Rendelő - Születés előtti diagnózisok

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Gyermeksebész Gyermeksebészet Születés előtti diagnózisok

Születés előtti diagnózisok:

Kérdés:
A magzati korban kialakuló pyelon tágulatával kapcsolatban szeretnék érdeklődni. A 33.heti uh-vizsgálaton állapították meg, hogy 4 ill.8 mm nagyságú tágulat található a babánál. Szeretném megtudni, hogy - mivel a négy héttel korábbi vizsgálaton még semmilyen eltérést nem találtak - várható-e, hogy a születés körüli időre már akkora lesz a tágulat, hogy az komolyan veszélyezteti a gyermek veseműködését, illetve műtéti beavatkozásra adna okot. A nőgyógyász csak azt helyezte kilátásba, hogy egy ismételt/kb.a 38.héten zajló/ uh-vizsgálat alapján esetleg megindítják a szülést. Ez vajon mennyire jelenthet megoldást a gyógyításban, avagy nem lesz-e az már túl késő? Tulajdonítsak-e annak jelentőséget, hogy 28 hetesen a baba a méretei alapján egy héttel nagyobbnak felelt meg, míg 32 hetesen "csak" a saját korának megfelelő súlyú volt.
Válasz:
A méhen belüli ultrahangos kormeghatározásnak van hibalehetősége, ezért úgy gondolom, hogy az 1-1 hétnyi méretbeli eltolódás akár normálisnak is tekinthető. A leírt vesemedence tágulat egészen biztosan nem okoz fejlődésben való elmaradást. A felfedezett tágulat változhat, még nem lehet megmondani, hogy milyen lesz a születés idejére, ezért mindenképpen indokolt a 38. hét körül leellenőrizni.
Csak akkor lehet indokolt a szülés megindítása, ha mindkét oldalon súlyos fokú a tágulat és emiatt a 40. hét előtt indokolt beavatkozni.
A születés után ismét le kell ellenőrizni a vesék állapotát, akkor amikor már megfelelően megindult a vizeletkiválasztás. Ennek alapján kell dönteni az esetleg még szükséges vizsgálatokról ill. az esetleg szükséges műtétről és annak időpontjáról.
Dr. Kálmán Attila
2003.12.18


2002.12.12

Kérdés:
20 hetes terhes vagyok, a babánál a SOTE-n UH vizsgálaton megállapították, hogy: "...jobb vese megnagyobbodott, 45*23*32 mm, benne számos 7-14 mm átmérőjű folyadék tartalmú képlet ábr. Bal vese eltérés nélküli... Gyomor és hólyagtelítődés látható..." Minden más rendben van. Elküldenek szív uh-ra is, mert "a veseproblémák gyakran szívproblémával párosulnak.."
Válasz:
A vese ilyen fokú megnagyobbodása önmagában semmi problémát nem okoz.
Annak eldöntésére, hogy a cystákkal mi a teendő, további kontrollok lesznek szükségesek születés előtt és után is. Amennyiben csak néhány apró cysta van, azzal nincs teendő. Amennyiben az egész vese helyét cysták foglalják el, akkor az érintett vese nem szokott működni.
Szerencsére gyermekük másik veséje teljesen ép, így a jobb vese betegsége nem fog vesefunkció romlást okozni (egy vesével ugyanolyan minőségű és ugyanolyan hosszú életet lehet élni, mint 2 vesével). Ilyen esetben sincs általában szükség sürgős beavatkozásra, a cystás vese időnként "magától" felszívódik.
A különböző fejlődési rendellenességek nem teljesen tisztázott okból,  de halmozottan fordulhatnak elő. Így a vese fejlődési rendellenességét kísérhetik a szív különböző fejlődési
rendellenességei is. Erre még így is nagyon kicsi az esély, de nagyobb, mint teljesen egészséges gyermekekben. Ezért indokolt a szív ultrahang vizsgálata is.
Dr. Kálmán Attila

