Rendelő

Laevolac-lactulose

lápiszolás

abortusz

ADHD

adottság

agyhártyagyulladás

agyvelőgyulladás

ajánlás

akaratosság

alhasi fájdalom

állattartás

allergia

allergiateszt

altatás

aluszékonyság

alvás

alvászavar

anafilaxiás sokk

angolkór

antibiotikum

anyajegy

anyatej

apgar

arcbőr

arcüreggyulladás

Asperger-szindróma

Összes címke »

Kérdések-válaszok

Terhességem 35. hetében járok, a 4. hónaptól kezdve 180g szénhidrát diétára állította ...

Terhességem 35. hetében járok, a 4. hónaptól kezdve 180g szénhidrát diétára állítottak be. Rendszeresen jártam vércukorvizsgálatra ( 2 hetente). Nem is volt gondom mostanáig szépen beállt a cukorszintem. Most a legutóbbi vizsgálat 7,4- et mutatott 1,5 órával étkezés után. Pont aznap éreztet, hogy beteg leszek, fájt a torkom nátha stb. Kérdésem a következő lenne: Befolyásolhatja-e a vércukorszint emelkedését vírusfertőzés? A hét végén itthon is mértem magamnak a vércukorszintet. Egy-két alkalommal sajnos 7 fölé emelkedett.

Válasz

A terhesség önmagában rontja a cukor-anyagcserét, ráadásul ez progresszív dolog: a terhesség növekedésével romolhat. A vírusfertőzés elvben beleszól ebbe, de valószínűbb, hogy diétás megszorítás, esetleg inzulin átmeneti (!) adása lehet szükséges. Keresse fel nőgyógyászát haladéktalanul.

Dr. Nagy László

Kisbabát szeretnénk. Elég erősen meg vagyok fázva, antibiotikumot nem szedek. Jelenleg a Fe ...

Kisbabát szeretnénk. Elég erősen meg vagyok fázva, antibiotikumot nem szedek. Jelenleg a Fervex oldatot iszom, de sajnos a tájékoztatóban az áll: "Ha Ön terhes, szoptat vagy terhességet tervez, akkor nem szabad szedni a granulátumot." Tudomásom szerint nagyon más, nátha elleni szert sem ajánlanak. Akkor mi a teendő ebben az esetben? Mi a garancia arra, hogy a 9 hónap alatt senki sem lesz beteg?
Előfordulhat az is, hogy csak elővigyázatosságból írták rá, hogy terhes, illetve terhességet tervező nők ne szedjék? Lehet ebből valamilyen problémám?

Válasz

A megfázásos (lényegében vírusos felső légúti hurutos) betegségből meg kell gyógyulni, erre számtalan patikaszer létezik, de ne feledjük a c-vitamin, a kalcium, az aszpirin és a bő forró folyadék áldásos hatásait. Vírusos fertőzések ellen antibiotikum nem hatásos, csak esetleges bacis szövődmények esetén jön szóba. Arra valóban nincs garancia, hogy a terhesség alatt nem kap el ilyesmit, de a fentiekkel terhesség alatt is kezelhető, illetve mára fogantatás előtt arra kell törekedni, hogy a babát a lehető legjobb testi és szellemi egészségben várja, mondhatni "felkokszolja" magát a terhesség előtt. Ez akár sok apró életmódbeli változtatást is igényelhet: gondolja végig jelen helyzetét. A túlzott aggódás pedig öl, butít és nyomorba dönt. Cinikusan azt is mondhatom, minél korszerűbb, divatosabb és reklámozottabb egy szer, annál biztosabb, hogy terhesség alatt nem javallt. kérdés, hogy máskor is nem kell-e a bevált módszerekhez folyamodni?

Dr. Nagy László

Lányomnak, aki most múlt 3 éves októberben volt kruppos rohama. Akkor meg is jártuk a Lász ...

Lányomnak, aki most múlt 3 éves októberben volt kruppos rohama. Akkor meg is jártuk a László kórházat. Azóta ilyen nem volt, de bármi probléma adódik, komoly pánikba kerülök. Senki nem tud semmi konkrétumot mondani erről a betegségről, hogy mikor nagyobb a veszélyeztetettség (pl.: nátha, influenza, mandulagyulladás), és hogy meg lehet-e előzni biztonsággal a betegséget. Mehetünk-e nyaralni valahova a tengerpartra? Hány éves korban leginkább veszélyes? (a válaszok 5-14 éves korra teszik a betegség megszűnését!) Most épen mandulagyulladása van, konkrét kérdésem, hogy ebből milyen esélye van a krupp kialakulásának???

