Rendelő - Hallásvizsgálat

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Légutak Hallásvizsgálat

Hallásvizsgálat:

Kérdés:
Csecsemő hallásvizsgálatot hol végeznek el és kitől kell hozzá beutalót szerezni ?
Válasz:
Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a csecsemő nem hall jól, főleg ha a családban ilyen probléma már elő is fordult, gégészeti szakrendelésre kell fordulniuk. Ott kaphatnak beutalót hallásvizsgálatra, ha az indokolt, amely csecsemőknél speciális eszközöket és személyzetet igényel. Ilyen rendelések működnek az ország gyermekklinikáin, és a gyermekkórházak gégészetein, esetleg 1-1 ún. audiológiai centrumban. Ezeket a területükön működő gégészeti szakrendelés orvosai ismerik.
Dr. Gömöri ÁgnesKérdés:
Kis unokám 4 éves elég gyakran meg van fázva. Kapott gyógyszereket, inhalálták a szülei. Gyanús lett, hogy este felé nyög, újra elvitte a kislányom a gégészetre, nem találtak semmit. Egy ismerősük elvitte egy kórházba az Ő orvosukhoz,/gégész/ a diagnózis az lett, hogy ki kell venni az orrmanduláját, és állítólag "lapos a hallása". Mit jelent "lapos hallás"?
Válasz:
A kisgyermek szervezete az élet első éveiben a különböző fertőzésekre többek között a nyirokszervek fokozott duzzanatával reagál. Az orrmandula is egy ilyen szerv, amely ha megnagyobbodik (gyulladttá, majd krónikusan gyulladttá válik), meglehetősen sok nyákot termel, ennek következménye a tartós, szűnni nem akaró, sokszor gennyes orrfolyás. Másrészt elhelyezkedése miatt akadályozza a szabad légzést - főleg fekvő testhelyzetben, alvás közben - az arcüreg, ill. a fülkürtök szellőzését. Ez utóbbi miatt lép fel egy szülő számára sokszor fel sem tűnő hallászavar, amely a hallásvizsgálat elvégzésekor egy lapos görbét eredményez.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kisfiam most 11 hetes hasfájós baba (volt?), az első hetekben nagyon sokat sírt, mostanában már kevesebbet. Sírása nagyon erőteljes, sokszor elkeseredett. Szépen fejlődik (szemével követi játékait, mosolyog, oldalra fordulással próbálkozik) és gyarapszik, ám orvosunk hallásvizsgálatot javasol, arra gyanakszik ugyanis, hogy a gyermek talán nem hall jól és ezért sír nagyobb hangerővel. Folyamatosan figyelem a kisfiamat és azt vettem észre, hogy a telefoncsörgésre, házban bekapcsolt fúró zajára szemét meresztgeti, forgatja, felerősített zenére, idegen ember felcsattanó nevetésére többször összerezzent, sírva fakadt. Tapsolásnál pillacsapást láttam nála. Ugyanakkor még nem fordul a hang irányába és sokszor erős zajokra (becsapódó ajtó, leeső tárgyak) nem reagál, nem érdekli.
Én szeretném elvinni a hallásvizsgálatra (férjem szerint felesleges), de orvosom azt mondta, hogy ezt altatásban végzik, ettől bizony tartok. Miért szükséges a vizsgálatot altatásban végezni? Van-e a gyermekre nézve ennek valamilyen kockázata? Leírtak alapján véleményük szerint a gyermek hallása, reagálása megfelelő?
Válasz:
Mielőtt az általában elvégzendő hallásvizsgálatra egyáltalán sor kerülne, a csecsemőt először is megvizsgálja gyermek gégész szakorvos, esetleg audiológus szakember, aki a gégészeti vizsgálat és az egyszerű hallásszűrő vizsgálat (figyelik a csecsemő reakcióit meghatározott hangokra) eredményét összevetve a szülő tapasztalataival eldönti, hogy szükséges-e egy nagyon pontos és részletes hallásvizsgálat, hallásgörbe felvétele. Ennek egyik legmodernebb és objektív formája az ún. BERA vizsgálat, amelynek során az ún. agytörzsi hallásválaszt regisztrálják. Ehhez a vizsgálathoz mozdulatlan, nem síró, teljesen nyugodt baba kell. Ez pedig mesterséges, idegen körülmények között csecsemőknél másként nem érhető el. A vizsgálatnak az altatáson kívül nemigen van ismert kockázata, szövődménye. Leírása alapján csecsemője hall, amennyiben azonban hallása nem teljesen ép, azt mielőbb érdemes kideríteni (háziorvosuk látta, vizsgálta a babát). A szűrővizsgálatnak legalább 6 hónapos kor előtt meg kell történnie. Tisztán, jól beszélni csak az a gyermek tanítható meg, aki már csecsemőkorában a beszédtanítás előtt megkapja a hallókészüléket, és speciális logopédiai foglalkozásokon vesz részt.
Dr. Gömöri Ágnes