Rendelő - Magas prolaktin szint

Rendelő Gyermekvállalás Meddőség Hormonális problémák Magas prolaktin szint

Magas prolaktin szint:

Kérdés:
Elmentem vérvételre a szokásos évi kivizsgálásra és a prolactin szintem magas volt. Az orvosom most vért vesz tőlem egy menstruáció ideje alatt valamint a táplálkozásom rendszerességét vizsgálja. Az lenne a kérdésem, hogy nem kellett volna-e koponya röntgennel kezdeni a kivizsgálást és ezekkel a vizsgálatokkal kizárhatjuk-e a daganat lehetőségét?
Válasz:
Nem. A prolaktin szint nagy százalékban működési zavar eredménye és gyógyszeresen jól kezelhető. A koponya (pontosabban az agyfüggelékmirigy) röntgen vizsgálata szerintem is a gyógyszeres kezelés hatástalansága vagy egyéb társuló jelek esetén jön szóba.
Dr. Nagy LászlóKérdés:
1. Igaz-e, hogy a bromocryptin+clostylbegit tablettával "csinált" babák gyakrabban szívódnak fel, vetélnek el vagy születnek betegen?
2. A bromocryptin tabletta hány ciklus alatt normalizálja a prolaktin szintet vagyis milyen hamar lehet tőle teherbe esni?
3. A bromocr. tabletta önmagában elég a prolaktin szint beállításához és ha az beállt bekövetkezik a terhesség vagy szükséges a clostylbegit tabletta is?
4. A magas prolaktin szint meggyógyulhat magától? Ha a bromocryptintől beáll a helyes szint úgy is marad?
Válasz:
1.  NEM IGAZ.
2. A bromocriptin tablettát általában kéthetes kúrában szokás adni és utána kontrollálni a prolaktin szintet. A Clostylbegytet pedig a ciklus 5. napjától szokás pár napos adagban adni a hormonális működés serkentésére, a kettő tehát nem együtt zajlik.
3. Ha a fogamzóképesség hiányát a magas prolaktin okozta, a szint csökkentése önmagában is elég lehet az ovulációs ciklusok megjelenéséhez. Ehhez egy havi ébredési hőmérséklet görbe adhat támpontot. Én a magam részéről a két kezelést szétválasztanám, előbb a prolaktin és ha normális prolaktin mellett nincsenek peteérések, csak akkor nyúlnék a clomidhoz.
4. Általában igen, mert legtöbbször a hormonális működés zavaráról van szó, ahol csak át kell törni a gátat, hogy a normális szabályozás érvényesüljön. Főleg jót tesz a későbbiekre, ha sikerül mihamarabb teherbe jutni.
Dr. Nagy László