Rendelő - Könnycsatorna elzáródás

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Gyermekszemész Könnycsatorna elzáródás

Könnycsatorna elzáródás:

Kérdés:
A könnycsatorna szűkület elmúlik-e magától? A gyerekem 2,5 éves és telente folyamatos problémát jelent megfázás esetén a szűk könnycsatorna.
Válasz:
A könnycsatorna elzáródás általában spontán megoldódik egy két hónapos korban, de ha az már 2,5 évesen is fennáll folyamatosan, akkor nem valószínű, hogy várható a spontán gyógyulás. Javasolt szemszakorvosi vizsgálatra vinni a gyermeket.   A folyamatosan könnyező szem teljes elzáródásra jellemző, azonban neki csak télen náthás időszakban könnyezik, itt az ok inkább az orrnyálkahártya duzzanatában keresendő.
Dr. Sényi Katalin

 Kérdés:
Kisfiam egyik szeme születése óta váladékozott (gyulladt nem volt). Hat hónapos korában mondták, hogy el kéne vinni átmosatni, mert nem fogja kinőni. Végül nem vittük el és nyolc hónapos kora óta (Kb. két hete) egyik-napról a másikra megszűnt a probléma, azóta semmi váladék nem jön a szeméből. Ezek szerint mégis kinőhette, vagy várhatom még, hogy újra jelentkezni fog a váladékozás?
Válasz:
A nyolc hónapos korra megszűnt váladékozás lehet valóban attól, hogy megindult a könny a könnycsatornában az orr felé, de lehet attól is, hogy csak éppen annyi könnye termelődik, amennyi elpárolog és nincs könnyezéssel váladékozással járó tünet 2 hete. Egy megfázás,
lázas állapot még előhozhatja. Azonban azt tanácsolom, hogy ha most nincs semmi tünete, akkor örüljön és nem kell átmosásra elvinni csak, ha mégis jelentkezne újra. Azonban még nincs lezárva az ügy.
Figyelnie kell.   Van rá példa, hogy minden beavatkozás nélkül megszűnnek a panaszok, van olyan is hogy néhány hét szünet után újra jelentkeznek.
Dr. Sényi Katalin

Kérdés:
Kislányunk most 4 és fél hónapos, kéthetes kora óta könnyezik, és váladékozik a jobb szeme. Többfajta szemcseppet felírtak, használtuk is, de nem segített. Ezért egy hónapja átfecskendezték a könnycsatornáját. Nem történt javulás, ezért két héttel később megismételték az átfecskendezést. Sajnos ez sem segített, és azóta is egyfolytában könnyes a jobb szeme.
Most elküldtek minket a fül-orr-gégészetre megvizsgálni, nem az orrában van-e elzáródás, de szerencsére itt mindent rendben találtak. Hamarosan újból át akarják fecskendezni a könnycsatornáját, de már nem nagyon szeretnénk tovább kínozni a picit. A harmadik átmosás után ultrahangra fognak küldeni bennünket vele, ha nem javulna.
Nincs esetleg kevesebb szenvedéssel járó módja a gyógyulásának? Nem lehet, hogy esetleg kinövi? Különböző felírt cseppekkel már négy hónapja állandóan csöpögtetjük, nem lehet, hogy emiatt nem gyógyul?
Válasz:
A gyermek érkezése nagy öröm, a gondokat lehetőleg mihamarabb le kell rakni, hogy legyen idő örülni a kicsinek, ne csak aggódásból álljanak e szép hónapok, évek. Ezért újra meg kell kérdeznem, milyennek látják a kicsi szemét, a szem fehérje általában tiszta csak, csipásodás vagy könnyezés a tünet, néha összeragad a szeme? Ha a kötőhártya is vérbő érágas , nem fehér a szeme fehérje, akkor indokolt a csepegtetés Antibiotikummal. ESETLEG MÉG A BAKTÉRIUM TENYÉSZTÉS IS INDOKOLT.
Nem tudom, hogy szondázás, vagy átfecskendezés volt-e a kicsinél, mellyel meg akartak szüntetni a tünetet. Azonban egy- két szondázás az esetek 95 %-ban megoldja a problémát, melyet a könnycsatorna elzáródása okoz.  Nagyon kevés az a kicsi gyermek, akinél valóban
ultrahang vizsgálatra, vagy röntgen vizsgálatra van szükség. 
Helyi érzéstelenítő csepp alkalmazásával kellemetlen, de nem kínzásnak nevezhető ez a beavatkozás, mert egy meglevő csatornába fecskendezzük a mosófolyadékot.   Kérem, hogy ha valóban az utóbbi tüneteket látja, járjanak végére, mert jó lesz lerakni ezt a gondot és
elfelejteni a szemészetet és örülni a babának nyugodtan.
Dr. Sényi Katalin