Válasz

A croup-betegség 2/3-áért a vírusok felelősek. Ezek leggyakrabban az un parainfluenza-vírusok, de esetenként adeno ill. influenza valamint un. RS vírusok fertőzése mutatható ki ezeknél a gyermekeknél. A megbetegedés 3 hónapos és 5 éves kor között a leggyakoribb. A 3-7 éves kor között jelentkező croup hátterében bizonyos bakteriális fertőzések is húzódhatnak. A betegség ősztől tavaszig halmozottan fordul elő. A betegség fiúkban gyakoribb, és gyakran családi halmozódás figyelhető meg ( testvérek, rokonok), tehát a kórokozók mellet alkati adottság is szükséges a kialakulásához. A betegséget biztonsággal megelőzni tehát nem lehet, de ha a szülő azt idejében felismeri és otthon a megfelelő gyógyszerek: duzzanatcsökkentő-légúttágító-nyugtató kúp, erős gyulladáscsökkentő kúp, és persze a hűvös, párás levegő rendelkezésére állnak, meg tudja előzni a betegség gyors romlását, akár a kórházi kezelést. Többek között az idejében fel nem ismerés-kezelés miatt, rendszerint az első croupos rohamnál kerül leggyakrabban kórházba a kisgyermek. A mandula-gyulladáshoz akkor társulhat croup, ha azt az említett kórokozók okozzák, ez azonban ritka. Leggyakrabban un streptococcus nevű baktérium okoz mandulagyulladást kisgyermekkorban, ebben a vírusok másodlagos szerepet játszanak. Nyaralni bárhová mehet a család, a megfelelő gyógyszereket azonban vigyék magukkal, mert a betegség ritkán ugyan, de bármikor, bárhol kialakulhat fertőzés esetén. A gyógyszerek vénykötelesek és a pontos adagolásuk nagyon fontos. Ezt beszéljék meg kezelőorvosukkal.
Dr. Gömöri Ágnes

Kislányom 8 hónapos múlt. 3 napon keresztül magas láza volt (38,5-39,6), a  4. napon pir ...

Kislányom 8 hónapos múlt. 3 napon keresztül magas láza volt (38,5-39,6), a  4. napon piros kiütések jelentek meg először az arcán majd az egész testén. Antibiotikumot kap a fülgyulladásra. Láztól van-e a kiütés, vagy esetleg kanyaró?

Válasz

Halmozottan fordulnak elő mostanában ún. exanthema subitum nevű megbetegedések, amelyek magas lázzal, ill. a láz oldódása után az egész testet elborító kiütéssel járnak. A leírt tünetek alapján ez a vírus által okozott fertőző gyermekbetegség is felmerülhet. Csecsemőkorban azonban még egyéb légúti megbetegedést okozó vírusok is tudnak hasonló tüneteket okozni. Ha azonban a csecsemőnek középfülgyulladása van, attól is lehet bizony láza (nem véletlenül kapott rá antibiotikumot), a kiütéseket az egyébként hatékony (hiszen a láz lement, tehát a folyamat gyógyul) gyógyszerre kialakult allergiás reakció is eredményezheti. Láztól önmagában kiütés nincs. Vírusos, bakteriális megbetegedések tünete lehet mindkettő, vagy pedig allergia. Ha kanyaró vírusa okozná ezt, kisgyermeke a 4. napon nemcsak kiütéses lenne, hanem bizony nagyon beteg is, és egyéb tünetek is jelen lennének. Szerencsére a kanyaró ma már nem gyakori betegség a gyermekek átoltottsága miatt.
Dr. Gömöri Ágnes



Első kislányomnál volt egy érdekes betegségünk. 3 napig tartó magas lázzal kezdődött, am ...

Első kislányomnál volt egy érdekes betegségünk. 3 napig tartó magas lázzal kezdődött, amit nem kísért sem nátha, sem köhögés. Utána a negyedik napon pici kiütések jöttek ki rajta, különböző testrészeken sorba. Majd ezzel a betegségnek vége is lett.
Most a második kislányom is lázas két napja, sem köhögés, sem nátha nincs. Lehet hogy ő is hasonló betegségen fog átesni? Mi lehetett ez?

Válasz

Az Ön által leírt tünetek egy jól ismert gyermekbetegségre illenek rá, amelyet úgy neveznek, hogy exanthema subitum. Csecsemők és kisgyermekek akut vírusbetegsége. 3-4 napig tartó magas, egyéb tünetek híján megmagyarázhatatlannak tűnő láz, majd a láz hirtelen megszűnése után kialakuló és általában az egész testet ellepő, gyorsan halványodó kiütések jellemzik. Előfordulhat, hogy a kiütések megjelenése nem feltűnő.
Dr. Gömöri Ágnes

Információra volna szükségem egy betegségről, aminek a neve erythema infectiosum. Az tudom ...

Információra volna szükségem egy betegségről, aminek a neve erythema infectiosum. Az tudom, hogy ez gyerekbetegség, általában 2 és 10 év között jelentkezik. Ugyan felnőtt vagyok, de elkaptam. A furcsa az, hogy a négyéves fiam teljesen egészséges, tehát nem tőle származik. Lehet valaki egészségesen is vírusgazda?

Válasz

Az erythema infectiosum vírus okozta fertőző betegség. Nem túl ragályos. 
Amikor a kiütés megjelenik, már nincs a vírus a véráramban. A betegség cseppfertőzéssel terjed. Mindezekből az következik, hogy a még minimális vagy jellegtelen felső légúti hurutos tünetekkel induló betegségnél a jellegzetes kiütések megjelenése előtt kell számolnunk a fertőzés átvitelével. Maga a kiütéses szak több hétig is tarthat, változó intenzitással, és általában a meleg provokálja a bőrjelenségeket. A betegséget adott esetben izületi panaszok illetve vérképző rendszeri eltérések is kísérhetik.
A megfertőződött egyén nagy valószínűséggel klinikai tünetekkel reagál, tehát egészséges ember nem lehet vírusgazda Legtöbbször azonban nem derül ki, kitől eredhet a fertőzés.
Dr. Péter György



Lányom 3 éves és 5 hónapos. Szeptembertől jár oviba. Jó ideje  itthon vagyunk, előbb n ...

