Rendelő Gyermekvállalás Spontán és művi vetélés Művi terhességmegszakítás, abortusz, interruptus

Művi terhességmegszakítás, abortusz, interruptus:

Kérdés:
Problémamentes, korai stádiumban végzett abortusz után mennyi időt szükséges várni a sportolás újrakezdése előtt?
Válasz:
A vérzés elmúlta után pár nap pihenéssel (tehát a műtéttől számított másfél-két héten belül a hobbiszintű sportolás elkezdhető. A versenyszintű edzéssel várnék a következő mentsruáció lezajlása utáni időig és persze mindent megtennék az erőnlétem fokozásáért (egészséges étrend, vitaminok, stb)
Dr. Nagy László



Kérdés:
Olvastam arról, létezik egy ún. aspirációs terhességmegszakítás, vagy másnéven menstruáció szabályozás. Úgy tudom ez az utolsó menses első napjától számítva 6 hétig, vagy a fogamzástól számított 4 héten belül ambulánsan elvégezhető. Igaz ez? Mennyire biztos az eljárás? Minden az ebbe az intervallumba még beletartozó esetben elvégezhető? Ha ez így van miért gyakoribb a vákuumos megszakítás, későn fordulnak orvoshoz a lányok?
Válasz:
Egyszerűen azért nem végzünk ilyen aspirációt, vagy "menstruáció szabályozást" mert tilos, magzatelhajtásnak számít, ami büntetendő.
Másrészt ez a módszer egyáltalán nem is biztos hatású. Így marad a vákuumaspiráció, ami egyébként gyakorlatilag hasonlóképpen működik, mint az Ön által kérdezett megoldás.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Úgy hallottam a terhesség megszakítása gyógyszerrel is történhet. Ilyen gyógyszerhez hol lehet hozzájutni? és mennyire kockázatosak?
Válasz:
Hivatalos forgalomban nincs ilyen gyógyszer. Klinikai tesztelési célra létezik Magyarországon is, azonban alkalmazása ugyanúgy a terhesség-megszakítás engedélyezéséhez kötött, mint a "hagyományos" módszer és csak klinikai körülmények közt alkalmazható. Ott is csak rendkívül szűk körben.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Igaz-e, hogy az RH- vércsoportú nőknél a terhességmegszakítás után fennáll a veszélye, hogy kettőnél több gyermeke nem lehet a nőnek?
Válasz:
Ennyire azért nem rossz a helyzet! A dolog úgy áll, hogy, ha egy anya Rh negatív vércsoportú, akkor Rh pozitív magzat esetén az anyai szervezetben ellenanyagok termelődhetnek, amelyek a későbbi babákat károsíthatják. Éppen ezért ilyen esetekben minden szülés, vagy pl. terhességmegszakítás után az anya kap egy olyan injekciót, amely megelőzi ennek a szövődménynek a kialakulását. Ha ezt a szabályt betartjuk (márpedig kötelező betartani minden szülészeti intézményben), akkor gyakorlatilag semmi gond nem lehet a következő terhességekkel.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Azt szeretném megkérdezni öntől, hogy egy vákuumos abortusz után / 5 hetes terhesség/ biztosan lehet e még gyereke az embernek.
Válasz:
Az ilyen módon végzett terhességmegszakítás a viszonylag kevésbé veszélyes  módszerek közé tartozik, mivel kisebb a sérülésveszély és kevésbé kell tágítani. Ha a műtét után nem volt nagyon elhúzódó vérzése, vagy lázzal járó gyulladása, gyakorlatilag megnyugodhat abban, hogy a későbbieket fenyegető szövődmény nem lépett fel.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Sajnos fél évvel ezelőtt volt egy terhesség megszakításom. Nagyon megviselt a dolog, mert olyan gyógyszert szedtem, ami miatt nem mertük megtartani. Most tervezzük a babát, de félek, hogy esetleg az abortusz miatt nehezen vagy egyáltalán nem fogok tudni teherbeesni.
Válasz:
Általában a terhességmegszakítás után minden gond nélkül szokott sikerülni a teherbe esés, emiatt nem kell aggódnia.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Hol van lehetőség  fájdalommentes(ebb) terhességmegszakítás elvégzésére. Egyszer sajnos már kénytelen voltam rá, minden védekezés ellenére teherbe estem.
