Rendelő - Kérdések a kutaccsal kapcsolatban

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Újszülöttek és csecsemők Kérdések a kutaccsal kapcsolatban

Kérdések a kutaccsal kapcsolatban:

Kérdés:
A kislányom 3 és fél hónapos. Tegnap egy baleset után ultrahangos vizsgálatot végeztek a fején. Véleményem szerint a vizsgálatot végző orvos erősen nyomta a készüléket a kislány kutacsára. A kérdésem az lenne, hogy mennyire veszélyes lehet ez ebben a korban.
Válasz:
Nem gondolnám, hogy a vizsgáló orvos olyan nyomással végezné az ultrahangos vizsgálatot, amely a gyermekét veszélyeztetné. Egyébként meg azt is gondolom, hogy csak igen komoly erővel lehetne bajt csinálni.
Dr. Péter GyörgyKérdés:
Kislányom 1 éves. A napokban furcsa dudort fedeztem fel a koponyáján a kutacs területén. A dudor nem  "lágy" duzzanat, csontosnak tűnik. Nem verte be a fejét, régebben nem volt ott a dudor, így el sem tudjuk képzelni mitől alakulhatott ki?
Válasz:
Az újszülött nagykutacsának mérete a születés után a koponyával együtt még növekedhet is. Nagysága azonban a 6. hótól fokozatosan csökken és a 9-18. hónapban záródik is. Ekkor két koponya varrat találkozási pontja lesz a helyén. Kislányának tehát valószínűleg most záródik a kutacsa és ennek helyén találkoztak a varratok. Ez tapintható egyenetlenséggel járhat, akár "dudorok" formájában, amelyek a későbbiekben rendszerint elsimulnak. Mivel azonban nem látom és nem tudom megvizsgálni a gyermeket, megnyugtatásuk céljából keressék fel gyermekorvosukat.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Amikor megszületett a kislányom azt mondták a kórházban, hogy a többiekéhez képest nagy a kutacsa. Meg is ultrahangozták - igaz nem szakember -, de azt mondták, hogy nincs semmi kórós elváltozás. A születésekor a fej körmérete 33 cm volt. Most 5 hónaposan 41 cm. De még a kutacsa most is nagy: kb.3 cm széles és 4,5 cm hosszú. Azt szeretném kérdezni, hogy ez mennyire rossz? Vagyis lehet e neki ebből valamilyen baja?  A másik kérdésem pedig az, hogy néha beesettnek látom a kutacsát. Olvastam, hogy ez lehet folyadékhiánytól is. De én hiába próbáltam neki bármilyen folyadékot adni az anyatejen kívül, nem fogadta el.
Válasz:
Kislányának fejkörfogata születéskor is, és most 5 hónaposan is átlagos. Kutacsa azonban valóban nagyobb volt születéskor is, és jelenleg is tágasabb az átlagosnál. A fentiek alapján az agy fejlődésének az agyvíz keringésének zavara nemigen merül fel, szóba jöhet azonban a D-vitamin, ill. a csontosodási folyamatok valamilyen zavara. Esetleg ritka anyagcserezavar, vagy hormonműködés-zavar következménye lehet ez. A fentiek azonban igen ritkák, ehhez képest sokkal gyakrabban látunk az átlagosnál nagyobb kutacsot, amely megfelelő D3-vitamin adás mellett idővel megkisebbedik és záródik, igaz, ilyen esetekben esetleg csak később, másfél éves kor után. Ha a kisebbedés nem következik be, érdemes újabb UH vizsgálatot végezni, ill. D-vitamin anyagcserével, csontanyagcserével foglalkozó szakorvosnak megmutatni a babát. 
Függőleges helyzetben tartott csecsemőnél a kutacs általában nincs "szintben". Ez nem jelent folyadékhiányt. Meg lehet ilyenkor kínálni a babát folyadékkal, de ha egyébként nem beteg, nem lázas, ne erőltessék azt mindenáron.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Kislányom 18 hónapos, a kutacsa még nem záródott. Egyébként teljesen egészséges. Ez a későbbiekben jelenthet-e problémát, és hány hónapos koráig kell záródni? Mi okozhatja ezt?
Válasz:
A kutacs záródásának átlagos ideje a 18. hónap. Ez történhet átlagosan 6-8 hónappal korábban és később is. Ez még nem tekinthető kórosnak. Más a helyzet, ha a kutacs az átlagosnál nagyobb, vagy növekszik. Egyenlőre tehát nem kell aggódnia, azonban kb kéthavonta mutassa meg kislányát gyermekorvosuknak. Amennyiben a kutacs nem kisebbedik és  2 éves kor körül sem záródik teljesen,  neurológiai esetleg anyagcsere vizsgálatok  válhatnak szükségessé.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Három és fél hónapos kislányom nagy kutacsa gyakran besüppedt, és ilyenkor enyhén pulzál is. Szeretném tudni, hogy ez esetleg valami problémára utalhat-e? Anyatejes csecsemő, igény szerint és kizárólagosan szoptatom, súlygyarapodása nem túl gyors, de egyenletes. A bevitt folyadékot is megfelelő mennyiségűnek tartom: minden pelusa nedves, bőre szép, a hangulata jó. Korábbi szemműtéte miatti koponya UH vizsgálaton semmi kórosat nem találtak. A besüppedés nem köthető az étkezések időpontjához, és az esetleges erőlködéshez sem (erős sírás). Mi okozhatja?
Válasz:
Azt gondolom, hogy a leírtak mögött nincs semmiféle probléma.
Adott esetben a kissé süppedt kutacs mögött - ha egyébként az a csecsemő jó klinikai állapota mellett, egyéb tünetek nélkül jelentkezik - inkább alkati tényezők állhatnak. Amikor kissé nagyobb és süppedtebb a kutacs, akkor a pulzálás jól tapintható. Ez főleg a csecsemő ülő helyzetében lehet szembetűnő.
Azonban azt is tudni kell, hogy a süppedt kutacs pl. tünete lehet a csecsemő folyadékhiányának, kiszáradásának, de azt egyéb tünetek és jelek is kísérik.
Dr. Péter György