Kérdés:
Kislányom most 1 éves. 2 hónaposan, valamint 10 hónaposan mosták át a könnycsatornáját a jobb szemén. A köztes időben tünetmentes volt. Jelenleg újra könnyezik, váladékozik a szeme. Ezek szerint mindig újra és újra eltömődhet? Vagy rosszul mosták át? Lehet-e a folyamatos felülfertőzés miatt maradandó szemkárosodása? Ha soha nem sikerül teljesen jól átmosni, akkor későbbiekben lesz-e valamilyen komolyabb következménye?  
Válasz:
A könnycsatornában, ha törmelék gyulladásos izzadmány marad, vagy ha a könnycsatorna gyulladásba kerül, ismételten elzáródhat, ezért az a cél, hogy minél korábban minél fiatalabb korban jelentkezzünk ezzel a panasszal, és akkor egyetlen szondázás is tartós eredményt adhat, javasolt a 2 hónapos kor körüli átmosás. Ha későbbiekben ismét megjelenik a tünet, akkor egyrészt a váladék tenyésztéses vizsgálatával meg kell állapítani, milyen baktérium  vagy vírus okozta a fertőzést.
Kérjük ezek mihamarabbi tisztázását, mert a tartós antibiotikum használata kerülendő. Bár közvetlen rossz hatása nincs a látásra, mégis hosszú ideig tartó gyulladás, állandó váladékozás már nem  ritkán szaruhártyagyulladást is tud okozni és az már látásromlással járhat. Kérjük vigye szakorvoshoz a gyermeket.
Dr. Sényi Katalin

Kérdés:
Délben átmosták a gyermekünk könnycsatornáját. Normálisnak mondható-e, ha estére bedagadt a kicsi szeme és a beavatkozás előttihez képest még inkább váladékozik és könnyezik. Van-e a beavatkozás után gyógyulási idő? 
Válasz:
A könnycsatorna átmosás után a könnycsatornában levő gyulladásos alakelemek és genny még két-három napig a korábbinál hevesebb gyulladást okoznak, mely kb. az átmosás utáni 4. naptól jelentősen javul, sőt meg is szűnik. Amennyiben nem, akkor a kontroll vizsgálatnál kell ezt  a problémát megbeszélni a szakorvossal. A váladék tenyésztése, antibiotikus therápia, szemcsepp formájában jön szóba. A felduzzadt szemhéj is a meglevő gyulladás jele lehet, ezért hűsítő, langyos vizes borogatást  javasolok a szemhéjra  azon a napon, amikor a szondázás történt és ezt az elvaltozást észleljük.
Nem kell aggódni, a szemhéjak duzzanata, órák alatt mérséklődni fog.
Dr. Sényi Katalin

Kérdés:
3 hónapos kisfiamnak még mindig "könnybe lábad" a szeme. Már voltunk könnycsatorna átmosáson, ami sikerült is. Azóta nem váladékos, de időnként még mindig tiszta nedves a szeme és folyik, nem annyira és nem folyamatosan. A másik szemével semmi gond nincs. Mitől lehet ez? Érdemes vele foglalkozni, vagy rendeződik magától?
Válasz:
A könnycsatorna elzáródás megoldása még nem azt jelenti, hogy a kis keskeny csatorna, a benne levő csillószőrös hámmal azonnal éppúgy működik, mint a másik oldali könnycsatona. A csillók az elzáródás idején lelapultak, és a folyamatos könnycsordogálás  és szabad könnyutak lehetővé teszik  lassan hetek alatt, hogy felegyenesedve fekvő helyzetben is levezessék a könnyet. Ehhez azonban hosszú hetek kellenek. Még gyakran előfordulhat, hogy nagyobb mennyiségű könnyet nem tud levezetni a csatorna. Egyelőre azonban türelemmel várakozhatnak, esetleg megmasszírozhatják finoman az orrgyököt. Ez segíti a könnypangás megszűnését. Kontroll vizsgálatra azonban érdemes elvinni a csecsemőt, hogy mindezt az orvos is megerősítse.
Dr. Sényi Katalin

Kérdés:
Hogyan kell masszírozni könnycsatorna elzáródás esetén a szem környékét és milyen hosszú ideig érdemes próbálkozni?
Válasz:
Gyakori probléma a kiscsecsemők reggeli és alvás utáni csipásodása, mely a szemcsepp kezelésre nem múlik. Ilyenkor a kötőhártya nem gyulladt, a szeme nem piros, csak gyakran ragad be, csipásodik, áll a szemrésben a könny. Ennek oka a könnylevezető rendszer fejlődési zavara, történetesen az, hogy a könnycsatorna nem nyílt meg az orr felé a könny súlyától újszülöttkorban.
Véleményem szerint csak abban az esetben segít az orrgyök belső szemzugi finom masszírozása, ha látható ezen a területen duzzanat, mely a könnylevezető csatorna teljes elzáródása következtében kialakult váladék pangásából keletkezik. Ebben az esetben finoman kipréselhető a szemrésbe  visszafelé a levezetőcsatornában rekedt könny és váladék. Ez a művelet azonban némi gyakorlatot igényel és a kisbabák egy részének fájdalmassá válhat a feszülő gennyel teli könnycsatorna masszírozása, így ha lehet inkább vigyék szakorvoshoz ezzel a panasszal a csecsemőt, mert a probléma megoldása a könnycsatorna kitisztítása, a járat szabaddá tétele.
Dr. Sényi Katalin