Kérdés:
Várandósságom 20. hetében baloldali hydroneprhrosist diagnosztizált kezelőorvosom születendő kislányunknál. Most 26 hetes a baba, június elejére várható a szülés időpontja. Először nagyon megrémültünk a férjemmel - mindketten eü. dolgozók vagyunk-, mert senki sem tudott igazán erről a betegségről sokat. Gyorsan elküldtek minket a SOTE genetikai szakrendelésére. Azt szeretnénk megtudni, hogy Magyarországon van-e olyan hely, ahol ezzel a rendellenességgel speciálisan foglalkoznak? Egyértelmű-e, hogy az ilyen babák császármetszéssel kell szülessenek? S mire számíthatunk a születés után? Milyen beavatkozások várhatóak a picin? (rtg, katéterezés, kontrasztanyagos feltöltés...)
Válasz:
A hydronephrosis a vesemedence tágulatát jelenti, melyet a vizeletelvezető rendszer szűkülete okoz. Ennek több típusos helye van, leggyakoribb a vesemedence és a húgyvezeték közötti átmenet.
A betegség többnyire féloldali és ilyenkor a beteg életkilátásaira nincs hatással. A betegség nem indokol császármetszést.
A szűkület foka határozza meg a teendőket. A legenyhébb esetekben csak rendszeres ellenőrzésre van szükség. Súlyosabb esetekben szükség lehet műtéti beavatkozásra, melynek a lényege a szűkült rész kimetszése és új, tág összeköttetés kialakítása a vizeletelvezető rendszerben, mely megakadályozza a vese állományának károsodását.
A további teendők eldöntéséhez minden esetben szükséges vizsgálatok az ultrahang, az izotópvizsgálat és a vizelet- és vérvizsgálat.
Magyarországon több helyen foglalkoznak ilyen gyermekekkel, de a legnagyobb tapasztalattal és gyakorlattal az I.sz. Gyermekklinikán kezeljük az ilyen betegeket.
Ahogy az Önök esetében is történt, ma már a méhen belüli ultrahang vizsgálatok elterjedésével és fejlődésével egyre gyakoribbá válik, hogy a különböző fejlődési rendellenességek már születés előtt kiderülnek. Ilyenkor meg van rá a lehetőség, hogy a szülők és az édesanyát ill. a megszületendő gyermeket ellátó szakemberek még születés előtt megkonzultálják az esetet és felkészüljenek a későbbi ellátására. Ennek eredményeként mára számos korábban súlyos, rossz kórjóslatú betegség vált jól kezelhetővé, jó kilátásúvá.
Dr. Kálmán Attila

Kérdés:
36 hetes terhes vagyok. Az utolsó ultrahang vizsgálatnál  a baba hasüreg aljában  egy 70x62x76. 9 mm-es foly. tart. képletet találtak mely legalább 3 rekeszből épül fel. Feltehetőleg ovarialis cysta. Kérdéseim: léphetnek- e fel komplikációk szülés közben? Elkerülhető-e a csecsemő műtétje, ha nem, a baba hány napos korában indokolt a beavatkozás? Romániában lakunk. A baba műtétjét, ha elkerülhetetlen Szegeden szeretném elvégeztetni. Indokolt-e, hogy a szülés is ott legyen?
Válasz:
Valóban a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy a magzata hasában lévő elváltozás petefészekcysta, bár néhány egyéb lehetőség is szóba jön.
A szülés vélhetően szövődménymentesen levezethető, bár vannak olyan intézetek, ahol ilyen esetekben császármetszést végeznek, hogy a cysta nehogy megrepedjen.
Ha a születés utáni ultrahang vizsgálat is megerősíti a cysta jelenlétét, akkor feltétlenül indokolt a műtét minél előbb. Azért kell elvégezni a beavatkozást, mert egyébként megcsavarodhat a cysta, ami a petefészek elhalását okozhatja (ez egyébként méhen belül is előfordulhat).
Azért lenne szerencsésebb, ha Szegeden születne a gyermek, mert sokkal kisebb megterhelés számára a méhen belüli utazás, mint a születés utáni.
Dr. Kálmán Attila