Kérdés:
Jelenleg 4 hónapos a kisbaba, születését követően nem volt vele semmi gond, csupán azt mondták kicsit kisebb a kutacsa. Azóta egyre csökkent a mérete és most 4 hónapos korban már alig tapintható. A kérdésem az, hogy jelenthet-e ez problémát, van-e további teendő, illetve szükséges-e további kivizsgálás és mik lehetnek esetleg ennek a következményei, valamint a D vitaminnak van-e köze mindehhez?
Válasz:
Előre bocsájtva megnyugtatom, hogy rendkívül ritkák a kutacsok gyors elcsontosodásából adódó problémák.
Ha keménynek tapintjuk a nagykutacs területét, még nem jelenti azt, hogy a koponya nem tud tágulni. Az agy térfogata igen aktívan nő kb. egy éves korig. Ilyenkor az összes varrat mentén egyenletesen tágul a koponya térfogata. Ha ez mégsem következik be, igen korán idegrendszeri tünetek alakulnak ki. A csecsemőn egyértelműen észre lehet venni a zavart fejlődést.
Ha rendszeresen (legalább havonta) elviszik tanácsadásra, a védőnő vagy gyermekorvos biztosan észreveszi a bajt. Rendszeresen mérni kell a koponya körfogatát. Az időre született újszülött fejkörfogata átlagosan 34 cm. Egyéves korig 9-10 cm-t nő. Nagyon fontos, hogy ha kisebb ez az érték, akkor először nem a koponya kicsinységére kell gondolni, hanem arra, hogy az agy fejlődésével lehet valami probléma. Ha az agy nem fejlődik jól (kisebb) azt a neurológiai vizsgálatok jól kimutatják.
A D-vitamin a szokásos adagokban adva nem okozhatja a kutacsok gyorsabb záródását.
Az Önök esetében biztosan semmiféle probléma nincs. A kutacs kemény tapintása csak variációs jelenség.
Esetleg egy koponya ultrahang vizsgálatot el lehetne végezni az agy fejlődésének és a kutacs állapotának tisztázására.
Dr. Varga László

