Rendelő - Nyelvfék

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Légutak Nyelvfék

Nyelvfék:

Kérdés:
Mi a teendő abban az esetben, ha le van egy kicsit a baba nyelve nőve? Most 16 hónapos, igazából evésben nem zavarja, a beszédben sem, de bizonyos betűk képzéséhez gondolom kell az, hogy a nyelv rendesen mozogjon. Muszáj felvágni a nyelvet?
Válasz:
A kisgyermeket mutassák meg gyermek-gégész szakorvosnak, aki meg tudja ítélni, hogy az elváltozás olyan mértékű-e amely gondot okozhat a későbbiekben a tiszta hangképzésben. Ha ez valószínű akkor az apró bemetszést, úgy beszédfejlődési, mint pszichés okokból lehetőleg minél hamarabb, akár néhány hónaposan célszerű elvégezni.
Dr. Gömöri ÁgnesKérdés:
Kisfiam 3 éves, viszonylag szépen beszél, de néhány hangot (ny, s, r, l, cs, gy, ty) nem tud helyes ejteni. Nézegettük a nyelvét, és az a furcsa, hogy nem nagyon tudja felemelni. Szoktuk neki mondani, hogy joghurtot, fagyit próbáljon lenyalni az orráról, vagy a felső ajkáról, de nem nagyon megy neki. Lehetséges, hogy a nyelve egy kicsit le van nőve, vagy csak ügyetlen még? Az egy éves kishúga már tudja utánozni , ha csattogunk neki a nyelvünkkel, és azt is mondja, anya. A gyerekorvos még nem mondta soha, hogy probléma lenne. Mit tegyünk?
Válasz:
Ha az ún. nyelvfék nagyon rövid, már a születés után gondot okoz. Az ilyen problémával küzdő babák nehezen szopnak, az anyamellet nem tudják igazán jól körülfogni a nyelvükkel. Ha a nyelvfék nem nagyon rövid, táplálási problémát nem okoz, és ilyenkor sokszor a gyermekorvos vagy a gégész veszi észre a vizsgálat közben mellékleletként. Ha még ők sem észlelik, akkor az ilyen rövidebb nyelvfékű kisgyermekeknél hangképzési zavarok hívják fel a szülő vagy a logopédus figyelmét a problémára. Ekkor feltétlenül el kell menni gyermekgégészhez, aki, ha a nyelvfék rövidsége valóban fennáll, azt egy kis bemetszéssel megoldja. Ezt tegyék meg minél hamarabb, hogy a hibás hangképzés ne nagyon rögzüljön.
Dr. Gömöri Ágnes