Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Egyéb betegségek "5. betegség"

"5. betegség":

Kérdés:
10 hónapos kisfiam most esett át egy a doktornőnk által "5. betegségnek" titulált fertőzésen. 3 napig magas láza volt Gergőnek, majd a 4.napon a fülei mögött, arcán vörös foltok jöttek ki, amik másnap már a hasán, hátán, pelus alatt kiütések formájában jelentkeztek. Ezek úgy tűnik nem viszketnek, Gergő jól érzi magát. Mi is ez az 5. betegség??? Állítólag ezek a foltok, kiütések elmúlnak lassan, és ennyi volt a betegség.
Válasz:
A betegség tudományos neve: exanthema subitum, vagy roseola infantum. Kórokozója a herpeszvírus 6. Leggyakrabban 3 éves kor alatti gyermekeket támad meg. Jellemzője a magas, olykor igen magas -akár  lázgörcsöt is okozó - láz, amely jellemzően 3 napig tart. Ennek megszűnése után a törzsön, végtagokon, esetleg arcon apró, rózsaszín, esetleg összefolyó, nem viszkető kiütések jelennek meg. Ezek néhány nap (általában 5) elmúlnak, a kis beteg meggyógyul.

Dr. Gömöri ÁgnesDr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Diplomám megszerzése után a Madarász utcai Gyermek- kórházban szereztem gyakorlatot a csecsemő, koraszülött és belgyógyászati osztályokon. 2006 óta házi gyermekorvosként is praktizálok.
KÉRDEZZ
A SZAKÉRTŐTŐL!

Varga Vivien
Vezető oktató, Uszodavezető Stilianos Babauszoda
Válaszaimmal szeretnék segíteni azoknak a szülőknek, akik információ hiányában nem kapnak reális képet a babaúszásról, nem tudják eldönteni miért és mikor érdemes elkezdeni és milyen előnyei vannak.
KÉRDEZZ
A SZAKÉRTŐTŐL!

Család, Gyermek, Ifjúság logo