Lányom 3 éves és 5 hónapos. Szeptembertől jár oviba. Jó ideje  itthon vagyunk, előbb náthával, majd a keneteredmény szerint massziv(+++) streptococcus pneumonea miatt. Előbb eritromicin, most penicilin alapú antibiotikumot (3. csomag!) szed, hozzá én Béres gyerekmultivitamint, C vitamint, Echinacea-cseppeket, Bifidus szirupot adok neki. A második keneteredmény közepesen massziv (++) jelenlétet mutatott. Valóban ilyen nehéz egy streptococcust kiölni?
Nem hiszem el, hogy ma lehetséges két hónapig itthon, illetve kint ugyan, de elzárva tartani egy gyereket, nehogy valakitől valami vírust elkapjon, és tüdőgyulladást kapjon. A szervezetét szerintem az antibiotikumok tönkreteszik, ráadásul a doktor néni szerint nem bírja az ovit, nem kellene járnia. (3 éves koráig kétszer volt náthás, 29 hónapos koráig szoptattam, amióta ovis, szeptember végén először, október végén másodszor, most pedig már másfél hónapja itthon vagyunk.) Én ezt nem hiszem el, és egyébként sem szeretném, eddig egyke a kislányom, a testvér(eke)t csak három év múlva szeretnénk, ott barátai vannak, sokszor haza sem akar velem jönni háromkor, ha érte megyek. Mi legyen, ha megint rossz lesz a kenet?

Válasz

Ha nagyon egyszerűen és kissé cinikusan, felelőtlenül válaszolnék, akkor röviden azt mondanám, ne vegyenek kenetet. De ennél részletesebben kell válaszolnom.
Sokszor valóban nehéz kiirtani a Streptococcust, és arról is megoszlanak a vélemények, hogy az egyébként tünetmentes gyermeket kell-e kezelni. Magáról a módszerről sem tudok biztonsággal nyilatkozni, mert nálunk más a gyakorlat. Vannak ugyan gyorstesztek, de alapvetően a tenyésztéssel nézzük a torokflórát. Tehát ekkor vagy kinő, vagy nem. És sokszor vérmérséklet kérdése, hogy kezeljük-e, bár magam inkább a kezelés mellett vagyok. A szuverén gyógyszer általában a Penicillin, bár néha van, hogy az egyébként érzékeny baktérium nem reagál különböző mikrobiológiai okok folytán, akkor más szert szoktunk választani.
Az, hogy a gyermek közösségbe kerülésekor gyakran lesz beteg, az "természetes" jelenség ebben a periódusban. Igaza van abban is, hogy nem lehet burokban felnevelni egy gyermeket, és az is igaz, hogy a gyermekek java részének hiányzik a gyermektársaság, és barátokra, játszótársakra lel óvodai közösségekben.
Összegezve, látok némi bizonytalanságot a kezelést illetően, de mindezeket a problémákat beszéljék meg a kezelő orvosukkal.
Dr. Péter György
2004.01.25


2002.07.23

A kérdésekből

Szeretném megkérdezni, hogy egy anya szervezetében jelenlevő, ajakherpszt okozó vírus a sz ...

Szeretném megkérdezni, hogy egy anya szervezetében jelenlevő, ajakherpszt okozó vírus a szoptatás időtartama alatt, az anyatejjel átjut-e a baba szervezetébe, vagy már eleve úgy születik ilyenkor a baba, hogy "megörökölte" az anyukától ezt a (hajlamot?) vírust ?

Válasz

Nem kizárt, hogy az ajak herpesz megjelenésekor, különösen, ha az egyén kimerült, menstruál, lázas betegség is megjelenik, vagy valamilyen trauma éri, vírus kerül a keringésbe, onnan pedig bekerülhet az anyatejbe. Ennek azonban borzasztó kicsi a valószínűsége, tehát a szoptató herpeszes anyát a szoptatástól nem tiltjuk el. Fontos azonban a száj és bőrsebek fedése, ezek kézzel való érintésének kerülése, mert fertőzés előfordulhat a fertőző nedvvel való érintkezés során. Még kis kiterjedésű övsömör esetében sem választjuk el a babát, csak akkor, ha az nagy kiterjedésű, és ezért az anyának vírus ellenes gyógyszert kell szednie. Ez utóbbi az anyatejbe biztosan átmegy. Az ajak herpesz vírusát nem örökli meg a baba. Ezt a herpeszt a herpesz vírus -1 típusa okozza. A nemi szervek herpeszes fertőzését a herpesz vírus -2 típusa okozza. Ez utóbbi sajnos már méhen belül megfertőzheti a babát, vagy a szülés során. Ilyen esetekben a babán a fertőzés tünetei - bőr, szem, idegrendszer, máj - hamarosan megjelennek. Szervezetükből ilyenkor a vírus, ill. az ellenanyagok röviddel a szülés után kimutathatók.
Dr. Gömöri Ágnes



Most olvastam a 10 hónapos herpeszvírussal fertőződött kisfiúról, aki agyvelőgyulladást ...

Most olvastam a 10 hónapos herpeszvírussal fertőződött kisfiúról, aki agyvelőgyulladást kapott. azt kérdezem, mitől alakul ki ebből a vírusfertőzésből agyvelőgyulladás? Nekem is gyakran van herpesz a számon, ezt a lányom (8 hónapos) elkaphatja-e? Ha igen, hogyan lehet kivédeni, hogy nehogy súlyossá váljon?