Kérdés:
Három hónapos kislányunkkal a Heim Pál Kórház gasztroenterológiai  rendelésén jártunk, ahol megnyugtattak bennünket, hogy a kicsi egészséges. A vizsgálat után egy héttel postán megkaptuk a szak-konzíliumról szóló értesítést, amelyben a fizikális vizsgálat címszó alatt a következőket olvastuk: "Testszerte  hypotóniás. Turgora min. lazább. Kutacsot nem tapintok." Majd, kicsit később: "Hypotónián kívül egyéb neurológiai eltérés nincs." 
Leginkább a kutaccsal kapcsolatos probléma miatt aggódunk. (Egyébként természetesen van kutacsa, a gyerekorvos is kitapintotta, de kicsi, és nem könnyű megtalálni.) Kislányunk fejkörfogata születéskor 35 cm volt, most 39 cm. Utánanéztünk, a havonta 1 cm növekedést tartják átlagosnak. Ez tehát eddig jó, de mi történik akkor, ha túl korán becsontosodik a kutacsa? Mik a lehetséges veszélyek, mennyire lehet súlyos a gond, és főleg mit lehet tenni? Mik a kilátásaink? (A gyerekorvos azt tanácsolta, hogy a D vitaminból, amiből eddig naponta 1 cseppet kapott, csak 3 naponta adjunk neki 1 cseppet. Most ezt tesszük és havonta mérjük a fejét.)
Egyéb tekintetben szépen fejlődik. Álló helyzetben megtartja egy ideig a fejét, hanyatt fekvésből már majdnem elfordul az oldalára, követi a tekintetével a tárgyakat, kezdi nézegetni a kezét, nevet, gőgicsél és nagyon nyugodt, barátságos baba. 
Válasz:
A nagykutacs mérete a születéskor igen változó, átlagos mérete 20x10 mm. Amennyiben születéskor a kutacs kicsi, úgy az az első hónapokban még nőhet . Ha a növekedés mértéke túlzott, ill. a kutacs eleve nagy, felmerülhetnek a csontosodás zavarai, anyagcsere betegségek, az idegrendszer betegségei ill. az esetek egy részében a nagy kutacs a családban halmozottan előforduló alkati adottság is lehet. A nagykutacs átlagos záródási ideje a 18. hónap, de a 9-12. hónapban történő záródás sem kóros. A születéskor észlelt nagyon kicsi, vagy alig tapintható kutacs esetén, főleg ha ehhez még tónus eltérések, vagy egyéb az idegrendszer megbetegedésére utaló tünetek láthatók a csecsemőt megmutatjuk neurológusnak, aki a kivizsgálást elvégzi ill a gyermeket rendszeres időközönként ellenőrzi. Levele szerint kislánya szépen fejlődik én azonban megmutatnám őt lehetőleg annak a neurológusnak aki már korábban is vizsgálta. Léteznek egyébként olyan általában örökletes eltérések is , amikor a kutacs ill a koponya varratok némelyike hamar elcsontosodik. Ennek következménye, mivel az agytérfogat növekszik, a fölfelé csúcsosan, ill hátrafelé csónakszerűen, vagy inkább laposan  növekvő koponya. Ez utóbbiak egyéb betegség tünetekkel általában nem járnak. Nézzenek utána a családban korábban ilyen előfordult-e. A neurológiai vizsgálat után, ha a baba hypotóniája még fennáll és a szakorvos azt indokoltnak tartja, keressenek fel gyógytornászt.
Dr. Gömöri Ágnes