Lamináriumot kaptam éjszakára, egész éjjel sírtam a fájdalomtól, és senki sem segített rajtam, talán még azt is gondolták, hogy megérdemeltem.
Válasz:
A laminaria rudacskák alkalmazása a terhességmegszakitásnál azért szükséges, mert azoknál a nőknél, akik még nem szültek, a méhszáj nem tágítható könnyen. Éppen a kíméletesség miatt alkalmazzuk ezt a módszert, azért, hogy a későbbi terhességek során ne alakuljanak ki szövődmények, vetélés, koraszülés, stb. Sajnos van, amikor a laminaria hasi görcsöket okoz, ez azonban fájdalomcsillapítókkal megoldható. A méhszáj a laminaria helyett felpuhitható pl. egy zselé alkalmazásával is, de ez az anyag is görcsöket okoz. Azért, hogy később, amikor szülni szeretne ne legyenek gondjai, én mindenképpen javasolnám a laminaria alkalmazását a mostani műtét előtt is. Persze megfelelő fájdalomcsillapítással!
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Művi  terhességmegszakítás után mennyi idő múlva lehet vállalni egy új terhességet. Mennyi az esély, hogy komplikációk lépnek fel, és azok mik lennének.
Válasz:
Természetesen elvből ellene vagyok minden megszakításnak.
Orvosilag különbséget kell tenni elméleti és biológiai minimum és kívánatos között. A biológiai minimum legalább 3-4, védekezés (hormon!) nélküli ciklus, stabil és óramű pontosságú, jellegében is megfelelő menstruációval.
Utána megvan a remény, hogy normális fogamzás és kellő beágyazódás következik be.
Az emberi minimum ennél több. A rossz döntés esetleg egy újabb abortuszba rángatja és Önnek is tudnia kell: minden alkalommal durván csökkenti a továbbiak sanszát! És aki beleesik, az nem a statisztikai 1-2 %-ot fogja látni, az neki a minden...
A szövődmények zöme vagy a fogamzás elmaradását, vagy a korai vetélést okozza. A későbbi terhességi korból kiemelendő a méhszáj elégtelenség  és a következményes koraszülés veszélye. A sok megszakítás szövődménye lehet a méh műtét alatti átfúródása (ehhez nem kell orvosi műhiba, ez a kockázat körébe tartozik), aminek kapcsán a méh is elveszíthető. Pár napja vettem műtét utáni táppénzre egy lányt, 24 évesen. Mondhatnók: pechje volt. Neki nincs tovább.
Dr. Nagy László
A vetélés, vagy terhességmegszakítás után régen legalább fél év pihenőt javasoltak a nőgyógyászok. Ma már van olyan álláspont, hogy akár azonnal is nyugodtan teherbe lehet esni. Én inkább egy középutas megoldást - 2-3 hónapszünetet - szoktam javasolni. 
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Sajnos egy hete estem át terhesség megszakításon. Kérdésem az lenne, hogy utána mennyi idő után áll helyre a HCG szint?
Válasz:
Hetekig. De nem a terhességi teszt a érdekes: 6 héten belül jelentkeznie kell menstruációnak. Ha igen, kezdjen el szedni fogamzásgátlót, hiszen az események bizonyítják, hogy most nem kíván terhes lenni.
Ha a vérzés (nemi élet nélkül!!!!) hat hétig nem jelentkezik, akkor nőgyógyászati és ultrahang vizsgálat indokolt.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Múlt hét kedden volt a terhességmegszakításom, utána nem véreztem sokat, estére már egyáltalán nem tapasztaltam vérzést. A hétvégén viszont enyhe vérzésem volt, mint máskor menstruáció előtt, és hétfőre meg is jött a menstruációm, nem volt erősebb, gyengébb, mint máskor, viszont kedd reggelre elmúlt. Ma (csütörtök) délután viszont megint vérezni kezdtem, nem nagyon, megint csak olyan "menstruálósan", bár most gyengébb a hétfőinél. Mennyire normális ez?
Válasz:
Keresse fel orvosát, végezzenek ultrahang vizsgálatot, hogy nem maradt-e vissza peterész. Ha nem, akkor egyszerű gyógyszerekkel lehet segíteni. Önmagában a vérezgetés előfordulhat úgy is, hogy nincs visszamaradt peterész, de ha van, akkor sajna újabb méhkaparás következik.
Dr. Nagy László  