Válasz

Vannak egyének, akik hajlamosak visszatérő (ajak) herpes fertőzésekre. (Ezeket ún. herpes simplex fertőzésekként tartjuk számon.) Emögött alapvetően alkati tényezők állnak. Az érintett egyénben a vírusok nem pusztulnak el, perzisztálnak és így a fertőzés reaktiválódhat.
Elvileg szoros kontaktus - a friss bőrelváltozásban megtelepedő vírusok által - lehetséges a fertőzés átvitele. Ugyanakkor előre megmondani, hogy kiben - és milyen körülmények között - okoz az adott vírus komolyabb megbetegedést, azt nem lehet.
Ugyanakkor a tapasztalatok szerint az ismétlődő herpesek nem járnak együtt a generalizált, súlyosabb fertőzések magasabb számával - ebbe tartozik az idegrendszeri érintettség - így  a két fajta fertőzés között direkt összefüggés nem figyelhető meg.
Természetesen javaslom a megfelelő higiénés szabályok betartását. A herpest lehet helyileg - vírus elleni kenőcsökkel - kezelni, illetve gyakori visszaeséseknél vannak próbálkozások gyógyszeres kezeléssel is. 
A Herpes vírus okozta agyvelő-gyulladás sajnos jól ismert (?) fertőző megbetegedés, illetve klinikai tünetegyüttes. Azt, hogy ki és miért kapja el, annak magyarázata nem ismert. Bizonyára szerepet játszik a kórokozó több tulajdonsága - megbetegítő képessége (azaz szakmai nyelve virulenciája) - valamint a fertőzés intenzitása stb. Másik oldalról pedig az érintett egyén esetleges alapbetegsége, előzetes betegségei, védekező készsége, illetve mindezen tényezők egymáshoz viszonyított aránya. Tehát egy betegség kialakulásában több, minden momentumában ma még nem teljesen tisztázott, valamint biztosan nem értelmezhető, egyértelműen nem körülírható tényező játszik szerepet. Egyébként ma már van lehetőség a betegség gyógyszeres kezelésre, és ha az időben elkezdődik, természetesen kiegészítve egyéb terápiás metódusokkal, van esély - jóllehet több esetben maradványtünetekkel való - gyógyulásra. Mindezekkel együtt még most is az igen súlyos  központi idegrendszeri fertőzések között tartjuk számon.
Az a kérdése, hogy mivel előzhető meg a fertőzés súlyosabb válása, vélhetően az említett idegrendszeri megbetegedésre vonatkozik. Nos, sajnos erre egyértelmű biztosítékot adni nem lehet. De hangsúlyoznám, az ajak-herpes előfordulása még nem egyenlő az idegrendszer fertőződésével. 
Egyébként megemlíteném, hogy fiatal csecsemőben ritkábban jelentkezik - egyébként ép immunitás esetén -  a felületes herpeses fertőzés. Ugyanakkor viszont sajnos az is tény, hogy ez a korosztály fogékony a Herpes okozta agyvelő-gyulladásra.
Ezeken kívül még több vírus - és persze egyéb kórokozó is - okozhat agyvelő-gyulladást. Sokszor ezek nem is igen súlyos klinikai tünetekkel zajlanak, és szerencsére sok esetben spontán gyógyulnak. Azonban ez esetek egy részében is lehet számolni maradványtünetekkel: fejfájás, halláscsökkenés, szemészeti elváltozás, idegrendszeri károsodás, görcsök, magatartás zavarok, a szellemi teljesítmény visszaesése stb.
Dr. Péter György

A herpesz vírus meddig /korosztály/ veszélyes a babákra, ha elkapják. Mint olvastam idegren ...

A herpesz vírus meddig /korosztály/ veszélyes a babákra, ha elkapják. Mint olvastam idegrendszeri károsodáshoz vezethet kicsiknél. 
Egy éves most a kislányom, és nekem kijött a számon egy igen csúnya, és fájdalmas herpesz. Természetesen a higiéniát többszörösére növeltem most és próbálom a lehető legjobban kizárni a fertőzés lehetőségét.....
Ha netán mégis elkapná, ugyanúgy jelentkezik náluk, szájukon, vagy esetleg lázzal?

Válasz

A herpeszvírus fertőzés embernél igen gyakran előforduló fertőzés. Érintheti a bőrt, a nyálkahártyákat, a szemet, a központi idegrendszert és a nemi szerveket. Néha súlyos, egész szervezetet érintő fertőzést is okozhat. 
Két törzse van, HUS 1, amely általában a bőrt és a nyálkahártyát betegíti meg és a HUS 2, amely elsősorban a nemi szerveket érinti. A fertőzésnek két formája lehet. 
1: elsődleges fertőzés: amikor a fogékony szervezet először találkozik a vírussal. Ekkor legtöbbször észleljük a tüneteket vagy csak helyi felületes elváltozásokat. Újszülöttekben és alultáplált csecsemőkben azonban súlyos, egész szervezetet érintő betegség alakulhat ki. A fertőzés után megjelennek a szervezetben a védekezést biztosító antitestek. 
2: a visszatérő herpeszes elváltozások már az immunis szervezetben jelennek meg, amely a tünetmentes fertőzés fellobbanását jelenti. Ezt kiválthatja hideg, kimerülés, betegségek, UV fény, stress, menstruáció. Ebben az esetben tehát szinte mindig helyi tüneteket észlelnek. A lappangási ideje a fertőzésnek 2-12 nap. A fertőzés terjedését 2 tényező befolyásolja, szoros testi érintkezés és trauma (hámhiány). A fertőzés után a fertőzöttek tünetmentesen üríthetik a vírust. A fertőzés tünetei lehetnek: ajakherpesz, bőrön herpeszes hólyagok bárhol, heveny fertőző száj- és ínygyulladás, okozhat szemelváltozásokat is a vírus. Jól ismert, főleg felnőtteket érintő nemi szerveken hólyagos elváltozásokat okozó herpesz, ill. bármely korosztályban, de szerencsére ritkán kialakuló agyhártya-agyvelőgyulladás. Hogy éppen hol és milyen formában jelentkezik a fertőzés, tehát függ a fertőzés behatolási helyétől (sérülések!), a gyermek aktuális immunállapotától és életkorától. Fontos tehát a fokozott óvatosság, ha a csecsemőt gondozó felnőtt ajakherpeszben szenved, ezzel csökkentheti a fertőzés átvitelének lehetőségét. Szerencsére kislánya már 1 éves, így ha netalán mégis fertőződne, az feltehetően csak helyi tüneteket okozna.
Dr. Gömöri Ágnes

