Rendelő - Aluszékony, fáradékony, étvágytalan

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Egyéb betegségek Aluszékony, fáradékony, étvágytalan

Aluszékony, fáradékony, étvágytalan:

Kérdés:
Egy éves kislányom sokat alszik, fáradékony. Reggel nyolckor ébred, de már tíz órakor le kell fektetni, és délig alszik. Délután négy órától hatig ismét alszik, de este nyolckor már megint ágyban van és alszik is. Mikor ébren van, rengeteget mozog, nem is megy, szinte szalad egész idő alatt. Gyermekorvos tanácsára vérképet csináltattunk, ami az orvos szerint jó. A lelet alapján a megadott határértékeket figyelembe véve én kisebb, nagyobb eltéréseket látok.
Válasz:
Az alvási szokásokban igen nagyok az egyéni eltérések. Vannak akik kevesebb alvással, vannak, akik többel érik be. Ugyanakkor nehezen lehet meghatározni az ideális, szabályszerű mennyiséget.
Azt lehet mondani, hogy minél előbbre haladunk a korban, annál inkább csökken az alvási igény. Ez vonatkoztatható a gyermekkorra, illetve azon túlra is.
Ha a gyerek egyébként egészséges, nincs betegségre utaló jel vagy tünet, illetve általános panasz, akkor ezt egy alkati kérdésnek kell tartani.
Természetesen más megítélés alá esik, ha egy akut betegség kapcsán válikaluszékonnyá a gyermek. Ezt igen fontos klinikai adatnak kell tartanunk.
Az Ön által leírt eltérések nem igazán kórjelzők. A számítógépes leleten minden minimális - és nem kórjelző - eltérés is csillagot kap, mivel a gép rigid, és ha a számok nem pontosan stimmelnek, akkor jelez. A lelet értékelése még mindig orvosi feladat, mivel igen fontos, hogy a szakember is értelmezze azt, mert azokat mindig a gyerek állapotához, az egész klinikai
képhez kell igazítani.
Azt meg kell mondani, a mi tudományunk nem  annyira egzakt, van jelentősége a tapasztalatnak is. Meg igen fontos a bizalom, a kölcsönösség elve. Még akkor is ha már mindent megpróbálnak szabályok, irányelvek közé szorítani. És sok esetben a valóság kibújik ezek közül.
Dr. Péter György
Kérdés:
Az egyik fiam (3 éves) szeme alja mára már rendszeresen karikás. Az éjszakai alvása kb. 11 óra hosszú, s délben meg alszik 2 órát. De felkelés után is rögtön mély karikák húzódnak a szemei alatt. Szerintem
13 óra alvás elegendő kell legyen egy ekkora gyereknek. Nem tudom, mitől van nála ez a jelenség.
Kiegyensúlyozottan, változatosan, egészségesen táplálkozik, mozog, levegőn is van eleget. Mégis sokat fáradt.
Kérdésem, hogy milyen probléma állhat a dolog mögött (esetleg vese? avagy vashiány?) vagy csak alkati sajátosság nála? Nagyon fehér bőrű, vörös hajú
Válasz:
Kisfiánál a rendszeresen látható szem alatti szürke árkok-karikák fehér bőr/vörös haj esetében lehet alkati sajátosság. Ha azonban rendszeres és elegendő alvás, kiegyensúlyozott táplálkozás mellett is fáradékonynak találják a gyermeküket érdemes lenne egy laboratóriumi vizsgálatot végezni, ahol az alapvizsgálatok mellett valóban célszerű lenne megnézni a vasszintet, a máj és vesefunkciókat, esetleg  a vércukor szintet is. Néha kiderül, hogy valamilyen rejtett, fel nem ismert fertőzés húzódik meg a fenti tünetek mögött. Erre a laboratóriumi vizsgálatok többnyire fényt derítenek.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kislányom lassan négy hónapos lesz, eddig semmilyen betegsége nem volt, szépen gyarapodott, 2900 gr-ról 6300 gr-ot ért el. A harmadik hónapban magától átállt az éjszakai alvásra és enni is rendszeresen kb. négy óránként kért. Néhány hete azonban vége lett a rendszernek, egyre kevesebbet és egyre rendszertelenebbül eszik. Vannak olyan délelőttök, hogy összesen 100-200 gr-ot eszik és az egész napi adagja sem több 350-450 gr-nál. (Elutasítja a szopást és a cumisüveget is, egyszerűen elfordítja a fejét) Ennek ellenére viszonylag nyugodt, a gyarapodása ugyan lelassult, de nem állt meg. Éjszakánként továbbra is alszik, sőt nappal is nagyon sokat alszik. Kezdek nagyon aggódni, hogy valamilyen betegsége van. Vérvételen voltunk, ahol enyhe vérszegénységet állapítottak meg, de más rendellenességet nem találtak. Lehet ez az étvágytalanság oka ?
Válasz:
4 hónapos kislánya jelenlegi súlya a születési súlyhoz viszonyítva nagyon szép súly, amelyet nyilván megfelelő táplálékbevitellel értek el. A napi 350-450 g-nyi adag bizony kevés, nem jó jel az sem, hogy a kicsi aluszékony, ezek szerint fáradékony. Az étvágytalanság és a fáradékonyság a vashiánynak, ill. egyéb okból kialakuló vérszegénységnek is jele lehet. Ebben az életkorban a vashiányos vérszegénység nem ritka és ismert, amennyiben pedig kiderül, az a megfelelő vaspótlással kezelendő. Ha ez megtörténik, és a helyzet néhány hét alatt sem változik, vagy romlik, alaposabb kivizsgálást javasolnék. Addig is míg az adagokat nem sikerül növelniük, figyeljenek a megfelelő folyadékbevitelre (forralt víz, gyümölcslé)!
Dr. Gömöri Ágnes