Kérdés:
Azt szeretném megkérdezni, hogy terhesség megszakítás után (4-5 hetes korban) hány napig normális a vérzés, és mikorra várható a következő menstruáció? Sajnos nekem a műtét után komplikációk léptek fel, és egy héten belül újra megműtöttek, mivel a méhen belül egy vérrög maradt. Ez magas lázat és erős görcsöket okozott ugyancsak erős vérzéssel párosulva.
Most nagyon félek, hiszen már 30 éves vagyok. Ugye lehet még gyerekem?
Válasz:
Az ilyen szövődményes terhesség megszakítások után valóban hosszabb idejű vérzés is elő szokott fordulni, de 1-2 hét után már nem tartanám rendben lévőnek a dolgot. Nagy valószínűséggel nem lesz probléma a kívánt terhesség esetén, remélem antibiotikumot
kapott a második műtétnél, mindenesetre, ha továbbra is vérezgetne, feltétlen forduljon nőgyógyászhoz.
Dr. Ács Nándor

Kérdés:
Vákuumos abortusz /6 hetes terhesség/ elvégezhető-e altatás nélkül is, ugyanis az altatástól félek.
Válasz:
Elvben van lehetőség arra, hogy helyi érzéstelenítésben vagy felületes bódítással kombinált érzéstelenítésben végezzék, erről a műtét előtt az altatóorvossal kell konzultálnia és önnek joga van ilyet kérni.
Dr. Nagy László

Kérdés:
Két napja volt vetélésem (művi eltávolítás mellett). Azt szeretném megkérdezni, hogy pontosan mi történik a beavatkozáskor? Nekem nagyon erős vérzésem és hasi görcseim voltak. A másik kérdésem, hogy mennyi idő kell ahhoz, hogy a méh regenerálódjon?
Válasz:
A terhesség művi megszakításakor a méhszáj tágítása után vákuumosan kiszívják a magzati és járulékos részeket, majd kürett-kanállal letapintják a méhűrt, hogy ne maradjon vissza peterész.
Jogos, hogy görcsei és bizonyos vérzése volt utána. Ha darabos a vérzés, orvosánál kell jelentkezni, mert lehet, hogy mégsem sikerült tökéletesen és a peterész visszamaradás akár bajt is okozhat.
A méh pár ciklus alatt regenerálódik. Az elsõ vérzésig a házasélet tilos (műtét történt!!!), utána legalább 2-3 hónapig védekezés javasolt.
Dr. Nagy László  

Kérdés:
Mi a "menete" a vákuumos abortusznak? Mennyi ideig kell kórházban maradni? A műtét után milyen panaszok jelentkezhetnek, mire kell odafigyelni?
Válasz:
A terhességmegszakítások ma gyakorlatilag 100%-ban úgynevezett vákuum aspirációval történnek. Ennek lényege, hogy a méhnyak tágítása után a méhűrbe vezetünk egy fémcsövet, amely egy vákuum készülék segítségével "kiszívja" a terhességet. Természetesen a beavatkozás altatásban zajlik. A kórházban tartózkodás attól is függ, hogy már volt-e szülése. Ha igen, akkor az eljárás egyszerűbb, egy nap alatt lezajlik. Ha még nem szült, akkor a
méhszáj tágításának jóval kíméletesebb módját kell választanunk, ez néhány órát igénybe vesz. A legtöbb intézetben így is még aznap este haza lehet  menni, de van, ahol két nap a kórházban tartózkodás időtartama. A terhesség megszakítása után elvben csak néhány napos vérzés várható. Ha hosszú ideig áll fenn, vagy kifejezetten erős a vérzés, akkor mindenképpen keresse fel a megszakítást végző orvost. A műtét után, ha szövődmény nincs, akkor panasz sem szokott jelentkezni.
Dr. Ács Nándor

Dr. Kiss Melinda
csecsemő- és gyermekgyógyász, gasztroenterológus
Diplomám megszerzése után a Madarász utcai Gyermek- kórházban szereztem gyakorlatot a csecsemő, koraszülött és belgyógyászati osztályokon. 2006 óta házi gyermekorvosként is praktizálok.
KÉRDEZZ
A SZAKÉRTŐTŐL!

Varga Vivien
Vezető oktató, Uszodavezető Stilianos Babauszoda
Válaszaimmal szeretnék segíteni azoknak a szülőknek, akik információ hiányában nem kapnak reális képet a babaúszásról, nem tudják eldönteni miért és mikor érdemes elkezdeni és milyen előnyei vannak.
KÉRDEZZ
A SZAKÉRTŐTŐL!

Család, Gyermek, Ifjúság logo