Jelenleg 5 hetes kismama vagyok második gyerekemmel. A nagyfiam június 3-án lesz 3 éves. 2 h ...

Jelenleg 5 hetes kismama vagyok második gyerekemmel. A nagyfiam június 3-án lesz 3 éves. 2 hete fura pöttyök jelentek meg rajta, ami először a gyermekorvos szerint bárányhimlőnek indult, aztán a végső diagnózis rózsakiütés lett. Állítólag nagyon hasonlít a bárányhimlőre. Nem tudják mitől van, kenőcsöt kapott rá és közösségbe is mehet. Kérdésem: mi ez a rózsakiütés, és lehet-e valamilyen káros hatással a magzatra? A gyermekorvos szerint semmi baj nincsen, de még nem hallottam erről a betegségről, más orvos sem tudta mi ez, és úgy tűnik, nem túl gyakori betegség ez.

Válasz

Én sem ismerek "rózsakiütést". Rózsahimlőt igen - az a rubeola -, amely ellen ma már a gyerekek 15 hónapos korban védőoltást kapnak. Ezt köztudottan vírus, méghozzá magzatkárosító vírus okozza. Ez utóbbi miatt kapják a gyerekek a védőoltást, hogy ne tudják esetleg megfertőzni éppen terhes anyukájukat. Számos, ehhez hasonló kiütést eredményező vírusbetegség van, amelyek 1-2, néha több hétig is tarthatnak, ezeknek azonban általában (de nem mindig !) a kiütések megjelenése előtt ill. alatt egyéb tünetei is vannak, láz, rossz közérzet, hurutos tünetek. Némelyikre jellemző a kiütések terjedése. Egy bizonyos formájára pedig a törzsön fenyőfa ágának megfelelő rajzolatban elhelyezkedő kiütések jellemzőek. Aggodalma tehát jogos lehet. Érdemes kisfiát bőrgyógyász szakorvosnak megmutatni, annak diagnózisával (esetleg a feltételezhető vírusra vonatkozóan is lehet ötlete) amennyiben a vizsgálat után a vírusfertőzés valószínűsíthető a szülész szakorvost felkeresni. A szükséges ún. szerológiai vizsgálatok ilyen esetben a gyermeknél és az anyánál megfelelő szakintézetben elvégezhetők, amelyek a vírusfertőzéseket nagy pontossággal és specificitással megerősítik, vagy kizárják. A további teendőket ez határozza meg.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam 6 hónapos és az arcán (nem az ajkán) megjelentek a herpesz vírusra utaló jellegzete ...

Kisfiam 6 hónapos és az arcán (nem az ajkán) megjelentek a herpesz vírusra utaló jellegzetes hólyagok, először az egyik oldalán, ami elmúlt, de most megint megjelent a másik oldalán is. A kérdésem az lenne, hogy mivel tudom a leghatásosabban kezelni, használhatom e a zovirax kenőcsöt, mennyire hatékony a bioptron lámpa, belsőleg kezelhető-e, és a későbbikben ez az idegrendszeri fejlődésére hatással van e, vagy csak az újszülött babáknál veszélyes.. Valószínűleg az édesapjától kapta el.

Válasz

Hólyagos, vagy hólyagosnak tűnő bőrelváltozások esetén ajánlatos a kisgyermeket szakorvosnak megmutatni. Előfordulhat ui., hogy nem is herpeszes hólyagcsák ezek, hanem egy bakteriális fertőzés okozta bőrelváltozás, amely nem megfelelően kezelve akár komoly belső szervi következményekkel is járhat. Amennyiben azonban valóban a Herpes vírus 1-es törzs által okozott fertőzésről van szó, az elváltozások kezelhetők az említett kenőccsel, habár az igazán akkor hatékony, ha az éppen kialakuló elváltozásokat már kezelik. Ez a kenőcs már csecsemőkorban is alkalmazható, sőt még szájon át is adható un. szuszpenzió formájában. Ezt azonban csak akkor rendeli a szakorvos, ha a bőrelváltozások kiterjedtek, vagy rövid időn belül gyakran jelentkeznek. Idegrendszeri tüneteket, ill. fertőzést csak újszülötteknél és rosszul táplált, sorvadt csecsemőknél okoz, sokszor bőrtünetek nélkül.
Dr. Gömöri Ágnes



Hatéves gyermek száj herpeszét hogyan lehet gyógyítani ? És hol?
...

Hatéves gyermek száj herpeszét hogyan lehet gyógyítani ? És hol?

