, hogy Ez a műtét valóban fontos lenne e vagy nem is biztos, hogy meg kell műteni és, hogy ez egy ilyen vissza térő próbléma lesz e a kicsinél ! Válaszát előre is köszönöm! Melinda
 

Válasz

Kedves Melinda!Levele alapján úgy értem, hogy a kisfiának (talán már életében második alkalommal) súlyos, a veséket érintő fertőzése zajlott. Mindenképp ki kell deríteni, hogy van-e bármi eltérés, például húgyúti fejlődési rendellenesség, ami hajlamosítja egy ilyen fertőzésre. A húgyútakban a vesékből a húgyvezetékeken át a hólyagig illetve a húgycsövön keresztül a külvilágba elvben „egyirányú” forgalom van, a szervezet meggátolja, hogy a kórokozók a húgycsőnyílás környékéről bekerüljenek ebbe a rendszerbe. Előfordulhatnak azonban olyan eltérések, amelyek ezt a biztonságot gyengítik, például ha nem megfelelően működik a szelep a húgyvezeték és a hólyag között és emiatt pisilésnél vissza-, a vese felé is van vizeletáramlás. Másféle hiba lehet, ha a csőrendszerben valahol szűkület van, ami nehezíti a vizelet áramlását. Ezeket az eltéréseket pontosan fel kell tárni, és súlyosságuktól függően valamilyen módon (akár sebészileg, akár gyógyszerrel) kezelni kell.A vesemedence-tágulat, amit az ultrahangon láttak, felveti annak a lehetőségét, hogy valahol nem megfelelő a vizelet áramlása, szűkület nehezíti vagy visszafolyás zavarja meg. Nagyon fontos lenne pontosan kideríteni, hogy mi okozza ezt a tágulatot, mert előfordulhat, hogy egy olyan eltérésről van szó, amely megkönnyíti a kórokozóknak, hogy bekerüljenek és megtelepedjenek a kicsi húgyrendszerében, és ott súlyos fertőzést okozzanak. Ebben az ultrahangon kívül más képalkotó és laboratóriumi vizsgálatok segíthetnek. A talált eltérésektől függ, hogy milyen kezelésre (gyógyszeres vagy sebészi) van szükség. Mindenképp vigyék el olyan szakorvoshoz, aki jól ért ezekhez a kórképekhez, ez lehet gyermeknefrológus vagy gyermekurológus is. A későbbiekben elvégzett vizsgálatok és a kórtörténet alapján ő fogja tudni pontosan megmondani, hogy milyen fajta kezelésre van szükség.Üdvözlettel,

Korai terhesség felismerése

A feleségemmel most voltunk az első ultrahangon, és a mi számításunk szerint már 8 hetesnek kéne lennie a kicsinek, de az ultrahangos vizsgálatkor a doki 6 hetesnek mérte. Kizárt hogy két hetet tévedtünk, mert a teszt ennyivel hamarabb nem jelezhetett. Mennyire nagy a baj?

Válasz

Kedves levélíró!

A korai terhességek felismerésében a könnyen hozzáférhető vizelettesztek és az ultrahang is nagyon nagy segítséget jelentenek, ugyanakkor nagyon sok aggodalmat is okozhatnak. Még a legpontosabb menstruációs ciklusú nőnél is előfordulhat, hogy nem akkor történik épp a peteérés, amikor számítanak rá, illetve a megtermékenyülés sem mindig a legesélyesebb néhány napban jöhet létre. Mindezek miatt nagyon változatos lehet az utolsó menstruáció első napjától számított adott időpillanatban egy embrió mérete.

Ráadásul az első 12 héten a szervezet által sok ponton ellenőrzött folyamatok zajlanak. A petesejt és a spermium vagy a létrejövő sejtcsomó valamilyen súlyos károsodása sok esetben a terhesség befejeződéséhez, vetéléshez vezet. Ezt azonban „kívülről” nem lehet előre látni, nincs jele előre sem az ultrahangon, sem a vizelettesztben.

Bármilyen jó lenne előre tudni mindent, türelemmel ki kell várni a következő ultrahangot, amikor már sokkal többet meg lehet állapítani a magzatról.

Üdvözlettel,

dr

Mi történik egy gasztroenterológiai szakrendelésen?
...

Mi történik egy gasztroenterológiai szakrendelésen?

Válasz

A gasztroenterológiai szakrendelésen először alaposan kikérdeznék Önt a gyermek mostani és eddigi táplálkozásáról, az esetleges problémákról, amelyek felmerülhetnek az új ételek bevezetése során, az ételek konzisztenciájának, az adagok változtatásának tűréséről, stb. Ezután a gyermek alapos fizikális vizsgálata történik. Mindezek után a szakorvos az ún. táplálkozási napló vezetését kéri a szülőtől a következő találkozásig, és elrendeli a fentiek összegzése után szükségesnek látszó vizsgálatokat. Ezek laboratóriumi vizsgálatok: vér, vizelet, széklet, ill. a tejcukor érzékenység kimutatására szolgáló ún. hydrogen-kilélegzési teszt. A laboratóriumi vérvizsgálatok általában az esetleges fertőzésekre, májműködésre, ételallergiára, lisztérzékenységre, és a nem megfelelő felszívódási viszonyok következtében kialakult hiányállapotok kimutatására irányulnak (pl. vas, kalcium). Ha indokolt, a gyermek hasi ultrahang vizsgálata is megtörténik. Amennyiben szükséges, ma már még speciálisabb laboratóriumi endoszkópos (+szövetminta-nyeréses) vizsgálatok is elvégezhetők szakintézetekben. Célunk az, hogy a gyermek vontatott fejlődésének okát, esetleges emésztési zavarát kiderítsük, és ezek alapján a megfelelő diétát, gyógyszert beállítsuk. Amennyiben erre nincs szükség, akkor is egy megfelelő roboráló diétás tanáccsal és az esetleg kialakult hiányállapotok rendezésével engedjük el a szülőt-gyermeket.

Dr. Gömöri Ágnes



Kislányunokám most kéthónapos és egyhetes. Születése óta van az egyik szemhéján egy sö ...

Kislányunokám most kéthónapos és egyhetes. Születése óta van az egyik szemhéján egy sötétrózsaszínes, időnként lilába hajló folt, amelyre az orvosok azt mondták, hogy a szüléssel járó trauma következménye és felszívódik majd. Gyermekorvos is látta már, és elküldte ultrahangvizsgálatra. Addig is aggódom, hogy vajon mire gondolhatott a gyermekorvos, szépséghibáról van-e szó, vagy valamilyen komolyabb elváltozást jelez a hol elhalványuló, hol pedig sötétebb folt.

Válasz

Sajnos vizsgálat nélkül erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Valóban lehet ez szülési trauma, de ez egyrészt nagyon ritka, másrészt 10 hetesen már nemigen látszana, ha az csak  a bőrt érinti. Sokkal gyakrabban észlelünk a homlokon, szemhéjakon tarkón kapilláris tágulatokat, amely egy  fejlődési maradvány és hónapok esetleg néhány év alatt  visszafejlődnek. Lehet azonban ez egy induló érdaganat is. Amennyiben gyermekorvosuk, aki látta az elváltozást UH vizsgálatot javasolt, azt célszerű elvégezni. Remélem ott megnyugtató választ kapnak.
Dr. Gömöri Ágnes

X
EZT MÁR OLVASTAD?