Rendelő - Herpeszvírus fertőzés

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Egyéb betegségek Herpeszvírus fertőzés

Herpeszvírus fertőzés:

Kérdés:
Kislányomnak kb. 3 éves kora óta jelentkezik a száján herpesz. Ez szinte megelőző tünete egy betegségnek (pl. torok gyulladás, hányás, hasmenéses vírus fertőzés stb). Láz esetében nagyon erősen jelentkeznek a nagy gennyes hólyagok. Van aki azt mondja, hogy lehet ki fogja nőni később. Milyen krémek, gyógyszerek, immunrendszer erősítők használhatók egy 7 éves gyereknél. Mivel kislány egy kicsit feszélyezve érzi magát a nagy herpeszei miatt. Mi a teendő? Hova forduljunk?
Válasz:
A visszatérő ajak herpes (herpes labiális) az 1. típusú herpes vírus következménye.
A folyamat hátterében inkább alkati tényezők állhatnak. Nincs igazi megoldás, tehát ismereteim alapján nem tudok Önnek olyan módszert ajánlani, amely teljes biztonsággal megelőzi azt. Valóban sokszor fertőzések bevezető vagy kísérő tünete lehet.
Leginkább lokális, helyi kezelés lehetséges különböző vírus ellenes krémekkel, kenőcsökkel. Ezek között találhatunk "hivatalos" gyógyszereket és gyógynövény tartalmú készítményeket is. (Konkrét gyógyszerneveket nem szeretnék említeni.)
Általában nem mutatható ki mögötte semmi alapbetegség. A probléma azonban fordítva már igaz, hogy egy, az immunrendszerében valami okból károsodott betegnél nagyobb valószínűséggel találkozhatunk a herpes-fertőzésekkel, de ez esetben a betegségnek, vagy annak kezelésének vannak egyéb, jól felismerhető tünetei.
A megelőzésben a megfelelő száj higiéné fontos. Ugyancsak hasznosnak mondják a megfelelő változatos, vitamindús étrendet.
Dr. Péter GyörgyKérdés:
Évek óta többször is előfordult nálam a herpesz. Ez általában stressz, fáradtság hatására jelent meg. Nem tudom, hogy ez örökölhető-e, de sajnos a fiamnál (3 éves) is többször előfordul. Most kezdte szeptemberben az óvodát és azóta szinte minden héten kialakult. A háziorvos cinkpasztát ajánlott ami használ is, illetve gyorsabban elmúlik a herpesz a kenőcstől. Kérdésem az lenne, hogy létezik-e valamilyen megoldás ami hatására a herpesz kialakulása elkerülhető. Gondolok itt bármilyen kezelésre.
Válasz:
A herpes kialakulása sok esetben alkati dolog, és megfigyelhető ebben családi halmozódás is. Tulajdonképpen a vírus megbújik, majd reaktiválódik és így okoz tüneteket. 
Legtöbbször helyileg kezelik, úgy, ahogy Ön is említette.
Vannak próbálkozások gyógyszeres kezeléssel is, de az általában tartós gyógyszerszedést igényel, és az eredményesség legalábbis kétséges.
Én mindenesetre egyelőre várnék, és csak helyileg kezelném az elváltozást. Érdemes a kenőcsöt már akkor elkezdeni, ha esetleg a gyerek valamit furcsa, viszkető (fájdalmas) területet jelez, vagy esetleg Önök pírt látnak a szokott helyen.
Dr. Péter György

Kérdés:
A herpesz vírus meddig /korosztály/ veszélyes a babákra, ha elkapják. Mint olvastam idegrendszeri károsodáshoz vezethet kicsiknél. 
Egy éves most a kislányom, és nekem kijött a számon egy igen csúnya, és fájdalmas herpesz. Természetesen a higiéniát többszörösére növeltem most és próbálom a lehető legjobban kizárni a fertőzés lehetőségét.....
Ha netán mégis elkapná, ugyanúgy jelentkezik náluk, szájukon, vagy esetleg lázzal?
Válasz:
A herpeszvírus fertőzés embernél igen gyakran előforduló fertőzés. Érintheti a bőrt, a nyálkahártyákat, a szemet, a központi idegrendszert és a nemi szerveket. Néha súlyos, egész szervezetet érintő fertőzést is okozhat. 
Két törzse van, HUS 1, amely általában a bőrt és a nyálkahártyát betegíti meg és a HUS 2, amely elsősorban a nemi szerveket érinti. A fertőzésnek két formája lehet. 
1: elsődleges fertőzés: amikor a fogékony szervezet először találkozik a vírussal. Ekkor legtöbbször észleljük a tüneteket vagy csak helyi felületes elváltozásokat. Újszülöttekben és alultáplált csecsemőkben azonban súlyos, egész szervezetet érintő betegség alakulhat ki. A fertőzés után megjelennek a szervezetben a védekezést biztosító antitestek. 
2: a visszatérő herpeszes elváltozások már az immunis szervezetben jelennek meg, amely a tünetmentes fertőzés fellobbanását jelenti. Ezt kiválthatja hideg, kimerülés, betegségek, UV fény, stress, menstruáció. Ebben az esetben tehát szinte mindig helyi tüneteket észlelnek. A lappangási ideje a fertőzésnek 2-12 nap. A fertőzés terjedését 2 tényező befolyásolja, szoros testi érintkezés és trauma (hámhiány). A fertőzés után a fertőzöttek tünetmentesen üríthetik a vírust. A fertőzés tünetei lehetnek: ajakherpesz, bőrön herpeszes hólyagok bárhol, heveny fertőző száj- és ínygyulladás, okozhat szemelváltozásokat is a vírus. Jól ismert, főleg felnőtteket érintő nemi szerveken hólyagos elváltozásokat okozó herpesz, ill. bármely korosztályban, de szerencsére ritkán kialakuló agyhártya-agyvelőgyulladás. Hogy éppen hol és milyen formában jelentkezik a fertőzés, tehát függ a fertőzés behatolási helyétől (sérülések!), a gyermek aktuális immunállapotától és életkorától. Fontos tehát a fokozott óvatosság, ha a csecsemőt gondozó felnőtt ajakherpeszben szenved, ezzel csökkentheti a fertőzés átvitelének lehetőségét. Szerencsére kislánya már 1 éves, így ha netalán mégis fertőződne, az feltehetően csak helyi tüneteket okozna.
Dr. Gömöri Ágnes