Válasz

Az ajkak ill. a szájnyálkahártya herpeszes fertőzését a Herpeszvírus-1-es típusa okozza. Lappangási idő: 2-12 nap. A fertőzés könnyebben kialakul hámhiányos állapotokban (fogzás, szájnyálkahártya sérülés). Az előző fertőzés bekövetkezése után az egyének általában vírushordozók maradnak, és némelyiküknél bizonyos időközönként újra megjelennek a herpeszes hólyagok. Ezt provokálhatja erős napfény, kimerülés, lázas állapot vagy egyéb vírusfertőzés, ill. felnőtt nőkben a menstruáció. A hólyagokat helyileg is lehet és érdemes kezelni, erre többféle kenőcs létezik a patikákban. Jó hatású az éppen viszkető felületre (hólyag még nincs!) jégkocka ráhelyezése. Elérhető ma már vírusellenes kenőcs is, habár mindezek használata akkor eredményes, ha az éppen kialakuló elváltozásokat kezelik vele. Gyakran visszatérő és kiterjedt elváltozások esetén gyógyszeres kezelésre is mód van. Ez állhat a gyermek szervezetének vírusokkal szembeni védekezésének erősítéséből, másrészt magának a vírusellenes szernek az adagolásából. Ma már nem is egyféle, akár már 6 éves kortól adható gyógyszer van. Természetesen ezek vénykötelesek, az adagolás idejét és dózisát a kezelőorvos határozza meg. Keressenek fel gyermekgyógyász vagy bőrgyógyász szakorvost.
Dr. Gömöri Ágnes

Kisfiam jelenleg 14 hónapos. 4 hónapos korában 5 db, folyadékkal teli, kb. 1 mm átmérőjű ...

Kisfiam jelenleg 14 hónapos. 4 hónapos korában 5 db, folyadékkal teli, kb. 1 mm átmérőjű hólyagocska jött ki a törzsén. A hátiorvos futószemölcsre gyanakodott, de a bőrgyógyász azt mondta, hogy ez jellegzetes víruskiütés, ami ilyen picin nagyon ritkán fordul elő.1éves koráig sem múlt el, ezért akkor helyi érzéstelenítés után "lekaparták ". A hegecskék szépen begyógyultal, majd kb. 3 hét múlva egyre -másra jöttek elő a hólyagocskák. A gyermek-bőrgyógyász írt fel egy jódos ecsetelőt, de azt mondta, hogy a vírus ellen igazán nincs megoldás. Valamint Isoprinosint kell(ene) a babának szedni. Mára jó sok hólyagocska van leginkább a törzsén. Nem viszketnek ( nem vakaródzik a baba )a gyerek jó étvágyú, nem beteges. Talán annyit, hogy mióta 1 éves korában lekaparták a hólyagokat kb azzal egyidőben kezdett ismét fogzani, ma is bújt ki egy foga.
Kérdésem: VALÓBAN nincs ellenszer víruskiütés ellen? Elmúlnak egyáltalán? Használ egy immunerősítő ilyen esetben ?

Válasz

Bevezetőként a legfontosabbat: a leírás alapján természetesen egyáltalán nem tudom, mi a baja gyermekének. (A bőrjelentségeket látni kell, és azok igen változatosak lehetnek.) Tehát az Ön konkrét problémájára nem tudok válaszolni.
Tehát általánosságban: a vírusos bőrjelenségek ellen, legyenek azok bár a bőr megbetegedései vagy a szervezet egészét érintő folyamat részjelenségei, esetleges helyi kezelésen túl, nem kell gyógyszert alkalmazni. (Vannak persze a gyermekkorban is néhány kivétele: pl. csökkent immunitású betegek bárányhimlője, vagy a központi idegrendszer érintő herpes vírus fertőzések, stb.) Nos, tehát a gyakorlatban elmondható, hogy oki - érdemben hatékony - szer nem áll rendelkezésre.
A vírusos bőrjelenségek általában spontán, illetve adott esetben helyi kezelés mellett elmúlnak.
Az immunerősítő szer önmagában nehezen definiálható az orvosi gyakorlatban. Tehát nem gondolom, hogy ilyen "hatású" készítményt kell(ene) használni.
Dr. Péter György



Már egy hete, hogy az egyik reggel arra ébredtünk, hogy a 16 hónapos kislányom kezén és a ...

Már egy hete, hogy az egyik reggel arra ébredtünk, hogy a 16 hónapos kislányom kezén és a hasán piros foltok vettünk észre. Még aznap kihívtuk a körzeti orvost aki azt mondta, valószínű hogy valami allergia. Krémet és Calcimus-t írt fel, de mindezek ellenére azóta sem javult a helyzet, bár a hasáról eltűntek a foltok, de az ujjai között még pirosabb, közelebbről megnézve hólyagosak. Azóta nyűgösebb és gyakran viszket neki.  Közben, mivel a probléma igencsak aggaszt, a mai nap elvittam a megyei korház gyermekbőrgyógyászatára a kislányt. Ott azt mondták, a kicsi kezén és ujjai között a kiütések, valamint a hátán egy vírustól vannak, amely majd idővel elmúlik. Őszintén szólva ezzel az indokkal nem igazán voltam megelégedve, próbáltam részletesebb felvilágosítást kérni, hogy mitől lehet és hogy hogyan lehetett volna kivédeni, egyáltalán milyen vírus ez?? Azt mondták nincs neve, egy olyan vírus, ami kisgyermekeknél szinte biztos hogy előjön, és ez a levegőben van (a jó magyar levegő okozza ezt mondta).

