Rendelő - Levegőztetés

Rendelő Gyermekgyógyászat, gondozás Újszülöttek és csecsemők Levegőztetés

Levegőztetés:

Kérdés:
Kislányom  idén októbertől bölcsődés. Ebben a bölcsiben mínusz 5 c. fokig az udvaron alszanak a babák, ami nem is lenne gond, ha a lányom nem lenne még ennyire kicsi, 7 hónapos (felöltözve, takaró alatt alszanak) A nagyobbik lányom is hasonló bölcsibe járt, de ők csak jó időben aludtak kint, és ősztől vastag hálózsák volt rajtuk, továbbá ő a kintalvást 2 évesen kezdte. Kérdésem: okozhat-e valamilyen problémát a hidegben alvás egy ennyire kicsi babának? A gondozónők szerint semmi baja nem lesz tőle, de én azért szeretném egy hozzáértő ember véleményét is kikérni erről.
Válasz:
Ne aggódj, a kislányodnak nem lesz semmi baja, ha hűvösebb időben is kint alszik. Ez nem korfüggő dolog, egyszerűen fel kell rendesen (rétegesen), jó melegen öltöztetni és nem lesz gond. A bölcsődék egyébként nagyon szigorú előírások mellett működnek, és az ilyen szabályok nem a gondozónők kedvétől, vagy meglátásától függenek, hanem a módszertani előírásoktól. Nyílván ők sem akarják hibernálni a gyerekeket és minden bizonnyal tisztességesen be fogják őket bugyolálni a kinti altatásra. És gondolom, hogy itt sem mindenáron viszik ki a gyerekeket, vagyis ha nagyon szeles, vagy csípős az idő, akkor bent fognak aludni. Ha nagyon aggódsz, akkor beszéld meg a gondjaidat a bölcsi vezetőjével, orvosával, esetleg védőnőjével, biztosan megnyugtató válaszokat fognak adni!
Makai KingaKérdés:
A babánk ma 5 hetes, 3000 g-mal született , 4 hetesen volt 4050 volt....
  - jelenleg mínusz 10 fok van ..   mikor lehet és hány percig kivinni levegőzni ?
   ilyen hidegben nem merjük kivinni  ...
 - a babakocsihoz szoktatni kell a babát mondjuk a szobában ?
Válasz:
A téli hónapokban 1 hónapos korban kezdjük a csecsemő levegőztetését. Nagy hidegben még ekkor is inkább azt ajánljuk, hogy teljesen felöltöztetve tegyék a babát közvetlenül a nyitott ablak elé, kb. 2-3 naponta 15 perccel növelve az időtartamot. Amennyiben már az 1 óra hosszat is elérték, a babát ki lehet vinni. Az időtartamokat ugyanilyen ütemben növelve érjék el az 1 óra hosszat kint is, amely a téli hónapokban általában elegendő is. Lehetőleg a déli órákat válasszák levegőztetésre. Nem visszük ki a kicsit, vagy az időtartamot csökkentjük, ha az idő ködös, szeles, vagy csapadékos. Ha a csecsemő arcbőre túlzottan kipirul, majd foltossá, szárazzá válik a hideg nedves levegőre, kenjék be vékonyan a babaápolási üzletekben kapható, erre a célra készült krémmel az arcát. Reméljük, ezen a télen már nem kell ilyen hideg napokra számítanunk, így zavartalanul elkezdhetik a levegőhöz szoktatást és a sétáltatást. Ez anyának, babának egyaránt fontos. A babakocsit a csecsemők általában szeretik, és abban nyugodtak, jó nagyokat alszanak kint a levegőn. Ebbe szoktatni a babát nem szükséges. Nagyon ritkán fordul elő, főleg a későbbi hónapokban kicsi, vagy túl mély kocsit esetében, hogy a pici tiltakozik ellene.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Most, hogy jön a tél, mennyi ideig lehet kint a levegőn a csecsemő (8 hetes, 4600 gramm), illetve hány fokig lehet kivinni? Mert ha elalszik, nem hoznám be, de most olvastam, hogy 6 kilo alatt télen ne legyen kint fél óránál tovább.
Válasz:
Praxisomban két olyan család is van akik Észak Európában éltek kisgyermekeikkel ill. a kistestvérek ott is születtek. Ők elmondták, hogy ott már 3-4 hetes kortól természetes irhába burkolva órákat alszanak kint a csecsemők a sok mínuszos télben. Ha szép, napos idő van akár többször is egy nap.  Ott persze a nagyvárosokon kívül tiszta a levegő télen és a nagyobb hideg miatt kevésbé nyirkos, ködös. Magyarországon sajnos télen a városokban előfordul szmog, a gyakori 0 fokos hőmérséklet miatt pedig gyakori a köd. De  mi is azt tanácsoljuk, hogy függetlenül a súlytól ( feltéve ha nem koraszülött, vagy beteg a csecsemő) 1 hónapos kortól kezdjük el fokozatosan a levegőhöz szoktatni a csecsemőt. Ha ez megtörtént kb. napi egy órát legyen kint a baba , de ha száraz napos idő van ez lehet akár 1 ½- 2 óra is. Erős szélben, ködben ne vigyük ki a csecsemőt. Nem tudok róla , hogy létezne előírt alsó hőfok amely alatt nem szabad kivinni a babát. Az északi gyakorlat is ez ellen szól. Ápolási könyvekben -8-­­ 10 fokot láttam leírva. Ez azonban Magyarországon nappal elég ritka, legfeljebb 1-1 napig állhat fenn, ilyenkor inkább szellőztessünk sokat, vagy felöltöztetve zárt erkélyre, verandára tegyük csak ki a babát, mivel ők ehhez nincsenek hozzászokva.
Dr. Gömöri Ágnes

Kérdés:
Mennyire fontos a mindennapi levegőztetés? Mennyi ideig tartson?
Válasz:
Nagyon fontos a csecsemőknek a mindennapi levegőzés. A szülők észlelik is mennyivel nyugodtabban alszik és sokszor jobban is eszik a baba levegőzés közben, után. Fél éves kor után pedig a babák már egyre kevesebbet alszanak séta közben és figyelik az ingergazdag környezetet. Ez szellemi fejlődésüket is segíti. A nyári időszakban nincs felső határa a levegőztetés idejének, akár egész nap kint alhat, játszhat a baba. Persze ez mindig félárnyékban történjen és nagy melegben a déli órákban inkább vigyük be őket a hűvös lakásba.
Dr. Gömöri Ágnes