Válasz

A szakirodalmat áttekintve megszámlálni sem lehet azokat a vírusokat, amelyek kisgyermekkorban kiütések megjelenésével járó megbetegedést okoznak. Szerencsére ezek általában jóindulatúak és maradéktalanul meggyógyulnak. Gyakran egyéb tünetekkel is járnak (orrfolyás, torokgyulladás, nyirokcsomó duzzanat, kötőhártya gyulladás, láz, hasmenés, stb.). Előfordul azonban olyan fertőzés is, amely a bőrtüneteken kívül egyéb tünetet nem okoz. A kiütések jellege - összefolyó, kiemelkedő, hólyagos, stb. -, azok megjelenési helye sem mindig jellemző 1-1 vírusra, az eredetére csak következetni tudunk. Ezek a fertőzések elsősorban cseppfertőzéssel terjednek, és bizonyos lappangási idő után (1-2-3 hét is lehet) jelennek meg, tehát a rokon látogatása nem hozható ezzel összefüggésbe.. A bőrgyógyász kolléga - aki látta az elváltozást - (én nem láttam, tehát objektív véleményt nem mondhatok), és azt vírusos fertőzés tünetének tartotta, elmondta, hogy ez idővel (akár1-2 hónap) magától, kezelés nélkül is megszűnik. Megpróbálta Önt megnyugtatni - habár úgy látom, hogy ez nem nagyon sikerült - hogy ez nem komoly betegség, nem kell aggódnia, csak türelemmel várni az elmúlását. Addig is viszketést csillapító szerek használata indokolt lehet. Amennyiben ez nem múlik el vagy kiújul, kérem, keressék fel újra őt.
Dr. Gömöri Ágnes

Gyermekem 19 hónapos és két napja piros foltok vannak a testén  lábán  és a hasán, a le ...

Gyermekem 19 hónapos és két napja piros foltok vannak a testén  lábán  és a hasán, a legtöbb arcán nincs és a kezén sincs. Első nap hasmenése volt és igen bűzös szaggal. Bár a foltok nagyobbak, kisebbek és elmúlnak, előjönnek. Mi ez? nem lázas és nem vakaródzik és enni is jól eszik. Nincs állat a környezetünkben. és nem is érintkezett vele. Elvittem egy patikába megmutatni, ott adtak allergia elleni gyógyszert, de nem látom hatását.

Válasz

Kislánya bőrjelenségeinek okát, ill. a pontos diagnózist vizsgálat nélkül nem lehet megállapítani. Csecsemő-és kisdedkorban szinte bármely vírusfertőzés fennállásakor előfordulhatnak a törzset, arcot, végtagokat, vagy csak egyes testrészeket érintő kiütések. Ezek sokfélék lehetnek, elhelyezkedhetnek csoportosan, lehetnek különállóak, összefolyhatnak. Napokig fennállhatnak, és helyüket, színüket (halványabb, erősebb vörös) változtathatják. Kísérheti akár erős viszketés is. Az esetek nagy részében ilyenkor a nyálkahártyák _ garat, orr, szem kötőhártyája_ érintettségét is észleljük. Gyakran a nyaki nyirokcsomók is megduzzadnak, akár hőemelkedés, láz is kísérheti. A hasmenések túlnyomó többségét is vírusok okozzák, tehát a bőrelváltozást akár közvetlenül ezek is előidézhetik. Azonban ilyen esetben az sem kizárt, hogy a hasmenés- bélnyálkahártya gyulladás- során a bélfal áteresztővé válik olyan nagy, főleg fehérje molekulát számára, amelyek egyébként nem jutnak át rajta, és ezek allergiás reakciókat váltanak ki. Nem tudhatom, milyen allergiaellenes gyógyszert kaphatott a baba, azonban bármelyik gyógyszer szájon áttörténő alkalmazása esetén néhány napnak el kell telnie, amíg hatását tartósan kifejti. Másrészt ameddig az allergiát kiváltó hatás nem szűnik meg, jelen esetben a bélnyálkahártya gyulladás diéta nélkül, addig eredményesség és tartós tünetmentesség nehezen várható. Az sem kizárt, hogy gyermeke valamilyen ételre allergiás, és közvetlenül az váltotta ki a hasmenést és az azóta fennálló kiütést is. Próbálja figyelni kislánya étrendjét, esetleg vezessen be diétát. Ha a panaszok nem múlnak, keressék fel orvosukat.
Dr. Gömöri Ágnes

Szeretném megtudni, hogy mit lehet tudni a gyermekeknél jelentkező víruskiütésről? Én ...

Szeretném megtudni, hogy mit lehet tudni a gyermekeknél jelentkező víruskiütésről? Én annyit tudok róla, hogy a betegség 4-6 hétig tart, és piros hólyagos kiütésekkel jár, és tavasszal és koraősszel jelentkezik többnyire.

Válasz

Nem tudom pontosan értelmezni a kérdését. 
Két irányban lehet elindulni: egyrészt vannak olyan fertőző betegségek - jelen esetben vírus eredetűek - amelyeknek bőrtünetei is vannak. Ezek között vannak olyanok melyek jellegzetes klinikai képpel járnak, és egymástól nagy valószínűséggel elkülöníthetők: itt elsősorban, és a hétköznapi gyakorlat alapján a klasszikus fertőző betegségeket értjük: pl. bárányhimlő, rózsahimlő (bár ez utóbbi ellen már oltottak a gyermekek).
Másrészt - és érzésem szerint Ön inkább erre gondol - ismeretes a bőr vírus okozta megbetegedése, amely általában egy nagyobb foltból kiindulva terjed szét, és változatos elhelyezkedésben és alakban, kb. lencsényi vagy annál nagyobb, a bőrből enyhén kiemelkedő bőrjelenségeket okoz.
Ennek gyógyulása valóban 4 - 6 hét, bőrgyógyászati kezelést igényel.
Éppen a kiütéses fertőző betegségek leírása igen nehézkes, a bőrjelenségeket látni kell ahhoz, hogy megfelelő választ lehessen adni az azzal kapcsolatos kérdésekre.
Dr. Péter György

A kisfiamnak a tenyerén és a talpán nagy foltokban hámlik a bőr, amúgy a bőre teljesen ...

A kisfiamnak a tenyerén és a talpán nagy foltokban hámlik a bőr, amúgy a bőre teljesen tisztának, normálisnak tűnik. Mit tegyek vele?

Válasz

Bőrgyógyászati jellegű kérdésre válaszolni vizsgálat nélkül, szinte lehetetlen és nem is korrekt. Feltétlenül keressenek fel gyermekorvost, ha mód van rá bőrgyógyász szakorvost. A tenyér-talpi hámlásnak gyermekkorban leggyakrabban zajló, vagy lezajlott virális-, vagy bakteriális fertőzés az oka. Előfordul- az utóbbi években talán gyakrabban - okként gombás fertőzés is. Nem ritka az sem, hogy valamilyen toxikus ártalom, vegyszer okozza ezt. Akár allergiás betegség is kezdődhet ilyen formában. Célszerű tehát az okot kideríteni és az elváltozást ennek megfelelően kezelni.

Dr. Gömöri Ágnes



Kisfiam most lesz 3 éves. Észrevettem, hogy hullik a haja. Az a kérdésem, hogy van-e már ...

Kisfiam most lesz 3 éves. Észrevettem, hogy hullik a haja. Az a kérdésem, hogy van-e már ilyen korban is bizonyos fokú temészetes hajhullás, s ha igen, ez hány szálig normális. Kell-e orvoshoz fordulnom, vagy próbálkozzam vitaminkészítményekkel? A haja a kicsinek nem csomókban, hanem szálanként hullik. Próbaképpen többször átnéztem a fejét, és 1-1 szál többször a kezemben maradt. Kérem segítsen, mit tegyek?

Válasz

Egy gyermeknek általában 100000 hajszála van Naponta 50-100 hullik ki és képződik újra. Kb. az összes hajszál negyedének kell kihullnia ahhoz, hogy a haj megkevesbedése szembetűnő legyen. Számtalan inger változtatja meg a hajnövekedés ritmusát, a hajhullás mindig a folyamat végső fázisa. A lehetséges okok: fertőzések, gyulladásos állapotok, /lázzal, vagy anélkül/, gyógyszerek, mechanikai tényezők, a hormontermelő szerveket érintő zavarok, a fejbőr gombás, vírusos, bakteriális fertőzései. Anyagcserezavarok: fehérjehiány, komplex felszívódási zavarok, vitaminhiány, főleg A, cinkhiány, Stressz stb. Tehát, ha valóban hajhullásról van szó, keressenek fel bőrgyógyász szakorvost az okok tisztázása érdekében.
Dr. Gömöri Ágnes

8 éves kisfiamon futószemölcsök vannak. Úszás edzésekre jár, valószínűleg onnan sz ...

8 éves kisfiamon futószemölcsök vannak. Úszás edzésekre jár, valószínűleg onnan származik a vírus. Bőrgyógyász javaslatára kinyomkodjuk, ecseteljük majd Telvirán kenőccsel bekenjük a szemölcsöket.  Járhat közben úszni a fiam?

Válasz

Én eddig még egyetlen bőrgyógyász kollégától sem hallottam ezt az otthonra javasolt kezelési módszert, miszerint ki kell nyomkodni a futószemölcsöt. A szemölcsben lévő sejtek valóban vírusokat tartalmaznak, amelyek onnan ürülve fertőzik a környező bőrt, és a környezetet egyaránt. Ezek az ún. papilloma vírusok a gyermek és serdülőkorban okoznak leggyakrabban fertőzést. A lappangási idő 1-8 hónap. Sajnos kiirtásuk igen fáradtságos, és hosszadalmas feladat. Gyermektől, családtól egyaránt sok türelmet igényel. A szemölcsök 50%-a a kiirtás után 2 éven belül újra megjelenik. Ilyenkor újra végig kell csinálni a kezelési procedúrát. Ezek lehetnek: ecsetelők (mint az említett szer is), de eredménytelenség esetén szükség lehet a hatékonyabb, és sokszor eredményesebb eljárások valamelyikére, mint pl. fagyasztás, le- ill. kikaparás, vagy olyan erős, többnyire maró szerrel történő kezelés, amelyet csak bőrgyógyász alkalmazhat. A fertőzött gyermek lehetőleg ne járjon uszodába, mivel fertőzi környezetét, de saját bőrét is tovább. A nedves, felázott bőrön ugyanis könnyebben terjed tovább a szemölcs. Ha az úszóedzések halaszthatatlanok, érdemes a fenti, eredményesebb módszerek valamelyikéhez fordulni, az uszodába visszatérés úgy hamarabb megtörténhet.
Dr. Gömöri Ágnes



X
EZT MÁR OLVASTAD?